Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 MediaPro MediaPro
13.11.2002 -  Spaga de 500.000 de dolari? 

      S-a imbogatit ministrul Mihai Tanasescu cu o jumatate de milion de dolari?
      Sau "Central European Media Entreprises" Ltd. raporteaza date false la "Securities and Exchange Commission"?
     Cifre tulburatoare sint consemnate in raspunsul oficial al ministrului finantelor Mihai Tanasescu, care a cedat, intr-un tirziu, insistentei cu care deputatul Lia Olguta Vasilescu a urmarit sa obtina informatia precisa despre datoriile societatii "Media Pro International" S.A. (cea care opereaza statiile de televiziune "PRO TV", "Acasa" si "Pro TV International"). Dupa ce, la intii octombrie, l-a interpelat pe ministru pe acest subiect, deputatul a revenit cu solicitarea la mijlocul lunii si a primit, la sfirsitul ei, un raspuns partial si trunchiat (ca de obicei, in ultimul an si jumatate), dar care consemneaza o informatie extrem de interesanta pentru Parchetul National Anticoruptie:
     "SC MEDIA PRO INTERNATIONAL SA Bucuresti a depus la Ministerul Finantelor Publice cerere de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor restante la bugetul de stat reprezentind debite, majorari de intirziere si penalitati de intirziere.
     Societatea a achitat 30% din debitele restante la 31.12.2001, reprezentind suma de 34,6 mld. lei, pentru a putea beneficia de prevederile art.12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, aprobata prin Legea nr.491/2002."
     Autenticitatea acestei declaratii oficiale nu poate fi contestata, intrucit pagina pe care este inscrisa poarta stampila Ministerului Finantelor.
     Dar, la pagina cu numarul 22 a Raportului pe trimestrul al doilea, inaintat la "Securities and Exchange Commission" de "Central European Media Entreprises" Ltd. (compania care detine 66% din actiunile "Media Pro International" S.A.), este dezvaluita urmatoarea informatie, care nu se potriveste cu declaratia ministrului Mihai Tanasescu: "Subsidiarele romanesti au solicitat autoritatilor fiscale ["have applied to the tax authorities"] sa le reprogrameze plata datoriilor fiscale si a majorarilor de intirziere si penalitatilor asociate. Pentru aceasta ["in respect of this application"], MPI [n.n. - "Media Pro International" S.A.] a facut o plata de 1,5 milioane de dolari catre autoritatile fiscale romanesti, la 2 iulie, 2002."
     Nici autenticitatea acestei declaratii nu poate fi contestata, deoarece este inscrisa pe site-ul oficial al "Securities and Exchange Commission".
     Sumele declarate de ministrul Tanasescu si de "Central European Media Entreprises" Ltd. (CME) a fi fost platite catre buget de "Media Pro International" S.A. sint diferite. La data de 2 iulie 2002, cind CME sustine ca MPI a platit la buget 1,5 milioane de dolari, Banca Nationala a Romaniei a inregistrat cursul de 33.333 de lei (frumoasa cifra!) pentru un dolar. Prin simpla immultire, aflam ca CME sustine ca MPI ar fi platit aproape 50 de miliarde de lei (cifra exacta este 49.999.500.000 lei), adica cu peste 15 miliarde de lei mai mult decit declara ministrul Tanasescu (cifra exacta este 15.399.500.000 lei). In valuta, diferenta dintre cele doua declaratii este de aproape 500.000 de dolari (cifra exacta este 461.990 de dolari).
     Nu incape nici o indoiala ca atit ministrul Tanasescu, cit si CME, se refera la aceeasi plata, intrucit ambele surse declara ca suma platita a fost destinata sa satisfaca normele care instituie posibilitatea acordarii facilitatilor fiscale.
     Discrepanta de 500.000 de dolari dintre cele doua declaratii conduce la urmatoarele ipoteze: este posibil ca, in cazul ca MPI a platit intradevar 1,5 milioane de dolari, suma de 500.000 de dolari sa fi intrat in buzunarul personal al ministrului Mihai Tanasescu (domnia sa reprezinta "autoritatea fiscala" la care face referire CME ca ar fi incasat suma globala) si numai 34,6 miliarde de lei sa fi fost varsati la buget; sau, in cazul ca intradevar numai 34,6 miliarde de lei sa fi fost platiti de MPI, este posibil ca Raportul CME catre "Securities and Exchange Commission" sa contina date false.
     Oricare dintre aceste variante este verosimila, deoarece Ministerul nostru taraganeaza de zece luni sa raspunda solicitarii parvenite de la "Securities and Exchange Commission", care, deschizind cercetari asupra corectitudinii informatiilor din Rapoartele CME, i-a cerut sa-i comunice la cit se ridica datoriile totale catre stat acumulate de "Media Pro International" SA. Intrucit ministrul Mihai Tanasescu nu a raspuns, intre inregistrarile datoriilor "Media Pro International" SA consemnate in Ministerul nostru si cele cunoscute de "Securities and Exchange Commission" pot fi diferente oricit de mari. Nebuloasa din jurul acestor cifre a crescut si mai mult de cind Ministerul Finantelor a acordat facilitati fiscale companiei "Media Pro International" SA, a caror natura si cuantum sint tinute "la secret". De aceea, este posibil ca suma de 1,5 milioane de dolari sa fie "extrasa" oficial in ochii "Securities an Exchange Commission" din contabilitatea CME, dar in bugetul statului nostru sa intre, tot oficial, cu 500.000 de dolari mai putin, prin simpla "ajustare" a inregistrarilor.
     De altfel, este o certitudine ca datoriile societatii "Media Pro International" SA nu sint corect inregistrate de Ministerul Finantelor. O carte recent aparuta sub titlul "Starea economico-sociala a Romaniei in anul 2000", avindu-l ca autor pe senatorul Florin Georgescu, situeaza pe "Media Pro International" SA pe locul 39 in topul national al celor 150 de agenti economici care au inregistrat cele mai mari plati restante totale, la sfirsitul anului 2000 (pagina 206). Cifra consemnata acolo este de "doar" 718 miliarde de lei si ea a fost furnizata de Ministerul Finantelor, dupa cum sustine autorul in prefata. Diferenta fata de datoriile "Media Pro International" SA consemnate in actele societatii, pentru aceeasi perioada, este, nici mai mult, nici mai putin de... 1050 de miliarde de lei.
     Caci Raportul de auditare si certificare a bilantului contabil pe anul 2000, semnat si stampilat de auditorul financiar Brinzan Ion, la 11 aprilie 2001, consemneaza datorii totale de... 1758 de miliarde de lei ale "Media Pro International" SA, ceea ce ar trebui sa o situeze pe pozitia cu numarul 15 in topul national al celor mai mari datornici.
     In mod normal, diferenta aceasta enorma ar fi trebuit sa mire autoritatile fiscale. Dar se pare ca nu au interesul. In raport cu discrepanta de 1000 de miliarde de lei, din anul 2000, aceasta diferenta de acum, de 500.000 de dolari este un mizilic. Cel putin, pentru autoritatile noastre care,... extraordinar!, ce coincidenta! tocmai se pregatesc de alegeri anticipate si au nevoie de campanie prin mass-media.
     MAKE

 
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,10%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri mixt.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.