Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Armaghedon Armaghedon
12.02.2003 -  Functia Publica (I) 

     Criza administratiei publice romanesti si haosul instaurat in 2001 in cadrul corpului functionarilor publici este deja de notorietate nationala si internationala. Guvernul PSD transforma statul roman intr-un STAT ABSOLUTIST POLITIENESC, deoarece exercitarea celor trei functii (legislativa, executiva, judecatoreasca) sunt tot mai evident exercitate de una si aceeasi persoana: ADRIAN NASTASE. Administratia publica actioneaza conform ordinelor conducatorului absolut, iar daca acestea lipsesc, dupa cum cred managerii publici ca este spre binele PARTIDULUI-ADMINISTRATIE. Administratia publica din Romania s-a transformat intr-o veritabila plantatie pe care muncesc sub biciul PARTIDULUI STAT functionarii publici ca niste sclavi fara a li se respecta nici un drept constitutional. Functia publica romaneasca nu se indreapta spre Uniunea Europeana ci spre un sclavagism incredibil si de netolerat in mileniul 3.
     Strigatul disperat al corpului functionarilor publici din Romania a avut un ecou din pacate doar extern, deoarece Guvernul Romaniei continua sa mimeze democratia, teoretizand optimist despre accelerarea reformei in administratia publica si combaterea coruptiei, dar practicand doar actiuni continue de incalcare a legislatiei in vigoare, de centralizare si politizare administrativa, de infometare a corpului functionarilor publici. Cabinetul Nastase actioneaza duplicitar, deoarece mesajul sau extern pro-democratic este dublat de o actiune interna cu accente totalitare, anti-democratice, punand astfel in pericol stabilitatea si existenta statului de drept.
     Guvernul Romaniei a elaborat in 2001 o serie de planuri de actiune si strategii de lupta impotriva coruptiei, acest fenomen ce bulverseaza permanent functionarea normala a aparatului administrativ. Cu toate acestea, ca si in cazul celorlalte planuri si strategii elaborate, punerea lor in practica a fost amanata pentru ultima parte a mandatului detinut de Cabinetul Nastase.
     Paradoxal este si faptul ca guvernantii au considerat ca deosebit de eficient un corp de control al primului ministru format din salariati ai PREMIERULUI-PATRON. In actul normativ care reglementeaza si functionarea Corpului de Control al Primului Ministru este specificat clar ca membrii acestuia nu au statut de functionari publici, asadar pot fi pusi pe liber oricand, in functie de gradul de obedienta fata de ordinul politic al premierului.
     Desi premierul avea suficiente probe privind gravele ilegalitati comise de membrii cabinetului in aplicarea Statutului functionarilor publici, alergia premierului fata de tot ceea ce inseamna FUNCTIE PUBLICA a dus la blocarea oricarei actiuni de control in ministerele, agentiile, serviciile descentralizate sau prefecturile in care faradelegea era obisnuita conducatorilor respectivi.
     Au fost disponibilizati in urma reorganizarii institutionale si a faimoasei reduceri de 30% din angajatii din administratie un numar de aproximativ 20.000 (DOUAZECI DE MII), ceea ce a reprezentat una dintre cele mai mari concedieri colective din ultimii ani. Nu numai ca li s-au incarcat cele mai elementare drepturi garantate de legislatia privind functia publica si functionarul public, dar Cabinetul Nastase nu a luat nici o masura pentru a asigura reinsertia acestora pe piata fortei de munca sau orice alt serviciu de pre-concediere. Raportul Comisiei Europene pe 2001 privind Romania a confirmat acuzatiile aduse de FNSFP guvernantilor si a evidentiat haosul din administratia publica romaneasca.
     La nivelul administratiei locale bucurestene, de exemplu, consiliile locale dominate de reprezentantii puterii actuale si primarii de sector au declansat o adevarata vanatoare de functionari publici pentru a-si plasa clientela politica pe locurile vacantate cu incalcarea legislatiei. Consiliul General al Capitalei nu a aprobat lista de functii publice din cadrul Primariei, urmarind eventualele actiuni ale Primarului general in acest sens pentru a contesta dispozitia acestuia cu caracter normativ. Primarul Capitalei a evitat sa emita o astfel de dispozitie vanata de consilieri si de prefect, astfel incat salariatii primariei nu au fost numiti in functii publice.
     Desi toate aceste ilegalitati ale reprezentantilor guvernului actual au fost semnalate de FNSFP ca si de mass-media, Corpul de Control al Guvernului Romaniei nu a intervenit pentru a nu-l deranja pe PATRONUL administratiei publice romanesti, seful guvernului.
     Trist este faptul ca domnul Ponta era, inaintea numirii sale in aceasta functie, un magistrat tanar dornic sa contribuie la reformarea Justitiei din Romania. Se pare insa ca pretul sau a fost stabilit corect si rapid de puterea actuala si nu a fost deloc un pret imposibil de platit pentru a-l determina sa faca compromisuri incompatibile cu antecedentele sale de magistrat.
     FNSFP solicita primului ministru sa utilizeze in actiunea de curatire a cabinetului sau si a conducerii ministerelor un instrument mult mai eficace decat Corpul de Control condus de domnul Ponta: POLIGRAFUL (DETECTORUL DE MINCIUNI) de la sediul Politiei Capitalei, sub coordonarea reputatului specialist in psihologie judiciara Tudorel Butoi. Ii garantam premierului ca acuratetea cu care va extirpa tumoarea canceroasa a coruptiei din trupul cabinetului sau va fi una chirurgicala. Toti ministrii si secretarii de stat vor putea face dovada ca nu sunt corupti si ca nu au incalcat grosolan legislatia privind functia publica pentru a plasa in functii publice clientela partidelor de guvernamant.
     Raportul Comisiei Europene pe 2001 privind Romania (ANEXA 1) confirma criza fara precedent a administratiei publice romanesti. Aceasta pune in pericol nu numai aderarea Romaniei la structurile euro-atlantice, ci si insasi functionarea pe principii democratice a aparatului administrativ.
