CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
EXPORTUL DE GAZE CĂTRE UNGARIA - VEZI VIDEO
BURSA 15.02.2018

 
 

A.S.
 
mărește imaginea
     * Viktor Orban: "Vom putea încheia foarte curând un acord care să ne permită să importăm, anual, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani"
     * Parlamentarii opoziției iau miniștrii la întrebări referitor la exportul de gaze către Ungaria
     * Orban: "La licitația pentru gazele din Marea Neagră, primele trei locuri au fost ocupate de companii maghiare"
     * Răzvan Nicolescu spune: "Este foarte important să facem distincție între rezervarea de capacitate pentru o conductă ce nu a fost construită și contracte ferme de furnizare"
       Premierul ungar Viktor Orban a contrariat, la finalul săptămânii trecute, opinia publică din România, anunțând, la Budapesta, că Ungaria va importa în viitor cantități semnificative de gaze din România, reducând, astfel, dependența de gazele rusești. Afirmațiile liderului de la Budapesta au inflamat presa din România, dar și pe unii politicieni și analiști, care au susținut că un astfel de demers ar însemna trădarea intereselor naționale.
     Viktor Orban a declarat la finalul săptămânii trecute, potrivit site-ului guvernului maghiar: "În anii următori, România va extrage, anual, aproximativ patru miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care intenționează să le exporte. O companie americană va efectua această lucrare, iar, la licitația aferentă (n.r. pentru gazele din Marea Neagră), primele trei locuri au fost ocupate de companii care sunt 100% deținute de maghiari. Prin urmare, vom putea încheia foarte curând un acord care să ne permită să importăm, anual, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani. Secțiunea maghiară a interconexiunii de gaze este deja completă, iar secțiunea românească este în prezent în construcție. Aceasta înseamnă că, în jurul anului 2021-22, vom fi într-o nouă situație. Și așa, cu modestia de rigoare, dar și cu plăcere, pot anunța că epoca monopolului de gaze rusești în Ungaria se va încheia, deoarece vom putea procura mai mult de jumătate din importurile noastre de gaze dintr-o altă sursă - în acest caz România.
     Aceasta este o situație cu totul nouă - nu doar pentru Ungaria, ci pentru întreaga regiune. Până acum, am reușit să diversificăm doar rutele de transport de gaze, dar acum suntem capabili să diversificăm sursa de gaze naturale. Aceasta înseamnă că Ungaria se va afla într-o nouă poziție geostrategică - una mai favorabilă decât înainte".
     Declarația oficialului ungar vine după un dejun de lucru care a avut loc pe 5 februarie, la București, între ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, care par să fi avut grave probleme de comunicare în timpul întâlnirii, fiecare declarând, ulterior, altceva. Dacă ministrul ungar de externe a anunțat că a convenit cu partea română ca, până în 2020, România să creeze condițiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar de la 2022, să devină posibil transportul către Ungaria al unei cantități semnificative de gaze produse în Marea Neagră, Teodor Meleșcanu a negat cu fermitate parafarea unei astfel de înțelegeri între România și Ungaria.
     Contactați de ziarul BURSA pentru clarificări, reprezentanții MAE ne-au transmis: "Cu prilejul vizitei nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care să facă referire la export de gaze din Româ­nia în Ungaria sau la alte noi proiecte în domeniul energetic. Menționăm că, în cursul convorbirilor, au fost reluate exclusiv elementele deja cunoscute public și stadiul proiectelor aflate în curs de derulare, fără alte elemente de noutate, între care și asigurarea interconectării bidirecționale a infrastructurii de gaze în conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sis­temului Național de Transport (SNT) Gaze Naturale al companiei TRANSGAZ. După cum se poate observa, conform acestui plan, asigurarea interconectării se va face în corelație cu dezvoltarea proiectului BRUA, a cărui finanțare parțială este asigurată din fonduri europene. Dezvoltarea în timp, pe etape, a capacității interconectărilor și a infrastructurii BRUA constituie proiecte omologate în formatele inițiate la nivel UE și incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun ce primesc finanțare europeană prin programul CEF. Calendarul de dezvoltare a proiectelor constituie o condiție de finanțare, iar nerespectarea lui poate atrage pierderea acesteia. Sursele de aprovizionare pentru coridorul BRUA pot include gaze din Coridorul Sudic și, posibil, într-o etapă ulterioară, în măsura confirmării investițiilor, o parte din gaze ce vor fi produse în Marea Neagră. Conform reglementărilor europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicație exclusivă pentru o anume destinație sau o anume țară. Dezvoltarea interconectării SNT cu rețelele altor state europene prin flux bidirecțional este o obligație ce decurge din Regulamentul european 1368/2017 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale și este conformă obiectivelor Uniunii Energetice". 
     La rândul său, Departamentul de comunicare externă al premierului Viktor Orban ne-a comunicat: "Informațiile oficiale cu privire la acord vor fi publicate în timp util".
     Răzvan Nicolescu, lider al indus­triei de energie și resurse la Deloitte, fost ministru al Energiei și fost Președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, a susținut, pe o rețea de socializare, că nu poate să existe nici un acord pentru că, după ce plătesc taxe și redevențe, companiile pot vinde gazul produs în România, Moldova, Ucraina, Turcia, Bulgaria etc.
     Domnia sa menționează: "Faptul că România ar putea avea mai mult gaz și să livreze și la vecini este un lucru bun de care trebuie să fim mândri. Dacă pe lângă a fi mândri suntem și inteligenți am putea deveni un hub de gaz regional.
     Pentru ca să reușim asta trebuie să revenim la prioritățile noastre din 2014 care trebuie realizate exact în ordinea stabilită atunci :
