Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Armaghedon Armaghedon
15.02.2003 -  F.N.I. 

     Iona Maria Vlas
     Capitolul I.
     Mesajul pe care fosta directoare a F.N.I. dorea sa-l transmita romanilor prin scrisoarea ei, nu a fost corect descifrat de presa. Este explicabil acest fapt, ce tine de interesele celor care deja au decis, ce idee trebuie sa-si formeze omul de rind despre cazul F.N.I.
     Analizind aceasta scrisoare, de la prima vedere frapeaza faptul ca Maria Vlas minuieste cu usurinta o multime de termeni specifici activitatilor de tip serviciu special. Cel mai des sint utilizati termenii de coordonator, lichidare, combinatie. In repetate rinduri Maria Vlas foloseste in mod intentionat termenul Plan, pe care-l ortografiaza cu p mare, pentru a atrage atentia si a demonstra urmatoarele aspecte:
     1. Crearea F.N.I., atragerea in acest circuit a cit mai multi bani de la institutiile de stat si din buzunarul cetatenilor, ca si prabusirea fondului si apoi evaporarea banilor a fost o actiune premeditata, care s-a desfasurat dupa un plan dinainte stabilit.
     2. Un asemenea gen de activitate, derulata pe parcursul a citiva ani, a carei finalitate este perfect disimulata se numeste operatiune speciala, ea fiind planificata, organizata si executata cu succes in orice punct de pe glob doar de serviciile speciale.
     3. Utilizarea de catre Maria Vlas a terminologiei specifice serviciilor speciale, dovedeste ca aceasta a urmat anterior un curs de pregatire si ca a actionat nu in nume propriu, ci la ordin, in calitate de ofiter al acelui serviciu special, care a racolat-o si a instruit-o.
     4. Planul este in mod sigur in posesia Mariei Vlas si odata adus de aceasta la cunostiinta opiniei publice, in conditii de normalitate practic intregul mecanism prin care cetatenii romani au fost escrocati, ar trebui sa se constituie intr-un rechizitoriu, pentru cei care au pus la cale escrocheria si au profitat de ea.
     Capitolul II.
     Atunci cind se refera la pagubitii de la F.N.I., Maria Vlas le ofera acestora si singura solutie posibila recomandindu-le: "sa se organizeze si sa continue protestele".
     1. Prin aceste recomandari, Maria Vlas lasa sa transpire una din "cheile" importante ale Planului, anume ca printre beneficiarii acestei escrocherii nu se gasesc numai fosti ci si destui oameni ai actualei puteri, plasati in virful ierarhiei statului, care se opun pe toate caile aflarii adevarului.
     2. Maria Vlas nu le-ar fi facut o asemenea recomandare feneistilor, daca nu ar fi avut certitudinea ca potrivit Planului, o mare parte din banii feneistilor urma sa se evapore din Romania imediat dupa plecarea sa. Acesti bani fiind prevazuti a fi rulati prin conturi special create pentru a li se pierde urma. In acest context, chiar daca justitia ar fi comis "greseala" sa dispuna returnarea banilor catre feneisti, statul tot nu ar fi avut de unde sa scoata acesti bani.
     3. Maria Vlas a facut acea recomandare feneistilor, in ipoteza in care ar fi fost eliminata fizic si nu ar mai fi putut juca nici un rol pe mai departe. Numai ca Maria Vlas nu a scos inca din mineca seria de asi pe care-i detine. Imediat ce a parasit Romania, in iulie 2000 Maria Vlas l-a imputernicit pe avocatul Yoram Sheftel, sa urmareasca in locul ei rulajul sumelor de bani prin toate acele conturi speciale create, care erau cuprinse in Plan. Asa stind lucrurile, era normal ca demersurile avocatului israelian sa fie privite de autoritatile din Romania drept o amenintare fatisa.
     Capitolul III.