     COORDONATORII ANTIREFORMEI FUNCTIEI PUBLICE
     Institutia care ar trebui sa asigure managementul functiei publice si functionarilor publici in Romania si sa gestioneze astfel procesul de creare si dezvoltare a unui corp profesionist de functionari publici este Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), ca organ de specialitate al administratiei publice centrale. In vechea legislatura, ANFP era in subordinea directa a Guvernului si era coordonata de Ministerul Functiei Publice. In guvernarea Nastase, ANFP a fost subordonata direct Ministerului Administratiei Publice, subordonarea fiind intarita prin noul regulament de organizare si functionare emis prin Hotararea de guvern nr. 299/2001.
     Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), condusa de secretarul de stat din Ministerul Administratiei Publice VERGINIA VEDINAS (ANEXA 2), a fost transformata intr-un instrument de politizare si dezintegrare a conceptului de functie publica, intrand intr-o moarte clinica deosebit de nociva pentru reforma administratiei publice romanesti.
     Coordonatorul actiunii de destabilizare a administratiei publice si de pesedizare a corpului functionarilor publici este ministrul administratiei publice, OCTAV COZMANCA. Acest dinozaur comunist bantuit de nostalgia totalitarismului al carui produs este, acest tortionar incompatibil cu statul de drept a transformat ministerul pe care il conduce in instrumentul perfect pentru satisfacerea clientelei de partid si pentru dinamitarea fundamentului institutiilor democratice ale statului de drept. (ANEXA 3)
     CADRUL NORMATIV
     Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici a fost elaborat si aprobat de Parlamentul Romaniei ca urmare a presiunilor Uniunii Europene, pentru ca Romania sa poata incepe negocierile de aderare. Inca din 1991 a inceput sa se discute despre eventualitatea unei reglementari a statutului functionarilor publici, statut anuntat de altfel de Constitutia Romaniei.
     Primul rol al unei asemenea legi este acela de a feri administratia de ingerinte politice. Legea nr. 188/1999 instituie o limita severa a politizarii administrative. Distanta dintre prevederile legale si realitatea din teren este apreciabila si acest lucru a devenit evident dupa alegerile din 2000.
     Statutul functionarilor publici face trimiteri catre acte normative conexe care urmau sa fie adoptate ulterior si care ar asigura aplicarea integrala si in bune conditii a prevederilor acesteia.
     Hotararile de guvern aprobate pe 11 octombrie 2001 si elaborate de Ministerul Administratiei Publice si Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care se refera la comisia paritara, comisia de disciplina, evaluarea functionarilor publici si organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor publice (ANEXA 4), contin prevederi care duc la CENTRALIZAREA exacerbata a administratiei publice, la POLITIZAREA functiei publice, la transformarea comisiilor paritare si a comisiilor de disciplina in organe pur decorative, la CRESTEREA INCREDIBILA A CHELTUIELILOR cu organizarea concursurilor prin instituirea turismului de concurs, la demoralizarea functionarilor publici, victime ale unor manageri ai administratiei publice care sfideaza legea, considerandu-se superiori ei. Desi Primul Ministru a anuntat in teleconferinta din 13 octombrie o accelerare a reformei functiei publice in Romania, consideram ca aceste hotarari de guvern au efectul contrar, demonstrand ca Guvernul Romaniei nu doreste formarea unui corp de functionari pubici profesionist, performant, motivat si stabil.
     Desi ministrul administratiei publice a ocolit Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului, neavand avizul acesteia, acesta nu a reusit sa ocoleasca Consiliul Economic si Social (C.E.S.). Primul ministru a trimis C.E.S.-ului cele 5 proiecte, mizand pe masina de vot comandata politic. Era important pentru Guvern sa obtina avizul C.E.S.-ului, deoarece aceste acte normative au un efect dezastruos asupra reformei administratiei publice.
     VIOLAREA STATUTULUI FUNCTIONARILOR PUBLICI
     Iata doar cateva metode si exemple de incalcare flagranta a Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici de catre guvernanti:
     a. Eliberarea din functia publica a zeci de mii de functionari publici cu ignorarea sau incalcarea Statutului functionarilor publici;
     Aproximativ 20.000 (DOUAZECI DE MII) de functionari publici au fost eliberati din functie, de regula fara parcurgerea procedurii prealabile eliberarii din functia publica, procedura stabilita de Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. (Ex. Parlamentul Romaniei, Presedintia Romaniei) In multe cazuri s-a apelat, pentru a se justifica concedierea angajatilor, la sustinerea unui TEST PROFESIONAL, acest instrument de selectie neexistand in Statutul functionarilor publici.
     Testul profesional a fost sustinut si de catre personalul din cadrul ANFP. Presedintele ANFP, secretarul de stat VERGINIA VEDINAS, a recunoscut in raspunsurile date la petitiile unor functionari disponibilizati ca urmare a testarii profesionale ca TESTUL PROFESIONAL nu respecta prevederile Statutului functionarilor publici, dar este BENEFIC. In opinia Verginiei Vedinas, incalcarea legislatiei privind functia publica poate fi benefica, in conditiile in care aceasta este profesor de drept si avocat.
     Desi Agentia Nationala a Functionarilor Publici ar fi trebuit sa plaseze disponibilizatii pe posturi vacante din sistem, nu a reusit decat plasarea CATORVA functionari publici (cca 50). Posturile vacante s-au ocupat tot pe criterii de regula obscure, conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice sfidand legea, neapeland asadar la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
     b. Crearea de catre reprezentantii Guvernului Romaniei a unei noi categorii de salariati in administratia publica, angajati pe posturi aferente functiilor contractuale, o categorie nereglementata de \nici un act normativ in vigoare;
     Conform Statutului functionarilor publici, in fiecare institutie publica sunt doua categorii de angajati: functionarii publici si personalul contractual. Personalul contractual efectueaza activitati de secretariat-administrative, protocol, gospodarire, intretinere-reparatii si de deservire. (art. 5 alin. 2 din Statut).
     Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia celei de cadru didactic. Functionarii publici nu pot detine functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ. Functionarii publici nu pot exercita la societati comerciale cu capital privat activitati cu scop lucrativ care au legatura cu atributiile ce le revin din functiile publice pe care le detin.
     Pentru a se evita toate aceste incompatibilitati, o serie de conducatori de institutii sau autoritati publice au inventat o struto-camila ilegala: FUNCTIA CONTRACTUALA. In acest fel pe posturi aferente unor functii publice a fost angajat personal contractual, desi nu erau intrunite conditiile stabilite de art. 5 alin. 2 din Statut. Printre aceste institutii se numara si Ministerul Informatiilor Publice si Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, care au obtinut in final avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, desi se impunea un control de fond al unei echipe de control la aceste institutii.
     c. Numirea cu delegatie, deci pe perioada determinata, a unor functionari publici titulari prin concurs a acelor posturi si deja atestati pe functiile de conducere respective, pentru a se putea face o epurare a lor, de regula pe criterii politice;
     In marea majoritate a institutiilor publice, la momentul instalarii actualului guvern, functionarii publici depusesera juramantul in aceasta calitate, fiind deci sub incidenta Statutului functionarilor publici, iar cei care ocupau functii publice de conducere fusesera atestati pe post conform HG nr. 452/2000.
     Pentru a se justifica vacantarea functiilor publice de conducere, guvernantii au schimbat in majoritatea cazurilor denumirile institutiilor, compartimentelor sau chiar ale functiilor in sine, desi natura activitatii acestora , sarcinile, competentele si responsabilitatile ramanand insa aceleasi in majoritatea cazurilor. Astfel, titularii posturilor au fost numiti cu delegatie, posturile fiind declarate vacante si organizandu-se concursuri pentru ocuparea lor. Evident ca ele au fost ocupate de clientela puterii politice actuale, Statutul functionarilor publici, o lege organica ceruta de Uniunea Europeana, devenind practic un act normativ a carui aplicare este facultativa.
     d. Modificarea Legii organice privind Statutul functionarilor publici prin hotarari de guvern, ordine si adrese ale unor ministri;
     Titularii unor functii publice de conducere, mai ales la nivelul serviciilor publice descentralizate ale ministerelor, aflati sub incidenta Statutului functionarilor publici, erau incomozi pentru guvernantii actuali. Acestia ocupasera functiile respective anterior intrarii in vigoare a Statutului in ianuarie 2000, criteriul decisiv de selectie nefiind mereu competenta lor. Cu toate acestea, incompetentii din sistem puteau fi indepartati si pe cai legale, folosindu-se caile stabilite de Statut. Majoritatea celor virusati politic si incompetenti au parasit functiile ocupate fara sa astepte sa fie schimbati. In cazul celorlalti neaveniti care se cramponau de functii obtinute in mod obscur se putea recurge la verificarea activitatii lor de pana atunci.
     Unele ministere au adoptat calea legala a controlului de fond, majoritatea insa au recurs la o schimbare in forta a conducatorilor de servicii descentralizate, fara a respecta Statutul functionarilor publici. Ministerele care au excelat in acest sens sunt Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii. Ministrul Sanatatii a stabilit printr-o ADRESA (!?!?!) trimisa directiilor de sanatate publica pe 28 iulie 2001, ca functiile de directori nu mai fac parte din categoria functiilor publice, devenind FUNCTII CONTRACTUALE, desi subordonatele lor isi pastrau caracterul de functie publica. In felul acesta, Ministrul Daniela Bartos a modificat LEGEA ORGANICA PRIVIND STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI printr-o simpla ADRESA!!!
     e. Eliberarea din functia publica detinuta a acelor sefi ai serviciilor descentralizate ale ministerelor care nu au avut avizul prefectului, desi acesta nu reprezenta o conditie stabilita de Statut;
     Prefectii nou instalati la inceputul acestui an au solicitat de regula ministrilor sa-i schimbe pe sefii serviciilor descentralizate, deoarece nu aveau avizul prefectului. Prefectii au ignorat Statutul functionarilor publici, in speta principiul stabilitatii in functie garantata de lege si au stabilit un criteriu al eliberarii din functie (AVIZUL PREFECTULUI), care nu este stipulat de catre Statut. (Ex. Ministerul Agriculturii)
     f. Refuzul de a numi in functii publice titularii posturilor respective, desi dreptul acesta este garantat de lege tuturor functionarilor publici, mentinandu-i pe acestia in categoria personalului contractual;
     Unii conducatori de institutii publice au ignorat Statutul functionarilor publici, neaplicandu-l nici acum, dupa aproape doi ani de la intrarea sa in vigoare.
     Notoriu este cazul administratiei locale bucurestene unde consiliile locale dominate de PSD au ignorat si incalcat flagrant legislatia privind functia publica si functionarul public. La Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB), nu s-a demarat procesul de numire in functii publice a angajatilor din PMB, deoarece Consiliul General nu a aprobat prin hotarare lista functiilor publice. Primarul General, neputand evita Consiliul General, nu a facut numirile in functii publice deoarece ar fi oferit ocazia consilierilor PSD sa conteste in contenctios administrativ cu succes dispozitia de numire ce avea caracter normativ si putea sa contribuie la demiterea acestuia. Primarii PSD ai celor 6 sectoare s-au transformat in veritabili calai ai functionarilor publici pentru a putea satisface solicitarile clientelei de partid.
     Un alt caz este cel al Ministerului Educatiei si Cercetarii, care a solicitat ministrului Octav Cozmanca, anularea avizului favorabil emis de Agentia Nationala a Functionarilor Publici anterior numirii ministrului E. Andronescu pentru functiile publice din cadrul ministerului. Dupa anularea avizului ANFP, s-a trecut la schimbarea din functii a titularilor, invocandu-se si faptul ca acestia nu s-ar mai fi aflat sub incidenta Statutului functionarilor publici.
     CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV
     Increderea functionarilor publici in independenta justitiei a atins cote ingrijorator de mici. Mai putin de 5% din zecile de mii de functionari disponibilizati in 2001 s-au adresat instantelor de contencios administrativ.
     Daca la nivelul judecatoriilor si tribunalelor presiunea politica a fost deosebit de puternica, curtile de apel si Curtea Suprema de Justitie au demonstrat ca JUSTITIA ramane un factor de protectie in fata politizarii. Functionarii au cerut in procesele care au fost sau sunt inca in desfasurare repunerea in functii, acordarea salariilor restante si plata cheltuielilor de judecata. Deoarece instantele au solutionat deja sute de procese in favoarea functionarilor disponibilizati ilegal, institutiile publice trebuie sa isi modifice bugetele, sa invalideze concursurile care au fost deja organizate pentru ocuparea posturilor vacante, sa plateasca daunele morale solicitate de victimele campaniei de pesedizare a corpului functionarilor publici. FNSFP il anunta pe domnul Adrian Nastase ca mai sunt inca in Justitia romana magistrati care nu respecta comanda politica a acestuia si dau sentinte impotriva guvernantilor, indraznind sa respecte legislatia in vigoare. Iata o lista partiala a judecatorilor indisciplinati care au ignorat sau ignora comanda politica a premierului Adrian Nastase, doar o parte dintre acesti veritabili cenzori ai celui care se transforma infricosator de rapid intr-un LUDOVIC AL XIV-LEA contemporan care are deviza: STATUL SUNT EU.
     Judecator ILIE CARMEN Curtea de Apel Bucuresti
     Judecator FRUMUSELU CARMEN Curtea de Apel Bucuresti
     Judecator RADU IONEL Tribunalul Bucuresti
     Judecator MICU RODICA Curtea de Apel Targu Mures
     Judecator OLARU RODICA Curtea de Apel Timisoara
     Judecator GEORGETA LETI Curtea de Apel Bucuresti
     Judecator MAGDALENA GHERMELI Curtea Suprema de Justitie
     Judecator FLORICA ROBESCU Curtea Suprema de Justitie
     Judecator NICULINA IORGOVAN Curtea Suprema de Justitie
     STUDIU DE CAZ: COLAPSUL MINISTERULUI AGRICULTURII
     Ministrul Agriculturii suporta la inceputul acestui an consecintele gravelor violari ale Statutului functionarilor publici puse in practica in 2001 in minister si serviciile descentralizate ale acestuia.
     Functionarii publici concediati ilegal in 2001 care s-au adresat instantelor de contencios administrativ au castigat procesele intentate ministerului, astfel incat o serie de servicii descentralizate sunt conduse la aceasta ora de doi functionari: unul recunoscut de instanta judecatoreasca, celalalt instalat ilegal de conducerea ministerului. Acestora li se adauga functionari publici ce au ocupat functii publice de executie si care trebuie reintegrati in institutiile din care au fost concediati ilegal.
     Verginia Vedinas, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cunostea foarte bine ilegalitatile incredibile comise de conducerea Ministerului Agriculturii, dar a refuzat sa trimita o echipa de control a ANFP la ministerul respectiv. Putem spune ca tehnocratul Vedinas are pe constiinta soarta teribila a celor aproximativ 20.000 de disponibilizati din administratia publica, functionari publici ce au sperat ca ANFP isi va face datoria conform legislatiei in vigoare. Fostul lor avocat s-a transformat insa in inamicul lor nr. 1, sperand ca astfel va face cariera in functiile de demnitate publica oferite de partidul de guvernamant.
     O dovada concludenta a efectului nociv pe care il are VERGINIA VEDINAS asupra reformei functiei publice il constituie faptul ca unul din functionarii publici pe care i-a reprezentat in instanta impotriva guvernantilor actuali si pe care l-a abandonat in momentul obtinerii sinecurei promise de premierul Nastase, fostul director general al Directie Agricole Arad AVRAM FLUIERAS a obtinut castig de cauza, fiind reinstalat dupa aproape un an pe functia de conducere ocupata anterior demiterii sale ilegale.
     Un exemplu relevant pentru colapsul din cadrul Ministerului Agriculturii il reprezinta ilegalitatile comise la AGENTIA DOMENIILOR STATULUI. Asupra personalului din cadrul ADS a fost lansat un atac concentrat in ordine, circulare si decizii, toate avand ca scop vacantarea unui numar maxim de posturi pentru a satisface clientela de partid a conducerii ministerului.
     Au fost disponibilizati in cadrul asa-zisei reorganizari a institutiei aproximativ 90 de angajati din totalul de 150, desi se depasea cu mult procentajul stabilit de guvern (30%). Cu toate acestea, aproape simultan s-au facut noi angajari ale clientelei politice, ajungandu-se la finalul reorganizarii la numarul initial de 150.
     Printre victimele campaniei de ilegalitati s-a numarat si compartimentul de control al ADS, care daduse dovada de indisciplina fata de conducerea institutiei pentru ca indraznise sa isi faca datoria in cadrul actiunilor de control efectuate. Seful Corpului de Control, domnul Adrian Comanita, a apelat la instanta de contencios administrativ pentru a-si apara drepturile incalcate cu brutalitate de conducerea ADS si a Ministerului Agriculturii. Paradoxal este faptul ca sefa de personal a ADS care a coordonat campania de concedieri sub comanda conducerii PSD a ADS si MAAP este una si aceeasi persoana cu sefa de personal a Ministerului Agriculturii in mandatul IOAN MURESAN, numele ei fiind ELVIRA ROATA.
     Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza atat lui ADRIAN COMANITA cat si altor functionari concediati ilegal, obligand ADS-ul sa-i reincadreze. Totodata instanta a constatat ca intregul proces de reorganizare a fost haotic, fara niste criterii stabilite la concedierea angajatilor, fara respectarea procedurii prevazute de Statutul functionarilor publici, intreaga reorganizare fiind o mascarada care sa conduca la vacantarea unor posturi ravnite de oamenii puterii actuale.
