Partener principal
 
Parteneri
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Conferința: "Finanțarea europeană - oportunitatea relansării economice"

Organizator: Ziarul BURSA
 

 

 CONFERINTA "BURSA"- "Finanțarea europeană - oportunitate a relansării economice" ÎN PRESĂ

  *ADEVARUL
  *Excesul de bani europeni dăunează grav afacerilor
   Una dintre cele mai mari greșeli ale fermierilor care au vrut să acceseze fonduri structurale a fost intenția de a obține prea mulți bani. Lipsa cofinanțării și relația deficitară cu băncile sunt principalele motive ale eșecului în absorbția banilor europeni la nivelul sectorului agricol românesc. Când vorbesc despre fondurile europene, oficialii români arată ce frumoase sunt cifrele care ilustrează interesul românilor, dar apoi ridică din umeri când vine vorba de plățile efectiv realizate. Potrivit datelor prezentate ieri de ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, la capitolul proiecte depuse stăm destul de bine: 28.000 de proiecte, în valoare totală de 53 de miliarde de euro. Din acestea, doar 7.400 au fost aprobate, în valoare de 18,3 miliarde de euro. "Când analizăm cum se finalizează aceste proiecte, aici vedem că mai avem mult de lucru. Au fost semnate 5.700 de contracte de finanțare, în valoare de 12,8 miliarde de euro, dar s-au efectuat plăți doar de 2,41 miliarde de euro, adică 11,9% din totalul fondurilor disponibile în perioada 2007-2013", a declarat Ialomițianu.
   "Boala începutului a fost aceea că toată lumea a fugit să obțină proiecte mari. Acestea arătau bine, dar după ce au fost analizate s-a văzut că nu se pot implementa și a rezultat un grad mare de renunțare", a spus Tabără, ieri, în cadrul unui seminar pe această temă organizat de ziarul "Bursa".

  *CURIERUL NATIONAL
  *Am ratat șansa să tragem bani ieftini de afară?
   Ialomițianu crede că este o perioadă favorabilă pentru a împrumuta bani de pe piețele externe. Chidesciuc susține însă că sentimentul de pe piețele internaționale s-a deteriorat masiv în ultimele zile. Totuși analistul îndeamnă statul român să iasă cu titluri de stat pentru a testa piața externă și pentru a ne afla prețul. Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, a declarat ieri că este o perioadă favorabilă pentru a atrage bani de pe piețele internaționale, negând faptul că turbulențele de pe piețele internaționale ar împiedica un eventual împrumut extern. "Momentul când este cel mai prielnic pentru Ministerul de Finanțe să iasă pe piețele externe se va decide. Noi nu suntem în situația de a nu avea resurse pentru finanțarea cheltuielilor bugetare. Suntem în situația chiar să amânăm dacă nu avem o situație favorabilă", a spus Ialomițianu.
  *Agricultura stă pe un munte de bani. Cum poate pune mâna pe ei?
   Agricultura românească beneficiază de una dintre cele mai mari surse europene, 11 miliarde de euro, în intervalul 2007-2014. Pentru anul 2010 s-au făcut plăți integrale în contul fermierilor de 3,4 miliarde euro. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că una din marile probleme cu care se confruntă agricultura românească este renunțarea la proiectele finanțate cu fonduri europene, din cauza lipsei accesului la cofinanțare. El a spus că această situație vine pe fondul unei alte probleme mari, respectiv lipsa accesului la cofinanțarea privată, dar și faptul că nu a existat o relație normală între beneficiarii de proiecte și sistemul bancar.

  *ROMANIA LIBERA
  *Finanțe personale. Luna iunie ar putea aduce o revenire a activității de creditare. Credite în lei mai ieftine decât în euro
   Președintele ARB, Radu Ghețea, apreciază că băncile vor tura motoarele creditării din vară și că dobânzile la creditele în lei se vor apropia de cele pentru euro. Dobânzile pentru creditele în lei și euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condițiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creșterii ratei Euribor, consideră Radu Ghețea, președintele ARB, citat de Mediafax.
   Euribor a stat la un nivel foarte jos. Părerea mea este ca în perioada crizei, în ultimi doi ani, Euribor a fost ținut în mod artificial la un nivel foarte jos de către Banca Centrală Europeană și a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Ați văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârșitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghețea. El a precizat că efectele imediate ale acestui proces vor fi resimțite de către consumatori în faptul că vor decide mai ușor să ia un credit.