     Un factor care probabil a intirziat intr-o mare masura rezolvarea problemei feneistilor, l-a constituit campania electorala si alegerile generale si prezidentiale din toamna anului 2000. Este posibil, ca intre liderii feneistilor sa fi fost infiltrate anumite persoane, cu scopul de a actiona impotriva intereselor majoritatii celor care si-au pierdut banii. Si la fel de posibil este ca unii lideri sa fie foarte naivi. Cert este ca liderii au fost aceia, care sesizind ca P.D.S.R. era virtualul cistigator, au avut incredere in promisiunile facute de acest partid si au bagat cel putin 300.000 de voturi in buzunarul actualului partid de guvernamint. Si au facut acest lucru desi stiau, ca tocmai P.D.S.R. i-a lasat cu buza umflata pe depunatorii de la "Caritas" si " Safi". Abia dupa mai mult de un an de la cistigarea alegerilor de catre P.D.S.R., feneistii au inteles ca au fost trasi pe sfoara si ca in rezolvarea problemei lor nu pot conta pe actualul partid de guvernamint, cum nu au putut conta nici pe reprezentantii P.N.T.C.D., P.N.L., P.D., U.D.M.R., U.F.D. atita timp cit acestia au fost la guvernare. Probabil ca in cazul, in care problema lor nu va fi rezolvata prea curind, la urmatoarele alegeri liderii feneistilor vor demonstra, ca pot fi mai putin oportunisti decit pina acum. Intrucit pina la urmatoarele alegeri mai sint doi ani si pagubitii de la F.N.I. nu pot astepta cu miinile in sin, pentru a se razbuna pe calea votului, recomandarea Mariei Vlas pare sa fi inceput a fi aplicata.
     Capitolul IV.
     Scrisoarea Mariei Vlas a fost conceputa si pentru a ajuta la radiografierea societatii romanesti a ultimilor ani:
     1. Daca ar fi considerat, ca ar fi existat macar vointa politica, pentru ca feneistii sa primeasca banii inapoi, Maria Vlas ar dezvaluit de multa vreme intregul mecanism, prin care acestia au fost escrocati. Numai ca pina in prezent nici un guvern postdecembrist nu a dorit aflarea adevarului si pedepsirea celor vinovati cu adevarat, pentru falimentarea Bancorex si a altor banci, a fondului SAFI sau in cazuri celebre precum Tigareta 2 si asta trebuie sa ne ingrijoreze.
     2. Pentru ca aceasta stare de fapt arata ca in Romania, de 13 ani a aparut si a inflorit o mafie politica cu ramificatii incredibile in afara granitelor, care subordoneaza institutiile statului deturnindu-le de la misiunile pentru care au fost create, folosindu-le exclusiv in scopul imbogatirii ei pe cai ilegale.
     3. Misiunea mafiei din Romania este aceea de a acapara toate obiectivele economice care au apartinut initial statului, de a pune mina pe toate economiile cetatenilor si de a-i transforma pe romani in proportie de 90 % in sclavii ei. Aceasta misiune este planificata pas cu pas si executata prin operatiuni speciale, in care institutiile statului sint folosite drept unelte de catre mafie.
     4. Tuturor dezvaluirilor facute de presa si tuturor probelor depuse in instanta, li s-a opus in mod constant acest sistem mafiot, caruia Justitia ii este total aservita. Mafia nu are sentimente, nu se sinchiseste nici macar cind oamenii, pe care ea i-a adus in sapa de lemn, isi pun tot mai frecvent capat zilelor. Cu atit mai putin ii pasa, atunci cind din exteriorul Romaniei vin semnale acuzatoare si sanctiuni generate de faptele ei, de pe urma carora sufera intreg poporul roman.
     5. Mafia din Romania nu are cunostiinta de existenta principiilor democratice si nici macar a principiilor crestine, pentru ca prin cruzimea de care dau dovada, membrii mafiei demonstreaza, ca desi s-au format inainte de 1989 apartinind elitei comuniste, mentalitatea lor a fost dintotdeauna una a epocii de piatra . Rezultatul scontat al acestei misiuni este eminamente de origine terorista, obiectivul final fiind indeplinit totusi cu metode si mijloace mai putin violente, prea putin deosebite de cele utilizate de Securitatea lui Nicolae Ceausescu.
