Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Armaghedon Armaghedon
19.02.2003 -  S.R.I (II) 

     Continuare Anexă listă conținând peste 1600 de nume de foști ofițeri de securitate, care se tot perindă prin SRI, prin SIE și prin alte structuri ceva mai civile, începând din 1990, până în zilele noastre. Spre a nu fi acuzați că divulgăm secrete de stat, am evitat să dezvoltăm demostrația pe schema actuală a SRI. În împrejurările de acum, o eventuală anchetă nu s-ar întreba ce caută securiștii despre care e vorba în schemă, ci cum a ajuns schema la niște observatori neluați în calcul.
      Armagedon 7 / Anexă - Continuare
     Viorel Pop. Fost ofițer de securitate, reciclat în SRI sub gradul de locotenent colonel. Subaltern al lui Gheorghe Moldovan în cadrul Secției SRI Maramureș. A fost semnalat că furniza PUNR informații din interiorul serviciului.
      Ioan Popa. Fost ofițer în serviciul de spionaj al Securității, reciclat în SIE sub gradul de colonel. O vreme a condus Direcția de analiză și sinteză.
      Doru Popescu. Fost ofițer de securitate. După evenimentele din decembrie 1989 a dispărut în străinătate. La începutul lui 1999 a fost expulzat din Canada, fiind identificat ca "membru al Securității române, complice la mai multe atrocități".
      Ion Popescu. Fost colonel de securitate. În cadrul rezidenței de spionaj de la Paris, a avut misiunea să-l compromită pe preotul Vasile Boldeanu și să transfere Biserica Ortodoxă Română din capitala Franței sub jurisdicția Patriarhiei de la București. Misiunea a eșuat. Rechemat în țară, a rămas ofițer sub acoperire, fiind numit șef al Departamentului Cultelor. După decembrie 1989, cu sprijinul unor înalte fețe bisericești cu care probabil colaborase, a înființat Banca Internațională a Religiilor. Sponsorizările dubioase, gestionarea incorectă a fondurilor au determinat, în cele din urmă, falimentul răsunător al acestei bănci. În acest faliment au fost implicați și alți ofițeri de securitate, legați de actualul partid de guvernământ.
      Poporoagă. Fost ofițer inferior de securitate, recuperat de SRI în Diviziunea de filaj. Căzut în capcană cu prilejul afacerii Terasei Anda.
      Alexandru Constantin Postelnicu. Fost ofițer de securitate. După evenimentele din decembrie 1989, sub gradul de colonel, a fost primul șef al secției SRI Dolj. A încercat să racoleze ziariști ai presei incomode din Craiova. Luat în colimatorul presei locale, care a reușit să-l fotografieze într-o postură profesională, a fost îndepărtat din funcție și, evident, s-a lansat în afaceri.
      Ioan Preda. Fost ofițer de securitate. În SRI, sub gradul de colonel, a devenit șef al secției din Constanța.
