Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 MediaPro MediaPro
23.10.2002 -  Problema datoriilor PROTV a ajuns si in "Financial Times" 

     Dependenta postului de televiziune PROTV de bunavointa autoritatilor statului, mentionata in recentul Raport asupra Romaniei elaborat de Uniunea Europeana, face subiectul unui articol aparut ieri in "Financial Times". Precizind ca este parte dintr-un fragment despre cresterea tendintelor autoritare la Bucuresti, ziarul britanic citeaza din Raport: "PROTV... adinc indatorat Statului Roman, a solicitat autoritatilor reprogramarea platii taxelor datorate. Aceasta face ca functionarea in continuare a canalului de televiziune sa fie dependenta de bunavointa guvernului".
     Conform "Financial Times", Fred Klinkhammer, presedintele executiv al "Central European Media Entreprises" [n.n. - compania inregistrata in Bermude, care detine 66% din "Media Pro International" S.A. - la rindul sau, aceasta din urma opereaza posturile de televiziune "PROTV", "Acasa" si "PROTV International"], contesta justetea observatiei critice din Raportul Uniunii Europene, sustinind ca este un nonsens si ca reprogramarea platii datoriilor este ceva normal: "Aceasta nu este o situatie de exceptie. Exista, literalmente, mii de companii in Romania care au datorii la stat mai mari decit ale noastre."
     "Financial Times" reia afirmatia lui Fred Klinkhammer ca, desi nu se afla in pozitia sa plateasca datoria imediat, compania poate aduna banii daca este necesar.
     Sa notam, mai intii, ca seful "Central European Media Entreprises" (CME) nu precizeaza care ar fi compania care ar putea aduna banii "daca ar fi necesar": se refera la CME, sau la "Media Pro International" (MPI)? Dupa cum continua articolul din "Financial Times", mentionind ca CME asteapta anul viitor despagubiri din partea Statului Ceh, pare sa sugereze ca scoate din discutie capacitatea mobilizarii de fonduri a "Media Pro International" (ceea ce este si rational, avind in vedere ca, in conformitate cu rapoartele anuale succesive ale cenzorului independent, insolvabilitatea MPI s-a cronicizat). Dar, daca domnul Klinkhammer se refera la o eventuala plata a datoriilor efectuata de CME, atunci aceasta ar presupune fie indatorarea si mai adinca a MPI (care a terminat anul 2000 cu o "gaura" de 42 de milioane de dolari si de atunci datoriile sale totale au crescut in cursul celor doi ani slabi care au trecut, ajungind la 44,6 milioane de dolari), ceea ce ar face-o si mai neprofitabila decit este, fie ar presupune majorarea capitalului social al MPI, generind schimbarea ponderilor in actionariat. Aceasta din urma varianta se izbeste de incapatinarea cu care Ion Tiriac vrea sa isi mentina ponderea de 19% in MPI, incapatinare care a generat trei procese cu Adrian Sirbu la ultima majorare de capital social de anul trecut, fostul campion de tenis pretinzind, inclusiv, ca a devenit actionar majoritar cu 64% in MPI.
     Dar, dincolo de aceste "detalii tehnice" care subrezesc realismul declaratiei lui Fred Klinkhammer, este izbitoare contradictia dintre afirmatia sa si Raportul trimestrial de la 30 iunie 2002, inaintat in mod oficial de CME, catre "Securities and Exchange Commission": "Daca aceste reprogramari [n.n. - la plata taxelor datorate de MPI] nu vor fi acordate si daca autoritatile fiscale romanesti vor cere plata completa a tuturor datoriilor, atunci operatiunile din Romania vor experimenta dificultati in continuarea functionarii". Aceasta declaratie se regaseste si in Rapoartele CME precedente.
     Dupa cum se observa, Raportul CME nu pomeneste nimic despre posibilitatea lesne a platii datoriilor MPI catre Statul Roman, asa cum o face Fred Klinkhammer, desi ar fi fost in interesul companiei sa informeze piata despre aceasta posibilitate, ca sa nu provoace neliniste printre investitori, cu consecinte negative asupra pretului actiunilor CME pe "Bulletin Broad" (una din pietele extrabursiere americane mai putin lichide, unde CME este listata).
     Socant in afirmatiile lui Fred Klinkhammer este ca, de fapt, "Media Pro International" ar putea sa-si plateasca datoriile catre stat "daca este necesar". Dupa cum se exprima domnul Klinkhammer, pare ca MPI nu isi plateste datoriile catre Statul Roman pentru ca "nu este necesar". Ce vrea sa spuna domnul Klinkhammer? Cu siguranta, nu vrea sa spuna ca Romania ar fi un stat atit de bogat incit sa nu mai conteze daca colecteaza sau nu taxele de la "Media Pro International". De altfel, Romania inregistreaza cea mai proasta stare economica dintre toate statele pe teritoriul carora opereaza CME (Slovenia, Slovacia, Cehia, Ucraina, Romania). Cum se face ca tocmai in tara cea mai saraca, operatiunile CME inregistreaza cele mai mari datorii catre stat? Si ce vrea sa spuna presedintele CME sugerind ca "nu este necesar" sa le plateasca deplin si imediat?
