Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Dosare
înapoi la dosare
 Voci Voci
12.06.2005 -  Datoriile parlamentarilor PSD la bugetul de stat 

     Ancheta pe care Grupul de Investigatii Politice o prezinta astazi se refera la datoriile pe care firmele demnitarilor PSD le au fata de statul roman. Concluzia anchetei noastre releva un fapt extrem de grav: firmele actualilor deputati si senatori ai Partidului Social Democrat datoreaza statului roman 238.382.471.529 lei.
      Intre parlamentarii PSD cu datorii la stat se numara lideri importanti ai partidului ca Viorel Hrebenciuc, Octavian Stireanu, Alin Teodorescu, Aristide Roibu, Constantin Nita sau Pavel Todoran.
     De ce PSD?
      Am ales parlamentarii PSD ca subiect al anchetei noastre din mai multe motive. In primul rind, pentru ca ei sint reprezentantii partidului care s-a aflat la putere intre 2000 si 2004. I-am auzit in acesti ani de nenumarate ori pe Ion Iliescu, pe Adrian Nastase, pe ministrii si parlamentarii PSD explicindu-ne ca nu sint bani de investitii pentru ca nu s-au colectat suficiente fonduri la bugetul de stat si ca nu sint bani pentru pensii, somaj sau sanatate pentru ca bugetele sint "de austeritate".
      In al doilea rind, am ales PSD-ul pentru ca se declara un partid social-democrat, adica un partid pentru care salariile, pensiile, ajutoarele de somaj si sanatatea ar trebui sa fie preocupari de prim-plan. In realitate, tocmai demnitarii PSD sint cei care nu isi platesc taxele si impozitele, punind statul in situatia de a nu aveabani pentru politici sociale.
      In al treilea rind, am decis sa ne oprim asupra PSD pentru ca, de cind au trecut in opozitie, liderii partidului se pretind tot mai ingrijorati de nivelul de trai, de soarta pensionarilor sau de criza sistemului de sanatate. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, acuza guvernul de "incapacitate de a gestiona situatia pensionarilor" si de "situatia dramatica din sanatate". Fostul ministru al sanatatii, actualul deputat Ovidiu Branzan, acuza "genocidul" din sistemul de sanatate. In fine, purtatorul de cuvint al grupului PSD din Camera Deputatilor, Cristian Sorin Dumitrescu, cere pe un ton aspru demisia ministrului sanatatii.
     Precizari metodologice
      Voi face acum citeva foarte scurte precizari metodologice. Informatiile pe care vi le prezentam astazi sint rezultatul unei anchete in care am folosit exclusiv surse oficiale. Mai precis, pentru identificarea firmelor la care sint actionari parlamentarii PSD am folosit declaratiile de interese si de avere depuse de acestia in urma cu o luna. Nu am apelat la datele de la Registrul Comertului, pentru a nu le permite celor despre care vom vorbi astazi sa arunce vina pe aceasta institutie, asa cum s-a intimplat in cazul parlamentarilor incompatibili.
      Conform legii, in declaratiile depuse de demnitari trebuie sa se regaseasca averea detinuta de cel care depune declaratia impreuna cu familia. Ne-am oprit doar asupra societatilor comerciale la care parlamentarii sau familiile lor detin fie un numar mare de actiuni, fie actiuni foarte valoroase. Nu am luat in considerare societatile la care parlamentarii detin actiuni foarte putine si cu o valoare mica, cum sint cele la care au depus cupoanele de privatizare. Informatiile referitoare la sumele pe care le datoreaza statului fiecare dintre firmele parlamentarilor PSD provin de la Ministerul Finantelor Publice. Potrivit Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Ministerul de Finante este obligat sa publice, periodic, datoriile pe care societatile comerciale le au la stat. Aceste datorii sint impartite in 4 categorii: datorii la bugetul de stat, datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat, datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj si datorii la bugetul asigurarilor de sanatate. Ultimele astfel de date publicate de Ministerul de Finante se refera la datoriile pe care societatile comerciale le aveau in data 31 martie 2005. In fine, datele despre activitatea profesionala a parlamentarilor provin din CV-urile oficiale ale acestora.
     Cocluziile anchetei
      Iata concluziile anchetei Grupului de Investigatii Politice:
      Am identificat 19 de parlamentari PSD (16 deputati si 3 senatori) care sint proprietarii unor firme cu datorii la stat. In total, firmele parlamentarilor PSD datoreaza statului 238.382.471.529 lei. Pe bugete, datoriile se impart dupa cum urmeaza:
     - la bugetul de stat, parlamentarii PSD datoreaza 168.692.017.133 lei;
     - la bugetul asigurarilor sociale (adica la fondul de pensii) datoreaza 52.594.962.445 lei;
     - la bugetul asigurarilor pentru somaj datoreaza 6.047.642.593 lei;
     - la bugetul asigurarilor de sanatate datoreaza 11.047.849.358 lei.