     Sugestiv este faptul ca reprezentantii Bancii Mondiale au propus ca indicator de evaluare a gradului de coruptie din tarile Europei Centrale si de Sud-Est frecventa cu care functionarii publici sunt inlocuiti din functii in momentul in care actul guvernarii este preluat de o noua forta politica.
     Ministrul Ilie Sarbu pregateste o noua reorganizare a Ministerului Agriculturii pentru a sterge urmele ilegalitatilor din 2001 si pentru a mai satisface probabil o parte din atat de numeroasele solicitari venite din partea clientelei politice. Colapsul aparatului administrativ al acestui minister este etalonul perfect pentru criza fara precedent din cadrul administratiei publice si a corpului functionarilor publici.
     MOTIVAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
     Bugetul de stat pentru 2002 demonstreaza clar intentiile Guvernului in ceea ce priveste motivarea corpului functionarilor publici. Salariile vor fi la mai mici ca in 2001 (salariul NET al unui debutant cu studii superioare fiind de 1.500.000 lei), tichetele de masa nu se vor mai acorda, iar o serie de drepturi garantate de Statutul functionarilor publici (ex. plata orelor suplimentare, prima de vacanta etc.) vor ramane SUSPENDATE si anul viitor. Toate acestea in conditiile in care guvernantii anunta o campanie pentru combaterea coruptiei, iar numarul secretarilor de stat (aproape 200) si a altor demnitari creste de la o zi la alta. Proiectul Legii salarizarii personalului din sectorul bugetar nu a fost aprobat inaintea Bugetului de stat, nefiind asadar cuprinse in buget eventuale cresteri de natura salariala pentru corpul functionarilor publici. Prevederile acestui proiect de lege anuleaza orice motivare a functionarilor publici deoarece stipuleaza ca in 2002 aproape toti functionarii publici vor fi RETROGRADATI si DECLASATI din functiile publice pe care le ocupa. De exemplu, un functionar public, care are in 2001 un salariu de baza de 4 milioane de lei si are prevazut in proiectul sus-mentionat un salariu de 5 milioane in 2002, va fi REINCADRAT in functia publica cu asigurarea cel putin a salariului detinut anterior, deoarece bugetul din 2002 nu a luat in calcul si cresteri de natura salariala. Asadar, functionarul public va fi reincadrat pe o functie publica care sa ii asigure salariul din 2001, dar care nu mai corespunde din punct de vedere salarial functiei publice ocupate anterior, fiind asadar necesara RETROGRADAREA sau DEGRADAREA acestuia. Aceasta aberatie legislativa care incalca insusi Statutul functionarilor publici elimina orice speranta de obtinere a unei cresteri salariale reale in 2002. Lipsa de coeziune a miscarii sindicale din administratia publica in ultimul trimestru al anului trecut a dus la elaborarea si votarea de catre guvernanti a unui buget de stat care aduce la disperare personalul din institutiile publice in 2002. Protestul constand in declansarea unei GREVE A FOAMEI de catre conducatorul FNSFP la finalul lui 2001 pare acum nesemnificativ in conditiile in care functionarii publici au realizat destul de tarziu ca in 2002 VOR FACE FOAMEA efectiv. Anularea acordarii tichetelor de masa in 2002 si mentinerea practic a acelorasi salarii in conditiile scaderii continue a puterii de cumparare a monedei nationale are un efect dezastruos asupra reformei administratiei publice, asupra obtinerii unor progrese in lupta impotriva coruptiei si asupra formarii unui corp de functionari publici profesionist, performant, stabil si motivat. Desi in administratia publica locala bugetele multor institutii publice ar putea suporta acordarea ticheteler de masa, Legea bugetului de stat pe 2002 interzice acest lucru, demotivand astfel functionarii din acest sector.
     Functionarii publici din administratia locala sunt cei mai afectati de anti-reforma functiei publice lansate de actualul guvern, deoarece veniturile salariale lunare si asa mici ale acestora in comparatie cu colegii din administratia centrala ajung sa suporte reduceri de aproximativ 40-50% din valoarea avuta la inceputul anului trecut. Cei mai afectati sunt tinerii functionari debutanti care vor trebui sa supravietuiasca cu un salariu minim pe economie, Guvernul Romaniei asteptand de la ei sa infaptuiasca marea reforma a administratiei publice din Romania. Pentru un lucrator din administratia publica care castiga acum de regula intre 1.500.000 si 3.000.000 de lei net (peste 70% din cei 120.000 de functionari publici), tichetele de masa lunare in valoare de aproximativ 900.000 de lei inseamna din pacate enorm intr-o administratie publica bolnava. Protestele vehemente ale FNSFP fata de proiectul OUG de salarizare a personalului din sectorul bugetar elaborat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Finantelor Publice au contribuit la blocarea acestuia. FNSFP solicita Guvernului Romaniei sa respecte prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si sa elaboreze un proiect de lege referitor la salarizarea functionarilor publici, cu consultarea sindicatelor din administratia publica. Ordonanta de urgenta (OUG) privind reglementarea drepturilor de natura salariala ale personalului din sectorul bugetar prezentat partenerilor sociali va avea un efect dezastruos asupra reformei functiei publice in Romania, daca se va mentine forma actuala. Conducatorii institutiilor sau autoritatilor publice sunt consacrati ca veritabili patroni, ce dispun dupa bunul plac de functionarii publici din subordine, deoarece Statutul functionarilor publici devine inaplicabil. (ANEXA 5)
     FORMAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
