Parteneri
 

 

 

 

 

 

 

 
CONFERINȚA Fondurile europene Ediția a IV-a - "O șansă a economiei noastre"

    Organizator: Ziarul BURSA
 

 
CONFERINTA "BURSA" - Fondurile europene Ediția a IV-a - "O șansă a economiei noastre" ÎN PRESĂ

  *HOTNEWS

  Leonard Orban: Vrem sa externalizam unele activitati catre banci. Peste 120 de oameni de afaceri, bancheri, reprezentanti ai autoritatilor si jurnalisti au abordat, ieri, in cadrul Conferintei "Fondurile europene - O sansa a economiei noastre", organizata de ziarul BURSA, teme de actualitate, dar si detalii tehnice despre modul in care se deruleaza la noi procesul de absorbtie a banilor europeni. Ajuns la cea de-a patra editie, evenimentul a scos in evidenta atat problemele cu care se confrunta beneficiarii in cadrul procesului de absorb-tie a fondurilor UE, cat si solutiile propuse de mediul de afaceri pentru rezolvarea acestora. Integral pe Bursa.ro  *AGERPRES, 30 mai 2012

  Leonard Orban: Dorim simplificarea procesării cererilor de rambursare pe zona fondurilor europene
   București, 30 mai /Agerpres/ - Simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare pe zona fondurilor europene va fi analizată în ședința de Guvern de miercuri, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu ocazia celei de-a patra ediții a Conferinței 'Fondurile europene. O șansă economiei noastre', organizată de ziarul Bursa. Potrivit sursei citate, simplicarea procedurilor trebuie discutată atât din punctul de vedere al structurilor implicate, cât și al sprijinirii beneficiarilor, aceștia urmând să depună mai puține documente pentru a primi rambursările cuvenite.
   'Până în urmă cu puțin timp, exista un stoc de mii de cereri de rambursare, însă după eforturi susținute numărul lor a scăzut la numai câteva sute în prezent. Tocmai de aceea, în ședința de guvern de astăzi (miercuri, n.r.), vom discuta despre simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare. După ce această măsură va fi aprobată de Executiv, voi putea da mai multe detalii pe acest subiect. Va trebui însă să demonstrăm Uniunii Europene că sistemul de management și de control intern funcționează bine și că bugetul UE nu este în pericol de a fi prejudiciat. În acest moment respectăm calendarul UE, însă va trebui să găsim o soluție referitoare la Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru a atenua și chiar elimina problemele apărute', a afirmat Orban.
   Ministrul Afacerilor Europene a precizat, totodată, că România a primit, din anul 2007 și până în prezent, o sumă de 13 miliarde de euro de la UE, contribuind la rândul său la bugetul UE cu o sumă de 7 miliarde de euro. 'Suma de 13 miliarde euro a vizat trei zone distincte, respectiv zona fondurilor post-aderare, zona fondurilor pre-aderare, dar și procesul de refinanțare. În ceea ce privește prima zonă, din anvelopa totală de 35,4 miliarde de euro, până acum a fost absorbit un procent de 25% din fonduri, respectiv 8 miliarde de euro. Sumele au fost utilizate în special pentru efectuarea plăților directe și pentru dezvoltare rurală', a mai spus Orban.
    Potrivit lui Orban, modul în care vor evolua lucrurile în perioada următoare este esențial pentru felul în care se va reuși implementarea dezideratului economiei românești privind utilizarea fondurilor europene.
    'În acest moment există două procese în desfășurare: primul se referă la negocierea efectivă a sumelor legate de bugetul 2014-2020, iar cel de-al doilea se axează pe pregătirea internă și pe crearea structurilor care să conducă la o utilizare mai bună a fondurilor europene, atât cantitativă, cât mai ales calitativă. Situația economică la nivelul UE este foarte complicată la ora actuală, un număr de 8-9 state cerând diminuarea cu 100-120 de miliarde de euro a sumelor totale alocate UE, față de nivelul inițial total de 1025 de miliarde. Nu cred că ar fi putut exista un moment mai nepotrivit în care să se discute despre bugetul pentru perioada 2014-2020', a mai spus Leonard Orban. Acesta a pus accent pe faptul că riscurile cele mai mari determinate de o eventuală reducere a fondurilor vizează politica de coeziune, însă se speră ca, în urma întâlnirii la nivel înalt care va avea loc vineri, se va transmite UE un mesaj referitor la o alocare semnificativă în viitorul buget a fondurilor destinate politicii de coeziune.
    În încheiere, ministrul Orban a subliniat că fondurile alocate pentru intervalul 2014-2020 vor putea fi cheltuite mai dificil decât până acum, din cauza înăspririi condițiilor de obținere a acestora. De asemenea, există posibilitatea ca unele activități care în prezent nu pot fi bine gestionate de autoritățile de stat să fie externalizate pe viitor. AGERPRES/(AS-Magdalena Tănăsescu)