     Datoriile totale catre buget ale "Media Pro International" S.A. sint necunoscute, constituindu-se intr-un secret inexpugnabil tinut de Ministerul Finantelor, timp de un an si jumatate, in pofida incercarilor repetate intreprinse de parlamentari, ziaristi si de insasi "Securities and Exchange Commission". In urma unui control recent la Ministerul Finantelor, presedintele Curtii de Conturi Dan Drosu Saguna a afirmat public ca a constatat un haos uluitor in inregistrari, astfel ca Ministerul insusi nu cunoaste la cit se ridica datoriile companiilor catre buget. De aceea, este posibil ca secretul tinut cu strasnicie in jurul datoriilor MPI sa ascunda ca, in realitate, nici Ministerul nu detine informatia.
     Rapoartele CME catre "Securities and Exchange Commission" ocolesc abil sa comunice cifra datoriilor MPI catre Statul Roman, cumulind intr-o singura cifra datoriile fiscale ale companiei din Bermude catre toate statele pe teritoriul carora opereaza. Cifra totala a datoriilor mentionata in clar este de 15,7 milioane de dolari, la 30 iunie 2002; Raportul CME specifica faptul ca, din aceasta cifra, "o parte semnificativa" o reprezinta datoriile din Romania. Conform calculelor noastre, datoriile MPI catre Statul Roman par sa se ridice la minimum 12 milioane de dolari, dar pot fi 20 de milioane, 33 de milioane sau chiar mai mult. Aproximatia este accentuata si de "imbatrinirea" datoriilor pentru perioade mai indelungate de cinci ani (termen peste care devine discutabil ca mai pot fi pretinse de stat), de neclaritatea legalitatii scutirilor de taxe acordate anterior, de dubiul ca toate taxele datorate ar fi fost inregistrate (de pilda taxele pentru jocul de noroc "Te uiti si cistigi") si de dubiile oficial formulate chiar de CME ca serviciile in "barter" ale MPI ar fi fost corect evaluate (ccea ce provoaca indoieli asupra calculului taxelor corespondente acestor schimburi).
     Dar, peste toate aceste neclaritati, apare limpede ca MPI este una dintre cele mai indatorate societati comerciale din Romania, figurind in topul celor mai mari datornici catre stat, relatat de documentul oficial intitulat "Cartea alba a preluarii guvernarii in luna decembrie 2000". Mai mult, opt companii legate mai strins sau mai slab de MPI (prin actionariat comun, direct sau indirect) figureaza intre cele 25 de societati din mass-media cu cele mai mari datorii catre stat, pe o lista furnizata oficial de Ministerul Finantelor in vara aceasta.
     De aceea, afirmatia lui Fred Klinkhammer ca ar exista "literalmente mii de companii in Romania cu datorii catre stat mai mari decit ale noastre", este literalmente falsa. De vreme ce, in "Cartea alba", "Media Pro International" figureaza pe locul 118 in topul national al datornicilor catre stat, "miile de societati" mai datoare, de care pomeneste domnul Klinkhammer, reprezinta propria lui fantezie.
     O ultima precizare: domnul Klinkhammer sustine, conform "Financial Times", ca situatia MPI a fost evidentiata de Uniunea Europeana numai din cauza ca a devenit cunoscuta (datorita rapoartelor pe care CME este obligata sa le inainteze la "Securities and Exchange Commission"), sugerind ca, de fapt, acumularea de datorii catre stat este normala pentru Romania. In aceasta ocazie, domnul Klinkhammer uita ca MPI nu este nici vreo societate de stat, nici vreo societate privatizata care sa poarte in circa datoriile acumulate in cursul defectuosului management de stat. Fred Klinkhammer mai uita si ca MPI nu este nici vreo otelarie, nici vreo cirnatarie, ale caror datorii conteaza doar economic iar nu si "ideologic".
     In realitate, MPI este centrul unui imperiu mediatic care, pina de curind, a dominat presa romaneasca. Iar Raportul Uniunii Europene la acest aspect se refera, aratind ca dependenta sa fiscala ii limiteaza libertatea de expresie. In definitiv, Raportul Uniunii Europene sare in ajutorul MPI, aratind ca tendintele autoritariste de la Bucuresti ii amputeaza libertatea. Si atunci de ce sare, tocmai Fred Klinkhammer, sa conteste Raportul european? De ce nu au sarit autoritatile romanesti? Nu sugereaza asta exact ceea ce sustine Raportul european?
     MAKE

 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.