Articole BURSA

Ediții precedente
 

 
Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
Parteneri media
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 
Conferința Fondurile Europene - Ediția a IX-a

SENATORUL PSD EUGEN TEODOROVICI: "Comisia Europeană s-a șocat când a văzut proiectele noastre pe planul Juncker"

mărește imaginea
    "Avem de făcut tot ce putem pentru o absorbție mai bună"
    "MADR a făcut un «shopping list» de proiecte - cu biblioteci la nivel local și bac pentru trecerea Dunării"
    "România poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde euro fonduri europene"
    "Din păcate, România promovează oameni politici, în loc să promoveze specialiști"
    Țara noastră s-a făcut de râs cu propunerile pregătite, inițial, pentru Planul Juncker, a explicat lipsa absorbției pe acest program, domnul Eugen Teodorovici, președinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senatul României, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene și fost ministru al Fondurilor Europene.
    Domnia sa a precizat că, pe acea listă, pregătită în 2014 de Ministerul Dezvoltării, se aflau biblioteci la nivel local sau un bac de trecere pe Dunăre, în general proiecte minore: "Cei de la Ministerul Dezvoltării au făcut un «shopping list» - dați-ne ce aveți -, au strâns sute de proiecte și le-au trimis la Bruxelles. Cei de acolo s-au șocat când au văzut ce proiecte trimite România pe Planul Juncker. Alte țări trimiteau cinci-șapte proiecte mari, de interes național. Noi nu am făcut lucrul acesta".
    În opinia domnului Teodorovici, țara noastră poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde de euro fonduri europene, pe noul ciclu de absorbție.
    Domnia sa apreciază că o idee pentru impulsionarea absorbției ar fi folosirea sistemului bancar: "De exemplu, se poate merge pe ideea folosită în preaderare: să folosim sistemul bancar. Acesta poate prelua funcția și atribuțiile statului. În preaderare, România a avut, pe programele ISPA (Transporturi și Mediu), 95% absorbție, iar la acea vreme am primit chiar felicitări. Sunt pentru o externalizare către privat a ceea ce înseamnă fondurile europene".
    O altă idee, în opinia domnului Teodorovici, este să desființăm sintagma de "fonduri europene", pentru funcționarii publici: "Pentru aceștia, nu trebuie să existe diferență între fonduri publice și europene. Doar cetățenii trebuie să știe că un anumit proiect este finanțat din fonduri europene, pentru că așa vor înțelege avantajul aderării la UE".
    În opinia sa, statutul funcționarului public trebuie desființat și înlocuit cu personal contractual, astfel încât acesta să demonstreze șefului că merită să vină și a doua zi la lucru: "Când mă voi întoarce în administrația publică, pentru că sigur mă voi întoarce, voi desființa tot ceea ce înseamnă statutul funcționarului public, adică să fie doar personal contractual. Mai bine ca funcționarul să fie personal contractual și să demonstreze șefului că merită să vină și a doua zi la lucru. Nu mai ține să se laude pe la colțuri funcționarul public că a schimbat 15 miniștri și îl schimbă și pe actualul... Veți vedea cât vor zbârnâi, nu vor mai avea timp nici să bea apă. Acum, alocă foarte puțin timp pentru muncă și restul pentru țigări, Facebook și altele".
    Fostul ministru a mai spus că, în prezent, se vorbește de o absorbție de 800 de milioane de euro, pe proiecte structurale, acestea fiind fazate în mandatul său: "Astăzi, se vorbește despre 800 de milioane de euro bani intrați în România din fonduri europene, dar sunt doar din proiecte fazate. Adică, ce am fazat eu în 2014 pe parte de Infrastructură, Transporturi. Pe POIM sunt vreo optzeci și ceva de proiecte fazate, cu o valoare de trei miliarde și ceva de euro. Cu alte cuvinte, este un lucru bun că, pe de o parte, e bine că nu pierdem acești bani europeni, dar pe de altă parte, ne-am cam furat căciula, pentru că în actualul exercițiu financiar 2014-2020 cheltuim ce ar fi trebuit să cheltuim pe primul ciclu financiar. Văduvim pe cei care ar fi fost mai buni în a cheltui bani europeni, îi privăm de o alocare financiară substanțială. Nici măcar pentru proiectele fazate nu a fost gândit un mecanism prin care să putem face plăți forfetare. Astăzi, suntem într-o situație mai rea decât în exercițiul financiar precedent".
