Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Armaghedon Armaghedon
09.02.2003 -  Armata Romana 

     Acest dosar a fost realizat cu scopul de a pune in evidenta problemele cu care se confrunta Armata Romana si de a oferi solutii pentru rezolvarea acestora. Nu incercam in nici un fel sa denigram sau sa punem in umbra realizarile Armatei; incercam doar sa prezentam o realitate.
      Principala problema cu care se confrunta in acest moment Armata Romana nu este determinata de lipsa fondurilor sau a echipamentului, ci de mentalitate. Conceptia generala atit in rindul ofiterilor din esaloanele superioare cit si al celor din bazele de instructie a ramas cea din perioada interbelica, cind armata era considerata, intre altele, un "factor educativ". Ofiterii inca mai sint convinsi ca majoritatea recrutilor, cind vin la unitate, merg pentru prima data cu trenul, vad pentru prima oara un televizor sau un telefon ori gasesc in cazarma conditii de trai mult mai bune decit acasa.
      Aceasta conceptie deformata a realitatii este incurajata de esaloanele superioare si este folosita ca argument in momentul in care militarii incep sa comenteze asupra slabei calitati a hranei sau a conditiilor proaste de cazare.
      Din acest motiv, managementul resurselor umane din cadrul structurilor Armatei este extrem de deficitar, accentul punindu-se nu pe calitate ci pe cantitate. Comandantii nu se intereseaza de motivatia subordonatilor, de problemele cu care acestia se confrunta, de starea de sanatate a oamenilor, limitindu-se sa urmareasca respectarea literei regulementelor militare si a indatoririlor de serviciu.
      Este adevarat, in ultimii ani, in structurile Armatei au inceput sa patrunda ofiteri cu o mai buna pregatire psihologica, insa, acestia ocupa functii prea mici pentru a-si putea impune punctul de vedere. Vom analiza pe larg aceste aspecte in capitolul intitulat "Factorul uman". O alta problema cu care se confrunta Armata o reprezinta cea a logisticii. Procesul de reorganizare al fortelor armate a determinat supraaglemerarea anumitor unitati, in timp ce o mare parte din spatiile de cazare ramin nefolosite in unitatile in curs de dezafectare. Echipamentul soldatilor este de calitate proasta si vechi, in mai toate unitatile exista mari probleme legate de calitatea si cantitatea hranei iar serviciile medicale sint ca si inexistente.
      Mai mult, deoarece in majoritatea unitatilor militare hrana este pregatita de societati comerciale ai caror actionari sint oameni politici sau ofiteri cu functii mari din esaloanele superioare, s-a ajuns in situatia in care transferul soldatilor de la o unitate la alta sa fie determinat nu de programul pregatirii de lupta ci de interesele celor care se afla in spatele societatilor comerciale respective. Cazurile in care soldatii au fost detasati sau au fost opriti la o unitate pentru a se permite fuctionarea firmei care prepara hrana sint extrem de numeroase.
      Pregatirea pentru lupta a trupei este extrem de precara. Bazele de instructie nu au, de exemplu, casti de otel pentru intregul efectiv. In procesul de instructie accentul este pus aproape in intregime pe pregatirea fizica, neglijindu-se pregatirea psihologica sau tactica. Mai mult, desi Romania a aderat la Tratatul privind interzicerea minelor antipersonal, instructia militarilor in termen include si acest capitol.
      Nu trebuie neglijata nici discriminarea etnica practicata impotriva militarilor de origine maghiara sau rroma. Desi discriminarea nu este institutionalizata, este practicata de catre gradati si ofiterii inferiori.