      Ristea Priboi. Fost colonel de securitate. Cadru activ al UM 0199, subdiviziune a serviciului de spionaj care se ocupa de spațiul european. Din mai 1988, a fost transferat la UM 0225, altă subdiviziune a spionajului, angajată în infiltrarea emigrației române din Europa și în combaterea posturilor de radio străine care emiteau în limba română. Foști ofițeri de securitate afirmă că, înainte de 1989, l-a pregătit pe Adrian Năstase, actualul prim ministru al României, pentru a-l plasa sub acoperire în Occident. Operațiunea urma să se desfășoare în 1990, însă revoluția din decembrie 1989 a condus la anularea proiectului. Ulterior, Ristea Priboi a devenit consilier al lui Adrian Năstase și se afirmă că l-ar avea cu ceva la mână pe prim ministru. După alegerile din noiembrie 2000, Ristea Priboi a devenit deputat și, la formarea noului Parlament, Adrian Năstase a încercat să-l impună ca șef al comisiei parlamentare care controlează activitățile Serviciului de Informații Externe. Afacerea a eșuat, ca urmare a intervenției în forță a presei, care reușise să afle câte ceva despre trecutul lui Ristea Priboi, și acesta a rămas consilier al lui Adrian Năstase, poziție din care facilitează pătrunderea altor foști ofițeri de securitate în structura partidului de guvernământ și, implicit, în aparatul de stat. În decembrie 2000, Ristea Priboi a fost impus ca membru al consiliului de administrație al SIF Oltenia, ceea ce îi permite să controleze activitățile economice ale unui important district al țării, în colaborare cu un alt fost ofițer de securitate, Dinuț Staicu. Recent, un grup de foști ofițeri de securitate a înaintat redacțiilor presei centrale, unor partide și instituții o scrisoare din care rezultă că Ristea Priboi este detestat și de foștii săi camarazi de arme. În această scrisoare, personajul este apelat cu tovărășescul "Porcule!" Câte ceva despre cum îi lucrează Ristea Proboi pe adversarii politici ai actualului prim ministru mai știm și noi. Exte inexplicabil cum un om cult, cu studii făcute normal, cu masterate și doctorate, călătorit în străinătatea occidentală și vorbitor a mai multe limbi străine poate suporta în apropierea sa un asemenea consilier.
      Dumitru Prichici. Fost ofițer în departamentele tehnice ale Departamentului Securității Statului. După decembrie 1989, ca asociat al firmei Zenith Trading Consult, a fabricat și comercializat clandestin instalații pentru ascultarea convorbirilor telefonice. În aceste activități l-a atras și pe fiul său Codruț Prichici. În toamna lui 1997, după ce s-a exhibat la un post de televiziune, a fost trimis în judecată, pentru încălcarea Legii Siguranței Naționale.
      Florin Radu. Fost ofițer de securitate, recuperat de SRI sub grad de maior. După trecerea în rezervă, s-a lansat în afaceri. În 1997 era anchetat pentru neachitarea unor credite bancare. În 1998, Partidul Democrat l-a propus pentru funcția de șef al Gărzii Financiare din Buzău.
      Nicolae Radu. Fost ofițer de securitate. Cooptat în SRI, sub gradul de colonel, a condus secția din Galați. În primăvara lui 1994 a fost ttransferat la București și avansat în funcție și grad.
      Niculae Radu. Fost ofițer de securitate, reciclat în SRI și numit șef al serviciului de contraspionaj al secției SRI Botoșani. Destituit din serviciu pentru implicare în afacerile unor firme dubioase de pe raza județului respectiv.
      Ion Raita. Fost maior de securitate, recuperat de SRI și numit, la începutul lui 1990, șef al biroului SRI din Sinaia. A fost trecut în rezervă în urma protestelor celor anchetați de el anterior momentului decembrie 1989. În 1992 a candidat ca independent pentru funcția de primar al Sinaiei.
      Ștefan Ramfu. Fost colonel de securitate, încadrat în Serviciul Independent de Dezinformare. Între altele, lansa în străinătate versiuni fabricate, conform cărora unii disidenți care nu mai puteau fi reținuți în țară ar fi fost agenți al Securității. Unul dintre cei ce au suportat acest tratament ignobil a fost matematicianul Mihai Botez. În prezent, predă cursuri de specialitate la Institutul Național de Informații.
      Gheorghe Rațiu. Foist colonel de securitate, fost șef al Direcției I de informații interne a Securității în 1986-1989. Imediat după revoluție, a dispărut din România în Germania Occidentală și a revenit în țară din... China, după ce s-au mai liniștit lucrurile. În prezent, este unul dintre principalii consilieri ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
      Marian Rizea. Fost ofițer de securitate. Ulterior, a fost cooptat în structurile SRI și a condus secția SRI din județul Dâmbovița.