     Guvernul Romaniei a reinfiintat Academia Stefan Gheorghiu prin Ordonanta Guvernului nr. 81/2001 privind Institutul National de Administratie, ce va duce in curand si la desfiintarea invatamantului superior administrativ atat de stat cat si privat. Parlamentul a adoptat la sfarsitul lunii iunie 2002 Legea nr. 324 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, printre domeniile stabilite fiind si, la capitolul Administratia publica centrala si locala, infiintarea Institutului National de Administratie (INA) pentru pregatirea postuniversitara a functionarilor publici din adminstratia publica centrala si locala.ministrul Cozmanca ignora din nou aceasta lege de abilitare si reuseste sa recreeze Academia Stefan Gheorghiu, pe care o prezinta tuturor ca fiind replica romaneasca a celebrei Scoli Nationale de Administratie (ENA) de la Paris. Culmea tupeului este atinsa cand francezii primesc solicitarea de sprijini acest demers creator al ministrului Cozmanca. Desi Legea nr. 324/2001 prezenta INA ca fiind un institut de pregatire POSTUNIVERSITARA destinat FUNCTIONARILOR PUBLICI, ministrul Cozmanca copiaza practic Hotararea Comitetului Central al PCR din 1 ianuarie 1971 cu privire la perfectionarea pregatirii cadrelor de partid, de stat si ale organizatiilor de masa in problemele conducerii activitatii economice si sociale. Astfel, INA se transforma intr-o scoala de masa, la care pot veni atat functionarii publici cat si DEMNITARII ALESI SAU NUMITI POLITIC, eliberand CERTIFICATE DE ABSOLVIRE, recunoscute doar de Ministerul Administratiei Publice, cursurile putand fi mai scurte de 3 luni, dar nedepasind la limita maxima 2 ani, dupa modelul Academiei STEFAN GHEORGHIU. INA devine astfel scoala finantata din bugetul public destinata formarii si specializarii cadrelor partidului de guvernamant, in detrimentul formarii continue atat de necesara pentru functionarii publici. Functionarii publici nu se pot inscrie la cursuri decat cu recomandarea unitatii din care provin, fiind eliminati astfel cei incomozi pentru conducatorii despotici ai administratiei publice romanesti. Ordonanta Guvernului nr. 81/2001 privind infiintarea si organizarea INA contine si alte aberatii care incalca nu numai Statutul functionarilor publici ci si alte acte normative. Aceasta stabileste garantii pentru absolventii INA privind angajarea in administratia publica, garantii de care nu beneficiaza nici un licentiat, masterat sau doctor in stiinte administrative. Se da astfel o lovitura letala invatamantului superior administrativ public si privat. Explicatia acestei lovituri o gasim in Hotararea CC al PCR din 1 ianuarie 1971, in care se afirma:
     Cadrele care au absolvit pana acum diferite facultati din invatamantul superior de partid si de stat nu au capatat cunostinte corespunzatoare in domeniul stiintei conducerii, intrucat astfel de probleme au avut o pondere insuficienta in programele de invatamant. Rezolvarea sarcinilor complexe ridicate de dezvoltarea actuala si in perspectiva a societatii noastre socialiste, cerintele intaririi rolului conducator al partidului in viata economica si sociala necesita adoptarea unor masuri care sa asigure perfectionarea continua a pregatirii tuturor activistilor de partid si ai organizatiilor de masa, a cadrelor cu munci de raspundere din organele de partid si de stat Probabil ca atunci cand Parlamentul va adopta O.G. nr. 81/2001, masina de vot va face posibila si urmatoarea completare, prezenta in Hotararea CC al PCR din 1971: Presa centrala si locala, editurile, revistele de specialitate, institutele si centrele de documentare si informare vor publica articole, consultatii, informatii bibliografice, indrumari metodice pe probleme de organizare si conducere a economiei si vietii sociale in sprijinul cadrelor de partid si de stat.
     Ordonanta nr. 81/2001 privind infiintarea si organizarea Institutului National de Administratie (I.N.A.) da o lovitura letala invatamantului superior administrativ, deoarece ofera in premiera garantii absolventilor I.N.A. privind incadrarea in administratia publica, daca acestia au finalizat cursuri ale I.N.A. de minimum 3 luni. Cursantii pot fi atat functionarii publici cat si persoanele alese sau numite in functii de demnitate publica, inscrierea la cursuri facandu-se de regula la recomandarea unitatii de la care provin acestia. I.N.A. se transforma in scoala de cadre a partidului de guvernamant, dupa modelul celebrei institutii comuniste. Vor fi instruiti demnitarii partidului folosindu-se banul public. Certificatele de absolvire a cursurilor organizate de I.N.A., cu o durata de minim 3 luni, inlocuiesc evaluarea anuala a activitatii functionarilor publici, fiind luate in considerare la avansarea in grad sau in clasa. Absolventii cursurilor de doi ani sunt numiti functionari publici definitivi. Incredibil, dar adevarat, este faptul ca autorii ordonantei sunt cadre didactice cu experienta in invatamantul superior administrativ atat public cat si privat (VERGINIA VEDINAS cadru didactic la cateva facultati de drept si administratie publica, MARIUS PROFIROIU cadru didactic aflat in conducerea unei facultati de management si administratie publica). In incheiere va furnizam finalul Hotararii CC al PCR din 1971, parte componenta a visului sacru al celui care si-a castigat si renumele de cozmancator de functionari publici:CC al PCR isi exprima convingerea ca infaptuirea acestor masuri va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a cadrelor de partid, de stat si ale organizatiilor de masa in domeniul stiintei conducerii, la sporirea competentei acestora in analiza si rezolvarea problemelor complexe ale dezvoltarii vietii economice si social-culturale in procesul fauririi societatii socialiste multilateral dezvoltate, la o afirmare tot mai puternica a rolului partidului nostru, ca forta politica conducatoare, care vitalizeaza intrega oranduire sociala, asigura mersul neabatut inainte al poporului roman pe calea socialismului, a civilizatiei si bunastarii.
