Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 MediaPro MediaPro
13.12.2001 -  Ronald Lauder, suspectat de coruptie in scandalul "Media Pro" 

     Ministrul finantelor Mihai Tanasescu a fost surprins sa fie intrebat, la reuniunea de luni a Consiliului Investitorilor Straini, de ce nu colecteaza uriasele datorii ale grupului de presa "Media Pro" catre bugetul de stat. Scena a fost relatata in ziarul "BURSA" de ieri, fiind trecuta sub tacere de toate publicatiile grupului "Media Pro", de televiziunile si radiourile sale si de agentia sa de stiri. A doua zi, la lansarea Raportului OECD asupra guvernantei corporative, manifestare organizata, din nou, la Hilton, ministrul finatelor era inca tulburat de intrebarea din ziua precedenta, astfel ca, in loc sa abordeze subiectul intilnirii, a continuat sa justifice slaba colectare a taxelor catre buget, spunind ca aparatul Ministerului Finantelor nu este suficient de dezvoltat. Intr-un mod destul de bizar, domnul Mihai Tanasescu ignora imprejurarea Conferintei OECD, adresindu-si discursul unei anume persoane asezate in primul rind al asistentei, facindu-ne astfel sa identificam pe autorul intrebarii despre scandalosul caz al taxelor neplatite de "Media Pro" - domnul Tom Wincek, cetatean american, prezent in Romania din 1991.
     Domnul Wincek a derulat primul program guvernamental american in Romania, concretizat in intemeierea primei scoli de afaceri de la noi (ASE-BUS), in cadrul Academiei de Studii Economice, in parteneriat cu "University of Washington" si cu asistenta "Harvard University". Ulterior, domnul Tom Wincek a condus o serie de programe de asistenta americana in agricultura romaneasca si proiectul de reforma al Politiei romane, proiect fondat de Departamentul de stat american, derulat prin "Southern Police Institute" din SUA. In 1999, domnul Tom Wincek a devenit membru al "US - Romania Action Commission", al carei presedinte - domnul William J. Perry - a fost Secretarul Apararii in guvernul american.
     Domnul Tom Wincek a fost abordat dupa conferinta OECD de reporterii PRO-TV, care au filmat un interviu despre optica sa asupra cazului datoriilor "Media Pro". Intrucit sintem convinsi ca interviul va fi "difuzat" de PRO TV pentru "audienta exclusiva" a sefilor grupului, ne-am hotarit sa il intervievam si noi pe domnul Wincek, oferindu-i o audienta mai larga prin ziarul "BURSA" decit prin intregul imperiu mediatic al "Media Pro". Domnul Tom Wincek a acceptat cu amabilitate sa ne declare cele ce urmeaza.
     BURSA: Cum a ajuns la cunostinta dumneavoastra scandalul "Media Pro"?
     Tom Wincek: Unul dintre numeroasele subiecte discutate in cadrul "US-Romania Action Commission" a fost cel al datornicilor catre bugetul statului roman, fie ca sint companii de stat, fie ca sint companii private. In acele intilniri, ca mare debitor a fost mentionat grupul de presa "Media Pro". Mai recent, numeroase articole din presa - multe chiar din ziarul dumneavoastra "BURSA" - au dovedit ca problema datoriilor grupului "Media Pro" nu numai ca nu a fost rezolvata sau sa se fi diminuat, ci, dimpotriva, a devenit chiar mai acuta. In timpul acestei veri, unul dintre membrii conducerii OECD, responsabil cu organizarea programelor privind transparenta in afacerile romanesti, m-a contactat ca sa ii furnizez informatie pe acest subiect. Coincidenta face ca, in aceeasi perioada, datoriile "Media Pro" sa fi devenit obiectul unor interpelari parlamentare initiate de senatorul Sergiu Nicolaescu, dupa semnale alarmante trase de un consilier al presedintelui Ion Iliescu - domnul Eugen Mihaescu - care a afirmat ca grupul "Media Pro" datoreaza sume uriase, depasind echivalentul a 100 de milioane de dolari. Imi amintesc cu uimire ca Ministerul Finantelor a continuat sa nu informeze publicul cu privire la valoarea exacta a datoriilor "Media Pro", in pofida interpelarii parlamentare. Si in sfirsit, cea mai de incredere informatie despre uriasele datorii ale "Media Pro" am gasit-o in "Cartea alba" editata de guvernul Romaniei, unde in dreptul grupului scrie ca datoreaza la bugetul statului peste 438 de miliarde de lei.
     BURSA: Va rog sa explicati motivatia dumneavoastra pentru preocuparea asupra cazului "Media Pro".
