CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 13.01.2018

Călin Rechea
 
mărește imaginea
Călin Rechea      Prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimii 10 ani, cu 0,25 puncte procentuale, este prea mică și a venit prea târziu pentru a avea un efect semnificativ asupra așteptărilor inflaționiste.
     Semnalul începerii noului ciclu de restricționare a politicii monetare a venit și printr-o analiză publicată pe site-ul propriu de Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, în ultima zi a anului trecut (n.a. "Un motiv pentru care inflația a întârziat să apară", 31 decembrie 2017).
     "După administrarea timp de trei ani la rând a stimulului fiscal, firmele nu au mai putut înțelege corect semnificația unei creșteri a prețurilor pentru propriile produse. Ele au considerat că prețurile produselor lor au crescut pentru că a crescut cererea pentru acele produse, nu și pentru că a crescut inflația agregată", se arată în articol, iar astfel "inflația a rămas irațional de joasă, în timp ce PIB a crescut cu rate înalte".
     Lucian Croitoru mai scrie că "dintre factorii importanți ai inflației de bază - inflația bunurilor de consum din import, excedentul de cerere, persistența inflației și anticipațiile inflaționiste - numai primii trei au contribuit pozitiv la formarea inflației până de curând". Ultimul, anticipațiile inflaționiste crescătoare, s-a adăugat celor trei factori din al treilea trimestru al anului trecut.
     În aceste condiții, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu estimează că rata anuală a inflației se va situa între 4% și 5% în primul semestru din 2018 și aprecia că "s-au îndeplinit suficiente condiții care fac necesară creșterea ratei dobânzii de politică monetară".
     "Cu cât rata dobânzii va fi crescută mai devreme, cu atât mai bine", mai scrie Lucian Croitoru. Iar Banca Națională a crescut dobânda de referință. Decizia a generat reacții virulente în presă, cele mai multe referitoare la impulsul dat creșterii dobânzilor pentru creditele acordate populației.
     A greșit BNR? Da, dar nu pentru că a majorat dobânda, ci pentru că a redus-o până la minimul istoric de 1,75% și a menținut-o acolo o perioadă îndelungată (n.a. aproape trei ani), chiar și când semnalele referitoare la supraîncălzirea economiei au atins pragul de alarmă, cel puțin cu un an în urmă.
     În acest fel s-a creat o dependență de banii ieftini atât la nivelul gospodăriilor populației sau firmelor, dar mai ales la nivelul bugetului public. De asemenea, efectul banilor ieftini se manifestă și prin fragilizarea structurii economice a țării, care va avea mari dificultăți de adaptare odată cu intrarea pe o traiectorie de normalizare a costurilor de finanțare la nivel internațional.
     Analiza publicată de Lucian Croitoru a fost preluată pe site-ul Republica.ro, iar acolo a apărut și reacția unui producător. Acesta scrie că prețurile produselor nu au fost majorate în 2015 și 2016, în ciuda creșterii semnificative a costurilor salariale, deoarece "ne-am mulțumit să câștigăm prin creșterea volumului", în condițiile în care "am compensat cheltuielile cu salariile prin achiziții de materii prime mai ieftine".
     Oare materiile prime mai ieftine nu au condus și la reducerea calității produsului final? Din păcate, aceasta reprezintă o formă a inflației ascunse, alături de fenomenul cunoscut sub numele de shrinkflation, care implică reducerea cantității din ambalaj, pe fondul menținerii sau creșterii ușoare a prețului.
     Producătorul care scrie pe marginea analizei lui Lucian Croitoru s-a confruntat în 2017 cu o creștere accelerată a prețului materiilor prime, în condițiile unei scăderi a productivității muncii, și arată că "am anunțat scumpiri în 2018 deoarece abia în T3 2017 am realizat că e grav".
     Este greu de crezut că experiența producătorului care citește analize ale specialiștilor de la BNR este singulară.
     Acesta este contextul în care a venit majorarea dobânzii de politică monetară. În mod normal, creșterea dobânzii oficiale ar fi fost urmată de o apreciere a monedei naționale, iar reacția pieței a confirmat așteptările, însă doar pentru o perioadă foarte scurtă (vezi graficul 1).
     De ce? Pentru că anunțul de pe site-ul BNR a fost urmat de declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu în cadrul conferinței de presă. Conducătorul băncii centrale a României a precizat că se urmărește "o stabilitate mai mare a dobânzilor cu o flexibilitate mai mare a cursului".
     În acest fel, Mugur Isărescu a confirmat că Banca Națională va reacționa în continuare la "mișcările" pieței și va încerca să "stabilizeze" dobânzile, însă acest lucru este imposibil când încerci să "conduci din spate".
     După ce a afirmat că majorarea dobânzii de politică monetară nu va conduce automat și la creșterea dobânzilor pentru credite, guvernatorul BNR a fost întrebat ce relevanță mai are dobânda de referință?
     Mugur Isărescu a răspuns că "dobânda de politică monetară are și alte funcții", nu doar influențarea dobânzilor la credite, printre care se află "funcția de semnal cu privire la strategia BNR, atragerea de capital străin pentru finanțarea deficitelor bugetare și de cont curent și susținerea aprecierii cursului de schimb". Dar de ce ar veni capitalul străin să finanțeze deficitele noastre, când politicile guvernamentale sunt imprevizibile și iresponsabile?
     Mai mult, "creșterea dobânzii arată că Banca Națională reacționează", a mai declarat conducătorul instituției monetare a statului român, deoarece "lucrăm cu anticipații", iar majorarea dobânzii mai arată că "nu am stat acasă și nici nu am dormit aici la Banca Națională".
     Nimeni nu a acuzat BNR că a "dormit în post", însă lipsa de reacție la derapajele bugetare și supraîncălzirea economiei par să indice că s-a uitat în altă parte și nu a dorit să strice "miracolul" economic din ultimii ani, un miracol datorat, aproape exclusiv, politicii monetare a banilor ieftini de la noi și iluziei redresării europene prin tipărire.
