Organizator: Ziarul BURSA
 

 
cu sprijinul


 

 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
Conferința "ENERGIA ÎN PRIZĂ", ediția a II-a

Strategia pentru dezvoltarea economică a României, necesară înaintea celei energetice

mărește imaginea
    Scăderea consumului de energie și gaze și diminuarea prețului electricității impun ca strategia energetică a țării noastre să fie corelată cu cea pentru dezvoltarea economică a României, au concluzionat participanții la cea de-a doua ediție a Conferinței BURSA "Energia în priză". Ei și-au arătat îngrijorarea cu privire la lipsa de preocupare a autorităților pentru stabilirea unei strategii de dezvoltare economică pe termen lung, arătând că a sosit timpul ca țara noastră să își stabilească prioritățile pentru industrie.

    "Trebuie să știm ce ramuri industriale vor fi susținute în continuare, ca să știm pe ce consum energetic ne vom baza și cum poate fi modelat și dezvoltat sistemul energetic", au mai spus operatorii din piața de electricitate și gaze, dar și oamenii de afaceri. Ei au menționat că în actualul context nu mai putem avea o strategie energetică viabilă fără politici privind competitivitatea industriei și principalele direcții de dezvoltare economică a țării noastre. Și viitoarele mari investiții în producția de electricitate trebuie gândite tot în acest context, în opinia multor participanți la conferință.

    Operatorii din piața electricității și gazelor s-au plâns autorităților că legile și reglementările din domeniu sunt adoptate fie fără să fie consultați, fie fără să se țină cont de opiniile lor. Investitorii din energie au solicitat, din nou, autorităților un cadru legislativ stabil.

    Piața de electricitate trece printr-un moment zbuciumat în care plouă cu amenzi. ANRE consideră că operatorii au distorsionat piața încheind pe OPCOM contracte de tranzacționare a energiei la prețuri și cantități variabile, iar traderii au contestat în instanță amenzile pe motiv că reglementatorul interpretează incorect legea și reglementările.

    Piața gazelor freamătă în contextul prelungirii calendarului liberalizării pieței pentru populație și al preocupărilor autorităților și operatorilor de a se pregăti de iarnă în contextul crizei cu Ucraina.

    La conferință au fost prezenți aproximativ 150 de participanți de la companii din sectorul energetic (producători, furnizori, distribuitori de energie și gaze, societăți mari consumatoare din toate domeniile de activitate, case de avocatură, alături de reprezentanți ai statului ai ANRE și ai asociațiilor și organizațiilor de profil.

    RĂZVAN NICOLESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Vrem să înghețăm prețul gazelor pentru populație, pe termen nelimitat"
    FRANK HAJDINJAK, E.ON: "Nu ne vom implica în super-proiecte de centrale electrice"
    ION LUNGU, AFEER: "Investițiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"
    IULIAN CHIFU, CONSILIER AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI: "Securitatea energetică prin interdependență trebuie regândită"
    CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Vom constata că avem o strategie energetică perfectă pentru o industrie moartă"
    SILVIA VLĂSCEANU, ACUE: "Trebuie să avem cerere pentru energia produsă în noile capacități proiectate"
    LAURENȚIU CIUREL, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA: "Este posibil ca anul viitor să nu mai avem nicio termocentrală"
    IONEL DAVID, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU ENERGIE EOLIANĂ: "Cota de energie regenerabilă nu este îndeplinită prin utilizarea electricității verzi"
    DANIELA LULACHE, "NUCLEARELECTRICA": "Rolul statului, esențial în dezvoltarea marilor proiecte din energie"
    MARTIN ZMELIK, CEZ ROMÂNIA: "Consumatorii de energie trebuie să beneficieze de programe de educație pentru eficiență energetică"
    GHEORGHE DUȚU, ANRM: "Vom licita 25 de perimetre petroliere on-shore și 8 off-shore"
    MIRELA SĂNDULESCU, OPCOM: "Bursa regională de energie, gata până la finalul anului"
    NICULAE HAVRILEȚ, ANRE: "Necesarul de import, 9-12% din consumul de gaze în acest an"


.