BURSA DE VALORI BUCUREȘTI RAPORTEAZĂ CREȘTEREA CU 89% A CÂȘTIGULUI NET ÎN 2017
BURSA 15.02.2018

A.I.
 
mărește imaginea
     *  Rulajul mediu zilnic de tranzacționare a crescut cu 32% în anul 2017, pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice
     *  Creștere cu 4% a cheltuielilor cu personalul, pe fondul bonusului încasat de fostul director general Ludwik Sobolewski
       Grupul Bursa de Valori București (BVB), operatorul pieței locale de capital, a realizat, în anul 2017, un profit net consolidat preliminar de 14,68 de milioane de lei, în creștere cu 89% față de cel din 2016, se arată în raportul companiei publicat, ieri.
     Un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obținut ca urmare a fuziunii cu Sibex.
     Profitul din segmentul de tranzacționare al Grupului a crescut de la 6,61 milioane lei în 2016, la 12,88 milioane de lei în anul trecut, potrivit operatorului pieței de capital.
     Reprezentanții BVB notează: "Profitul preliminar atribuibil acționarilor societății mamă a fost de 14,20 milioane lei în 2017, față de 7,59 milioane lei pentru cele douăsprezece luni ale anului 2016, iar fără a lua în calcul impactul fuziunii (n.r. cu Sibex), BVB a realizat un profit net individual preliminar de 9,9 milioane lei în creștere cu 32% față de nivelul din 2016, de 7,5 milioane lei și un grad de realizare a Bugetului anului 2017 de 100%".
     Veniturile operaționale ale Grupului în anul trecut au urcat la peste 38,05 milioane de lei, cu circa 21% față de perioada similară a anului anterior, creșterea fiind generată de toate segmentele de activitate.
     Veniturile reprezentând segmentul de tranzacționare al Grupului, în anul 2017, au fost de 23,35 milioane de lei, (excluzând tranzacțiile intra-grup), în creștere cu 20% față de cele obținute în anul 2016, pe fondul creșterii valorilor tranzacționate.
     Valoarea tranzacționată pe toate piețele în anul 2017 a fost de 13,91 miliarde lei, în creștere cu 24% față de anul anterior sau cu 28% peste media ultimilor zece ani.
     Din aceasta, cea mai mare pondere au avut­-o tranzacțiile cu acțiuni, unități și drepturi, a căror valoare a urcat anul trecut cu 28%, la 12,07 miliarde de lei, față de 9,47 miliarde în 2016, în timp ce pentru instrumentele cu venit fix creșterea a fost de 16%, de la 1,35 miliarde de lei, la 1,57 miliarde de lei.
     Pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice inițiale și secundare, valoarea rulajului mediu zilnic de tranzacționare, a cres­cut cu 32% în anul 2017 față de 2016, de la 36,45 milioane lei la 48,02 milioa­ne lei, ajungând, astfel, la maximul ultimilor trei ani.
     Rezultatele BVB vin pe fondul înregistrării, pe parcursul anului trecut, a patru oferte publice (Aages, Digi Communications NV, Transilvania Broker și Sphera Franchise Group), dar și al unei aprecieri generale a pieței.
     Pe lângă aceste companii au fost lis­tate și obligațiuni, anul trecut reprezentând o premieră privind oferte de obligațiuni cu decontare în euro.
     Creșterea lichidității este prioritatea mandatului noului director general Adrian Tănase. Acesta a declarat, la finalul lunii ianuarie, în prima sa conferință de presă: "Așteptările acționarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puțin, din punct de vedere al evaluării BVB pe piața de capital". Potrivit acestuia, trecerea la statutul de piață emergentă este un obiectiv foarte important, dar acest lucru trebuie să vină ca un rezultat. Domnia sa a mai precizat că vrea să dezvolte lichiditatea Bursei independent de mișcările de piață: "Nu mă uit la creșterile de prețuri, ci mă uit la volume".