      Unii dintre parlamentari nu sint doar actionari. Ei au ocupat, atit timp cit legea le-a permis acest lucru, si functii de directori generali, manageri sau administratori la firmele cu datorii la stat. In unele cazuri, sotiile sint cele care au preluat conducerea firmelor, in altele, sotiile sint angajate in cadrul societatilor la care sotii sint actionari.
      Trebuie subliniat, de asemenea, un fapt extrem de grav, si anume acela ca, desi societatile comerciale la care sint actionari nu isi platesc datoriile la stat, unii parlamentari incaseaza dividente de pe urma actiunilor pe care le detin la aceste firme.
     Ma voi opri in cele ce urmeaza doar la citeva exemple.
     Lista parlamentarilor PSD cu datorii la stat
      Lista deputatilor PSD cu firme care au datorii la stat se deschide cu Viorel Hrebenciuc, deputat de Bacau si liderul grupului PSD din Camera Deputatilor. Potrivit declaratiei sale de interese, Viorel Hrebenciuc este actionar la o singura firma: BARTER GRUP SA din Bacau. Viorel Hrebenciuc detine 19% din BARTER GRUP, fiind asociat cu fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, care detine si el tot 19%. BARTER GRUP SA datoreaza 5.161.409.300 lei la bugetul de stat, 2.510.927.599 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si 220.276.225 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj. Numele lui Viorel Hrebenciuc a fost de multe ori asociat cu afaceri paguboase pentru bugetul statului. Iata insa ca, in familia Hrebenciuc, acest lucru se mosteneste. Astfel, urmind exemplul tatalui, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, care detine 50% din MODA ZILEI GROUP 2004 SRL a reusit o adevarata performanta. Desi infiintata anul trecut, firma fiului lui Viorel Hrebenciuc a acumulat deja, in cele citeva luni de existenta, datorii de 553.760.007 lei la bugetul de stat.
      Constantin Nita, deputat de Brasov si vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor, detine impreuna cu sotia sa firma NIMPEX SRL. Intre 1997 si 2000, Constantn Nita a fost si directorul general al acestei societati. NIMPEX SRL are 3.519.225.292 lei datorii la bugetul de stat, 683.045.140 lei datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat, 76.188.743 lei datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj si 267.905.164 lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate. Mai grav este ca, in in loc sa-si plateasca datoriile la stat, Constantin Nita a luat anul trecut dividente de 60.599.377 lei de la NIMPEX SRL. La rindul ei, Silvia Nita, sotia deputatului Nita, actionar si administrator la aceeasi firma, a primit anul trecut dividente de 1.151.388.157 lei. In total, familia Nita a cistigat anul trecut peste 1,2 miliarde lei de pe urma firmei NIMPEX care datoreaza statului 4.546.364.339 lei.
      Cristian Sorin Dumitrescu, deputat de Vrancea si purtatorul de cuvint al grupului PSD din Camera Deputatilor, cel care cerea saptamina trecuta demisia ministrului sanatatii, este actionar la CICERO SA si la FRAZI SA. CICERO SA datoreaza 3.381.631.948 lei la bugetul de stat; 273.694.492 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 918.164.340 lei la bugetul asigurarilor de sanatate. FRAZI SA datoreaza 6.545.033.072 lei la bugetul de stat, 1.989.530.952 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si 1.153.572.339 lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Desi valoroase, actiunile detinute de Cristian Sorin Dumitrescu la CICERO SA si FRAZI SA nu sint foarte numeroase. La CICERO SA, de pilda, deputatul Dumitrescu detine 4,5% din actiuni in valoare de 567.375.000 lei.
      Actionarii principali ai CICERO SA si FRAZI SA sint insa Octavian Stireanu, deputat PSD de Buzau, consilier prezidential intre 2000 si 2004, si sotia acestuia, Mariana Stireanu. Fostul consilier al lui Ion Iliescu este, de altfel, unul dintre parlamentarii PSD cu cele mai mari datorii la stat. In afara datoriilor de miliarde pe care le au CICERO SA si FRAZI SA, Octavian Stireanu este actionar principal la inca doua firme cu datorii: TIPOGRAFIA CICERO SA si MAPRES SA. TIPOGRAFIA CICERO SA are 456.535.551 lei datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat. MAPRES SA are 698.711.272 lei datorii la bugetul de stat, 179.270.634 lei datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat si 48.310.109 lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate.
