Articole BURSA

Ediții precedente

Evenimente BURSA 

 
Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
Parteneri media
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 
Conferința "ENERGIA ÎN PRIZĂ" - ediția a VI-a

DEPUTATUL VIRGIL POPESCU, VICEPREȘEDINTE COMISIA PENTRU INDUSTRII ȘI SERVICII: "Veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuie să se întoarcă în sectorul energetic"

mărește imaginea
    Legea offshore va ajunge din nou în Comisie, peste una- două săptămâni, potrivit domnului Virgil Popescu, vicepre­ședintele Comisiei pentru In­dustrii și Servicii, Camera Deputaților.

    Domnia sa a precizat: "Legea offshore s-a întors în Parlament, este la colegii din senat, probabil într-o săptămână-două va intra în Comisie. A fost nevoie de legea offshore pentru a rezolva anumite probleme. De exemplu, dacă cineva vrea să înceapă o exploatare în Marea Neagră, nu știe cine trebuie să-i dea permisele de construcții. Fiind vorba de o exploatare în apele teritoriale ale Mării Negre, în jurisdicția cui intră? A județului Constanța? Este clar că aveam o problemă legată de eliberarea permiselor de con­strucții, a avizelor, plus partea fiscală".

    Virgil Popescu a precizat că partea fiscală a stârnit cele mai mari controverse.

    Domnia sa a precizat: "Vom avea din nou discuții pe partea fiscală, dacă să deducem sau să nu deducem, să dăm drept de deducere sau nu a inves­tițiilor făcute de către operatori. Trebuie mai întâi să vedem unde suntem. Prin ordonanța de taxare a veniturilor suplimentare din vânzarea gazelor natural se acordă operatorilor un drept de deducere de 30% a investițiilor. Noi am susținut că regimul fiscal pentru offshore ar trebui să fie mai puțin împovărător decât pentru onshore, fiind investiții mult mai mari pe care trebuie să le faci și existând riscuri investiționale - dacă găsești sau nu gaze.

    Cred că a fost o scăpare că acea anexă de calcul a veniturilor impozitate a omis să treacă deductibilitatea investițiilor. În textul legii este trecut că se poate acorda o deductibilitate de până la 60% a investițiilor, iar în anexa de calcul era scoasă, nu apărea nicio deductibilitate. Legea, în momentul de față, care a ieșit spre promulgare și s-a întors regimul fiscal pentru offshore era mai împovărător decât pentru onshore. Și noi și PSD, în Comisia de Indus­trii, am susținut același mecanism de impozitare. Din păcate, Minis­terul de Finanțe nu a putut să vină să ne spună, în timp util, care este impactul. Nu avem decât un calcul al transpunerii ordonanței pe volumul total de gaze estimat din Marea Neagră - 200 de miliarde. Astfel, dacă s-ar aplica metoda de calcul din ordonanță, atunci statul român ar încasa un impozit suplimentar de 500 de milioane de lei timp de 20 de ani. Sperăm ca acum Ministerul de Finanțe să poată să facă o simulare de calcul și să și știm cât va câștiga statul român în urma acelor exploatări".

    Potrivit vicepreședintelui Comisiei pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților, o altă întrebare care se ridică este ce vom face cu veniturile din urma exploatărilor. "Faptul că se va finanța un fond de investiții cu parteneriat public-privat, sincer pe noi nu ne satisface. Ne dorim ca aceste venituri să se întoarcă în sectorul energetic", a adăugat Virgil Popescu. Domnia sa a mai precizat că miercuri, în comisie, a depus un amendament prin care veniturile încasate din exploatările de gaze din Marea Neagră să fie folosite pentru finanțarea dezvoltării distribuției de gaze natural către populație, având astfel posibilitatea ca, în 10 ani, să ajungem de la 35% suprafață acoperită de rețeaua de distribuție de gaze, la 60% și să finanțăm industriile prin ajutoare de stat.

    Virgil Popescu a explicat: "Plângem că vin ungurii și ne iau gazele, dar nu facem nimic să le consumăm în România. Legat de acest aspect aș fi foarte curios să văd ce se va întâmpla de la 15 decembrie, pentru că până atunci trebuie să decidă cele două firme magheare care au câștigat capacitatea de interconectare România-Ungaria dacă își mențin oferta. Deocamdată nu s-a anunțat nicio decizie de investiție în Marea Neagră.

    Cred că noi trebuie să fim mai inteligenți și să ne dezvoltăm industria care este consumatoare de gaze natural în România".