  *FINANCIARUL
  *Dobânzile la lei și euro se vor apropia în următoarele 18 luni
   Dobânzile la creditele în lei și euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condițiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creșterii ratei Euribor, spune Radu Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB). "Euribor a stat la un nivel foarte jos. Părerea mea este că în perioada crizei, în ultimii doi ani, Euribor a fost ținut în mod artificial la un nivel foarte jos de Banca Centrală Europeană și a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Ați văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârșitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a declarat Ghețea.

  *ZIARUL FINANCIAR
  *Ialomițianu: Nu ne afectează tensiunile externe
   România are credibilitate și poate să iasă pe piețele financiare internaționale, în opinia ministrului de finan-țe Gheorghe Ialomițianu. Însă pe piețele externe tensiunea este în continuă creștere, investitorii fiind îngrijorați de situația Greciei și a altor țări din zona euro puternic îndatorate. Iar deciziile agențiilor de rating de reducere a calificativului acordat Greciei sau schimbarea perspectivei ratingului Belgiei și Italiei nu au făcut decât să accentueze tensiunea. România a avut până la jumătatea lunii mai o fereastră de finanțare ieftină pe piețele externe, unde putea beneficia de nesperata scădere a cotațiilor de primă de risc de țară, însă a tot întârziat să iasă.
  *Ghețea: Dobânzile la lei și euro se vor apropia foarte mult în 18 luni
   Dobânzile pentru creditele în lei și euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condițiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creșterii ratei Euribor, consideră Radu Ghețea, președintele ARB. "Euribor a stat la un nivel foarte jos. Părerea mea este ca în peioada crizei, în ultimi doi ani, Euribor a fost ținut în mod artificial la un nivel foarte jos de către Banca Centrală Europeană și a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Ați văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârșitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghețea.
  *Ialomițianu: Birocrația a tras în jos absorbția de fonduri europene
   România a atras până în prezent puține fonduri europene ca urmare a birocrației sistemul prin care sunt absorbiți banii europeni, a declarat ieri ministrul de finanțe Gheorghe Ialomițianu, în cadrul unui seminar despre fonduri UE. "Au fost multe discuții să gasim cele mai bune soluții pentru a accela atragerea de fonduri europene. Au fost discuții cu Autoritățile de Management (AM), cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale și am ajuns la concluzia că birocrația ne-a impiedicat să atragem fondurile", a declarat Ialomițianu. România beneficiază în perioada 2007-2013 de fonduri europene de aproape 20 de miliarde de euro, dar în prezent au fost făcute plăți de 2,3 miliarde, circa 12% din total. În acest moment România ar fi trebuit să absoarbă deja 10 miliarde de euro. La șfârșitul lunii aprilie erau depuse în total puțin peste 28.000 de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale, cu 500 mai multe decât în luna anterioară, respectiv cu 3.200 mai multe față de începutul anului.

  *CURENTUL
  *Atragerea fondurilor europene depinde de bănci. Cofinanțarea ne omoară!
   Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, și ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, au cerut, ieri, băncilor comerciale o mai mare implicare în asigurarea resurselor pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene.
   Miniștrii spun că nevoia de cofinanțare a proiectelor europene este mai mare decat permit veniturile bugetare și cer sprijin băncilor. Valeriu Tabără a arătat că una din marile probleme cu care se confruntă agricultura romanească este renunțarea la proiectele finanțate cu fonduri europene, din cauza lipsei accesului la cofinanțare. "Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm este renunțarea la aceste proiecte (din fonduri UE - n.r.)", a spus Tabără, la un seminar de profil.

