Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


 


 și


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 
Promovare
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferința Strategia de dezvoltare a României - Ediția a II-a
"Capitalul autohton - sursă de creștere economică"

Mircea Ursache, ASF: "Finanțarea economiei trebuie să se mute «cu bagaje» pe piața de capital, în detrimentul băncilor"

mărește imaginea
    Finanțarea economiei naționale, fie că este vorba de companii private sau de stat, fie că este vorba de listări, trebuie să se mute cu bagajele în zona pieței de capital, în detrimentul celei bancare, a spus, ieri, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în deschiderea conferinței "Strategia de dezvoltare a RomâŹniei", organizată de ziarul BURSA.
    În opinia domniei sale, creșterea economică a țării are baze solide și, chiar dacă dezechilibrele macroeconomice au fost în mare parte corectate, rămâne problema nevoii de a finanța marile proiecte private și de infrastructură.
    "Timp de ani de zile, modelul european a fost cel de finanțare prin sistemul bancar, iar acum, la nivel european, în cadrul ESMA (n.r. Autoritatea europeană de supraveghere), avem o discuție foarte aprinsă cu privire la dependența excesivă de creditare bancară a investițiilor", a spus Mircea Ursache, menționând că, în aceste condiții, trebuie să vedem cum finanțăm economia prin piața de capital.
    "Problema se referă la cum reușim să ne finanțăm prin piața de capital. Este evident că, în acest moment, piața obligațiunilor corporative și municipale este total insuficientă în comparație cu nevoia de finanțare a economiei", a adăugat oficialul ASF, subliniind că piața obligațiunilor este dominată categoric de titlurile de stat (65% din total), astfel încât, potrivit agențiilor de rating, piața titlurilor de stat din România este caracterizată drept una în curs de dezvoltare, cea de acțiuni - ca una de frontieră, iar cea a obligațiunilor corporative - încă în formare.
    Mircea Ursache a explicat: "Suntem în faza în care trebuie să lucrăm cu ce avem. Cel mai important, după părerea mea, este lentoarea cu care lucrează fondurile de pensii. Dacă ne uităm în structura fondurilor de pensii private, ele au active administrate în valoare de 4,5 miliarde de euro. Din nefericire pentru economie, 70% din acestea sunt investite doar în titluri de stat, în timp ce ponderea obligațiunilor este aproape 5%.
    Există categoric aici restricții din punctul de vedere al legislației primare. Aceste restricții țin de faptul că fondurile de pensii nu pot investi decât în obligațiunile cu rating minim, sau, în cazurile fericite, cu un singur grad sub ratingul suveran al României".
    Vicepreședintele ASF consideră că nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem că legislația relativ rigidă, costurile, aspectele tehnice ale infrastructurii de tranzacționare și dificultățile de respectare a regulilor de transparență și guvernanță corporativă sunt în continuare factori care duc la percepția negativă asupra pieței de capital.
    "Am redus costurile de patru ori în ultimii trei ani. (...) Cred că, până nu vom activa comitetul interministerial pentru listarea companiilor de stat (continuarea acestui proces întrerupt de mai bine de un an și jumătate), nu vom da lichiditate bursei și nu vom da un stimulent companiilor private de a veni pe piața bursieră", a adăugat Mircea Ursache.
    De asemenea, domnia sa a susținut ideea unui fond național de investiții în infrastructură, care să emită obligațiuni garantate, precizând că este nevoie de cointeresarea Guvernului și a instituțiilor financiare internaționale pentru implicarea în garantarea acestor obligațiuni.

    Anca Vlad, CNPR: "Trebuie să acordăm atenție investitorilor autohtoni, care mizează pe România"
    Prof. Univ. Ioan Cuzman: "Ne aflăm într-un moment în care trebuie să se trezească toți decidenții"
    Florin Jianu, PTIR: "Simplificarea și debirocratizarea, modalitățile pentru o dezvoltare sănătoasă"
    Ovidiu Demetrescu, ARBA: "Avem un potențial agricol valorificat de străini"
    Eugen Scheușan, Electromagnetica: "Industriașii nu au nicio posibilitate să influențeze decidenții"
    Deputatul Andreea Paul: "Nu ne lipsește nimic să devenim cea mai bogată țară europeană"
    Mihai Ionescu, ANEIR: "Autoritățile au un fel de alergie la antreprenorii români"
    Bryan Jardine, Wolf Theiss Bucharest: "Lupta României împotriva problemelor de corupție atrage investitorii străini"


.