    Deputatul a mai amintit că a depus un amendament care a fost aprobat și se pot face magistrale direct pentru companiile industriale cu un consum mai mare de 150.000 de megawați și astfel nu mai trebuie să treacă prin tarifele de distribuție care ridică costurile.

    În plus, Virgil Popescu subliniază că banii care vor intra la buget din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea fi folosiți ca ajutor dat firmelor care sunt consumatoare mari de gaze.

    "Evident CET-urile vor deveni mult mai viabile când nu vor mai plăti costurile de distribuție", a adăugat deputatul.

    Domnia sa a făcut referire și la proiectul BRUA, care a avut consens național, și care transportă gazele din Azerbaijan și Grecia spre țara noastră. Virgil Popescu consideră că proiectul va fi finalizat la termen. "La acest proiect ambele forțe politice, și PNL și PSD, au conlucrat și iată că se poate ajunge la un consens pe un anumit proiect", a ținut să precizeze Virgil Popescu.

    Deputatul PNL a adăugat că țara noastră este ocolită de toate gazoductele care aprovizionează Europa, iar BRUA pune, practice, România pe harta de transport a gazelor și de aprovizionare. "Depinde numai de noi dacă vrem să devenim un jucător important pe piața de gaze sau preferăm să ne plângem de ce ne fac rușii, nemții etc.", a mai spus Virgil Popescu.

    Totodată, deputatul a mai spus: "S-au făcut foarte multe neinterpretări corecte. BRUA nu înseamnă gazele din Marea Neagră, nu pentru asta este făcută. Este pentru gazele din Azerbaijan și pentru gazele de la Mediterană, din porturile grecești, dar poate fi un conductor și pentru gazele din Marea Neagră, în condițiile în care aceste exploatări, pe care noi ni le dorim și credem că prin aceste investiții este o șansă de a dezvolta România, atât în sectorul energetic, cât și pe orizontală în toate celelalte domenii conexe".

    Domnia sa a adăugat că , în momentul de față, pe teritoriul românesc sunt doar trei conducte care vin din Ucraina și se duc spre Bulgaria, ori asta nu este pentru România un lucru îmbucurător.

    Virgil Popescu a mai spus: "Legea energiei și a gazelor naturale am aprobat-o înainte de cea offshore. Am reușit să trecem faptul că toți producătorii sunt obligați ca cel puțin 50% din producția de gaze să fie vândută pe piețele de tranzacționare din România, ceea ce este un prim pas. De asemenea, tot pe legea energiei, am reușit să mutăm de la Ministerul Energiei distribuțiile de gaze, decizia de cesionare a distribuțiilor de gaze la unitățile administrative teritoriale, fiind un alt lucru pozitiv. Nu trebuie să uităm că faptul că avem doar în 35% din teritoriul țării o rețea de distribuție de gaze este și din cauza faptului că din 2012 Ministerul Energiei nu a acordat nicio concesiune. Acest blocaj ar trebui să înceteze".

    Virgil Popescu a mai precizat că lemnele de foc s-au scumpit foarte mult, în trei ani s-au scumpit de patru ori.

    Domnia sa a afirmat: "Cred că prețul gazelor va fi mult mai accesibil, ținând cont că nu mai pot fi tăiate lemne fără avize, la negru, poliția pădurii fiind vigilentă, ceea ce este foarte bine. Cred că distribuția de gaze este un loc de creștere a consumului de gaze".

    Deputatul a mai precizat că europarlamentarii din PNL vor ridica la nivel european problema consumatorului vulnerabil.

    "Vrem o definiție la nivel european a consumatorului vulnerabil și cred că o vom obține. Astfel, să stabilim un prag minim de venit pentru consumatorii europeni vulnerabil, care îi va avantaja pe consumatorii români care au venituri mai mici decât media europeană, și o schemă de finanțare, așa cum este în agricultură, să încercăm să atragem bani europeni pentru subvenția consumatorului vulnerabil European. M-aș bucura dacă va putea fi ridicată această problem de către Guvernul României, având președinția în 2019".

    Virgil Popescu a mai subliniat faptul că la nivel național nu reușim să ducem subvențiile pentru încălzire și energie electrică exact acolo unde este nevoie.

    De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii consideră că trebuie să ajungă în Parlament o strategie a energiei, pe care partidele care vin și pleacă să o respecte.

    "Partidele vin și pleacă, dar strategia României rămâne și dacă avem consens pe ea atunci când un partid pleacă și altul vine, va urma aceeași strategie".

    Domnia sa a precizat că acesta este principalul motiv pentru care alte state se dezvoltă, pentru că indiferent cine vine la putere urmează o strategie bine definită și agreată de toți.
.