  *CAPITAL
  *Tabără: Aș vrea ca până la finalul anului să absorbim trei miliarde euro din cele 11 miliarde euro de la UE
   Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spera ca până la finalul acestui an România să poată cheltui trei miliarde euro. Aceasta în condițiile în care până acum au fost absorbite doar două miliarde euro din cele aproape 1 miliarde euro pe care țara noastră le are la dispoziție în perioada 2007-2013.
   "Aș vrea ca la finalul anului 2011 să ne apropiem de aproape trei miliarde euro ca absorbție din fonduri structurale. Până la această dată s-au cheltuit două miliarde euro și alți patru miliarde de euro sunt angajați în Programul Național de Dezvoltare Rurală", a spus Tabără.
   România nu poate continua să fie importatoare de alimente, având în vedere potențialul pe care îl are. "România nu poate fi o țară importatoare de produse alimentare. Într-un astfel de sistem, marii investitori nu vin. Sfârșitul anului 2010 - începutul lui 2011 ne dă certitudine că anul agricol va fi unul bun", a mai arătat Tabără.
   Fermierii români au, în prezent, în conturi, circa 3,4 miliarde euro ca plăți pentru dezvoltare, în timp ce sectorul agricol din România beneficiază de 37% din totalul fondurilor europene alocate în Uniunea Europeană pe sectorul agricol, a precizat ministrul.
   "Sectorul agricol din România beneficiază de 11 miliarde de euro, avem deci 36-37% dintre sursele de finanțare din Uniunea Europeană. La ora actuală, 3,4 miliarde de euro se găsesc în conturile fermierilor ca plăți efectuate. S-au găsit aceste surse care s-au dus efectiv către fermieri", a menționat Tabără.