     1. Marea Neagră legată de conductele de tranzit care ies din țară la Negru Vodă;
     2. Interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău;
     3. Coridorul vertical care să ne permită import din Grecia;
     4. Ciclu simultan extracție-injecție măcar la jumătate din capacitățile noastre de stocare;
     5. Flux invers cu Ucraina;
     6. Întărirea capacității de interconectare cu Ungaria/Austria (BRUA).
     Declarația premierului ungar nu mă îngrijorează deloc și din acest motiv nu cred că se impune vreo reacție din partea autorităților române. Este bine că vecinii noștri își pun speranța într-un posibil ajutor din partea noastră".
     Referindu-se la licitația despre care a vorbit Orban, câștigată de trei companii ungare, Răzvan Nicolescu spune: "Este foarte important să facem distincție între rezervarea de capacitate pentru o conductă ce nu a fost construită și contracte ferme de furnizare. De asemenea, preferința mea pentru alocări pro-rata la capacitățile de interconectare este veche și asumată public".
     * Perimetrul Neptun din Marea Neagră - 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze
     La începutul anului, directorul general al OMV, Rainer Seele, a declarat că OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul de gaze naturale "Neptun" din Marea Neagră, pentru ca în 2018 să se ia decizia finală de investiție. Gazele ar putea fi transportate prin conducta BRUA (Bulgaria-Ungaria-România-Austria), care, între timp, s-a oprit în Ungaria.
     În opinia lui Rainer Seele, dificultatea proiectului este legată de vânzarea volumelor foarte mari de gaze, care "nu pot fi consumate nici măcar de piața românească". De aceea, directorul OMV a susținut că este necesar ca Guvernul român să acorde o licență de export. În opinia directorului OMV Petrom, fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă.
     OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, primele estimări arătând că ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparație, producția anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.
     Analiștii susțin că dezvoltarea BRUA ar fi trebuit să fie un pas important pe care România îl face pentru definitivarea intereselor țării noastre în regiune, determinând creșterea securității energetice a țării, crearea premiselor pentru interconectarea conductelor care vor avea ca surse potențiale gazele naturale din Marea Neagră, dar și garanția că țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puțin trei surse de energie diferite.
     Din declarațiile lui Viktor Orban, înțelegem că Ungaria va importa, în următorii 15 ani, din România aproximativ 60 de miliarde mc de gaze naturale, fiind vorba de aproape toată cantitatea din perimetrul Neptun din Marea Neagră.
     În vara anului trecut, transportatorul maghiar de gaze FGSZ a anunțat că gazoductul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA) se va opri în Ungaria și nu va mai ajunge până în Austria, așa cum prevedea proiectul, susținut și finanțat de UE. Anunțul a luat prin suprindere atât părțile implicate, cât și piața europeană a energiei, cu atât mai mult cu cât Austria a coordonat proiectul.
     Operatorul maghiar de transport FGSZ a anunțat, astfel, că nu mai este în măsură să organizeze un sezon deschis pe secțiunea de conducte româno-ungaro-austriacă. În schimb, FGSZ a menționat că singura parte "viabilă din punct de vedere economic" a conductei Bulgaria-Ungaria-România-Austria (BRUA) ar fi interconectorul existent între România și Ungaria, care ar putea fi extins de la capacitatea actuală de 4,4 miliarde de metri cubi, la 5,26 miliarde de metri cubi pe an.
     În forma sa inițială, BRUA ar fi trebuit să parcurgă o distanță de 582 km pe relația sud-nord, care leagă Bulgaria de hub-ul Baumgarten din Austria. Aceasta ar fi inclus atât infrastructură existentă, cât și una nouă, oferind o alternativă de aprovizionare și o nouă rută care să ajute regiunea să nu mai depindă de gazele rusești.
     * Parlamentarii iau miniștrii la întrebări referitor la exportul de gaze către Ungaria
     Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu și Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă vor trebui să dea explicații referitoare la informațiile privind exporturile de gaze din țara noastră către Ungaria, în urma interpelărilor înregistrate de parlamentarii Matei-Adrian Dobrovie, de la USR, și Marilen Gabriel Pirtea, de la PNL.
     Deputatul USR Matei-Adrian Dobrovie îi solicită lui Teodor Meleșcanu să confirme dacă a semnat, împreună cu ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, acordul pe baza căruia mari cantități de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei începând din anul 2022. Parlamentarul a adăugat: "În cazul în care confirmați semnarea acordului cu Ungaria, vă rog să prezentați motivele pentru care partea română și-a asumat obligația de a aproviziona Ungaria cu 4,4 miliarde metri cubi de gaze naturale începând din anul 2022. Totodată, vă rog să aduceți clarificări cu privire la lipsa de informare a cetățenilor români și mass media despre semnarea acordului cu Ungaria".
     Deputatul a adresat MAE și următoarele întrebări: "1. Care sunt obligațiile asumate de România în privința asigurării exporturilor de gaze naturale spre Ungaria?
     2. Care sunt avantajele pe care exporturile de gaze naturale spre Ungaria le au asupra României?
     3. Care sunt demersurile inițiate de Ministerul Afacerilor Externe în vederea diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional și european?"
     În interpelarea sa, Matei-Adrian Dobrovie semnalează informațiile prezentate de agenția de presă ungară Magyar Tavirati lroda (MTI), conform cărora România și-a asumat obligația de a pune la punct condițiile tehnice pentru a permite, începând din anul 2022, aprovizionarea cu 4,4 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an prin intermediul conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria: "În plus, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a precizat că partea română va construi stații de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020.