      I. LOGISTICA
      I.1.Echipamentul
      Echipamentul primit de trupa este de o calitate extrem de slaba atat din cauza vechimii cit si datorita calitatii proaste a materialelor. De exemplu, in anul 2001, trupa a primit bocanci fabricati in 1985, uniforme croite in 1992 si masti contra gazelor din 1975. Bocancii se rup extrem de usor, talpile acestora cedeaza in cel mult o luna. In plus, administratorii de companie [noua titulatura a plutonierilor de companie] nu se preocupa ca fiecare soldat sa primeasca exact marimea necesara. Din comoditate se merge pe ideea ca, in final, piciorul "se va da" dupa bocanc, cu rezultate dezastruoase asupra starii de sanatate a trupei. La fel se intimpla si in cazul uniformelor. Acestea sint croite prost, din materiale de slaba calitate si refolosite peste limita permisa de regulamente. Cazurile in care soldatii se instruiesc cu tinuta rupta sint extrem de numeroase. In plus, militarii nu primesc tot echipamentul. Tinutele de oras sint extrem de putine iar, din acest motiv soldatii sint obligati sa plece in invoiri sau permisii in haine civile. Desi in mod normal un soldat ar trebui sa primeasca trei camasi, el primeste doar una, cel mult doua.
      Militarii sint obligati sa poarte lenjeria speciala oferita de Armata. Numai ca materialele din care este confectionata aceasta nu permit respiratia corpului.
      Alocarea drepturilor, respectiv, a pastei de dinti si de ras, a lamelor, sapunului, cremei de ghete se face cu intreruperi de citeva luni din cauza lipsei fondurilor.
      I.2. Cazarmare
      Supraaglomerarea unitatilor prin infiintarea Bazelor de Instructie (B.I.) a determinat inrautatirea conditiilor de cazare a militarilor. Desi Regulamentul Serviciului Interior (RG 1) prevede ca in dormitoare fiecare militar sa dispuna de cite 10 mc de aer, acest lucru nu se intimpla. Un dormitor de 100 de oameni este ceva obisnuit in Bazele de Instructie, cu paturi supraetajate si cu un spatiu de circa 30 de cm intre paturi. WC-urile, care se afla la mica distanta de dormitor nu sint dezinfectate din lipsa de clor, ceea ce sporeste riscul aparitiei unor focare de infectie.
      Contrar prevederilor RG1, uscatoarele de haine care ar fi trebuit sa existe pe linga fiecare dormitor sint aproape inexistente.
      I.3. Hrana
      In ciuda meniurilor stabilite si care ar trebui sa contina 4000 de calorii pe zi, hrana soldatilor abia daca are in jur de 2500-3000. Desi din depozitele de alimente se livreaza cantitatile de alimente necesare, o parte din acestea nu mai ajung in farfuriile soldatilor. Aceasta situatie a fost sesizata in nenumarate rinduri si de presa militara, fara nici un rezultat concret, insa.
      Meniul trupei se bazeaza in mare proportie doar pe fasole si cartofi; hrana este extrem de deficitara in privinta continutului de vitamina C, ceea ce determina aparitia unor forme incipiente de scorbut.
      I.4. Sanatatea
      Infirmeriile din unitatile militare nu sint incadrate cu personal suficient. In cazul in care exista personal, acesta trateaza superficial problemele de sanatate cu care se confrunta militarii.
      Medicamentele de care dispun infirmeriile sint insuficiente si, uneori, depasite moral (este cazul, de exemplu, al Tetraciclinei folosite pe post de antibiotic).
      Ceea ce este, poate, mai grav, este faptul ca, in cazul in care un medic acorda, totusi, atentie unei probleme medicale, scutirea acordata unui militar nu este recunoscuta de comandantii militari. Au fost semnalate cazuri, in special in Bazele de instructie, in care militarii bolnavi au fost scosi la program desi erau scutiti de efort fizic de catre medici.
      Cabinetele stomatologice nu sint dotate cu aparatura corespunzatoare, iar, uneori, medicii stomatologi sint pusi in situatia de a acorda consultatii de medicina generala.
