Articole BURSA

Ediții precedente


Evenimente BURSA

 

 
Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


 și


  Parteneri
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
Parteneri Media
 


 


 


 


 

Conferința Strategia de dezvoltare a României - Ediția a III-a
"Între zona euro și zodia leului"

Adrian Vasilescu, BNR: "Am avut o strategie cu fața la UE, ne trebuie o strategie cu fața la zona euro"

mărește imaginea
    Am avut, în 2007, o strategie cu fața la UE, iar acum avem nevoie de o strategie cu fața la Zona Euro, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR).
    Domnia sa a menționat: "Noi, în România, am reușit să închegăm un program și să-l dezvoltăm cât de cât bine: cel pentru perioada 2000-2007, pentru că am sperat, am muncit și am făcut eforturi ca să ajungem în Uniunea Europeană, în 2007. Am avut atunci o strategie de dezvoltare pe termen mediu care s-a făcut în felul următor: Guvernul a lucrat o lună în Palatul de la Snagov, acolo au venit toate sindicatele, patronatele, toate partidele și reprezentanții Parlamentului, iar Guvernul din 2000 a făcut apel la toate institutele Academiei. Mesajul a fost următorul: «Ați vorbit despre strategii de sertar, de mii și mii de pagini, veniți cu ele.» (...) S-a făcut o echipă (...), o selecție, s-a pus în discuție, au fost dezbateri furtunoase, iar la urmă au fost întrebate și cultele religioase în legătură cu această strategie pe care o pregătea Guvernul. Strategia a fost semnată și acum vă pot spune în premieră un lucru care mi s-a părut foarte inteligent atunci. Ea trebuia semnată de toate partidele parlamentare ca să poată fi primită la Comisia Europeană și cineva a avut ideea ca primul să semneze Vadim Tudor. A fost foarte încântat de această întâietate care i s-a dat. A scos stiloul și a semnat, iar după ce a semnat Vadim Tudor au semnat toți, și opoziția, și puterea, și sindicatele, și patronatele. Această strategie pe termen mediu a fost aplicată de trei guverne: Guvernul Isărescu în 2000, Guvernul Năstase între 2001 și 2004 și Tăriceanu până la 1 ianuarie 2007, când România a intrat în UE. (...) Eu gândesc că a fost un model de a face o strategie în această țară, cu toate forțele, inclusiv patronatele. (...) Simțiți astăzi vreun demers impus pentru o asemenea strategie, pentru o asemenea dezbatere?
    Acum s-a făcut în jurul președintelui un grup pentru un proiect de țară, observ că președintele se ține de acest proiect, a invitat foarte multă lume la Cotroceni. Au fost câteva dezbateri, dar sper ca cercul să se lărgească, să se ajungă la instituțiile Academiei, la oamenii din această țară care au ceva de spus, să se ajungă și la cei care pierd voturi, dar și la cei care pierd bani, dar să se ia o decizie. Nu va fi o altă soluție mai bună pentru o strategie de țară. Am avut atunci o strategie cu fața la UE, acum am putea să avem o strategie cu fața la Zona Euro".
    Să vorbim despre o strategie a României este foarte important, dar nu suntem pregătiți încă pentru acest lucru, a spus, ieri, în debutul discursului său, Adrian Vasilescu.
    Domnia sa a precizat că viteza cu care crește PIB-ul nostru, cea mai mare din Europa, nu este suficientă dacă nu avem și un PIB stabil: "Avem cea mai mare viteză la creșterea PIB din UE, dar nu este suficient dacă nu ajungem să avem un PIB stabil. La educația financiară suntem ultimii în UE. Dacă nu schimbăm această paradigmă va fi greu să îndeplinim toate criteriile nominale pentru Zona Euro. Avem probleme și cu convergența reală și cu cea structurală. Problema se pune tranșant: vom intra în Zona Euro, atunci când vom fi pregătiți, adică după ce vom îndeplini toate criteriile. Într-o Europă fără adăpost, cu două viteze, trebuie să mergem înainte către Zona Euro".
    BNR nu se opune intrării României în Zona Euro, dar această decizie trebuie să fie una politică, potrivit specialistului, care a amintit că BNR a înființat un comitet responsabil tehnic pentru intrarea în Zona Euro, în care a început să includă diverse minister, președinția acestui comitet trebuind să fie deținut de Guvern.