     În schimb, în comunicatul emis la data de 5 februarie ac., Ministerul Afacerilor Externe precizează vag că în cadrul întrevederii «a fost reliefată importanța diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional și european». În cadrul comunicatului nu se menționează nimic cu privire la semnarea unui acord privind exporturile de gaze spre Ungaria".
     În schimb deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea a solicitat informații de la Ministrul Economiei, întrebând: "În cadrul vizitei realizate la București luni, 5 februarie 2018, de către Ministrul de Externe din Guvernul Ungariei, domnul Peter Szijjarto, acesta a participat la întâlniri de lucru alături de oficiali ai Guvernului și Parlamentului României. Cu această ocazie a fost convenită încheierea unui Memorandum pentru furnizarea către Ungaria a cantităților de gaz natural exloatat din Marea Neagră, estimate la peste 4 miliarde de metri cubi anual până în anul 2022.
     Vă rugăm să ne transmiteți dacă Ministerul pe care îi conduceți a realizat o analiză de oportunitate privind vânzările de stocuri de gaze naturale din exploatările României la Marea Neagră, dar și o prognoză cu privire la evoluția în următorii ani a acestui sector energetic.
     Vă rugăm să ne comunicați dacă Ministerul pe care îl conduceți a avizat Memorandumul convenit în 5 februarie 2018, ori dacă a primit o solicitare de a exprima un punct de vedere pe acest subiect, cât și punctul de vedere oficial și tehnic al Ministerului Economiei cu privire la exporturile de gaze naturale către contractori din Ungaria".
     * Iulian Iancu: "Dacă vor fi contracte bilaterale în totalitate, atunci este evident că 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securității României"
     Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a transmis, la finalul anului trecut, o scrisoare Comisiei de anchetă a activității ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), recomandând analiza Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 în cadrul Grupului de Lucru pentru Infrastructură Strategică și Securitate Energetică.
     Surse apropiate situației susțin că Ion Oprișor, consilierul prezidențial pentru securitate națională, i-a răspuns, astfel, lui Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă ANRE, care a cerut un punct de vedere al CSAT pe OUG 64/2016.
     Grupul de Lucru pentru Infrastructură Strategică și Securitate Energetică este condus, potrivit surselor noastre, de Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale al României pe probleme energetice. Din această organizație fac parte toate ministerele care dețin infrastructură critică, fiind reprezentate la nivel de secretar de stat.
     Iulian Iancu a declarat acum câteva luni: "Investitorii din Marea Neagră nu vor tranzacționarea gazelor naturale pe bursă, ci preferă, în proporție de 100%, contracte bilaterale. Or, acest lucru impactează direct securitatea națională și acesta este motivul pentru care noi trimitem la CSAT să facă analiza în consecință a solicitărilor lor și a tuturor aspectelor implicate de ordonanță. Credem că acest proiect de lege trebuie să fie vizat de toate instituțiile importante ale României pentru că este prea mare responsabilitatea pentru noi. Personal, voi face o adresă către CSAT, solicitând să se analizeze toate implicațiile în cadrul acestei instituții".
     Iulian Iancu a spus că investitorii susțin că este esențial pentru ei să aibă dreptul să poată face contracte bilaterale, să le încheie de pe acum, ca să-și poată asigura investițiile. Domnia sa a precizat: "Dacă lucrurile stau așa și dacă aceasta este dorința investitorilor, atunci implicațiile sunt foarte mari. Nouă ni s-a reproșat că, dacă nu modificăm ordonanța, împiedicăm investitorii din Marea Neagră și încurajăm Rusia, mai ales mie mi s-a imputat asta. Dacă vor fi contracte bilaterale în totalitate, atunci este evident că 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securității României. Nu vom avea încotro și va trebui să luăm gaze de la Gazprom, ne vor avea în totalitate la mână și ne vor mări prețul după bunul plac. Mai ales că UE nu ne-a creat nicio alternativă. Dacă noi dăm drumul la export, în procentele pe care ei le doresc, atunci înseamnă că trebuie să existe o alternativă la import. Or, alternativa la import este un subiect de analiză a oportunităților și posibilităților fizice. Oficialii Uniunii Europene au spus că îi interesează interconectarea regiunilor și a piețelor, că vor coridoare verticale, coridoare de interconectare și de transport și din zona Caspică, ca atare UE susține aceste proiecte, acordând și finanțare. Dacă este așa, atunci trebuie neapărat ca analiza aceasta să vizeze și o discuție cu reprezentanții UE pentru că, din punct de vedere fizic, cel puțin pentru următorii cinci ani, nu avem această alternativă. E firesc ca, atunci când pui în discuție exportul, să ai finalizată și discuția despre import".
     În iunie 2017, Mihnea Constantinescu declara: "Proiectul BRUA este în grafic, ceea ce este impresionant și o surpriză foarte plăcută. Sperăm ca undeva la orizontul anului 2021, România să se profileze la intersecția celor trei mai coridoare de transport al gazelor naturale: coridorul vertical, coridorul sudic și coridorul nord-sud, de la Marea Baltică spre sudul continentului".
     Camera Deputaților a adoptat, acum câțiva ani, cu unanimitate de voturi Propunerea legislativă privind măsurile necesare implementării proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA).
     Inițiatorii acestei propuneri legislative erau deputații PSD Iulian Iancu, Marin Gheorghe și Rodin Traicu și deputații PNL Lucian Bode și Răzvan Mironescu. 