      Un caz cu totul special este cel al lui Petru Lificiu, deputat de Galati, ales pe listele PSD si trecut, in urma cu citeva zile, la Partidul Ecologist Roman. Fostul ministru al mediului, unul dintre cei mai bogati parlamentari din Romania, este autorul unei afaceri de senzatie. Potrivit declaratiei sale de avere, Petru Lificiu si sotia sa, Verginea Lificiu, au vindut anul trecut actiunile pe care le detineau la BUDERUS ROMANIA SRL. In schimbul acestor actiuni, Petru Lificiu a primit 950.000 euro, iar sotia sa 250.000 euro. Afacerea reusita de familia Lificiu este un exemplu de lipsa de bun simt, daca tinem seama de faptul ca BUDERUS ROMANIA SRL datoreaza 32.385.698.398 lei la bugetul de stat, 4.513.865.890 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 606.055.972 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 2.091.174.066 lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Sotii Lificiu au obtinut 1.200.000 euro prin vinzarea unei firme care datora statului circa 1.200.000 euro. Practic, in loc sa ajunga la bugetul statului, cele 1,2 milioane de euro au intrat in buzunarele familiei Lificiu. Virginea Lificiu este actionar si administrator si la LPV CONSULT SRL, firma de la care Petru Lificiu a primit anul trecut 150.000.000 lei "drepturi salariale". LPV CONSULT SRL are 2.232.903.732 lei datorii la bugetul de stat, 1.066.687.162 lei datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat, 161.999.098 lei datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj si 545.148.213 lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate.
      Alin George Teodorescu, fostul ministru cancelar al lui Adrian Nastase, este in prezent deputat de Braila. Alin Teodorescu este actionar la IMAS - MARKETING SI SONDAJE SA, firma pe care a infiintat-o si al carei manager general a fost intre 1992 si 2004. IMAS - MARKETING SI SONDAJE SA are mari datorii la stat: 21.671.374.052 lei la bugetul de stat; 2.235.781.063 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat; 352.641.692 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj.
      Senatorul de Vaslui Aristide Roibu, trezorierul PSD, a cesionat anul trecut actiunile in valoare de 112.200 de franci elvetieni pe care le avea la firma OMEGA IMOBILIARA SA. OMEGA IMOBILIARA SA are 930.198.547 lei datorii la bugetul de stat, 108.535.131 lei datorii la bugetul asigurarilor de stat si 14.022.969 lei datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj. Tot anul trecut, Aristide Roibu a cesionat si actiunile pe care le avea la MECONER SA, firma care datoreaza 1.802.314.458 lei la bugetul de stat si 158.940.598 lei la bugetul asigurarilor de stat. Desi stia ca firmele sale au mari datorii la stat, senatorul PSD Aristide Roibu a incasat fara nici o stringere de inima contravalorea actiunilor pe care le-a cesionat.
      Pavel Todoran, fostul presedinte al sindicatului CNSLR Fratia si actual deputat de Mures, nu isi plateste nici el datoriile la stat. TELIN-CONSTRUCT SRL, una dintre firmele deputatului sindicalist datoreaza bugetului de stat 2.274.439.970 lei. ROMALEX SA, societate comerciala la care Pavel Todoran detine 57% dintre actiuni, datoreaza 463.015.689 lei la bugetul de stat, 332.438.003 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 26.815.674 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 189.491.728 lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Fostii colegi de sindicat ai lui Pavel Todoran au manifestat zilele trecute prin Bucuresti cerind salarii mai mari. Macar pentru citiva dintre ei aceasta cerere ar fi putut fi foarte usor satisfacuta daca parlamentarul sindicalist si-ar fi platit datoriile la stat.
      Ca si Constantin Nita, deputatul de Mehedinti Eugen Nicolicea primeste dividente de la o firma care nu isi plateste datoriile la stat. Potrivit propriei declaratii de avere, Eugen Nicolicea, care este si chestor al Camerei Deputatilor, a incasat anul trecut 1.385.000.000 lei de pe urma actiunilor pe care le detine la GALAXY SRL Drobeta Turnu Severin. Aceasta in ciuda faptului ca GALAXY SRL datoreaza 483.047.782 lei la bugetul de stat. Vasile Mocanu, deputat PSD de Iasi, este actionar la AGRICOLA TIRGU FRUMOS SA.
      Din 1995 pina in 2000, cind a devenit parlamentar, Vasile Mocanu a fost si directorul general al societatii. AGRICOLA TIRGU FRUMOS SA are datorii uriase la stat: 59.839.733.300 lei la bugetul de stat, 28.883.637.129 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 3.289.516.043 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 2.915.512.536 lei la bugetul asigurarilor de sanatate.
