Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 MediaPro MediaPro
13.08.2001 -  Polemica asupra scandalului "MEDIA PRO" 

     Regret ca Horia Alexandrescu vrea sa inceteze polemica dintre ziarul "Independent" si "BURSA" pe subiectul scandalului "Media Pro", asa cum a anuntat in articolul publicat vineri sub titlul "Draga Make". Controversa cu Horia Alexandrescu imi dadea prilejul sa spun lesne lucruri pe care, altfel, cu greu le poti aborda. Iar in cele citeva replici de pina acum, nu am analizat decit unul, cel mult doua dintre aspectele scandalului "Media Pro", o puzderie raminind pentru viitor. Dar Horia Alexandrescu spune ca vrea sa puna punct ca sa nu intinam relatia dintre noi, certindu-ne la mormintul strain al "Media Pro" (expresia imi apartine). El isi intituleaza articolul "Draga Make", stiind ca tandretea titlului imi va redestepta amintiri vechi de peste 40 de ani, cind bateam mingea (mingea era din piele si imi apartinea) impreuna cu fratii nostri, pe maidanul din strada Izvor.
     Evident, nu am cum sa rezist unei astfel de lovituri si oricit de ispitit as fi sa scriu inca vreo zece episoade ale polemicii, chiar cu adversarul in contumacie, voi respecta dorinta lui Horia Alexandrescu: de miine, nu voi mai face referinte la cele afirmate de el in scandalul "Media Pro". Dar, astazi este ...astazi!
     Si nu pot trece cu vederea ca sub titlul suav "Draga Make", Horia Alexandrescu mestereste un text plin de aluzii otravite despre un anume interes al meu sau al ziarului "BURSA" in scandalul "Media Pro", text cu deschidere spre diferite interpretari, astfel ca un raspuns simplu sa fie imposibil. In aceasta situatie (fiind si ultima replica din ciclul polemicii) imi aleg sa raspund celor mai toxice interpretari care ar deriva din articolul sau, in ideea ca acelea mai nevinovate se vor prabusi daca le distrug fundamentul.
     Mai intii, insa, o precizare: Horia Alexandrescu isi incheie articolul cu sugestia ca noi doi am fi niste amariti din tribune care se cearta in legatura cu spectacolul milioanelor de dolari din arena "Media Pro" (plastica imaginii imi apartine), ceea ce nu este corect.
     In primul rind ca nu sintem, niciunul dintre noi doi, niste oameni necajiti ci, har Domnului!, nu ne lipseste nimic din ceea ce materialiceste ne este necesar.
     In al doilea rind, ca fiecare dintre ziarele noastre - fie "BURSA", fie "Independent" - este cu mult mai bogat decit intreg grupul de presa "Media Pro", caci nici unul dintre noi nu are datorii de 438 de miliarde de lei. Asa ca, desi Horia Alexandrescu ar vrea sa induca un complex de inferioritate ziarelor "BURSA" si "Independent" in fata milioanelor de dolari de la "Media Pro", adevarul ca datoriile neplatite insotite de pierderi financiare grele in ani consecutivi intrec cu mult cele 10 milioane de dolari aflate in discutie, ne aseaza in pozitii care legitimeaza comentariile (daca asta mai trebuia sa se adauge vocatiei de ziarist).
     Si acum, dupa ce am indepartat caimacul umilintei nejustificate, sa bem otrava de pe fundul paharului servit de Horia Alexandrescu! El insista sa afirme ca "BURSA" ar fi avocatul lui Tiriac in razboiul pe care acesta il poarta cu Sirbu - afirmatie eronata la care, deja am raspuns (probabil ca, lipsind din tara, Horia Alexandrescu nu a primit ziarul "BURSA" de lunea trecuta, care a publicat articolul cu titlul "Tiriac il acuza pe Sirbu de o manevra pe care el insusi o practica"). Dar, Horia Alexandrescu are nevoie de premisa falsa ca am fi partizanii lui Tiriac, ca sa-si construiasca argumentatia conform careia "BURSA" ar fi interesata ca "Media Pro" sa nu isi majoreze capitalul social. Autorul scenariului sugereaza tulbure ca eventualitatea majorarii capitalului social al grupului "Media Pro" ar conduce la plata taxelor restante si (daca inteleg eu bine gindul serpuit din textul lui Horia Alexandrescu), aceasta ar salva inclusiv ziarul "Ziarul Financiar" al grupului "Media Pro", ziar aflat in competitie cu ziarul "BURSA".