     BNR nu poate să acuze guvernele din ultimii ani că au promovat o politică fiscală prociclică, în condițiile în care politica monetară a fost prociclică după recesiunea din 2009, o "prăbușire" economică care a fost rezultatul unei creșteri necontrolate a creditării, adică tot a unei politici monetare prociclice.
     Tot creșterea creditării, mai ales a celei imobiliare în lei, a distorsionat economia și după 2013, când programul "Prima Casă" a stimulat reluarea "extravaganței" de pe piața imobiliară și creșterea sectorului construcțiilor, pe fondul "încurajărilor" venite de la oficialii BNR privind "accesarea" creditelor ieftine.
     În aceste condiții, Băncii Naționale nu i-a mai rămas decât să spere că incertitudinile economice se vor diminua în viitorul apropiat, iar inflația va reintra în intervalul țintă în a doua jumătate a anului curent, după cum a declarat Mugur Isărescu la conferința de presă.
     Din păcate, preferința oficialilor BNR pentru "corecții graduale" nu va avea o influență semnificativă asupra așteptărilor pieței, care știe că restricționarea politicii monetare, prin creșterea dobânzii de intervenție, nu poate fi "accelerată".
     În ceea ce privește recomandările guvernatorului Isărescu, referitoare la o creștere economică bazată pe investiții și mai puțin prin consum, acestea nu vor găsi ecou nici la nivel guvernamental și nici la nivelul agenților economici.
     Pentru investiții private nu sunt necesare doar costuri de finanțare reduse, ci, mai ales, de un mediu fiscal și de reglementare stabil și permisiv. Despre așa-numitele "investiții" publice nu mai este nimic de spus, acestea reprezentând, de ani buni, doar o risipire iresponsabilă a resurselor financiare ale statului.
     Dacă ar fi dorit cu adevărat ancorarea anticipațiilor inflaționiste, BNR ar fi trebuit să acționeze cel puțin de la jumătatea anului trecut, iar astfel ar fi demonstrat că independența sa este reală, nu doar o declarație lipsită de conținut.
     În analiza sa, Lucian Croitoru a mai precizat că majorarea dobânzii de politică monetară va conduce și la "crearea mai devreme a unui spațiu mai mare pentru reducerea dobânzii dacă va apărea o recesiune". Adică BNR se pregătește să contracareze efectele unei recesiuni generate de divergența dintre așteptări și realitate, pe fondul banilor ieftini, prin ieftinirea banilor? Oare ce fel de economie "sustenabilă" va avea țara noastră dacă va fi supusă periodic unor astfel de șocuri?
     "Oricât de devreme va fi crescută rata dobânzii, ea va fi considerată la originea scăderii ritmului de creștere a PIB în 2018", scrie consilierul guvernatorului BNR în finalul analizei sale.
     Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care decizia Băncii Naționale este susținută și de Napoleon Pop, fost membru al CA al BNR, în prezent consultant de strategie la Cancelaria BNR, într-un articol de pe site-ul OpiniiBNR.ro (n.a. "Reacție la ultima decizie de politică monetară a BNR", 10 ianuarie 2018).
     Domnul Pop ne asigură că "BNR nu își bruschează instrumentele de politică monetară", a căror eficiență "presupune pași mici, bine judecați, graduali, determinați la confluența unei baze teoretice profunde, a unor rezultate provenind din modele consistente de corelații și, nu în ultimul rând, de intuiția ultimilor decidenți, membrii consiliului de administrație, care trebuie să le îmbine în creuzetul unei vaste educații, expertize și experiențe practice".
     Ar mai fi ceva de spus? Poate tot o continuare a discursului fostului membru al Consiliului de Administrație al BNR, care susține că "trebuie să conlucrăm cu toții la înțelegerea politicii monetare, la funcționarea ei corectă și la asimilarea efectelor ei", despre care spune că "sunt mereu benefice". Chiar așa?
     Mai mult, domnul Pop mai scrie că "politica monetară nu trebuie plimbată după cum ne place, din economie de piață în cea planificată sau invers".
     Dar "stabilirea" dobânzii de referință nu reprezintă planificare, în condițiile în care nici măcar marile bănci centrale nu știu care ar trebui să fie așa-numita dobândă de echilibru?
     Poate că oficialii BNR consideră că așteptările inflaționiste pot fi ancorate, însă creșterea dobânzii cu 0,25 de puncte procentuale nu va fi suficientă pentru atingerea acestui obiectiv.
     "Ancorarea" așteptărilor inflaționiste nu se poate face cu o dobândă de politică monetară aflată cu mult sub limita superioară a intervalului de variație a țintei de inflație (n.a. 3,5%) și nicidecum cu o dobândă aflată sub ținta de inflație de 2,5%, în condițiile în care rata inflației a crescut accelerat peste 3%.
     "Frâna" monetară ar fi trebuit apăsată mai demult, odată cu adoptarea unor măsuri pentru limitarea creditării populației, în condițiile în care nu ar fi trebuit uitată lecția crizei de la sfârșitului deceniului trecut.
     Dacă Banca Națională apasă doar "ușor" frâna, viteza unei economii fragile ca a noastră nu se va reduce și încrederea investitorilor străini va fi subminată, pentru că nimeni nu va ști ce se întâmplă cu "direcția" la următoarea "curbă".
     Iar dacă frâna va fi apăsată cu putere, poate pe fondul unei noi inflații peste așteptări, "mașina" noastră economică se va "dezintegra" din mers.
     Ați verificat centurile de siguranță? 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Dictatura democratiei
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, ora 00:36)  
 Se face cu banca?!?
 Trebuia sa comparati cu $, francul care a fost stabil si asa ajungem la titlul meu.
 Clujul spune ca e buza crizei, spatii comerciale goale in centru, asa ceva am vazut doar in ani 2009-2010. Care mai rezista ofera 1100 ron in mana angajatilor, cat chiria la periferia Clujului.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 13.01.2018, ora 11:56)
 