      Victor Sanda, deputat de Dimbovita, este actionar la COMPLIS SA Tirgoviste. Timp de 11 ani, intre 1990 si 2001, Victor Sanda a fost directorul general al acestei societati, la care sotia sa este consilier economic. COMPLIS SA are 2.998.868.976 lei datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat, 415.193.189 datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj si 1.482.141.594 lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate. O alta societate comerciala la care este actionar Victor Sanda este SIMCA SA Tirgoviste. SIMCA SA datoreaza 1.885.526.066 lei la bugetul de stat, 25.232.515 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 95.393.843 lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Sotia deputatului Sanda este actionara la PAUSEN - COM SRL, care datoreaza 76.523.601 lei la bugetul asigurarilor de sanatate.
      Acestea au fost doar citeva exemple. Exista insa numerosi alti parlamentari PSD ale caror firme datoreza sume importante statului roman. Este vorba despre Gabriela Nedelcu, deputat de Iasi si actionar la OLIMPMOD SRL, Mihail Sireteanu, deputat de Prahova si actionar la SIMCO DESIGN SRL, Ioan Stan, deputat de Suceava si unic actionar la VASTAR SRL, Petru Tarniceru, deputat de Suceava si actionar la LUCEX PRODIMPEX SRL, Aurelia Vasile, deputat de Bucuresti si actionar la AUTOTRANS CALATORI FILARET SA, Doina Silistru, senator de Vaslui, al carei sot este actionar si administrator la AGRIVAS SRL, Viorel Arcas, senator de Sibiu, actionar si, pina in 2004, director general al AUTOMECANICA SA Medias. In aceeasi situatie se afla si Traian Dobre, ales deputat pe lista PSD Iasi, in prezent trecut la PNL, actionar la doua societati comerciale cu datorii la stat: FERMA ROXANA SA si TRADO MOTORS SRL.
     Doua precizari
      Doresc sa mai fac doua precizari. Spuneam ca ancheta noastra se refera doar la acele firme apartinind parlamentarilor PSD sau familiilor acestora care au fost mentionate in declaratiile de avere si interese. Exista insa si parlamentari care nu au trecut in declaratii firmele la care ei sau membrii familiei lor sint actionari si care au datorii la stat. Este vorba, de pilda, de Rodica Nassar, deputat de Bucuresti, care nu a declarat actiunile pe care le detine la MIROTEX EX-IM SRL. MIROTEX EX-IM datotreaza aproape 1 miliard de lei la bugetul de stat. Un alt exemplu este cel al deputatului Petru Tarniceru care ascunde faptul ca sotia sa este actionar si administrator la GOTTI SECURITY GUARD SRL, firma cu mari datorii la stat.
      A doua precizare se refera la o posibila reactie pe care parlamentarii prezenti pe lista pe care o prezentam astazi ar putea-o avea fata de ancheta noastra. Este posibil ca unii dintre ei sa raspunda ca, in calitate de actionari nu controleaza managementul firmei si, prin urmare, nu sint responsabili de neplata datoriilor la stat. O asemenea explicatie este, in cel mai bun caz, o gluma proasta. In primul rind, pentru ca, asa cum am vazut, multi dintre parlamentari au condus firmele la care sint actionari atita timp cit legea le-a permis acest lucru. In al doilea rind, pentru ca unii dintre ei au incasat dividente serioase de pe urma acestor firme fara sa le pese ca au datorii la stat. In fine, pentru ca nimeni nu i-ar fi putut opri ca, odata ajunsi demnitari ai statului roman, sa vinda actiunile pe care le aveau la societatile comerciale cu datorii la stat si, cu banii obtinuti, sa acopere macar o parte din aceste datorii.
      In final, as vrea sa va atrag atentia asupra categoriei de persoane despre care am vorbit astazi. Parlamentarii sint, daca se poate spune asa, bugetarii perfecti, bugetarii completi. Ei nu sint simpli functionari ai statului. Parlamentarii beneficiaza de indemnizatie, de secretara, de consilieri, de sofer, de masina, de benzina, de telefon, de cazare, de cabinet, de deplasari in strainatate - toate platite de la bugetul statului. Parlamentarii sint platiti din taxele si impozitele pe care noi, cetatenii obisnuiti, le platim la stat. Cind asemenea oameni, care profita in cel mai inalt grad de banii publici nu isi platesc datoriile la stat, nu mai putem vorbi doar de imoralitate. Vorbim de nesimtire.
     12 iunie 2005
     Mugur Ciuvica
     presedintele Grupului de Investigatii Politice

 
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.