    "Unii nu înțeleg că, atunci când pleacă în afara țării, trebuie să facă orice e posibil ca să sprijine țara"
    Eugen Teodorovici a mai spus că, din păcate, România promovează oameni politici, care se tem de concurență, în loc de specialiști, chiar și în funcțiile de la Bruxelles.
    Domnia sa a fost întrebat dacă nu este frustrant că nu reușim să absorbim fonduri europene, în condițiile în care o româncă - Corina Crețu - este comisar european pentru Politică Regională. Domnia sa a evitat răspunsul direct, dar a precizat: "Poate, într-o zi, voi povesti ce frustrări am și ce înseamnă românii trimiși la Bruxelles. Unii nu înțeleg însă că, atunci când pleacă în afara țării, trebuie să facă orice e posibil, în spiritul și în litera legii, ca să sprijine această țară. Toți fac la fel.
    Acea persoană publică care are un număr de state membre în coordonare poate să stabilească să rezolve problemele României pe zone cum ar fi Schengen, chiar și legate de vize, multe probleme. Nu trebuie să povestesc eu acum cum poate să facă lucrul acesta. Dacă vrei să faci un lucru bun pentru țară îl faci. Trebuie să vrei, să știi, să fii suficient de abil.
    Mai mult, nu trebuie să ne învețe nimeni de afară. Avem exemplele din preaderare... principalul avantaj care a venit odată cu fondurile europene a fost know-how-ul, nu neapărat partea materială. Odată cu banii europeni, vin principiile, mentalitatea, altă abordare.
    Putem să atragem fondurile europene, s-a demonstrat că avem această posibilitate.
    Dar România nu înțelege că trebuie să pună la treabă oameni care pot să facă, nu neapărat pe Teodorovici, sunt o grămadă de profesioniști în piață. Găsim sute de oameni care pot să schimbe radical (n.r. sistemul). România nu vrea să le dea o șansă, pentru că așa funcționează, cu oameni politici, care au teamă de concurență".
    "Doresc înființarea unei bănci de dezvoltare, pe structura EximBank și CEC Bank"
    Fostul ministru a adus în discuție și ideea înființării unei bănci de dezvoltare în România. Domnia sa a declarat: "Am dorit înființarea unei bănci de dezvoltare în România, iar când am fost la Finanțe, în 2015, chiar am inițiat un proiect de lege în acest sens. Ulterior, l-am depus ca proiect la Parlament. Ideea este înființarea unei bănci de dezvoltare, pe structura EximBank și CEC Bank. Ni s-a spus, de la Finanțe, că ne este cerut un studiu de fezabilitate de la Comisia Europeană. În România, este nevoie de studii de fezabilitate pentru idei ce în alte țări funcționează".
    În opinia domnului Teodorovici, cei care se bucură că la finalul unei perioade am reușit să atragem 80-100% fonduri europene, nu înțeleg situația: "Banii trebuie să intre la începutul perioadei".
    Domnia sa le-a transmis oamenilor de afaceri că sistemul nu se va schimba singur și că trebuie să reacționeze și să își ceară drepturile.

    MIHAELA TOADER, MDRAPFE: "Avem semnate contracte de finanțare pe fonduri europene de circa șase miliarde de euro"
    FLORIN JIANU, CNIPMMR: "Un singur IMM din zece apelează la fonduri europene"
    LUIZA RADU, DIRECȚIA GENERALĂ POR: "Apeluri în valoare de 5,06 miliarde de euro, pe Programul Operațional Regional"
    CARMEN ARHIP, BRD GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE: "Băncile propun ajustarea cadrului legislativ pentru fondurile europene"
    ANDREI STĂNCUȚ, CONSULTANT: "România, asemenea altor state membre, are un grad de absorbție foarte scăzut"
    CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Angajații din domeniul fondurilor europene trebuie plătiți în funcție de facturile decontate"
    MIRELA IOVU, CEC BANK: "Implicarea noastră într-un stadiu cât mai incipient al proiectelor ar crește eficiența lor"
    STERE FARMACHE, FONDUL ROMÂN DE CONTRAGARANTARE: "Drumul la bancă este mult mai bătătorit decât cel către piața de capital"


.