     SINDICALISMUL FUNCTIONARILOR PUBLICI
     Anul acesta s-a evidentiat un proces rapid de sindicalizare a functionarilor publici ca reactie la abuzurile la care a fost supus corpul functionarilor publici. S-au structurat si evidentiat trei organizatii sindicale nationale ale functionarilor publici:
     FEDERATIA NATIONALA SINDICALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI (FNSFP) afiliata la CNS CARTEL ALFA
     FEDERATIA NATIONALA A SINDICATELOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA (FNSAPL) in curs de afiliere la CNS CARTEL ALFA
     UNIUNEA SINDICATELOR FUNCTIONARILOR PUBLICI DIN ROMANIA (UNFPR) afiliata la BNS
     Din pacate, aceste organizatii sindicale nu au reusit sa stabileasca un plan de actiune comun, deoarece uniunea sindicala afiliata la BNS a incheiat un ACORD PRIVIND RELATIILE DE SERVICIU INTRE UNIUNE SIANFP, ignorand astfel legislatia in vigoare. Guvernul Romaniei promoveza agresiv UNFPR in administratia publica locala si centrala, incercand sa transforme aceasta organizatie intr-un instrument suplimentar al pesedizarii functiei publice. Totodata, functionarii sindicalizati din BNS, proveniti mai ales din finante si vami, au fost de acord cu anti-reforma functiei publice promovata de guvernanti in actele normative elaborate si adoptate. Singurul punct comun al organizatiilor nationale sindicale ale functionarilor publici il constituie revendicarile de natura salariala. Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Administratiei Publice (MAP) a functionat defectuos, partea guvernamentala incalcand repetat atat hotararea de guvern in temeiul careia s-a infiintat comisia cat si regulamentul de functionare al acesteia. Incepand cu luna septembrie 2001, conducerea MAP nu a mai convocat Comisia de dialog social, respingand orice solicitare in acest sens a partenerilor sociali. Colegiul ANFP a fost constituit fara cooptarea reprezentantilor desemnati de cele doua organizatii sindicale, ignorandu-se solicitarile venite din partea federatiei sindicale afilitate la CNS CARTEL ALFA.
     Federatia afiliata la CNS CARTEL ALFA a fost supusa unei presiuni continue de catre guvernanti pentru a determina renuntarea acesteia la actiunile de protest si chiar desfiintarea acesteia. Presedintele organizatiei a recurs chiar la greva foamei pentru a semnala criza din administratia publica, considerand ca infometarea functionarilor publici este obiectivul guvernarii actuale. Legislatia cu privire la sindicate este incalcata constant de catre guvernanti, acestia contestand chiar dreptul functionarilor publici de a face apel la actele normative privind sindicatele, contractul colectiv de munca si conflictul de munca. Motivatia guvernantilor se fundamenteaza pe faptul ca aceste acte normative se refera la salariati, functionarii publici nefiind considerati ca apartinand acestei categorii. Se acrediteaza ideea periculoasa ca exista un vid legislativ in ceea ce priveste sindicalismul functionarilor publici, dreptul de asociere sindicala garantat de Statutul functionarilor publici ramanand astfel doar unul teoretic, fara a putea fi pus in practica. Guvernantii sunt constienti ca sindicatele pot deveni cenzori incomozi ai actiunilor ilegale comandate politic si incearca sa obtina controlul lor sau sa le desfiinteze pe cele necontrolabile. Cabinetul Nastase si miscarea sindicala aservita PSD-ului se opun ca noua lege a sindicatelor sa reglementeze SINDICATUL NATIONAL PROFESIONAL, deoarece ar putea conduce la coagularea miscarii sindicale pe criterii profesionale.
     ACCESUL LA INFORMATIILE DE INTERES PUBLICAplicarea si respectarea legislatiei privind accesul la informatiile de interes public poate sa aiba ca efect demiterea Cabinetului Nastase. Legea cu privire la liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial nr. 663 din 23 oct. 2001, ar fi trebuit sa intre in vigoare la finalul lunii decembrie, la 60 de zile de la momentul publicarii. Acesta lege face posibila dovedirea mai rapida a abuzurilor comise de conducatorii administratiei publice, transparentizarea birocratiei romanesti, schimbarea de fond a raportului dintre administratie si cetatean, deoarece fiecare institutie publica va fi obligata sa furnizeze informatiile de interes public solicitate de orice cetatean al Romaniei.
     Reprezentantii mass-mediei sunt printre principalii beneficiari ai legii respective, deoarece le faciliteaza accesul la informatii de real interes pentru opinia publica. Guvernul Romaniei incearca sa amane ilegal momentul intrarii in vigoare a acestei legi extrem de importante pentru democratizarea societatii romanesti si pentru eliminarea coruptiei din administratie. De altfel, ministrul Vasile Dancu este un campion in materia incalcarii legislatiei privind functia publica. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 elaborate de guvernanti incalca evident legea pentru a carei aplicare ar trebui sa fie gandite, incercandu-se atat amanarea aplicarii legii cat si impiedicarea cu orice pret a aplicarii eficace a normelor legale. Proiectul de hotarare a Guvernului afisat si pe site-ul Ministerului Informatiilor Publice evidentiaza atat dorinta guvernantilor de a amana aplicarea efectiva a legii, prin stabilirea unor noi termene pentru pregatirea institutiilor publice cat si introducerea unor norme legale ce contravin legislatiei cu privire la functia publica. Pentru a asigura eliminarea pericolului reprezentat pentru Administratie de intrarea in vigoare a Legii nr. 544/2001, majoritatea parlamentara s-a transformat intr-un veritabil Mos Craciun pentru guvernanti si a introdus in Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe parcursul vacantei parlamentare urmatorul paragraf lacapitolul Administratie publica centrala si locala: Prorogarea (amanarea) unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege. Iata asadar ca Guvernul este pregatit sa impiedice aplicarea Legii nr. 544/2001 pe care s-a laudat intregii Europe ca a elaborat-o si sustinut-o pentru a alinia administratia publica romaneasca exigentelor Uniunii Europene.