      Aurel Rogojanu. Fost colonel de securitate, fost șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, șeful Direcției Securității Statului. După ce a ieșit la pensie din SRI a publicat o carte care justifică acțiunile fostei Securități. În prezent, este consilier al lui Radu Timofte, directorul SRI.
      Viorel Roș. Fost ofițer de securitate, absolvent al școlii de ofițeri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. Încadrat în UM 0279, specializată în informații externe. Din 1979, după ce a trecut în trezervă, a lucrat în justiție. În 1993 a fost numit președinte al Tribunalului Municipiului București.
      Constantin Rotaru. Fost colonel de securitate, în prezent general, adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe. Înainte de decembrie 1989 a fost director adjunct al ICE Dunărea, funcție în care s-a menținut și în primii ani "90. Ieșind tempoorar din sistem, a condus trustul de presă Intact, colaborând și în prezent foarte strîns cu omul de afaceri Dan Voiculescu, fost girant al societății Crescent, altă întreprindere a Securității, cu sediul în Cipru. Practic, conform celor semnalate de presă, prin generalul Constantin Rotaru, SIE administrează și acordă protecție unei părți a firmelor lui Dan Voiculescu.
      Cornel Rudăreanu. Fost colonel de Securitate. În prezent consilier al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
      Valer Rus. Fost șef al Securității din Turda, specialist în probleme de iredentism. Preluat în structurile SRI, sub gradul de colonel, ca specialist în problemele minorităților. În 1998 era șeful structurii SPP din Transilvania.
      Rusan. Fost ofițer superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a lucrat mână în mână cu generalul Vasile Lupu, care l-a tras după el. La mijolocul anilor "90, colonelul Rusan a fost numit șef al Diviziunii de filaj.
      Ion Rusu. Alias Ion Prigoreanu. Fost maior de securitate, profesor de franceză la Școala de ofițeri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. În anii anteriori momentului decembrie 1989 lucra sub acoperire, ca salariat al agenției Agerpres. Imediat după decembrie 1989, a devenit secretar general al revistei Zig-Zag (seria Ion Cristoiu). În prezent, este profesor de franceză la un liceu bucureștean, după ce și-a trecut doctoratul cu articole scrise de alții.
      Vasile Rusu. Fost ofițer superior în serviciul de spionaj al Securității. După decembrie 1989 și-a continuat activitatea în cadrul SIE. În martie 1998, după ce a fost înaintat la gradul de general de brigadă, a fost trecut în reztervă.
      Ion Savonea. Fost locotenent major de securitate în Sinaia. În primele luni ale lui 1990 a fost implicat în violarea sigiliilor arhivei Securității locale.
      Ion Săbăreanu. Fost ofițer de securitate. În SRI a devenit adjunct al șefului Brigăzii Antiteroriste, sub gradul de locotenent colonel. Acuzat de trafic de influență.
      Cornel Sătmăreanu. Fost ofițer în direcțiile de contraspionaj și de contrainformații militare (III și, respectiv IV) ale Securității. Trecut în rezervă în 1991. Dar menținut în structuri paralele celor active. În 1999, a fost propulsat ca martor al apărării în procesul intentat de președintele Emil Constantinescu lui Andrei Zeno, care îl acuzase pe șeful statului că ar fi fost agent al unei puteri străine.
      Vasile Secăreș. Conform afirmațiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de președintele Ion Iliescu, înainte de 1989 a fost ofițer acoperit de securitate. Fost cadru didactic la Academia "Ștefan Gheorghiu". După revoluție, a devenit un membru marcant al grupului novator Un viitor pentru România. În prezent, este rector al Academiei de științe politice și administrative, tot un fel de "Ștefan Gheorghiu", cu altă pălărie.