      O mare problema cu care se confrunta marea majoritate a unitatilor militare o constituie igiena precara a militarilor. Pe de o parte, soldatii sint obligati sa poarte numai lenjeria si ciorapii oferiti de armata, iar daca la inspectia de dimineata sint descoperiti ca au chiloti sau ciorapi "civili" sint pedepsiti. Numai ca lenjeria oferita de armata nu lasa corpul sa respire, dupa o zi de instructie transpiratia nu se evapora. In plus, lenjeria este schimbata o data pe saptamina. In ceea ce priveste ciorapii, militarii primesc trei perechi pentru un ciclu de instructie de patru luni.
      O alta problema in ceea ce priveste igiena o constituie spatiile insalubre in care militarii servesc masa. Soldatii nu se pot spala pe miine inainte de intrarea la masa deoarece nu exista chiuvete la intrarea in cantina iar acolo unde exista, acestea sint plasate la iesirea din sala de mese. Tavile in ncare militarii isi iau farfuriile cu mincare sint murdare de grasime deoarece personalul de serviciu din sala de mese nu le spala. Tacimurile sint murdare din acelasi motiv iar medicii de unitate nu se intereseaza sa remedieze aceste deficiente.
      I.5. Baza materiala
      La acest capitol unitatile sint extrem de deficitare. Bazele de instructie, de exemplu, nu poseda casti de otel pentru toti militarii iar completele de protectie chimica sint ca si inexistente. Cu mari eforturi se reuseste confectionarea de tinte pentru instructie.
      Un exemplu interesant il constituie cazul DEVO. DEVO - Dispozitivul Electrooptic pentru Verificarea Ochirii - este constituit dintr-o tija care se introduce in teava armei. In momentul in care militarul apasa pe tragaci, din capatul tijei se proiecteaza pe un panou o raza in inflarosu care activeaza anumiti senzori. In acest fel se pot verifica deprinderile capatate de soldati in procesul de instructie a tragerii si se pot corecta rapid si ieftin deficientele. Insa, desi avantajele folosirii DEVO sint mai mult decit evidente, aceasta instalatie nu se mai foloseste desi aproape ca nu exista unitate care sa nu o posede chiar in mai multe exemplare.
      II. FACTORUL UMAN
      II.1. Cadrele
      Exista doua categorii antagoniste de ofiteri in Armata: cei care s-au format inainte de 1989 si cei care au preluat functii de comanda dupa. Problema cu care se confrunta Armata este ca prea putine cadre care s-au format in ultimii ani detin functii de conducere importante. Cu toate acestea, o caracteristica relevanta o constituie la ambele categorii lipsa de cultura si incapacitatea de a-si dezvolta un orizont de gindire care sa depaseasca limitele cazarmii. Pregatirea psihologica lipseste aproape cu desavirsire. Acest lucru nu inseamna ca nu exista si exceptii, irelevante, insa.
      Alarmant de multe cadre au pasiunea alcoolului, pe care-l consuma in cantitati imense chiar si in timpul serviciului.
      Aceasta stare a fost determinata de mai multi factori printre care insuficienta motivare financiara sau lipsa locuintelor pentru cadre. In plus, aplicarea programului de restructurare a armatei a dus la suprasolicitarea cadrelor din unitatile active din cauza lipsei de personal.
      Un factor important in ceea ce-i priveste pe militarii angajati pe baza de contract l-a constituit anul trecut retrogradarea acestora de la gradul de sergent la cel de caporal. Nemultumiti de aceasta situatie, aproape toti fostii sergenti angajati, deveniti caporali, au renuntat sa mai vina la servici in uniforma.
      II.1. Trupa
      In general, soldatul roman care-si satisface stagiul militar cu termen normal sau redus este privit de catre cadrele militare ca un sclav. Nu doar pentru ca trebuie sa execute corvezile prevazute prin regulamente, ci si pentru ca un comandant are drepturi aproape nelimitate asupra soldatilor din subordine. Aceste drepturi s-au impamintenit in ultimii ani, chiar daca nu sint prevazute de regulamente. Soldatul este obligat sa repare televizorul sau masina comandantului, fie el subofiter sau ofiter, sa-i aduca bautura la intoarcerea din permisie, sau sa-l imprumute cu bani pe acesta.