    Adrian Vasilescu: "Țara noastră are nevoie în primul rând de o strategie de locuire"

    Țara noastră are nevoie în primul rând de o strategie de locuire, consideră domnia sa, menționând: "Cred că avem nevoie de mai multe strategii. Noi avem un dar - aprindem un fitil, îl lăsăm să ardă un timp și apoi îl stingem. Am avut o strategie de locuire în discuție, o perioadă, și totul s-a stins. Avem nevoie de o strategie pentru locuire, de la care să pornească alte strategii. Când vorbim despre locuire și credit pentru locuințe, acesta - creditul - este considerat dușmanul numărul unu. Se pot observa pe Facebook - punctul de întâlnire pentru națiunea noastră - foarte multe fraze de genul «Debitorii sunt sclavii băncilor». Sigur că băncile mai au încă ceva timp ca să se maturizeze. (...) Lumea crede că băncile, în perioada 2004-2008, au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu zece mâini și s-au făcut nenumărate case. Acum doi ani apărea informația că 900.000 de familii sunt în situația de a fi aruncate din casă pentru că nu și-au plătit creditele, dar niciodată restanțele la creditele pentru case nu au depășit 10%, nici în perioadele cele mai grele. Atunci, făcând un calcul, s-a ajuns la concluzia că s-au construit 9 milioane de case pe credite. Analizele de piață spun însă că toate creditele imobiliare nu sunt mai multe de 340.000, deci nu 9 milioane. Adică 340.000 de credite imobiliare din totalul de 7,4 milioane de credite".
    Domnul Vasilescu a precizat că împrumuturile imobiliare s-au înmulțit odată cu implementarea programului Prima Casă, băncile având și ele programe similare acestuia.
    "Avem un deficit de 1 milion de case, iar la un asemenea deficit ne trebuie neapărat o strategie de locuire inteligentă, înțeleaptă, cu fața la realitate", a mai spus consultantul BNR.

    Vasilescu: "Piața financiară este foarte disproporționată, sectorul bancar ocupând o pondere mai mare de 90% din total"

    Piața financiară este foarte disproporționată, sectorul bancar ocupând o pondere mai mare de 90% din total, evidențiază reprezentantul BNR, care se întreabă cum poate fi schimbată această structură.
    Băncile sunt responsabile de foarte multe lucruri din economie, dar constituie și un centru de finanțare pentru economie, mai atrage atenția domnia sa, adăugând: "Din păcate, nici companiile românești nu au bonități. Avem 700.000 de companii în România, iar, din calculele făcute de BNR, din cele 700.000 circa 100.000 nu trimit bilanțul la Fisc; 100.000 nu există. Ce se întâmplă cu ele? Numai Dumnezeu știe. Din cele 600.000 de companii care prezintă bilanț anual, cam 40% au datorii mai mari decât întreaga lor avere. De unde sunt aceste datorii? Nu de la bănci, pentru că dacă ne uităm la analizele de piață o să vedem că băncile au dat mai multe credite populației decât economiei reale, chiar și așa, la o populație cu bani puțini. Întrebarea este de unde vin aceste datorii? Foarte simplu. Patronii și-au împrumutat companiile. Jumătate din aceste companii au pierderi în loc de profit. (...) Așa cum sunt lucrurile organizate în economia noastră, patronii și-au tras foarte multe fonduri fără să fie înregistrate din activitatea economică și au acum bani să își împrumute propriile companii. Ele sunt datoare mai puțin la bănci și mai mult la patronii lor".
    În opinia specialistului, merită să ne gândim cum rezolvăm acest lucru, pentru că, înaintea oricărei strategii, aceasta este o mare problemă.

    GHEORGHE IALOMIȚIANU: "O strategie trebuie să asigure priorități pe o perioadă de cel puțin zece ani"
    ANGHELUȚĂ VĂDINEANU, CENTRUL NAȚIONAL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ: "Strategia de dezvoltare trebuie să fie una sustenabilă"
    DRAGOȘ VASILE, CONSILIUL CONCURENȚEI: Beneficii de un miliard de euro pentru consumatori, în urma intervențiilor Consiliului Concurenței
    OVIDIU AGLICERU, HIDROELECTRICA: "Listarea unei societăți obligă la existența unei strategii de dezvoltare"
    FLORIN DĂNESCU, ARB: "Creditarea, educația financiară, agenda digitală și platforma financiară - pilonii strategici ai dezvoltării"
    EMIL DINGA, ACADEMIA ROMÂNĂ: "Esența democrației nu constă în alegerea reprezentanților poporului, ci în destituirea lor"
    DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR: "Trebuie să ne facem singuri strategia, pentru că UE nu merge într-o direcție corectă"
    FLORIAN GOLDSTEIN, ZIARUL BURSA: "Suntem ceea ce alegem să fim"
    RĂZVAN NICOLESCU, "DELOITTE": "Dezvoltarea infrastructurii - cel mai important lucru, pentru țara noastră"
    NAPOLEON POP, ACADEMICIAN: "Este necesar un program strategic de convergență reală pentru următorii zece ani"


.