BURSA DE VALORI BUCUREȘTI RAPORTEAZĂ CREȘTEREA CU 89% A CÂȘTIGULUI NET ÎN 2017
BURSA 15.02.2018

A.I.
 
mărește imaginea
     *  Rulajul mediu zilnic de tranzacționare a crescut cu 32% în anul 2017, pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice
     *  Creștere cu 4% a cheltuielilor cu personalul, pe fondul bonusului încasat de fostul director general Ludwik Sobolewski
       Grupul Bursa de Valori București (BVB), operatorul pieței locale de capital, a realizat, în anul 2017, un profit net consolidat preliminar de 14,68 de milioane de lei, în creștere cu 89% față de cel din 2016, se arată în raportul companiei publicat, ieri.
     Un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obținut ca urmare a fuziunii cu Sibex.
     Profitul din segmentul de tranzacționare al Grupului a crescut de la 6,61 milioane lei în 2016, la 12,88 milioane de lei în anul trecut, potrivit operatorului pieței de capital.
     Reprezentanții BVB notează: "Profitul preliminar atribuibil acționarilor societății mamă a fost de 14,20 milioane lei în 2017, față de 7,59 milioane lei pentru cele douăsprezece luni ale anului 2016, iar fără a lua în calcul impactul fuziunii (n.r. cu Sibex), BVB a realizat un profit net individual preliminar de 9,9 milioane lei în creștere cu 32% față de nivelul din 2016, de 7,5 milioane lei și un grad de realizare a Bugetului anului 2017 de 100%".
     Veniturile operaționale ale Grupului în anul trecut au urcat la peste 38,05 milioane de lei, cu circa 21% față de perioada similară a anului anterior, creșterea fiind generată de toate segmentele de activitate.
     Veniturile reprezentând segmentul de tranzacționare al Grupului, în anul 2017, au fost de 23,35 milioane de lei, (excluzând tranzacțiile intra-grup), în creștere cu 20% față de cele obținute în anul 2016, pe fondul creșterii valorilor tranzacționate.
     Valoarea tranzacționată pe toate piețele în anul 2017 a fost de 13,91 miliarde lei, în creștere cu 24% față de anul anterior sau cu 28% peste media ultimilor zece ani.
     Din aceasta, cea mai mare pondere au avut­-o tranzacțiile cu acțiuni, unități și drepturi, a căror valoare a urcat anul trecut cu 28%, la 12,07 miliarde de lei, față de 9,47 miliarde în 2016, în timp ce pentru instrumentele cu venit fix creșterea a fost de 16%, de la 1,35 miliarde de lei, la 1,57 miliarde de lei.
     Pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice inițiale și secundare, valoarea rulajului mediu zilnic de tranzacționare, a cres­cut cu 32% în anul 2017 față de 2016, de la 36,45 milioane lei la 48,02 milioa­ne lei, ajungând, astfel, la maximul ultimilor trei ani.
     Rezultatele BVB vin pe fondul înregistrării, pe parcursul anului trecut, a patru oferte publice (Aages, Digi Communications NV, Transilvania Broker și Sphera Franchise Group), dar și al unei aprecieri generale a pieței.
     Pe lângă aceste companii au fost lis­tate și obligațiuni, anul trecut reprezentând o premieră privind oferte de obligațiuni cu decontare în euro.
     Creșterea lichidității este prioritatea mandatului noului director general Adrian Tănase. Acesta a declarat, la finalul lunii ianuarie, în prima sa conferință de presă: "Așteptările acționarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puțin, din punct de vedere al evaluării BVB pe piața de capital". Potrivit acestuia, trecerea la statutul de piață emergentă este un obiectiv foarte important, dar acest lucru trebuie să vină ca un rezultat. Domnia sa a mai precizat că vrea să dezvolte lichiditatea Bursei independent de mișcările de piață: "Nu mă uit la creșterile de prețuri, ci mă uit la volume".
     * Cheltuieli operaționale în creștere
     Anul trecut, cheltuielile operaționale consolidate ale Grupului au crescut cu 13% de la 25,53 milioane lei, la 28,82 milioane lei, generând combinat un avans de 53% al profitului operațional preliminar, până la 9,24 milioane lei și o îmbunătățire cu 5% a marjei operaționale.