      Soldatul roman nu este motivat sa-si satisfaca stagiul militar care este privit doar ca o pierdere inutila de timp si bani. In plus, putinul elan patriotic cu care vine soldatul in cazarma este rapid spulberat de tratamentul aplicat de catre superiori.
      In mod paradoxal, institutia Armatei, atit de bogata in ceea ce priveste cultura organizationala (simboluri, ceremonii, traditii, etc.), foloseste ineficient acest instrument de conditionare a performantelor si functionalitatii.
      Nu este lipsit de importanta faptul ca in unele unitati soldatilor li se solicita bani pentru diversele cheltuieli legate de materiale de intretinere: ulei de arma, vopsea sau var.
      O situatie alarmanta o constituie discriminarea etnica practicata de gradati si de ofiterii inferiori fata de soldatii apartinind minoritatilor maghiara si rroma. Acestia sint pusi sa execute corvezile cele mai neplacute (sa curete WC-urile, de exemplu), iar in marea majoritate a timpului sint jigniti in mod sistematic cu apelative peiorative : "bozgori" - maghiarii sau "tigani boriti" - rromii. Pentru distractia gradatilor, maghiarii (care in cele mai multe cazuri vorbesc foarte prost limba romana) sint obligati de gradati sau ofiteri sa defileze citind "Treceti batalioane romane Carpatii" iar rromii trebuie sa danseze ursul sau sa cinte cintece de petrecere.
      III. FACTORUL PSIHOLOGIC
      III.1. Fisele de cunoastere
      La sosirea in cazarma, fiecarui soldat i se intocmeste o fisa de cunoastre psihologica. Desi, teoretic, acestea ar trebui sa fie folosite pentru realizarea unui portret psihologic al fiecarui militar, in realitate fisele sint considerate de catre ofiteri doar o munca birocratica inutila. Informatiile cuprinse in fisele de cunoastere se refera atit la datele antropologice ale fiecarui soldat, datele personale, cit si date cu privire la anturajul acestuia si contin citeva elemente de identificare a tipului de personalitate caruia ii apartine. Fisele ar trebui sa fie completate cu maxima atentie, insa, de cele mai multe ori, ele sint completate la intimplare, mai ales in ceea ce priveste datele antropometrice. Chiar si asa, fisele nu sint studiate de catre comandantii de plutoane (nepregatiri din punct de vedere psihologic), desi ar putea oferi informatii valoroase despre militari. In acest mod comandantii pierd ocazia de a-si cunoaste oamenii din subordine si, mai ales, de a-i intelege. Se ajunge astfel la situatii in care anumite probleme, cum ar fi incapacitatea soldatului de a-si coordona miscarile sau incetineala cu care acesta da raspunsuri sa fie considerate rea-vointa si pedepsite ca atare. Incompetenta in materie de cunoastere psihologica determina comandantii sa faca erori grave in gestiunea conflictelor, care sint rezolvate, de cele mai multe ori, prin abuzul de putere al celui mai mare in grad.
      III.2. Recompense si sanctiuni
      Desi exista o clasificare a acestora, in realitate nu se tine seama de acest lucru, preferindu-se sa se pedepseasca chiar si prima greseala cu o sanctiune cit mai dura. In mod ilogic, sanctiunile sint acordate chiar si pentru greseala cea mai neinsemnata, insa recompensele nu, considerindu-se ca indeplinirea unei sarcini, oricit de dificile, este fireasca, si, deci, nu mai trebuie rasplatita.
      Desi pedespele colective sint interzise, greseala unui singur soldat determina pedepsirea intregii subunitati.
      Permisiile sint acordate contra unor beneficii: gradatii care propun soldatii pentru permisii le conditioneaza acest lucru de aducerea unor pachete cu mincare de acasa iar ofiterii care le aproba asteapta sticle cu bautura de la soldati.