      Constantin Silinescu. Fost colonel de securitate, ofițer operativ în străinătate în perioada 1974-1984 și șef de direcție în serviciul de spionaj comunist. După decembrie 1989 a fost menținut în sistem, fiind înaintat la gradul de general și promovat drept adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe. A colaborat cu generalul Florentin Popa în operațiuni de trafic de armament. În urma unui conflict cu generalul Ioan Talpeș, directorul SIE, a fost trecut în rezervă. După alegerile din noiembrie 2000, a devenit consilier al lui Adrian Năstase, poziție în care se menține și astăzi.
      Ion Tomiță Sima. Fost ofițer de securitate. Colonel dr. ing. în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
      Tiberiu Simon. Fost ofițer de securitate. În prezent locotenent colonel, șef al secției SRI din Bacău.
      Ovidiu Soare. Fost ofițer de securitate, în cadrul Direcției a V-a, menită să asigure paza și protecția vârfurilor ierarhiei comuniste. A asigurat protecția și paza lui Nicu Ceaușescu și, apoi, a Alexandrinei Găinușe. Pe parcursul evenimentelor din decembrie 1989 s-a ascuns la Circa 1 Miliție. În prezent, este șeful Diviziunii A din SRI.
      Vlad Soare. Fost ofițer acoperit de securitate în cadrul Băncii Române de Comerț Exterior, la devalizarea căreia a contribuit după decembrie 1989. În prezent, președinte al Grupului financiar Gelsor, proprietatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
      Sobolu. Fost ofițer în Direcția a IV-a a Securității. În prezent, colonel, șef de secție în Direcția Generală de Informații a Armatei.
      George Sotir. Fost ofițer în Direcția a IV-a a Securității. În prezent, colonel, șeful serviciului forțe aeriene din cadrul Direcției Generale de Informații a Armatei.
      Ilie Suba. Fost ofițer al Securității Municipiului București, profilat în problemele tineretului și studenților. După evenimentele din decembrie 1989 s-a dat la fund, revenind la suprafață în aprilie 1990, ca ofițer SRI. A condus brigada antiteroristă și a fost consilier al comisiei parlamentare a lui Sergiu Nicolaescu, pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989. În 1997 a trecut în rezervă. Ulterior, a devenit șeful Departamentzului protocol și protecție personal de la World Trade Center.
      Dinel Staicu. Fost ofițer de securitate în inspectoratul de resort din județul Dolj. După decembrie 1989, spre a i se pierde urma, a dezvoltat diverse afaceri nu prea curate în județul Hunedoara, profitând de statutul acestuia de zonă defavorizată. Când apele s-au mai liniștit, a revenit la Craiova. A avut o contribuție importantă la falimentarea Băncii Internaționale a Religiilor. În prezent, controlează prin interpuși Societatea de Investiții Financiare Oltenia. Este strâns legat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu și de Ristea Priboi, consilierul lui Adrian Năstase..
      Laurențiu Stamatescu. Fost maior de securitate în serviciul de contrainformații din județul Covasna. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, a fost implicat în împușcarea mortală a subinginerului Gheorghe Șuiu. Ulterior, cooptat în Serviciul Român de Informații, a ajuns la gradul de colonel și la funcția de șef al secției SRI din Covasna.
      Gelu Stan. Fost ofițer de securitate, în probleme de culte. În 1998 era secretarul organizației din Cluj a Partidului Național Român, prezidat de Virgil Măgureanu.
      Mihai Stan. Fost colonel de securitate în cadrul Serviciului Independent de Dezinformare. După decembrie 1989 a devenit adjunct al directorului SRI Virgil Măgureanu, fiind înaintat la gradul de general. Înlăturat din funcție în urma afacerii Berevoiești, constând în proasta gestionare a transportului unor documente ale fostei Securități, a fost numit șef al Direcției Relații Internaționale din Fondul Proprietății Private Curând, a devenit șeful Centrului de Documentare Operativă al Serviciului de Potecție și Pază. A fost din nou înlăturat din serviciu, pe fondul scandalului provocat de operațiunea de contrabandă de stat "Țigareta II". În prezent, nici mai mult și nici mai puțin, este director general al... Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.
