Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Voci Voci
20.09.2004 -  Corespondenta din America de la Aurel Seitan 

     Dusmanii Romaniei
     "Privatizarea" este o scornire diavoleasca a Conspiratiei Mondiale din ultimele decenii ale secolului trecut, care cauta sa jefuiasca pe aceasta cale, bogatiile tarilor si sa le treaca in miinile mega-corporatiilor "multinationale" care apartin Conspiratiei. in felul acesta, impusca doi iepuri dintr-o lovitura: 1) Saraceste tarile de bogatiile lor; 2) Dispune dupa bunul plac de economiile tarilor pauperizate. in viitor, intr-o serie de articole, voi dezvalui "Programul de o suta de ani" al Conspiratiei Mondiale, un program ultra secret, care a fost conceput la sfirsitul secolului trecut. in acest program, la capitolul "Economie Globalizata" este aratat "step-by-step" cum trebuie sa se faca "Privatizarea" in diferite tari ale lumii. Nu este vorba de cele 24 de Protocoale ale lui Theodor Herzel din 1897 de la Basel. Programul de 100 de ani, foarte detaliat si ultra secret, (il cunosc numai organizatiile si societatile secrete elitiste, iar ceea ce a transpirat pe ici pe colo, s-a facut pentru derutarea popoarelor) are prevederi amanuntite pentru toate sectoarele de activitate (politica, economie, armata, religie, sociala, etc.). Contine, de asemenea, prevederi de cum si de unde se va conduce pamintul ca entitate indestructibia si cine va face parte din Guvernul Mondial. Care va fi componenta armatei, si ce religie va fi injectata popoarelor. si multe alte prevederi foarte interesante, daca n-ar fi si dureroase si criminale. Infrastructura acestui program mondial se instaleaza de mai bine de o jumatate de secol, sub ochii nostri, fara surle si fara trimbite, in cea mai secreta si mai mincinoasa atmosfera.
     Ce trebuia sa faca Romania in 1989 daca la putere ar fi venit niste romani iubitori de tara si nu niste netrebnici, hoti, criminali, mafioti si stalinisto-comunisti? Ceea ce va spun este experienta mea din America Latina, unde am fost consilierul pentru privatizare a trei guverne: Peru, Brazil si Mexico. I-am sfatuit pe oameni sa nu privatizeze nici o industrie de baza, necesara Statului respectiv. Pe vremea aceea presedintele Mexicului era Jose Lopez Portillo, care mai inainte fusese Director General la "Comision Federal de Electricidad" (CFE) si care m-a inteles fara prea multe vorbe. Astazi in Mexico, nici un strain nu poate cumpara un centimetru de conducta de gaze sau petrol, nici un strain sau companie "multinationala" nu poate avea actiuni la Rafinariile de petrol, extractia petrolului, fabricile chimice care prelucreaza titeiul sau fabrici de orice derivate de petrol. Toate sint ale Statului. in anul 2004 PEMEX a avut o productie de titei de 8 miliarde 939 milioane dolari. A exportat (toate produsele derivate din petrol, gaz, petrochemicale etc.) in valoare de 8 miliarde 035 milioane de dolari. Adica cu 13,8% mai mult decit in 2003. Toate cifrele sint luate din bilantul Guvernului Mexican. Da, dar inginerii mexicani n-au cumparat masini de lux, nu au case de vacanta, mincare si bautura de gratis la asa zisele cantine de lux, etc., de la bugetul Statului. Si inca ceva, nici un strain nu poate cumpara un petec de pamint in Mexico. Ei au voie doar sa "inchirieze" pamintul.
     Acum citiva ani eram in Brasilia, capitala Statului Brazil, unde aveam intilnire cu Ministrul Energiei. Pe vremea aceea presedinte era Fernando Henrique Cardoso, care-l chemase pe Ministrul Energiei la Manaus, pe Amazon, unde se tineau mari festivitati la implinirea a 100 de ani de la constructia celui mai frumos teatru din toata America Latina. Cum ma grabeam, am luat primul avion din Brasilia si am ajuns in aceeasi zi la Manaus. Deoarece Ministrul se afla linga Presedinte, n-am vrut sa-l deranjez. El insa m-a vazut si m-a chemat in cercul presedintelui unde se aflau si alti oameni pe care nu-i cunosteam. Mi-am dat imediat seama ca sint de la FMI. Unul dintre FMI-isti foarte atagos ii cerea socoteala Presedintelui si Ministrului Energiei (de aceea fusese chemat la Manaus) "De ce n-au inceput privatizarile in domeniul energiei electrice, fiindca FMI nu le mai da nici un ban?" Deodata il vad pe Cardoso ca se face vinat la fata si-i raspunde celui de la FMI, "Da, nu ne mai dati nici un ban? Nici noi nu vom mai plati un ?reais? pentru serviciile datoriei". in vremea aceea Brazil avea peste 250 de miliarde de dolari datorie. Cardoso se rasteste la un bodyguard, spunind "Du-i imediat pe acesti domni la aeroport. Nu vreau sa mai stea nici o zi pe pamintul Braziliei". Au plecat functionarii FMI cu coada-ntre picioare, iar la citva timp au auzi ca pe seful delegatiei l-au dat afara din FMI. Ginditi-va putin ca Brazil are 24 de State si fiecare Stat are 2 sau 3 centrale electrice. Asta inseamna peste 50 de Conel-uri romanesti. Si noi "vindem" adica o dam pe spaga singura intreprindere care merge bine, Petrom. Am "vindut" Romtelecom pentru o spaga de 68 milioane de dolari. Nici-o tara din America Latina nu si-a vindut compania telefonica. Ce a facut Romania este sinucidere curata. Cum nu le usuca Dumnezeu miinile acestor vagabonzi? Si-au batut joc de o tara intreaga si uite ce-a ramas din Romania? Un schelet descarnat. Un hoit ce pute de la Tisa pin'la Nistru si din Botosani la Calafat!!