  *MEDIAFAX
  *Tabără: Lipsa accesului la cofinanțare duce la renunțarea la proiectele finanțate cu fonduri UE
   BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Una din marile probleme cu care se confruntă agricultura românească este renunțarea la proiectele finanțate cu fonduri europene, din cauza lipsei accesului la cofinanțare, a declarat marți ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm este renunțarea la aceste proiecte (din fonduri UE - n.r.)", a spus Tabără, la un seminar de profil.
   El a adăugat că această situație vine pe fondul unei alte probleme mari, respectiv lipsa accesului la cofinanțarea privată.
   "Nu a existat o relație normală între beneficiarii de proiecte și sistemul bancar", a mai spus ministrul.
  *Director MECMA: Fondurile UE pe energie trebuie acordate în funcție de cererile companiilor
   BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Ministerul Economiei vrea să propună Comisiei Europene ca fondurile structurale destinate României pe partea de energie și eficiență energetică să fie alocate în funcție de cererile companiilor, a declarat marți Alexandru Săndulescu, șeful Direcției de energie din instituție.
   El a precizat, la un seminar pe tema finanțărilor europene, că în zona energiilor regenerabile se înregistrează cele mai multe cereri de finanțare cu fonduri europene, în timp ce în sectorul eficienței energetice valoarea proiectelor depuse este mai mică decât bugetul alocat.
   Astfel, este necesară o realocare a fondurilor pe zonele de interes ale solicitanților. "Cea mai mare cerere este în sectorul energiilor regenerabile. Anul trecut am primit cereri de confinanțare de două miliarde de euro, în timp ce suma alocată era de 100 milioane de euro, pe care am suplimentat-o la 190 milioane de euro. Este nevoie de alocarea fondurilor UE în funcție de cererea solicitanților", a afirmat Săndulescu.
   Totodată, la Ministerul Economiei au fost primite anul trecut cereri de cofinanțare pentru proiecte de eficiență energetică de 66 milioane de euro, în timp ce bugetul alocat acestui domeniu era de 100 milioane de euro. El a precizat că Ministerul Economiei intenționează, de asemenea, să reducă cerințele care trebuie îndeplinite de companii pentru accesarea fondurilor europene.
   Săndulescu a menționat printre problemele pe care solicitanții de fonduri europene le întâmpină în accesarea fondurilor europene dificultatea obținerii de cofinanțări, termenele "prea optimiste" de realizare a proiectelor și incertitudinile legislative, mai ales pe segementul energiilor regenerabile.
  *Ialomițianu spune ca este o perioadă favorabilă pentru a împrumuta bani de pe piețele externe
   BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, a declarat marți că este o perioadă favorabilă pentru a atrage bani de pe piețele internaționale, negând faptul că turbulențele de pe piețele internaționale ar împiedica un eventual împrumut extern.
   "Momentul când este cel mai prielnic pentru Ministerul de Finanțe se va decide. Noi nu suntem în situația de a nu avea resurse pentru finanțarea cheltuelilor bugetare. Suntem în situația chiar să amânăm dacă nu avem o situație favorabilă", a spus Ialomițianu.
   Întrebat dacă din cauza turbulențelor de pe piața internațională nu ar fi un moment bun pentru împrumuturi, Ialomițianu a afirmat că este o perioadă favorabilă pentru România întrucât țara are credibilitate. "Nu, pentru Romania este un moment favorabil pentru că încrederea investitorilor străini în economia românească este destul de mare. A crescut și ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu FMI și Comisia Europeană. Deci, România are credibilitate pe piețele financiare", a afirmat ministru Finanțelor.
   Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Bogdan Drăgoi a afirmat recent că România va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima parte a acestui an și va lansa o altă licitație în a doua jumătate a anului 2011. Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emsiuni MTN pe piața internațională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar până în prezent nu s-a realizat nicio licitație.
   Presiunea din piețe asupra țărilor din zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuat la începutul acestei săptămâni. Investitorii nu sunt îngrijorați numai de Grecia, ci și de alte țări puternic îndatorate, precum Spania, unde guvernul a suferit o înfrângere în alegerile locale, alimentând temerile că populația ar putea respinge noi măsuri de austeritate. Pesimismul a fost accentuat și de veștile proaste din zona agențiilor de rating, de la sfârșitul săptămânii trecute. Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, în categoria cu grad ridicat de risc, și a schimbat duminică seară perspectiva ratingului Belgiei la negativă, în timp ce S&P a modificat sâmbătă perspectiva ratingului Italiei la negativă. Moody's a avertizat marți că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte țări "de la periferia zonei euro" și ar avea un impact sever asupra băncilor elene.
  *Ialomițianu, despre o eventuală remaniere:Rămân cu impresia că am realizat lucruri foarte importante
   BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Ministrul Finanțelor Gheoghe Ialomițianu a afirmat marți că subiectul remanierii sale nu îl preocupă, însă în cazul unei astfel de decizii se va întoarce în Parlament cu impresia că a realizat lucruri foarte importante. "Dacă se va lua o decizie de genul acesta, mă întorc în Parlament. Nu este niciun fel de problemă. Rămân cu o impresie foarte bună, că am realizat lucruri foarte importante în această echipă", a afirmat ministrul Finanțelor.
   Gheorghe Ialomițianu este deputat PDL.
   Potrivit unor surse citate vineri de "Gândul", o remaniere guvernamentală ar putea avea loc în iunie, trei ministere fiind disputate în PDL - Economia, Agricultura și Finanțele.
   Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat luni, după ce a participat la ședința BPN al PDL, că "acum nu este oportună" o remaniere guvernamentală, dar a precizat că PDL trebuie să facă o analiză a tuturor funcțiilor publice, de la toate nivelele, "până la vârf".
   Președintele PDL București, Elena Udrea, a afirmat că relansarea guvernamentală anunțată de președintele Traian Băsescu ar putea să însemne relansarea încrederii în Guvern.
   Întrebată dacă se impune o remaniere la nivelul Guvernului, Elena Udrea le-a răspuns ziariștilor: "Este o discuție pe care sigur nu o fac prima dată aici, cu dumneavoastră, ci în interiorul partidului".