 Cine este acest CROITORU? Este propunerea de prim -ministru a lui BASESCU..Cand vom scapa de oamenii lui BASESCU(Probabil in 2025 , cand L. STANCIU de la CCR VA IESI LA PENSIE) lucrurile vor intra in normalitate.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.01.2018, ora 23:34)
 
 Nu stiu cine e acest Croitoru dar STIU SIGUR ca doar dupa ce tu si cei ca tine vor fi spanzurati vom scapa de propaganda ruseasca. Nu mai aveti nici o jena, derbedeilor???


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BVB
     * Apreciere de 195% pentru acțiunile Condmag, la reluarea tranzacționării după mai bine de doi ani și jumătate
       Indicele BET, principalul coș de acțiuni al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat, în ședința de ieri, cea de-a șaptea creștere consecutivă, urcând cu 0,57%, până 8.608,3 puncte.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în așteptarea publicării datelor privind evoluția inflației din SUA.
     Titlurile companiei german de utilități E.ON SE au urcat cu 11,2%, la 6,47 euro, iar cele...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
     18.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperaturile maxime, mult mai scăzute decât normele perioadei, se vor încadra între -8...-9 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în sud-vest și pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse între -10 și 2 grade, mai scăzute, spre -12...-14 grade, în depresiunile Carpaților Orientali. Cerul va fi mai mult noros și, îndeosebi în cursul zilei, vor fi precipitații în estul și sudul țării, local în centru și nord-vest și izolat în rest. În Moldova și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Transilvania și Maramureș vor fi precipitații slabe mixte, în Muntenia la început va ploua, apoi precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. În Oltenia și Dobrogea ziua vor predomina ploile. Vor fi condiții de polei. În sud-estul teritoriului, cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp. Noaptea aria precipitațiilor, predominant ninsori, se va restrânge către regiunile estice, iar în rest acestea se vor mai semnala doar izolat. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55...65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va răci accentuat, astfel încât temperatura maximă va fi de 2...4 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -5 grade. Cerul va fi noros și vor fi precipitații, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, apoi și lapoviță sau ninsoare, favorizând trecător producerea poleiului. Vântul va avea intensificări îndeosebi în cursul zilei, cu viteze în general de 55 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.