     Cind am venit in '97, imediat dupa instalarea la putere a Monstruasei Coalitii, i-am spus lui Ion Diaconescu, "Iesi imediat de la guvernare, tu nu vezi ca n-ai oameni si pe deasupra te-ai aliat cu comunistii din PD si cu iredentistii din UDMR? Ai sa distrugi si partidul si tara si poporul?" Parca as fi vorbit cu peretii. Dupa rezultatul alegerilor din 2000 mi-a dat dreptate. Era insa prea tirziu. Cum sa conduci o tara cu un presedinte handicapat, fost secretar PCR, cu fiul lui membru al mafiei tigarilor, cu Dorin Marian, amantul fiicei presedintelui, bagat pina'n git in afaceri necurate, cu Sorin Dimitriu care se certa in fiecare zi cu Ulm Spineanu pe spaga, cu Radu Sirbu un escroc de clasa internationala, care a "cumparat" un apartament de 5 camere in gradina Cismigiu cu 200 dolari. Cind a vazut ca-i groasa si cei din PSD s-au prefacut ca-i pune sechestru a vrut sa-l vinda cu 150.000 dolari. Camenco Petrovici, seful CEC-ului a furat impreuna cu Ciumara, Cinzeaca "Parerea Mea" si Sorin Ovidiu Vintu banii celor 300 de mii de naivi care i-au pus la FNI. Cu Zoe Petre care a luat 5 milioane dolari spaga de la privatizarea Romcim. Dumitru Branc, Marin Lutu, D.T. Remes "Eurodrinks" si atitia altii ca mi-e sila sa le scriu numele si ispravile pe care le-au facut. Mentionez un singur nume, Gabriel Tepelea, prim-vicepresedinte PNTCD, cu care am stat in aceeasi brigada la Valea Neagra, brigada lui Vasile Matei si unde Tepelea a fost turnator. Fiul lui, Vlad, si Sorin Pantis au vindut Romtelecom pe o spaga de 68 de milioane de dolari. Dar sa revenim la oile noastre. Ce trebuia sa faca Romania in '90? Nu trebuia sa privatizeze nimic. Dar absolut nimic. Totul sa fi ramas ca pe vremea lui Ceausescu. Tot. Industria usoara, industria grea, agricultura, padurile, minele, etc. Trebuia sa numeasca manageri care sa raspunda de productia intreprinderilor de Stat, asa cum au functionat ele sub regimul comunist. Trebuia sa numeasca comisii profesionale de specialitate, care sa vada de ce nu merge o intreprindere sau o sectie sau mai multe sectii ale acelei intreprinderi? Calitatea proasta a produselor? Masini si echipamente uzate? Se putea inlocui cu alte masini mai moderne? Produsele pe care le facea nu mai aveau cautare pe piata "libera"? De la caz la caz se luau masuri, fie de adaptarea la cerintele pietii fie de lustruirea intreprinderii in eventualitatea privatizarii.
     Romanii au procedat exact pe dos. Au lasat intreprinderile sa rugineasca, fiindca nu s-au inteles la spaga si apoi le-au "vindut" pe nimic. Daca cineva vrea sa-si vinda o pereche de pantofi, ii spala, ii da cu crema, ii lustruieste ca sa arate ca noi si apoi se duce cu ei in piata. Asta-i la mintea cocosului. Ce Diavol i-o fi invatat pe comunistii astia Stalinisti, care au furat puterea in '89, sa procedeze asa cum au procedat? Pe urma, nici o tara ai carei conducatori sint patrioti, nu ca la noi antiromani, nu-si privatizeaza structurile de baza, care pot periclita siguranta Statului. Romtelecom, minele de orice natura (am auzit ca vrea sa se instraineze Rosia Montana). Asta-i o crima si din punct de vedere ecologic si economic. Retelele de inalta tensiune, petrolul si gazul, si mai ales pamintul. Am auzit ca Parlamentul Rusinii a scos o lege ca strainii pot cumpara pamint in Romania in orice cantitate. Nu ne-au ocupat turcii in aproape 400 de ani, fiindca romanii erau condusi de patrioti ca Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batrin, Vlad Tepes, etc., si ne-au cucerit acum "cumparind" case si apartamente, fabrici si hoteluri, romanii nu mai sint in stare sa-si faca nici macar piinea cea de toate zilele. Trebuie sa ne-o faca turcii. Cind miine se va da unda verde de cumpararea pamintului, romanii trebuie sa emigreze in Africa. Fiindca romanii cinstiti n-au bani sa-si cumpere o pereche de pantofi. Numai mafiotii, criminalii de la Cotroceni, Victoria si Parlament au miliarde din tilharii, furturi, inginerii financiare si escrocherii.
     Dr. Aurel Seitan P.E.
     Fost luptator pentru libertatea Romaniei (terorist in Orwell's Newspeak din ziua de azi).
     Fost supravietuitor (17 ani) al inchisorilor si lagarelor de exterminare comuniste (dusman al poporului in limbajul comunist).

 
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în teritoriu pozitiv  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 41,74 milioane de lei (8,95 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.