EXPORTUL DE GAZE CĂTRE UNGARIA - VEZI VIDEO
BURSA 15.02.2018

 
 

A.S.
 
mărește imaginea
     * Viktor Orban: "Vom putea încheia foarte curând un acord care să ne permită să importăm, anual, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani"
     * Parlamentarii opoziției iau miniștrii la întrebări referitor la exportul de gaze către Ungaria
     * Orban: "La licitația pentru gazele din Marea Neagră, primele trei locuri au fost ocupate de companii maghiare"
     * Răzvan Nicolescu spune: "Este foarte important să facem distincție între rezervarea de capacitate pentru o conductă ce nu a fost construită și contracte ferme de furnizare"
       Premierul ungar Viktor Orban a contrariat, la finalul săptămânii trecute, opinia publică din România, anunțând, la Budapesta, că Ungaria va importa în viitor cantități semnificative de gaze din România, reducând, astfel, dependența de gazele rusești. Afirmațiile liderului de la Budapesta au inflamat presa din România, dar și pe unii politicieni și analiști, care au susținut că un astfel de demers ar însemna trădarea intereselor naționale.
     Viktor Orban a declarat la finalul săptămânii trecute, potrivit site-ului guvernului maghiar: "În anii următori, România va extrage, anual, aproximativ patru miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care intenționează să le exporte. O companie americană va efectua această lucrare, iar, la licitația aferentă (n.r. pentru gazele din Marea Neagră), primele trei locuri au fost ocupate de companii care sunt 100% deținute de maghiari. Prin urmare, vom putea încheia foarte curând un acord care să ne permită să importăm, anual, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani. Secțiunea maghiară a interconexiunii de gaze este deja completă, iar secțiunea românească este în prezent în construcție. Aceasta înseamnă că, în jurul anului 2021-22, vom fi într-o nouă situație. Și așa, cu modestia de rigoare, dar și cu plăcere, pot anunța că epoca monopolului de gaze rusești în Ungaria se va încheia, deoarece vom putea procura mai mult de jumătate din importurile noastre de gaze dintr-o altă sursă - în acest caz România.
     Aceasta este o situație cu totul nouă - nu doar pentru Ungaria, ci pentru întreaga regiune. Până acum, am reușit să diversificăm doar rutele de transport de gaze, dar acum suntem capabili să diversificăm sursa de gaze naturale. Aceasta înseamnă că Ungaria se va afla într-o nouă poziție geostrategică - una mai favorabilă decât înainte".
     Declarația oficialului ungar vine după un dejun de lucru care a avut loc pe 5 februarie, la București, între ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, care par să fi avut grave probleme de comunicare în timpul întâlnirii, fiecare declarând, ulterior, altceva. Dacă ministrul ungar de externe a anunțat că a convenit cu partea română ca, până în 2020, România să creeze condițiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar de la 2022, să devină posibil transportul către Ungaria al unei cantități semnificative de gaze produse în Marea Neagră, Teodor Meleșcanu a negat cu fermitate parafarea unei astfel de înțelegeri între România și Ungaria.
     Contactați de ziarul BURSA pentru clarificări, reprezentanții MAE ne-au transmis: "Cu prilejul vizitei nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care să facă referire la export de gaze din Româ­nia în Ungaria sau la alte noi proiecte în domeniul energetic. Menționăm că, în cursul convorbirilor, au fost reluate exclusiv elementele deja cunoscute public și stadiul proiectelor aflate în curs de derulare, fără alte elemente de noutate, între care și asigurarea interconectării bidirecționale a infrastructurii de gaze în conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sis­temului Național de Transport (SNT) Gaze Naturale al companiei TRANSGAZ. După cum se poate observa, conform acestui plan, asigurarea interconectării se va face în corelație cu dezvoltarea proiectului BRUA, a cărui finanțare parțială este asigurată din fonduri europene. Dezvoltarea în timp, pe etape, a capacității interconectărilor și a infrastructurii BRUA constituie proiecte omologate în formatele inițiate la nivel UE și incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun ce primesc finanțare europeană prin programul CEF. Calendarul de dezvoltare a proiectelor constituie o condiție de finanțare, iar nerespectarea lui poate atrage pierderea acesteia. Sursele de aprovizionare pentru coridorul BRUA pot include gaze din Coridorul Sudic și, posibil, într-o etapă ulterioară, în măsura confirmării investițiilor, o parte din gaze ce vor fi produse în Marea Neagră. Conform reglementărilor europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicație exclusivă pentru o anume destinație sau o anume țară. Dezvoltarea interconectării SNT cu rețelele altor state europene prin flux bidirecțional este o obligație ce decurge din Regulamentul european 1368/2017 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale și este conformă obiectivelor Uniunii Energetice". 