  Blănculescu: În România este o diferență foarte mare între absorbție - 7% și contractarea fondurilor europene - 67%
   București, 30 mai /Agerpres/ - România se deplasează la această oră în sens giratoriu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, existând o diferență mare între rata de absorbție internă și cea de contractare a acestor fonduri, a declarat miercuri Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, cu ocazia celei de-a patra ediții a Conferinței 'Fondurile europene. O șansă economiei noastre', organizată de ziarul Bursa.
    'În 2010, rata de absorbție a fondurilor europene era de numai 2%, în timp ce în cazul altor state care au aderat la Uniunea Europeană tot în anul 2007 rata era de 26%. De asemenea, există un dezechilibru major între rata de absorbție internă a fondurilor, de 7%, și rata de contractare, care este de 67%. La noi se desfășoară o adevărată competiție de atragere a fondurilor europene, însă întrebarea este unde se duc aceste fonduri', a afirmat Ionel Blănculescu. În ceea ce privește posibilitatea ca unele licitații legate de absorbția fondurilor europene să fie trucate, Blănculescu a admis că aspectele puse în discuție sunt reale, însă - deoarece județele țării sunt 'stat în stat' - este foarte greu pentru autoritățile centrale să identifice aceste fenomene.
   'Pentru a facilita utilizarea banilor europeni, am creat un management office, care va putea coordona întregul proces de absorbție a fondurilor europene', a mai spus Blănculescu.


  Radu Ghețea: Fondurile europene, agricultura și infrastructura reprezintă adevărata șansă a României
   București, 30 mai /Agerpres/ - Fondurile europene constituie alături de agricultură și de infrastructură adevărata șansă a României pentru perioada următoare, a declarat miercuri Radu Ghețea, președintele CEC Bank și a Asociației Române a Băncilor, cu ocazia celei de-a patra ediții a Conferinței 'Fondurile europene. O șansă economiei noastre', organizată de ziarul Bursa.
   'Fondurile europene, care reprezintă în esență o resursă epuizabilă, nu pot fi absorbite în condițiile în care sistemul bancar nu e alături de mediul de afaceri. Banca Națională transmite de luni bune mesajul că sistemul bancar este într-o stare bună, ceea ce reprezintă un lucru important pentru mediul de afaceri. Trebuie însă să recunoaștem că acum există o lipsă de interes din partea sistemului bancar pentru creditare în general. Lipsa de interes este justificată într-o anumită măsură, deoarece la ora actuală se întâmplă multe lucruri la nivel european, iar bancherii devin mult mai precauți în condiții de risc', a afirmat Radu Ghețea. Potrivit acestuia, România se bucură de stabilitate politică, însă imaginea pe care partenerii străini o au asupra țării nu corespunde de multe ori cu realitatea.
   'Investitorii care au venit și au vizitat România și-au schimbat opinia, însă alții se bazează și la această oră doar pe interpretarea unor fotografii. Vestea bună este că sistemul bancar este pregătit să facă față provocărilor, în timp ce vestea mai puțin bună se referă la faptul că starea de spirit generală este mai puțin entuziastă. În ceea ce privește Asociația Română a Băncilor, aceasta nu poate interveni pentru a impulsiona creditarea, fiecare bancă având propria ei strategie. Noi am răspuns însă prezent atunci când a fost nevoie de implicarea noastră', a subliniat Radu Ghețea.  *PUTEREA