     Constructia lui Horia Alexandrescu are o aparenta verosimila, ceea ce ma face mindru ca am urmat impreuna aceeasi scoala elementara. Totusi, liceele urmate de fiecare si mai departe, studiile superioare, au fost diferite. De aceea, draga Horia, aloca un pic de atentie la cele ce urmeaza, pentru ca vor fi unele noutati.
     "Media Pro International" S.A. a programat o (re)capitalizare de 10 milioane de dolari. Datoriile la buget ale "Media Pro International" S.A. se cifreaza la 438 de miliarde de lei (este vorba de singura cifra comunicata de autoritati pina acum, exprimind datoriile acumulate la nivelul anului 2000). Chiar daca nu am lua in considerare ca suma de 438 de miliarde de lei nu a fost actualizata (probabil ca depaseste usor 1000 de miliarde de lei, la costurile zilei), totusi, cele 10 milioane de dolari programati sa intre in "Media Pro International" S.A. abia daca fac 300 de miliarde, la cursul de azi. Deci, nici nu poate fi vorba ca, prin majorarea de capital, grupul "Media Pro" sa-si acopere datoriile catre stat. Chiar daca asta ar fi scopul majorarii capitalului social al "Media Pro", tot nu l-ar realiza.
     Dar, draga Horia, cred ca esti singurul care si-a imaginat ca actionarii "Media Pro" ar veni cu banii de acasa ca sa-i verse la buget! Asta ar fi culmea! Ei insisi au mentionat ca majorarea capitalului social are drept scop dezvoltarea firmei (asta nu inseamna, in nici o limba, plata datoriilor). Umbla zvonuri despre intentia lor sa lanseze un al patrulea post de televiziune intitulat "PRO SPORT TV", specializat numai pe sport (te-am anuntat ca iti voi servi unele noutati care te-ar putea interesa chiar si pe tine, care ai in urma o prestigioasa cariera si de cronicar sportiv).
     In sfirsit, ideea ca banii din "Media Pro International" ar putea iriga pamintul de sub ziarul "Ziarul Financiar" este destul de nostima, pentru ca, in acest scop, acolo ar trebui procedat la o majorare de capital similara cu aceea programata pentru "Media Pro International" S.A. Ziarul "Ziarul Financiar" este editat de societatea "Publimedia International" S.A. unde actionar (alaturi de alte patru persoane fizice) este "Media Pro Group" S.A. (dupa cum o arata numele, alta societate decit "Media Pro International" S.A.). Pentru ca banii de acasa ai lui Lauder, Sirbu si Tiriac sa ajunga la ziarul "Ziarul Financiar", ar trebui sa se (re)capitalizeze - inca de la prima ochire - cel putin trei societati. Iar cum grupul numara zeci de societati nevoiase, mai importante ca ziarul "Ziarul Financiar"... Nu apasa cam multe sarcini pe astia zece milioane de dolari?
     Nu, Horia Alexandrescu a deviat intentionat subiectul datoriilor "Media Pro", tolerate grupului ani in sir de catre autoritati, in schimbul manipularii opiniei publice. El a dorit sa compromita demersul ziarului "BURSA", prezentindu-l ca parte interesata (un interes murdar) ironizind asazisa noastra preocupare pentru realizarea bugetului. In schimb, nu a abordat niciodata subiectul egalitatii de regim fiscal care ar trebui sa guverneze afacerile (inclusiv din presa) ca sa asigure mediul concurential. Cred ca bunacredinta de care dispune Horia Alexandrescu il impiedica sa-si imagineze ca, de pilda "Publimedia International" S.A. care editeaza ziarul "Ziarul Financiar" - cel care prin declarata specializare financiara ar fi obligatoriu sa informeze corect despre regulile afacerilor si fiscalitate - el insusi nu si-a depus niciodata bilanturile contabile la Registrul Comertului. Nu-i asa ca pare incredibil? Mai seamana asta a competitie normala? Pare acceptabil pentru un ziarist sa-ti fie frica sa spui adevarul ca vine si te executa silit? N-ar trebui sa fim tratati in afaceri fara discriminare? Si atunci, despre ce nu ne intelegem, draga Horia?
     MAKE

 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.