      Ion Stănescu. Fost ofițer de securitate, în prezent locotenent colonel, șeful secției SRI din Ploiești.
      Ion Stoica. Fost colonel de securitate. Înainte de 1989, a lucrat în cadrul Securității Municipiului București. După 1989, a fost reintegrat în SRI și, pentru a i se pierde urma, a fost transferat în în funcția de șef al secției SRI din județul Dâmbovița. După ce s-au mai liniștit lucrurile, a fost rechemat la București și, odată cu înlocuirea lui Virgil Măgureanu, s-a pensionat. A fost imediat angajat drept consilier al lui Adrian Năstase, al cărui partid se afla atunci în opoziție. După alegerile din noiembrie 2000 a rămas în aceeași poziție. În paralel, a fost șef al serviciului de protecție internă al Băncii Internaționale a Religiilor, falimentată de o bandă de foști ofițeri de securitate. După ce Adrian Năstase a fost numit prim ministru, a fost onorat cu funcția de director general adjunct al vămilor românești.
      Ion Șandru. Fost colonel de securitate, cooptat după 1989 în Serviciul Român de Informații, și trecut în 1997 în rezervă. Contează ca om al lui Mircea Gheordunescu, unul dintre adjuncții SRI. După trecerea în rezervă, a devenit șeful oficiului juridic al Băncii Internaționale a Religiilor, înființată și prezidată de un alt fost colonel de securitate, Ion Popescu. Economiile depunătorilor au fost irosite și, în 2000, BIR a dat faliment. Ulterior, în numele lui Mircea Gheordunescu, s-a implicat în privatizarea Hotelului București, defavorizând numeroși investitori corecți în avantajul unei veritabile mafii de escroci financiari. Ulterior, a devenit consilier juridic și secretar AGA la SC București-Turism SA.
      Constantin Șerban. Fost ofițer de securitate, provenit de la UM 0110, preluat apoi în structurile SRI. Fost șef al secției din Târgu Mureș, până în primăvara lui 1998, când a fost trecut în rezervă, sub gradul de colonel. Reactivat în iulie 1998, a fost numit șef al secției SRI din Cluj.
      Bebe Șerbănescu. Fost ofițer de securitate, reîncadrat în SRI. Finul lui Dinel Staicu. După ce a renunțat la serviciu, a adus din străinătate echipamente de ascultare și înregistrare, folosite în combinațiile dubioase ale nașului său din Craiova.
      Ion Șerbănoiu. Fost ofițer superior de securitate, general, șef al Inspectoratului de securitate din Cluj. După evenimentele din decembrie 1989, a condus sistemul de protecție și pază al Băncii Dacia Felix, care a fost în scurtă vreme prăbușită în faliment.
      Alexandru Șomlea. Fost ofițer de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. După trecerea în rezervă a devenit copatronul unei firme din Centrul Civic.
      Marian Ștefan. Fost ofițer de securitate. În prezent, colonel, șef al secției SRI din Timișoara.
      Ion Manole Ștefănuț. Fost ofițer de securitate, recuperat de SRI. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
      Ion Știrbu. Fost ofițer de securitate. Înainte de decembrie 1989, s-a numărat printre cei ce asigurau paza lui Nicolae Ceaușescu. Trecut în rezervă cu gradul de locotenent colonel, a devenit director adjunct al vămii din Galați. În primăvara lui 1994 a fost rechemat din rezervă, pentru a fi încadrat în funcția de șef al secției SRI din Galați.
      Tudor Tănase. În 1976-1978 a fost ofițer în cadrul Direcției de Informații Externe. În perioada 1978-1989, a lucrat în cadrul Unității Speciale "R", din Departamentul Securității Statului. În 1993 a fost recuperat de guvernul lui Nicolae Văcăroiu și reîncadrat în Serviciul de Telecomunicații Speciale. S-a implicat în numeroase afaceri particulare, bazate pe fonduri obscure, împreună cu fostul general de securitate Stelian Pintilie. În mai 2001, deși participările sale la firme cu profil similar nu erau lichidate, a fost numit șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu gradul de general. Actualul guvern nu a luat în considerație semnalele de alarmă ale presei.