     * Cheltuieli operaționale în creștere
     Anul trecut, cheltuielile operaționale consolidate ale Grupului au crescut cu 13% de la 25,53 milioane lei, la 28,82 milioane lei, generând combinat un avans de 53% al profitului operațional preliminar, până la 9,24 milioane lei și o îmbunătățire cu 5% a marjei operaționale.
     Cheltuielile cu personalul și indemnizațiile Consiliului de Administrație s-au ridicat, anul trecut, la 16.353.957 lei, în creștere cu 4% față de 2016.
     BVB arată: "Cheltuielile de personal includ cheluielile cu salariile, bonusurile și alte beneficii acordate angajaților și managementului precum și contribuțiile aferente, impactul capitalizării cheltuielilor cu salariile pentru producția de imobilizări necorporale proprii (producție software), cheltuiala aferentă datoriei din zilele de concedii neefectuale de angajați la sfârșitul anului 2017, precum și alte compensații post-angajare (clauza neconcurență) acordate managementului.
     Creșterea cu 4% comparativ cu anul anterior, vine în contextul rezultatelor obținute în decursul anului 2017 și a îndeplinirii criteriilor de performanță din contractul de mandat al fos­tului Director General, și provine în principal din drepturile acordate conform contractului.
     Conform hotărârii AGA de implementare a unui Plan de acordare de acțiuni angajaților, managementului și Consiliului Bursei (CB), în decembrie 2017 au fost înregistrate primele cheltuieli privind acordarea de acțiuni, în suma de 0,17 milioane lei, membrilor eligibili ai Consiliului Bursei, în baza îndeplinirii condițiilor prevăzute în Planul de acordare de acțiuni. Exercitarea drepturilor acordate se va realiza după alocarea acțiunilor proprii BVB necesare efectuării transferului".
     Ziarul BURSA a arătat, în luna august, că Ludwik Sobolewski, fostul director general al Bursei de Valori București, este îndreptățit la bonus în jur de 170.000 de euro, pentru 2017, în funcție de criteriile din contractul de management. Targetul pentru 2017 a fost îndeplinit, în condițiile în care, în 2015 și 2016, obiectivele nu au fost atinse, astfel că baremul de pornire era foarte jos. Mai mult, criteriile stabilite în contract erau în scădere, pe parcursul mandatului, ideea fiind ca Sobolewski să facă mult la început și să continue să urce, dar mai încet.
     BVB a mai anunțat, ieri, că pe parcursul anului 2017 s-a înregistrat o creștere cu 24% a cheltuielilor cu serviciile prestate de terți, determinată de înregistrarea cheltuielilor pentru pregătirea fuziunii BVB-SIBEX (consultanță juridică, financiară și fiscală, rapoarte de evaluare și "due diligence", etc.), în valoare de 0,34 milioane lei, dar și de creșterea altor cheltuieli pres­tate de terți, generate de proiectele în derulare ale Grupului, în timp ce cheltuielile cu auditul financiar, IT și intern, cât și serviciile prestate de terți pentru diferite evenimente au înre­gis­trat o scădere în aceasta perioadă, diminuând impactul negativ al creșterilor cheltuielilor menționate anterior.
     La finalul lunii decembrie 2017, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în creștere cu 14% față de începutul anului, în principal ca urmare a creșterii activelor curente reprezentate de fonduri destinate plăților de dividende de către Depozitarul Central către acționarii companiilor listate, clienți ai Depozitarului Central și a preluării de numerar în valoare de 12,33 milioane de lei de la SIBEX ca efect al fuziunii.
     Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt și la sfârșitul anului 2017 erau în sumă de 72,68 milioane lei, cu 11,86% peste cele înregistrate la finalul anului 2016.
     Ca urmare a fuziunii prin absorbție dintre BVB și SIBEX capitalul social al BVB a fost majorat cu 3,75 milioane de lei, respectiv 375.048 de acțiuni, la valoarea nominală de 10 lei/titlu.
     Acționarii instituționali români dețin 71,43% din companie, în timp ce un procent de 12,84% din capitalul social al BVB aparține investitorilor ins­tituționali străini, restul fiind deținut de persoane fizice. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.