     La rândul său, Departamentul de comunicare externă al premierului Viktor Orban ne-a comunicat: "Informațiile oficiale cu privire la acord vor fi publicate în timp util".
     Răzvan Nicolescu, lider al indus­triei de energie și resurse la Deloitte, fost ministru al Energiei și fost Președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, a susținut, pe o rețea de socializare, că nu poate să existe nici un acord pentru că, după ce plătesc taxe și redevențe, companiile pot vinde gazul produs în România, Moldova, Ucraina, Turcia, Bulgaria etc.
     Domnia sa menționează: "Faptul că România ar putea avea mai mult gaz și să livreze și la vecini este un lucru bun de care trebuie să fim mândri. Dacă pe lângă a fi mândri suntem și inteligenți am putea deveni un hub de gaz regional.
     Pentru ca să reușim asta trebuie să revenim la prioritățile noastre din 2014 care trebuie realizate exact în ordinea stabilită atunci :
     1. Marea Neagră legată de conductele de tranzit care ies din țară la Negru Vodă;
     2. Interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău;
     3. Coridorul vertical care să ne permită import din Grecia;
     4. Ciclu simultan extracție-injecție măcar la jumătate din capacitățile noastre de stocare;
     5. Flux invers cu Ucraina;
     6. Întărirea capacității de interconectare cu Ungaria/Austria (BRUA).
     Declarația premierului ungar nu mă îngrijorează deloc și din acest motiv nu cred că se impune vreo reacție din partea autorităților române. Este bine că vecinii noștri își pun speranța într-un posibil ajutor din partea noastră".
     Referindu-se la licitația despre care a vorbit Orban, câștigată de trei companii ungare, Răzvan Nicolescu spune: "Este foarte important să facem distincție între rezervarea de capacitate pentru o conductă ce nu a fost construită și contracte ferme de furnizare. De asemenea, preferința mea pentru alocări pro-rata la capacitățile de interconectare este veche și asumată public".
     * Perimetrul Neptun din Marea Neagră - 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze
     La începutul anului, directorul general al OMV, Rainer Seele, a declarat că OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul de gaze naturale "Neptun" din Marea Neagră, pentru ca în 2018 să se ia decizia finală de investiție. Gazele ar putea fi transportate prin conducta BRUA (Bulgaria-Ungaria-România-Austria), care, între timp, s-a oprit în Ungaria.
     În opinia lui Rainer Seele, dificultatea proiectului este legată de vânzarea volumelor foarte mari de gaze, care "nu pot fi consumate nici măcar de piața românească". De aceea, directorul OMV a susținut că este necesar ca Guvernul român să acorde o licență de export. În opinia directorului OMV Petrom, fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă.
     OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, primele estimări arătând că ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparație, producția anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.
     Analiștii susțin că dezvoltarea BRUA ar fi trebuit să fie un pas important pe care România îl face pentru definitivarea intereselor țării noastre în regiune, determinând creșterea securității energetice a țării, crearea premiselor pentru interconectarea conductelor care vor avea ca surse potențiale gazele naturale din Marea Neagră, dar și garanția că țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puțin trei surse de energie diferite.
     Din declarațiile lui Viktor Orban, înțelegem că Ungaria va importa, în următorii 15 ani, din România aproximativ 60 de miliarde mc de gaze naturale, fiind vorba de aproape toată cantitatea din perimetrul Neptun din Marea Neagră.