      Alexandru Tănăsescu. General de securitate, trecut în rezervă în 1999. Cadru activ al fostei Direcții de Informații Externe, pentru care a îndeplinit mai multe misiuni în străinătate, cu precădere în SUA. După decembrie 1989, a rămas încadrat în Serviciul de Informații Externe, parvenind până la funcția de prim adjunct al directorului acestuia. Obiect al unor frecvente campanii de presă, a fost îndepărtat din serviciul de spionaj în cursul anului 2000. Ulterior, a devenit consilier al directorului trustului de construcții Aedificia Carpați. Acest trust construise actualul sediu al SIE de la Băneasa și directorul lui, Petre Badea, era îndatorat lui Alexandru Tănăsescu, fiind favorizat de acesta la licitație. Remarcăm faptul că trustul de construcții Aedificia Carpați, prin intermediul unor alți ofițeri din fosta Securitate, a beneficiat și beneficiază de comenzi importante din partea statului: Biblioteca Națională, consolidarea Palatului Telefoanelor, sediul Sistemului de Telecomunicații Speciale, refacerea Palatului Regal etc. etc. Toți au supt de la Petre Badea, până când l-au adus în pragul falimentului.
      Ion Tănăsoiu. Fost ofițer acoperit de securitate, care a acționat cu prioritate în spațiul Benelux. Prin odraslele sale, Oana și Nineta, a fost implicat în afacerile dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia.
      Razvan Temesan. Fost ofiter acoperit de securitate în cadrul Bancii Române de Comert Exterior. Dupa decembrie 1989, a devenit directorul ei, functie în care s-a mentinut pâna când a falimentat-o. Desi a fost chemat în justitie, fiind si retinut preventiv, a reusit sa scape cu fata relativ curata. În prezent, se constata ca e implicat profund în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, în calitate de consilier al contestatei Banci Roimâne de Scont. Recent, a fost propus pentru functia de director al Bancii Comerciale Române. E de sperat ca nu o va aduce si pe aceasta la faliment, ca s-o privatizam pe un euro.
     
      Teodor. Fost ofiter în cadrul Directiei a IV-a a Securitatii. În prezent, colonel, loctiitor de sef de sectie în cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
     
      Aurel Teodorescu. Fost ofiter de securitate din Bucuresti. Dupa decembrie 1989, a devenit comisar în Garda Financiara, sef de departament la Primaria Capuitalei, apoi director adjunct al Directiei Generale a Vamilor. A fost remarcat de presa deoarece favoriza importuri dubioase de tigari.
     
      Teslovan. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. În 1998 lucra în cadrul sectiei SRI din Harghita.
     
      Tinca. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a condus Centrul Operativ Zonal de la Oradea.
     
      Tinca. Fost ofiter inferior de securitate, recuperat de SRI în Diviziunea de filaj. Cazut în capcana cu prilejul afacerii Terasei Anda.
     
      Gheorghe Tinca. Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, a fost ofiter de securitate care a lucrat sub acoperirea Ministerului de Externe. La începutul anilor "80, i-a fost refuzata viza de intrare în SUA. În 1994 a fost desemnat ministru al apararii. Ulterior s-a înscris în ApR, formatiunea politica falimentara a lui Teodor Melescanu. În prezent este ambasador la Praga.