     Tom Wincek: OECD are ca membri cele mai dezvoltate treizeci de tari industrializate ale lumii. Drept cel mai important finantator al OECD conteaza Statele Unite ale Americii, al caror cetatean sint. OECD a elaborat standarde si principii etice pentru tarile membre, pe care le recomanda si tarilor nemembre, cum este cazul acum, cu prilejul Conferintei despre guvernanta corporativa. Principiile promovate urmaresc sa asigure transparenta in afaceri, limitind coruptia. Subiectul coruptiei se regaseste in cuprinsul discutiilor purtate in Romania de reprezentantii Comunitatii Europene, ai NATO, ai Bancii Mondiale, ai FMI si ai guvernului american. Partenerii romani in discutiile despre coruptie sint conducatorii statului roman, incluzind presedintele, primul ministru, ministrul finantelor, ministrul afacerilor externe, ministrul privatizarii. Toate acestea dovedesc cum coruptia a devenit un subiect serios, care trebuie sa fie tratat cu seriozitate.
     BURSA: Considerati scandalul "Media Pro" drept un caz de coruptie?
     Tom Wincek: Companiile publice tranzactionate la New York Stock Exchange si Nasdaq sint riguros supravegheate de Securities and Exchange Commission, dupa legi stricte, fiind obligate sa asigure transparenta si deplina informare a investitorilor, sub amenintarea penalitatilor legale, ca sa asigure increderea publicului in piete. Intrucit "Central European Media Enterprises Ltd." - compania in proprietatea careia se gaseste majoritatea actiunilor societatii "Media Pro International" S.A. - nu a dezvaluit, in rapoartele sale publice, datoriile pe care le are la statul roman, apare ca a violat legea americana. Si ca sa raspund intrebarii dumneavoastra, daca aceasta incalcare de lege este adevarata, atunci cazul poate fi considerat a fi o frauda majora, iar intr-un sens american, este coruptie.
     BURSA: In intelesul nostru, coruptia presupune ca o persoana sau un grup se folosesc de influenta sau de pozitia ocupata in structura unui serviciu public, pentru a-si crea avantaje personale, ca sa fraudeze sau sa ii fie tolerata frauda. Ceea ce dumneavoastra ati descris in cazul "Central European Media Enterprises Ltd." poate fi calificat, cel mult, drept frauda, iar nu drept coruptie.
     Tom Wincek: Cel mai nelinistitor despre "Central European Media Enterprises Ltd." este ca seful sau suprem [n.n. - chairman] este Ronald Lauder, care a servit sub presedintele Ronald Reagan ca ambasador american in Austria si ca secretar de stat al apararii pentru afaceri NATO si europene [n.n. - "Deputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Affaires"]. In acelasi timp, domnul Lauder este presedintele Consiliului Presedintilor Organizatiilor Evreiesti Americane, presedinte al Comitetului Public International al Organizatiei Mondiale a Restitutiei Evreiesti si trezorier al Congresului Mondial Evreiesc. Domnul Lauder este o persoana foarte influenta si are o responsabilitate in a-si controla comporatamentul la cele mai inalte standarde ale integritatii corporative. De aceea, in ambele intelesuri - fie intelesul romanesc, fie cel american - daca frauda este reala, atunci ne aflam in fata unui caz de coruptie. In concluzie, daca datoria "Media Pro" catre statul roman este (sau doar a fost) reala si nu a fost raportata la Securities and Exchange Commission, atunci guvernul american si guvernul roman au obligatia sa rezolve aceasta frauda, ca sa protejeze integritatea principiilor OECD.
     BURSA: Aceasta reprezinta o perspectiva noua in "scandalul Media Pro", pe care noi l-am suspectat, doar, de coruptie autohtona. Pentru noi a fost izbitoare legatura dintre tolerarea datoriilor "Media Pro" si manipularea mediatica la care se deda intreg acest grup de presa, dupa cum ni s-a parut suspecta pasivitatea Ministerului Finantelor, legatura de rudenie existenta intre ministrul de externe Mircea Geoana si familia sefului "Media Pro", Adrian Sirbu caruia ii este nas, ca si legatura ca de la patron la angajat pe care Adrian Sirbu o are cu ministrul culturii Razvan Teodorescu.
     Tom Wincek: In deceniul meu de sedere in Romania, una dintre principalele tinte urmarite de Comunitatea Europeana si de Statele Unite in tara dumneavoastra a fost sa dispuneti de presa transparenta, corecta si obiectiva. Faptul ca "Media Pro" - conglomerat de presa dominant in media romaneasca - se afla in relatii speciale cu importanti oficiali ai guvernului roman, ridica serioase intrebari despre capacitatea sa de obiectivitate. Ca fost oficial al guvernului american, domnul Ronald Lauder intelege, cu siguranta ca, in conformitate cu "Foreign Corruption Act" - lege americana - trebuie sa existe o separare distincta intre o corporatie occidentala si guvernul unei tari straine, precum al Romaniei.
     BURSA: Ne rezervam sansa sa revenim intr-un interviu viitor pentru comentarii asupra evolutiei cazului "Media Pro".
     Florian Goldstein

 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 6,74 milioane lei (1,44 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a urcat cu 0,58 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,1276 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6578 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,19 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6559 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ultima ședință de tranzacționare mixt.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.