     6. Prejudicierea intereselor a 300.000 de cetateni romani care au depus economiile lor la F.N.I. ar fi trebuit sa fie considerata de C.S.A.T. drept un eveniment deosebit, care afecta vizibil siguranta nationala. Prin urmare aflarea adevarului si returnarea banilor pagubitilor ar fi trebuit sa fi constituit o prioritate pentru toate serviciile de informatii romanesti in ultimii doi ani. Aceasta prioritate, ar fi trebuit sa se regaseasca in calitate de principala tinta in Planul de cautare al fiecarui serviciu de informatii, document de conducere intocmit de sefii fiecarui serviciu si avizat de C.S.A.T. Cum conducerea serviciilor de informatii, ca si componenta C.S.A.T. este exclusiv politica, nu trebuie sa se mai intrebe nimeni de ce timp de doi ani, responsabilii din servicii nu s-au obosit, sa afle nici macar unde se ascunde Maria Vlas. In asemenea conditii, notiunea de siguranta nationala, care defineste o stare de normalitate, de legalitate si de respectare a drepturilor omului, in cadrul careia ar trebui sa se desfasoare viata economica, sociala, culturala, educationala devine o gluma sinistra.
     Capitolul V.
     Scrisoarea Mariei Vlas ofera solutii de rezolvare a situatiei :
     1. Desi ei poseda cite 5-7 vile somptuase in tara si in afara ei, sume exorbitante de bani in conturi, masini luxoase si apar adesea pe ecranele T.V. incercind sa para spirituali, mecanismul gindirii acestor mafioti este unul gregar. Fara sprijinul imensului angrenaj de manipulare aservit, fiecare mafiot luat individual nu este capabil sa treaca macar strada neinsotit.
     2. Aprecierile Mariei Vlas cu privire la gradul scazut de coeziune a sistemului mafiot in momente critice sint reale. Un exemplu in acest sens a fost modul in care au reactionat diversi membrii ai mafiei, in momentul scurtcircuitarii Bancii Romane de Scont. Fara acele turnatorii reciproce, opinia publica nu avea de unde sa afle prea multe lucruri concrete despre operatiuni cu "bidoane" si despre alte inginerii financiare utilizate frecvent de mafioti.
     3. Atitudinea de indiferenta a restului colectivitatii, in raport cu o nedreptate comisa asupra unui individ sau unui grup de indivizi din sinul sau, genereaza posibilitatea ca o periculoasa exceptie sa se transforme rapid in regula. Si acest fenomen creaza in mod automat schimbari la nivelul perceptiei fiecarui individ, in ceea ce priveste rolul pe care trebuie sa-l joace norma, legea in viata sa. Data fiind capacitatea sa de adaptare, individul se vede obligat sa urmeze acest model dorit si inoculat de mafie, incercind la rindul sau sa obtina in mod nemeritat anumite avantaje, uneori chiar cu pretul ignorarii legii. Fiecare individ crede ca prin asemenea fapte minore nu dovedeste decit ca este mai smecher decit ceilalti. Numai ca per ansamblu, impostura ridicata la rang de sport national, cu predilectie la cel mai inalt nivel al ierarhiei statului, ne afecteaza pe fiecare in parte. Aceasta este doar o portita pe care noi insine, am deschis-o in mod inconstient mafiei, in drumul ei spre putere si mai apoi in indeplinirea misiunii ei.
     4. Populatia Romaniei nu a putut riposta coerent la nici unul din nenumaratele acte teroriste, la care a fost supusa din interior in ultimii 13 ani, chiar din parte celor aflati la putere, pentru ca printr-o permanenta si abila manipulare au fost sterse din memoria colectiva, citeva din valorile morale necesare unei natiuni. Cei care au facut-o, stiau foarte bine ca aceste valori constituie totodata si arme redutabile impotriva sistemului mafiot. Aceste valori sint solidaritatea, increderea si respectul reciproc.
     5. Asa cum o saminta, oricit de valoroasa ar fi nu poate prinde radacini in absenta unui sol fertil, nici valorile mai sus enuntate nu-si pot exercita efectul pozitiv asupra comunitatii, fara a fi stimulate si protejate continuu de lideri de opinie ( politicieni sau jurnalisti) de cea mai buna calitate. Singurele persoane care deranjeaza in mod clar activitatile mafiei, sint cele care au studiat in detaliu efectele manifestarii ei si din acest motiv au decis ca vor si pot sa le contracareze efectiv. De aceea, razboiul impotriva mafiei nu poate incepe fara recunoasterea de catre toti cei care cred in necesitatea lui, a acelor conducatori care ii pot pregati si introduce in lupta in mod eficient si organizat. Acesti oameni exista, ii vedem zilnic in mijlocul nostru, uneori le mai si admiram taria de a infrunta sistemul si ne minunam, ca de multe ori ei reusesc de unii singuri sa-l si invinga.

 
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri mixt.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.