     În vara anului trecut, transportatorul maghiar de gaze FGSZ a anunțat că gazoductul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA) se va opri în Ungaria și nu va mai ajunge până în Austria, așa cum prevedea proiectul, susținut și finanțat de UE. Anunțul a luat prin suprindere atât părțile implicate, cât și piața europeană a energiei, cu atât mai mult cu cât Austria a coordonat proiectul.
     Operatorul maghiar de transport FGSZ a anunțat, astfel, că nu mai este în măsură să organizeze un sezon deschis pe secțiunea de conducte româno-ungaro-austriacă. În schimb, FGSZ a menționat că singura parte "viabilă din punct de vedere economic" a conductei Bulgaria-Ungaria-România-Austria (BRUA) ar fi interconectorul existent între România și Ungaria, care ar putea fi extins de la capacitatea actuală de 4,4 miliarde de metri cubi, la 5,26 miliarde de metri cubi pe an.
     În forma sa inițială, BRUA ar fi trebuit să parcurgă o distanță de 582 km pe relația sud-nord, care leagă Bulgaria de hub-ul Baumgarten din Austria. Aceasta ar fi inclus atât infrastructură existentă, cât și una nouă, oferind o alternativă de aprovizionare și o nouă rută care să ajute regiunea să nu mai depindă de gazele rusești.
     * Parlamentarii iau miniștrii la întrebări referitor la exportul de gaze către Ungaria
     Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu și Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă vor trebui să dea explicații referitoare la informațiile privind exporturile de gaze din țara noastră către Ungaria, în urma interpelărilor înregistrate de parlamentarii Matei-Adrian Dobrovie, de la USR, și Marilen Gabriel Pirtea, de la PNL.
     Deputatul USR Matei-Adrian Dobrovie îi solicită lui Teodor Meleșcanu să confirme dacă a semnat, împreună cu ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, acordul pe baza căruia mari cantități de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei începând din anul 2022. Parlamentarul a adăugat: "În cazul în care confirmați semnarea acordului cu Ungaria, vă rog să prezentați motivele pentru care partea română și-a asumat obligația de a aproviziona Ungaria cu 4,4 miliarde metri cubi de gaze naturale începând din anul 2022. Totodată, vă rog să aduceți clarificări cu privire la lipsa de informare a cetățenilor români și mass media despre semnarea acordului cu Ungaria".
     Deputatul a adresat MAE și următoarele întrebări: "1. Care sunt obligațiile asumate de România în privința asigurării exporturilor de gaze naturale spre Ungaria?
     2. Care sunt avantajele pe care exporturile de gaze naturale spre Ungaria le au asupra României?
     3. Care sunt demersurile inițiate de Ministerul Afacerilor Externe în vederea diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional și european?"
     În interpelarea sa, Matei-Adrian Dobrovie semnalează informațiile prezentate de agenția de presă ungară Magyar Tavirati lroda (MTI), conform cărora România și-a asumat obligația de a pune la punct condițiile tehnice pentru a permite, începând din anul 2022, aprovizionarea cu 4,4 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an prin intermediul conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria: "În plus, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a precizat că partea română va construi stații de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020.
     În schimb, în comunicatul emis la data de 5 februarie ac., Ministerul Afacerilor Externe precizează vag că în cadrul întrevederii «a fost reliefată importanța diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional și european». În cadrul comunicatului nu se menționează nimic cu privire la semnarea unui acord privind exporturile de gaze spre Ungaria".
     În schimb deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea a solicitat informații de la Ministrul Economiei, întrebând: "În cadrul vizitei realizate la București luni, 5 februarie 2018, de către Ministrul de Externe din Guvernul Ungariei, domnul Peter Szijjarto, acesta a participat la întâlniri de lucru alături de oficiali ai Guvernului și Parlamentului României. Cu această ocazie a fost convenită încheierea unui Memorandum pentru furnizarea către Ungaria a cantităților de gaz natural exloatat din Marea Neagră, estimate la peste 4 miliarde de metri cubi anual până în anul 2022.
     Vă rugăm să ne transmiteți dacă Ministerul pe care îi conduceți a realizat o analiză de oportunitate privind vânzările de stocuri de gaze naturale din exploatările României la Marea Neagră, dar și o prognoză cu privire la evoluția în următorii ani a acestui sector energetic.