     CARTEA ALBA A GUVERNARII P.S.D. Planul de actiuni 2002-2003
     Bilantul realizat de Cabinetul Nastase in Cartea alba a guvernarii PSD reprezinta recunoasterea impotentei si inapetentei actualilor guvernanti pentru reforma in administratia publica si evidentiaza regresul facut de Romania in privinta alinierii la standardele europene din punct de vedere al capacitatii administrative. Toate termenele fixate de actualul guvern la capitolul Reforma administratiei publice centrale si locale au fost depasite, majoritatea devenind imposibil de realizat in urmatorii ani. In noul plan de actiuni pentru perioada 2002-2002 sunt prevazute actiuni cu termene determinate, desi majoritatea ar trebui sa fie urmarite permanent si de catre orice guvernare.
     Proiectele legislative, programate pentru a fi realizate in toamna lui 2001 (Codul administrativ, Codul de proceduri administrative, Codul electoral), devin tinte fixate in anii urmatori, desi au un rol esential in buna functionare a Statului roman.
     Schimbarea de fond a raportului dintre administratie si cetatean este amanata pentru 2003, in conditiile in care Legea privind liberul acces la informatiile de interes public ar trebui sa intre in vigoare in luna decembrie 2001. Intentia guvernantilor de a intarzia aplicarea unei legi deosebit de importante devine evidenta.
     De o gravitate deosebita este faptul ca noul plan de actiuni prevede ca depolitizarea structurilor administrative publice si eliminarea clientelismului politic, incluzand si respectarea legislatiei privind functia publica si functionarul public, va deveni realitate in trimestrul IV 2003. Guvernul recunoaste asadar ca intreaga campanie de politizare a administratiei din 2001 face imposibila revenirea la normalitatea legala in urmatorii ani, in conditiile in care atat Raportul Comisiei Europene pe 2001 cat si analizele SIGMA constata si condamna haosul din corpul functionarilor publici.
     In opinia Guvernului PSD, promovarea in functii publice numai pe criterii de performanta si moralitate, in spiritul si pe baza legii, precum si gestionarea coerenta si corecta a carierei functionarului public sunt obiective posibil de atins abia in trimestrul IV 2003. Stoparea birocratiei administratiei publice se amana pentru 2002-2003 in conditiile in care toate organizatiile internationale atrag atentia Romaniei asupra piedicilor pe care le reprezinta pentru dezvoltarea normala flageluri ca birocratia si coruptia.
     Coerenta actului administrativ si perfectionarea managementului in administratie sunt amanate tot pentru 2002-2003, desi haosul actual din administratia publica face imposibil succesul eforturilor de integrare europeana a Romaniei.
     Intarirea autoritatii statului si a raspunderilor acestuia este stabilita pentru trimestrul IV 2003, recunoscandu-se implicit faptul ca centralizarea excesiva administrativa din 2001 nu a avut nici un efect benefic asupra eficacitatii si eficientei aparatului administrativ.
     Guvernul Romaniei uita sa prezinte in bilant si Raportul Comisiei Europene, deoarece la capitolul reforma in administratia publica acest raport face o radiografie a crizei din administratia publica romaneasca provocata de Cabinetul Nastase.
     FNSFP a urmarit permanent realizarea unei reforme autentice a functiei publice prin asigurarea respectarii legii in ceea ce priveste functia publica si functionarul public si, desigur, optimizarea legislatiei in vigoare si adaptarea ei la normele europene in materie.
     F.N.S.F.P. nu poate accepta ca reprezentantii Guvernului sa nu respecte, sa ignore sau sa accepte campania de pulverizare a corpului functionarilor publici si de incalcare flagranta a Statutului functionarilor publici, a Legii cu privire la sindicate si a Legii privind contractele colective de munca, ceea ce imprima un caracter facultativ aplicarii si respectarii acestor legi deosebit de importante intr-un stat de drept.
     FNSPF solicita Primului-ministru al Romaniei urmatoarele:
     Demiterea ministrului administratiei publice, Octav Cozmanca, a secretarilor de stat din cadrul Ministerului Administratiei Publice si a presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Verginia Vedinas, vinovati atat de haosul instaurat in administratia publica romaneasca cat si de minarea procesului de integrare europeana a Romaniei;
     Trecerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in subordinea directa a Guvernului Romaniei sau sub autoritatea Parlamentului Romaniei, pentru a se intari rolul acesteia in reforma administratiei publice romanesti:
     Modificarea si completarea actelor normative privind functia publica si functionarul public, in sensul alinierii acestora la standardele europene, ceea ce va duce la stoparea procesului de centralizare si politizare administrativa;
     Stoparea campaniei de intimidare a organizatiilor sindicale ale functionarilor publici si sanctionarea managerilor din administratia publica care au incalcat legislatia privind sindicatele;
     Declansarea unui proces de control al actelor administrative emise in special in administratia publica centrala care se refera la functia publica si sanctionarea celor care se fac vinovati de incalcarea legislatiei in vigoare privind functia publica;
     Demiterea lui Octav Cozmanca ar impiedica transformarea administratiei publice intr-un veritabil DRACULALAND, acest personaj lugubru pentru functionarii publici putand fi implicat benefic in promovarea ca personaj principal a parcului cu profil turistic de la Sighisoara;
     Bogdan DRAGHICI - Presedintele Federatiei Nationale Sindicale a Functionarilor Publici, Presedintele Asociatiei Academice de Administratie Publica EUROPA, Membru al Institutului de Stiinte Administrative al Romaniei
     Paul Negulescu - Consilier in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici

 
Bănci-Asigurări
     
      * Dolarul s-a depreciat cu 0,01 bani în fața monedei naționale.
      * Francul s-a depreciat la 4,0984 lei.
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6605 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6603 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, de la 3,14% valoare înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Dialog cu cititorii
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis mixt ședința de tranzacționare  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8741
2.3829
3.0582
4.0984
0.1821
0.6249
0.2209
4.6605
5.2134
1.4381
3.5082
0.2355
0.4881
1.0875
0.0602
0.4491
0.6459
3.9612
0.2770
0.9719
0.5763
0.0545
0.3549
0.2088
2.6356
0.0394
0.1407
1.0784
0.6274
0.1221
152.5446
5.5616
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.