      IV. Pregatirea
      IV. 1. CLRMG
      Orele afectate in programul de instructie pentru CLRMG (acronim pentru Cunoasterea Legilor si Regulamentelor Militare Generale) sint de cele mai multe ori inlocuite cu ore de instructie de front. Conform programului, regulamentele militare sint studiate in general dupa ora 16.00, cind cadrele militare sint plecate acasa iar de supravegherea militarilor se ocupa gradatii. Acestia sint liberi sa-si scoata subordonatii la instructie, deoarece nici un ofiter nu va interzice acest lucru. In plus, regulamentele sint extrem de putine, in mare masura datind de dinainte de 1989.
      Chiar daca in anul 2000 a aparut o noua versiune a RG1, exemplarele sint rare.
      In plus, mai grav ni se pare ca militarilor in termen nu le sint prelucrate nici macar notiuni elementare de DIU (Drept Umanitar International), care cuprinde intre altele, tratamentul aplicat populatiei civile in caz de conflict armat precum si drepturile prizonierilor. Orele de DIU exista in programul de instructie dar nimeni nu le acorda atentie.
      In ceea ce priveste CLRMG, mai grav este ca o mare parte a ofiterilor nu cunosc in mod clar prevederile regulamentelor.
      Trebuie precizat faptul ca, desi Romania a aderat la Tratatul de interzicere a minelor antipersonal, instructia militarilor cuprinde inclusiv acest punct. Nu doar studierea minelor in calitate de concept, ci chiar modul de utilizare, instalare, etc. .
      IV.2. Instructia
      Dupa cum am precizat deja, principala componenta a instructiei o reprezinta pregatirea fizica si instructia de front (intoarcerile de pe loc si din mers, pasul de defilare, punerea si scoaterea baionetei). Instructia tactica este neglijata, modalitatile de comunicare (telefonie, statii radio, etc.) sint tratate extrem de superficial si doar la nivel teoretic iar componenta motorizata (TAB) la fel. Predomina in continuare conceptia potrivit careia succesul in lupta este asigurat de atacul la baioneta cu strigate de "URA". Desi puterea de foc a grupei de infanterie s-a schimbat prin introducerea mitralierei de companie, tactica de lupta a grupei se bazeaza in continuare pe sprijinul de foc al tragatorului de la pusca mitraliera.
      In ceea ce priveste interoperabilitatea dintre arme, aceasta notiune lipseste chiar ca si concept.
      V.CONCLUZII
      Armata Romana nu este capabila sa riposteze in cazul unui atac. Acest lucru il vom demonstra pe larg intr-un raport viitor dedicat unitatilor operative. Armata nu se poate baza pe loialitatea soldatilor, tratati ca niste sclavi, slab instruiti si prost echipati si nici pe tehnica de lupta invechita moral si fizic.
      Soldatul roman este tratat ca un sclav iar lipsa unei motivatii il determina pe acesta sa trateze extrem de superficial serviciul militar. Nu trebuie neglijata nici lipsa consilierilor psihologici din unitati, fapt ce a detrminat o crestere alarmanta a numarului de sinucideri si dezertari in ultimii ani. Desi s-a mediatizat intens reintroducerea preotilor militari, extrem de putine unitati au asa ceva, iar soldatilor nu li se permite sa mearga la biserica.
      Igiena si starea de sanatate a militarilor sint neglijate, hranirea soldatilor se face la un nivel extrem de slab (s-a ajuns ca, in goana dupa profit, societatile care au contract de furnizare a hranei sa amestece resturile zilei anterioare realizind performanta de a oferi cartofi amestecati cu fasole), instructia este deficitara la numeroase capitole.
      Factorii de decizie ar trebui sa se implice pentru a schimba aceasta stare de lucruri

 
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în teritoriu pozitiv  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 41,74 milioane de lei (8,95 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.