     Vă rugăm să ne comunicați dacă Ministerul pe care îl conduceți a avizat Memorandumul convenit în 5 februarie 2018, ori dacă a primit o solicitare de a exprima un punct de vedere pe acest subiect, cât și punctul de vedere oficial și tehnic al Ministerului Economiei cu privire la exporturile de gaze naturale către contractori din Ungaria".
     * Iulian Iancu: "Dacă vor fi contracte bilaterale în totalitate, atunci este evident că 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securității României"
     Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a transmis, la finalul anului trecut, o scrisoare Comisiei de anchetă a activității ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), recomandând analiza Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 în cadrul Grupului de Lucru pentru Infrastructură Strategică și Securitate Energetică.
     Surse apropiate situației susțin că Ion Oprișor, consilierul prezidențial pentru securitate națională, i-a răspuns, astfel, lui Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă ANRE, care a cerut un punct de vedere al CSAT pe OUG 64/2016.
     Grupul de Lucru pentru Infrastructură Strategică și Securitate Energetică este condus, potrivit surselor noastre, de Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale al României pe probleme energetice. Din această organizație fac parte toate ministerele care dețin infrastructură critică, fiind reprezentate la nivel de secretar de stat.
     Iulian Iancu a declarat acum câteva luni: "Investitorii din Marea Neagră nu vor tranzacționarea gazelor naturale pe bursă, ci preferă, în proporție de 100%, contracte bilaterale. Or, acest lucru impactează direct securitatea națională și acesta este motivul pentru care noi trimitem la CSAT să facă analiza în consecință a solicitărilor lor și a tuturor aspectelor implicate de ordonanță. Credem că acest proiect de lege trebuie să fie vizat de toate instituțiile importante ale României pentru că este prea mare responsabilitatea pentru noi. Personal, voi face o adresă către CSAT, solicitând să se analizeze toate implicațiile în cadrul acestei instituții".
     Iulian Iancu a spus că investitorii susțin că este esențial pentru ei să aibă dreptul să poată face contracte bilaterale, să le încheie de pe acum, ca să-și poată asigura investițiile. Domnia sa a precizat: "Dacă lucrurile stau așa și dacă aceasta este dorința investitorilor, atunci implicațiile sunt foarte mari. Nouă ni s-a reproșat că, dacă nu modificăm ordonanța, împiedicăm investitorii din Marea Neagră și încurajăm Rusia, mai ales mie mi s-a imputat asta. Dacă vor fi contracte bilaterale în totalitate, atunci este evident că 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securității României. Nu vom avea încotro și va trebui să luăm gaze de la Gazprom, ne vor avea în totalitate la mână și ne vor mări prețul după bunul plac. Mai ales că UE nu ne-a creat nicio alternativă. Dacă noi dăm drumul la export, în procentele pe care ei le doresc, atunci înseamnă că trebuie să existe o alternativă la import. Or, alternativa la import este un subiect de analiză a oportunităților și posibilităților fizice. Oficialii Uniunii Europene au spus că îi interesează interconectarea regiunilor și a piețelor, că vor coridoare verticale, coridoare de interconectare și de transport și din zona Caspică, ca atare UE susține aceste proiecte, acordând și finanțare. Dacă este așa, atunci trebuie neapărat ca analiza aceasta să vizeze și o discuție cu reprezentanții UE pentru că, din punct de vedere fizic, cel puțin pentru următorii cinci ani, nu avem această alternativă. E firesc ca, atunci când pui în discuție exportul, să ai finalizată și discuția despre import".
     În iunie 2017, Mihnea Constantinescu declara: "Proiectul BRUA este în grafic, ceea ce este impresionant și o surpriză foarte plăcută. Sperăm ca undeva la orizontul anului 2021, România să se profileze la intersecția celor trei mai coridoare de transport al gazelor naturale: coridorul vertical, coridorul sudic și coridorul nord-sud, de la Marea Baltică spre sudul continentului".
     Camera Deputaților a adoptat, acum câțiva ani, cu unanimitate de voturi Propunerea legislativă privind măsurile necesare implementării proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA).
     Inițiatorii acestei propuneri legislative erau deputații PSD Iulian Iancu, Marin Gheorghe și Rodin Traicu și deputații PNL Lucian Bode și Răzvan Mironescu. 