     Importurile anuale de gaze ale Ungariei s-au ridicat la 6,8 miliarde de metri cubi în 2015, în timp ce producția internă a ajuns la 1,8 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Ungaria importă, în prezent, cea mai mare parte a gazului său din Rusia, în baza unui acord de furnizare pe termen lung. În 2015, consumul de gaz în Ungaria a fost de 7,5 miliarde de metri cubi, scăzând în majoritatea sectoarelor.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Nu inteleg
    (mesaj trimis de Alex S în data de 15.02.2018, ora 18:46)  
 De ce nu este bine sa exportam gaze?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.02.2018, ora 19:19)
 
 Ca ramanem ca prostii de caruta; o sa ajungem sa luam gaz de la rusi, prin unguri


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ianos, pompierul de serviciu în data de 16.02.2018, ora 12:55)  
 
  Nu avem nicio alerta de pericol de explozie a gazelor la sediul lui Orban.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
BUGETUL PRIMĂRIEI CAPITALEI PENTRU 2018 A FOST APROBAT
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9612
2.3795
2.9864
4.0377
0.1838
0.6249
0.2143
4.6539
5.2607
1.4903
3.5285
0.2269
0.4799
1.1137
0.0667
0.4656
0.9950
3.7867
0.3237
1.1583
0.5952
0.0583
0.3500
0.2017
2.7767
0.0395
0.1399
1.0309
0.6249
0.1200
161.1363
5.4832
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
.