   Bugetul 2014-2020 ascute lupta în UE de Luminița Moroianu
   Negocierile privind bugetul comunitar 2014-2020 ar putea lăsa România fără o parte din sumele pe care se bazează. Oficiali de rang înalt au început să tragă semnale de alarmă cu privire la intenția țărilor bogate din UE de a reduce bugetul propus, cu consecințe asupra fondurilor alocate celorlalte state membre. Urmează o perioadă de negocieri puternice, România, alături de alte state din Comunitare propunându-și să facă front comun în fața cererilor bogaților UE. „Bugetul UE 2014-2020 este esențial pentru implementarea dezideratelor de dezvoltare a economiei și de transformare a societății românești", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, la o conferință pe tema fondurilor europene.  *RADIO ROMANIA ACTUALITATI

   Rambursarea fondurilor europene, "mai simplă" de Iulian Olescu
   Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a precizat că va propune în ședința de guvern o serie de măsuri în vederea simplificării procedurilor privind procesarea cererilor de rambursare. În condițiile diminuării drastice a investițiilor străine și a creditelor bancare, autoritățile susțin că fondurile europene nerambursabile ar trebui să devină principala sursă de dezvoltare economică, iar Leonard Orban a vorbit din nou despre importanța îmbunătățirii ratei de absorbție. Ministrul afacerilor europene a atras încă o dată atenția că fondurile structurale vor fi mult mai dificil de cheltuit începând cu exercițiul financiar 2014-2020 din cauza înăspririi condiționalităților.
   Secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, Ionel Blănculescu, a menționat câteva concluzii ale unei analize efectuate la nivelul consiliului. "40% din proiectele României sunt proiecte-balast. Propunerea eliminării cu curaj a acestor 40% din proiecte, care nu fac altceva decât să blocheze celelalte 60 de procente, aceste proiecte-balast reprezentând de fapt poate 80%-90% din activitatea organismelor care lucrează în acest domeniu, pentru că ele sunt cele care solicită fel de fel de evaluări de analiză, de expertiză, de reevaluări, de reexpertizări și așa mai departe", a declarat Ionel Blănculescu.  *Discard.ro

   *Cristina Chiriac, declarații la Conferința BURSA
   Cristina Chiriac, Ambasador al Antreprenoriatului Feminin: Ne dorim bani pentru proiecte, nu proiecte pentru bani Autoritățile ar trebui să întărească dialogul cu mediul privat și partenerii sociali pentru o mai bună fluidizare a informațiilor, inclusiv în cadrul programelor cu finanțare europeană....  *www.fonduri-structurale.ro

   *Maleta Marinescu, POSCCE: Mediul privat inca invata regulile europene
   Corectiile impuse de Comisia Europeana in cadrul programelor finantate din fonduri structurale nu sunt cauzate numai de sistemul birocratic din cadrul autoritatilor de management ci si de greseli pe care le fac beneficiarii, a declarat Maleta Marinescu, director general adjunct AM POS CCE. Ea a subliniat ca mediul privat inca invata regulile europene, normele de management si de conduita. Oficialul POS CCE a adaugat: "Nevoia de finantare este acuta din cauza crizei".  *Recolta.eu

   *După 2014, vom beneficia de fonduri mai mari pentru agricultură
   Din bugetul european 2014- 2020, țara noastră speră să beneficieze de fonduri mai multe pentru agricultură, de până la 21 miliarde euro, din care cei mai mulți bani vor fi utilizați pentru plățile directe, a precizat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Domnia sa și-a exprimat speranța ca, pe partea de dezvoltare rurală, să fie menținută suma de circa 8 miliarde euro: "Sperăm ca sumele din fonduri europene pentru sectorul agricol să se mențină. Dacă se vor menține, însă, și corecțiile de 10% pentru toată perioada, aceste sume vor fi afectate", a spus secretarul de stat, citat de ziarul Bursa.Parteneri Media
 
   
.