  *AGERPRES
  *Valeriu Tabără: Circa 3,4 miliarde euro din bani europeni sunt în conturile fermierilor români
   București, 24 mai /Agerpres/ - Fermierii români au, în prezent, în conturi, circa 3,4 miliarde euro ca plăți pentru dezvoltare, în timp ce sectorul agricol din România beneficiază de 37% din totalul fondurilor europene alocate în Uniunea Europeană pe sectorul agricol, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 'Sectorul agricol din România beneficiază de 11 miliarde de euro, avem deci 36-37% dintre sursele de finanțare din Uniunea Europeană. La ora actuală, 3,4 miliarde de euro se găsesc în conturile fermierilor ca plăți efectuate. S-au găsit aceste surse care s-au dus efectiv către fermieri', a menționat Tabără.
   Oficialul a adăugat că până la această dată s-au cheltuit circa două miliarde de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală /PNDR/, în timp ce alte patru miliarde de euro sunt angajați prin intermediul aceluiași program.
   'Până la această dată s-au cheltuit două miliarde euro și alți patru miliarde de euro sunt angajați în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Aș vrea ca la finalul anului 2011 să ne apropiem de aproape trei miliarde euro ca absorbție din fonduri structurale. Tot până azi (24 mai), au fost depuse prin PNDR, 61.000 de proiecte. România nu poate fi o țară importatoare de produse alimentare. Într-un astfel de sistem, marii investitori nu vin. Sfârșitul anului 2010 - începutul lui 2011 ne dă certitudine că anul agricol va fi unul bun', a spus Valeriu Tabără.
   Marți, la București, se desfășoară conferința cu tema 'Finanțarea europeană - oportunitatea relansării economice', în care sunt abordate subiecte ce vizează principalele probleme în accesarea fondurilor europene și soluțiile pentru rezolvarea lor.AGERPRES/(A-Daniel Badea)   *Gheorghe Ialomițianu: Dacă voi fi remaniat mă voi supune deciziei și mă întorc în Parlament
   București, 24 mai /Agerpres/ - Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, a declarat marți că, dacă se va lua o decizie finală în privința remanierii guvernamentale, se va supune și se va întoarce în Parlament.
   'În momentul în care se va lua o decizie în partid, o voi respecta. Lucrez într-o echipă foarte bună, cu colegi foarte buni. Dacă se va lua o decizie de felul acesta /remaniere, n.r./ mă întorc în Parlament, nu-i nicio problemă. Rămân cu o impresie foarte bună, că am realizat lucruri foarte importante alături de o echipă foarte bună', a afirmat Ialomițianu.
   Potrivit unor informații apărute în presă, premierul Emil Boc și echipa sa a pregătit o remaniere guvernamentală, vulnerabili fiind ministrul Economiei, Ion Ariton și ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.AGERPRES
  *Gheorghe Ialomițianu: Proiecte de peste 53 miliarde euro ar putea primi finanțare europeană
   Peste 28.000 de proiecte, în valoare de peste 53 miliarde euro, ce ar putea fi finanțate prin fonduri europene, au fost depuse, însă implementarea efectivă a proiectelor aprobate are rezultatele așteptate, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, marți, la o conferință pe tema fondurilor europene.
   'Dacă analizăm stadiul utilizării instrumentelor structurale, peste 28.000 proiecte au fost depuse, în valoare de peste 53 miliarde euro. Au fost aprobate 7.400 de proiecte în valoare de 18,3 miliarde euro. Dacă analizăm, însă, ducerea lor până la capăt, situația nu este foarte bună', a afirmat Ialomițianu.
   De asemenea, acesta a precizat că din aproape 7.500 de contracte de finanțare semnate, în valoare de 12,8 miliarde euro, peste 10 miliarde euro provin de la Uniunea Europeană. 'Suma absorbită de beneficiari este de 2,41 miliarde euro', a adăugat acesta. Ministrul Finanțelor a precizat că băncile ar trebui să se implice mai mult în asigurarea resurselor pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene.
   'În perioada următoare trebuie să devenim mai eficienți, mai ales că este o perioadă bună pentru a investi în economia românească. Ministerul Finanțelor va asigura resursele pentru co-finanțare. Împreună cu băncile vom găsi un cadru bun pentru ca și băncile să se implice mai mult. Băncile trebuie să vină cu mai mult curaj pentru a asigura resurse pentru cofinanțare, deoarece sunt multe proiecte în derulare finanțate prin fonduri europene', a spus ministrul Finanțelor.AGERPRES

Parteneri Media
 
   
       
.