Organizator: Ziarul BURSA
 


în parteneriat cucu sprijinul


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
Conferința Fondurile Europene - Ediția a VII-a
"Eficientizarea absorbției, soluție pentru creșterea economică"


Ministrul fondurilor europene nu admite absorbție sub 100%
 
mărește imaginea
    

    Toate programele operaționale aferente exercițiului bugetar 2014-2020 vor fi aprobate până la finalul lunii iulie, a anunțat Marius Nica, ministrul fondurilor europene, subliniind că nu există niciun pretext să nu avem un grad de absorbție de 100% în 2020. Singurul program care nu va fi aprobat în această vară este cel de pescuit, acesta având o alocare financiară redusă și așteptând aprobarea în luna septembrie.

    "Practic, la nivelul lunii iulie, România va avea toate programele aprobate și, vă spun, nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem un grad de absorbție de 100%. Nu există state care au cheltuit deja bani pe programul 2014-2020. Sunt state care au primit acele avansuri în urma aprobării programelor, avansuri pe care le-a primit și România la Ministerul Finanțelor, după aprobarea programelor, și pe care le va primi și după aprobarea Programului Operațional Infrastructură Mare și a celui Regional. Practic, pornim cu același start cu toate statele Uniunii Europene", a precizat oficialul.

    Marius Nica a spus că primele proiecte pentru absorbția de fonduri europene vor putea fi depuse pentru Programul Operațional Capital Uman și pentru cel de Competitivitate.

    La solicitarea Comisiei Europene, ministerul de resort are în vedere simplificarea procedurii de absorbție a fondurilor UE, pentru următorul exercițiu financiar urmărindu-se în special o simplificare în privința costurilor.

    În acest sens, Ministerul Fondurilor Europene lucrează, împreună cu Institutul Național de Statistică, la stabilirea unor standarde de cost, care ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului în curs, astfel încât beneficiarii care se încadrează în aceste standarde să nu mai fie obligați să aducă documente justificative pentru achizițiile realizate.

    Printre altele, Marius Nica a precizat că, la finalul lunii iunie, va fi transmisă Comisiei Europene lista proiectelor aferente perioadei 2007-2013 care urmează să fie fazate (declate din exercițiul actual către exercițiul bugetar viitor), doar anumite proiecte putând beneficia de acest lucru.

    "Lucrăm intens atât în privința fazării proiectelor, cât și la ridicarea întreruperilor temporare aplicate de către CE la începutul acestui an ca urmare a unor verificări normale perioadei de final 2007-2013 și vom putea observa rezultate pozitive în decembrie 2015", a conchis oficialul.

    În prezent, autoritățile fac eforturi pentru realizarea unei absorbții de 65%-80% din fondurile europene aferente exercițiului financiar 2007-2013, gradul de absorbție fiind, acum, de 58,16%.

    Referitor la noua strategie privind achizițiile publice, la finalul acestei luni vor avea loc întâlniri bilaterale cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât, în decembrie, atât strategia pe achizițiile publice, cât și transpunerea directivelor europene din domeniu să fie aprobate în Parlament.

    OTILIA FROLU, BANCPOST: "Piața fondurilor europene are nevoie și de sprijin bancar"
    RAMONA IVAN, CEC BANK: "Banii europeni nu sunt inepuizabili"
    FLORIN DĂNESCU, ARB: "Neîncrederea duce la legi neadecvate"
    CLAUDIA IONESCU, ADR BUCUREȘTI-ILFOV: "POR introduce capital acolo unde celelalte programe operaționale nu reușesc"
    CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Economia noastră nu poate crește fără competitivitate"
    Ministerul Agriculturii și ASLR vor stabili o procedură unitară pentru proiectele cu finanțare europeană
    IOANA GHEORGHIADE, BCR: "Calitatea și sustenabilitatea proiectelor primează"


.