     Cheltuielile cu personalul și indemnizațiile Consiliului de Administrație s-au ridicat, anul trecut, la 16.353.957 lei, în creștere cu 4% față de 2016.
     BVB arată: "Cheltuielile de personal includ cheluielile cu salariile, bonusurile și alte beneficii acordate angajaților și managementului precum și contribuțiile aferente, impactul capitalizării cheltuielilor cu salariile pentru producția de imobilizări necorporale proprii (producție software), cheltuiala aferentă datoriei din zilele de concedii neefectuale de angajați la sfârșitul anului 2017, precum și alte compensații post-angajare (clauza neconcurență) acordate managementului.
     Creșterea cu 4% comparativ cu anul anterior, vine în contextul rezultatelor obținute în decursul anului 2017 și a îndeplinirii criteriilor de performanță din contractul de mandat al fos­tului Director General, și provine în principal din drepturile acordate conform contractului.
     Conform hotărârii AGA de implementare a unui Plan de acordare de acțiuni angajaților, managementului și Consiliului Bursei (CB), în decembrie 2017 au fost înregistrate primele cheltuieli privind acordarea de acțiuni, în suma de 0,17 milioane lei, membrilor eligibili ai Consiliului Bursei, în baza îndeplinirii condițiilor prevăzute în Planul de acordare de acțiuni. Exercitarea drepturilor acordate se va realiza după alocarea acțiunilor proprii BVB necesare efectuării transferului".
     Ziarul BURSA a arătat, în luna august, că Ludwik Sobolewski, fostul director general al Bursei de Valori București, este îndreptățit la bonus în jur de 170.000 de euro, pentru 2017, în funcție de criteriile din contractul de management. Targetul pentru 2017 a fost îndeplinit, în condițiile în care, în 2015 și 2016, obiectivele nu au fost atinse, astfel că baremul de pornire era foarte jos. Mai mult, criteriile stabilite în contract erau în scădere, pe parcursul mandatului, ideea fiind ca Sobolewski să facă mult la început și să continue să urce, dar mai încet.
     BVB a mai anunțat, ieri, că pe parcursul anului 2017 s-a înregistrat o creștere cu 24% a cheltuielilor cu serviciile prestate de terți, determinată de înregistrarea cheltuielilor pentru pregătirea fuziunii BVB-SIBEX (consultanță juridică, financiară și fiscală, rapoarte de evaluare și "due diligence", etc.), în valoare de 0,34 milioane lei, dar și de creșterea altor cheltuieli pres­tate de terți, generate de proiectele în derulare ale Grupului, în timp ce cheltuielile cu auditul financiar, IT și intern, cât și serviciile prestate de terți pentru diferite evenimente au înre­gis­trat o scădere în aceasta perioadă, diminuând impactul negativ al creșterilor cheltuielilor menționate anterior.
     La finalul lunii decembrie 2017, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în creștere cu 14% față de începutul anului, în principal ca urmare a creșterii activelor curente reprezentate de fonduri destinate plăților de dividende de către Depozitarul Central către acționarii companiilor listate, clienți ai Depozitarului Central și a preluării de numerar în valoare de 12,33 milioane de lei de la SIBEX ca efect al fuziunii.
     Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt și la sfârșitul anului 2017 erau în sumă de 72,68 milioane lei, cu 11,86% peste cele înregistrate la finalul anului 2016.
     Ca urmare a fuziunii prin absorbție dintre BVB și SIBEX capitalul social al BVB a fost majorat cu 3,75 milioane de lei, respectiv 375.048 de acțiuni, la valoarea nominală de 10 lei/titlu.
     Acționarii instituționali români dețin 71,43% din companie, în timp ce un procent de 12,84% din capitalul social al BVB aparține investitorilor ins­tituționali străini, restul fiind deținut de persoane fizice. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 11:10
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,79%, comparativ cu valoare înregistrată 2,77% în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 10:45
     Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, vor allege, în ședința din 28, iunie șapte administratori provizorii, ca urmare a expirării mandatelor actualilor membri, arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:33
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:27
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 10:10
     Polițiștii din Prahova și cei ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române efectuează, astăzi, 23 de percheziții la persoane bănuite de furturi din TIR-uri, 29 de persoane urmând să fie conduse la audieri.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.