     Importurile anuale de gaze ale Ungariei s-au ridicat la 6,8 miliarde de metri cubi în 2015, în timp ce producția internă a ajuns la 1,8 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Ungaria importă, în prezent, cea mai mare parte a gazului său din Rusia, în baza unui acord de furnizare pe termen lung. În 2015, consumul de gaz în Ungaria a fost de 7,5 miliarde de metri cubi, scăzând în majoritatea sectoarelor.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Nu inteleg
    (mesaj trimis de Alex S în data de 15.02.2018, ora 18:46)  
 De ce nu este bine sa exportam gaze?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 19:19)
 
 Ca ramanem ca prostii de caruta; o sa ajungem sa luam gaz de la rusi, prin unguri


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ianos, pompierul de serviciu în data de 16.02.2018, ora 12:55)  
 
  Nu avem nicio alerta de pericol de explozie a gazelor la sediul lui Orban.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
CONSILIUL CONCURENȚEI INVESTIGHEAZĂ TRANZACȚIA DINTRE CELE DOUĂ COMPANII
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 18:58
     * ACTUALIZARE 19:41 Zuckerberg, în deschiderea audierii sale la PE: Siguranța utilizatorilor va fi întotdeauna mai importantă decât profitul
     ------------
     * ACTUALIZARE: Audierea a început
     
     ------------
     Mark Zuckerberg va fi audiat, în scurt timp, în Parlamentul European, unde va răspunde întrebărilor referitoare la sustragerea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de către Cambridge Analytica. Audierea cofondatorului Facebook va fi transmisă în direct, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 13:08
     * Dolarul a pierdut 2,71 bani în fața monedei naționale
     * Francul a ajuns la 3,9274 lei  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:46
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în urcare.  click să citești tot articolul
Politică, 20:30
EUGEN TEODOROVICI:
     Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că nu există niciun pericol pentru plata salariilor și a pensiilor în acest an, el răspunzându-i astfel președintelui Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului să răspundă dacă mai are bani pentru salarii și pensii până la sfârșitul anului.  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:21
CECILIA MALMSTRÖM:
     Miniștrii Comerțului europeni se tem că propunerea comercială a UE, în vederea descurajării lui Donald Trump să aplice taxe vamale punitive oțelului și aluminiului european, rămâne "insuficientă", lăsând să se vadă primele "fisuri" între ei, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
21.05.2018
BVB
     * Volum de 6,9 milioane de euro
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat o săptămână de tranzacționare negativă din punctul de vedere al cotațiilor, principalul coș de...  click să citești tot articolul
21.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul incertitudinilor privind situația politică din Italia, respectiv al tensiunilor comerciale dintre China și SUA. Vineri, Mișcarea 5 Stele din Italia...  click să citești tot articolul
18.05.2018
BVB
     * Rulaj peste valoarea medie a anului
     
     Cotațiile celor mai mulți emitenți ai Bursei de Valori București (BVB) s-au depreciat, în ședința de tranzacționare de ieri, toți indicii încheind ziua...  click să citești tot articolul
18.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, după ce prețul petrolului Brent a trecut de 80 de dolari barilul.
     Acțiunile grupului petrolier anglo-olandez "Royal Dutch Shell" Plc s-au apreciat cu...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9712
2.3635
3.0647
3.9274
0.1798
0.6206
0.2182
4.6225
5.2672
1.4583
3.5243
0.2354
0.4868
1.0800
0.0638
0.4525
0.8562
3.9099
0.3123
1.0632
0.6140
0.0575
0.3637
0.1982
2.7194
0.0391
0.1501
1.0645
0.6259
0.1220
162.7844
5.5619
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.