     
      Radu Tinu. Fost maior de securitate, adjunct al Securitatii judetului Timis, responsabil al compartimentelor de contraspionaj si dezinformare. Arestat în decembrie 1989 si anchetat în lotul Timisoara. Dupa doi ani si ceva, a fost eliberat din detentie, din lipsa de probe. Împreuna cu Valentin Ciuca, a fondat societatea Tival Impex SRL, care a prosperat în timpul embargoului impus Iugoslaviei. Desi a declarat ca nu ar dori revenirea la comunism, toate interventiile lui publicistice exceleaza în elogiul fostei Securitati.
     
      Maria Tiriboi. Fost ofiter de securitate, care avea în supraveghere Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice în Transporturi. În 1992, a reaparut în institutie, de data aceasta ca ofiter SRI.
      Gheorghe Toader. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitatii. Sub directoratul lui Ioan Talpes, a fost adjunct al sefului SIE. În decembrie 1994 a fost înaintat la gradul de general de brigada. Trecut în rezerva la 3 aprilie 2000.
     
      Constantin Toma. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a fost adjunct al sefului sectiei din Bacau, apoi seful ei provizoriu, numit ca atare în ianuarie 1998.
     
      Alexandru Tonescu. Fost ofiter superior de securitate. În prezent, general, membru în conducerea centrala a SRI.
      Ioan Trifu. Fost ofiter de securitate. Pâna în ianuarie 2002 a condus sectia SRI Bistrita-Nasaud.
     
      Alin Vivian Tudose. Fost colonel de securitate în Directia a II-a de contrainformatii economice. Nu a fost semnalata reciclarea lui în SRI, dar în toamna lui 1999 a iesit în presa cu informatia ca Radu Câmpeanu ar fi lucrat pentru Securitate. Dezinformarile de aceasta natura nu sunt propulsate în public la întâmplare, ci în cadru organizat.si în functie de interesele de moment ale conducerii securiste a SRI.
     
      Ronmica Turcanu. Fost ofiter de securitate. Imediat dupa evenimentelor din decembrie 1989, recuperat de SRI sub gradul de colonel, a fost numit sef al sectiei SRI din Botosani. Destituit din serviciu ca urmare a implicarii sale în jocul piramidal Caritas.
      Olimpian Ungherea. Fost ofiter de securitate, încadrat initial în inspectoratul de la Craiova. Transferat la Bucuresti, a condus revista Pentru Patrie a Ministerului de Interne. Autor de romane politiste. Dupa decembrie 1989, a devenit consilier de presa al PDSR si vicepresedinte al organizatiei din sectorul 3 Bucuresti. În 1997, la un semn dinb culise, si-a înaintat zgomotos demisia, scriind si o carte în care Ion Iliescu era batjocorit copios..
      Marian Ureche. Fost colonel de securitate, fost adjunct al sefului Directiei I de informatii interne. Implicat în combaterea posturilor de radio care emiteau în limba româna. Dupa ce a iesit la pensie din SRI, a scris în colaborare o carte în care erau exaltate virtutile fostei Securitati. Dupa alegerile din noiembrie 2000, a fost numit director al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei.
      Gavrila Valean. Fost ofiter în Directia de Informatii Externe a Securitatii. În prezent, face parte din conducerea SC Alliancecoop. În 1995-1996 a fost contactat de Directia Înzestrarii Armatei, în vederea facilitarii unor exporturi dubioase de armament.
      Constantin Vâlceanu. Fost ofiter de securitate, specializat în exporturi de arnmament. În 1997 a devenit adjunct al lui Mircea Gheordunescu la conducerea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si de Interzicere a Armamentului Chimic (ANCESIAC). Ulterior a devenit director general al firmei Pro Romania Consult.
      Victor Veliscu. Ofiter de securitate trecut în rezerva dupa decembrie 1989. În prezent este principalul consilier al sefului SRI, Radu Timofte, fost ofiter de graniceri, fara nici o pricepere în domeniul informatiilor. În numele lui, Victor Veliscu leaga si dezleaga totul în SRI, favorizându-i permanent pe fostii ofiteri de securitate, în detrimentul absolventilor Institutului National de Informatii. Victor Veliscu este cunoscut si pentru relatiile sale deosebit de strânse cu Sorin Ovidiu Vântu, om de afaceri specializat în operatiuni frauduloase, cu tentacule întinse în întregul sistem financiar si bancar românesc. A si lucrat pentru acesta, timp de câtiva ani buni.
      Gheorghe Vicol. Fost ofiter de securitate. În 1998 era seful biroului SRI din Onesti, judetul Bacau.
      Mihai Vidican. Fost ofiter de securitate. Dupa decembrie 1989, a fost încadrat în SRI, la sectia din Timisoara. Dupa un scandal privind strângerea unor semnaturi în favoarea candidaturii lui Viorel Salagean la Presedintie, corvoada la care au contribuit si sectiile SRI din Ardeal, s-a pensionat.
      Florin Viisoreanu. Fost ofiter de securitate la Giurgiu. Dupa evenimentele din decembrie 1939, a fost transferat la sectia SRI din Alexandria. Exte un exemplu tipic pentru permutarile operate la nivelul personalului din fosta Securitate, pentru a se pierde urma unor ofiteri implicati în fapte detestabile.
      Tanase Vizitiu. Fost ofiter de securitatre. Dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în Brigada antiterorista a SRI, în efectivele ei dizlocate la Aeroportul International Otopeni. În 1992 s-a constatat ca livra informatii de serviciu revistei Europa, editata de Ilie Neacsu, pâna mai ieri deputat al PRM, sarit ulterior în barca PSD.
      Dan Vladu. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit seful sectorului contraspionaj din cadrul sectiei din Constanta. În primavara lui 2000 a fost remarcat filând stafful PDSR, aflat în vizita în localitate.
      Teodor Vlaicu. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a condus sectorul de contrainformatii din Cluj. Aceeiasi misiune i-a revenit si dupa înfiintarea SRI, la scara întregii Transilvanii. Fiul sau a fost încadrat în sectia SRI Cluj, desi nu avea pregatirea necesara.
      Ioan Vladut. Fost ofiter de securitate. Sub gradul de locotenent colonel, a fost unul dintre primii sefi ai Centrului Operativ Zonal Oltenia al SRI.
      Ilie Vrânceanu. Fost ofiter de securitate si fost sef al filialei Fondului National de Investitii din judetul Bistrita. Fondul a fost falimentat de Sorin Ovidiu Vântu, care si-a însusit fraudulos cea mai mare parte din banii a 300000 deponenti.
      Ion Zahiu. Fost ofiter de securitate. Dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în structurile SRI, fiind înaintat la gradul de colonel si avansat în functia de sef al sectiei SRI din Buzau. Dupa trecerea în rezerva, a devenit director în filiala din România a companiei DHL.
      Dumitru Zamfir. Fost colonel de securitate, în prezent general SRI, sef al serviciului care asigura si interceptarile convorbirilor telefonice. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigada. Cei care îl cunosc afirma ca s-ar fi îmbogatit prin deturnari de fonduri din bugetul SRI.
      Grigorie Zagarin. Fost ofiter de securitate. Preluat în structurile SRI a fost înaintat la gradul de colonel si, apoi, de general de brigada. S-a pensionat recent, din functia de sef al Diviziunii de contraspionaj.
      Andrei Zeno. Fost ofiter de securitate. Dupa decembrie 1989 a fost trecut în rezerva. Sub presedintia lui Emil Constantinescu l-a acuzat pe seful statului ca ar fi fost agent al unei puteri straine. Declaratiile sale au fost administrate de PRM astfel încât sa genereze un scandal cât mai rasunator. Condamnat cu suspendare, Andrei Zeno a devenit deputat PRM. Decedat.
      Etc. etc. etc.

 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 6,74 milioane lei (1,44 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a urcat cu 0,58 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,1276 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6578 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,19 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6559 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ultima ședință de tranzacționare mixt.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.