Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA DE VALORI BUCUREȘTI RAPORTEAZĂ CREȘTEREA CU 89% A CÂȘTIGULUI NET ÎN 2017
BURSA 15.02.2018

A.I.
 
mărește imaginea
     *  Rulajul mediu zilnic de tranzacționare a crescut cu 32% în anul 2017, pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice
     *  Creștere cu 4% a cheltuielilor cu personalul, pe fondul bonusului încasat de fostul director general Ludwik Sobolewski
       Grupul Bursa de Valori București (BVB), operatorul pieței locale de capital, a realizat, în anul 2017, un profit net consolidat preliminar de 14,68 de milioane de lei, în creștere cu 89% față de cel din 2016, se arată în raportul companiei publicat, ieri.
     Un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obținut ca urmare a fuziunii cu Sibex.
     Profitul din segmentul de tranzacționare al Grupului a crescut de la 6,61 milioane lei în 2016, la 12,88 milioane de lei în anul trecut, potrivit operatorului pieței de capital.
     Reprezentanții BVB notează: "Profitul preliminar atribuibil acționarilor societății mamă a fost de 14,20 milioane lei în 2017, față de 7,59 milioane lei pentru cele douăsprezece luni ale anului 2016, iar fără a lua în calcul impactul fuziunii (n.r. cu Sibex), BVB a realizat un profit net individual preliminar de 9,9 milioane lei în creștere cu 32% față de nivelul din 2016, de 7,5 milioane lei și un grad de realizare a Bugetului anului 2017 de 100%".
     Veniturile operaționale ale Grupului în anul trecut au urcat la peste 38,05 milioane de lei, cu circa 21% față de perioada similară a anului anterior, creșterea fiind generată de toate segmentele de activitate.
     Veniturile reprezentând segmentul de tranzacționare al Grupului, în anul 2017, au fost de 23,35 milioane de lei, (excluzând tranzacțiile intra-grup), în creștere cu 20% față de cele obținute în anul 2016, pe fondul creșterii valorilor tranzacționate.
     Valoarea tranzacționată pe toate piețele în anul 2017 a fost de 13,91 miliarde lei, în creștere cu 24% față de anul anterior sau cu 28% peste media ultimilor zece ani.
     Din aceasta, cea mai mare pondere au avut­-o tranzacțiile cu acțiuni, unități și drepturi, a căror valoare a urcat anul trecut cu 28%, la 12,07 miliarde de lei, față de 9,47 miliarde în 2016, în timp ce pentru instrumentele cu venit fix creșterea a fost de 16%, de la 1,35 miliarde de lei, la 1,57 miliarde de lei.
     Pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, inclusiv ofertele publice inițiale și secundare, valoarea rulajului mediu zilnic de tranzacționare, a cres­cut cu 32% în anul 2017 față de 2016, de la 36,45 milioane lei la 48,02 milioa­ne lei, ajungând, astfel, la maximul ultimilor trei ani.
     Rezultatele BVB vin pe fondul înregistrării, pe parcursul anului trecut, a patru oferte publice (Aages, Digi Communications NV, Transilvania Broker și Sphera Franchise Group), dar și al unei aprecieri generale a pieței.
     Pe lângă aceste companii au fost lis­tate și obligațiuni, anul trecut reprezentând o premieră privind oferte de obligațiuni cu decontare în euro.
     Creșterea lichidității este prioritatea mandatului noului director general Adrian Tănase. Acesta a declarat, la finalul lunii ianuarie, în prima sa conferință de presă: "Așteptările acționarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puțin, din punct de vedere al evaluării BVB pe piața de capital". Potrivit acestuia, trecerea la statutul de piață emergentă este un obiectiv foarte important, dar acest lucru trebuie să vină ca un rezultat. Domnia sa a mai precizat că vrea să dezvolte lichiditatea Bursei independent de mișcările de piață: "Nu mă uit la creșterile de prețuri, ci mă uit la volume".
     * Cheltuieli operaționale în creștere
     Anul trecut, cheltuielile operaționale consolidate ale Grupului au crescut cu 13% de la 25,53 milioane lei, la 28,82 milioane lei, generând combinat un avans de 53% al profitului operațional preliminar, până la 9,24 milioane lei și o îmbunătățire cu 5% a marjei operaționale.
     Cheltuielile cu personalul și indemnizațiile Consiliului de Administrație s-au ridicat, anul trecut, la 16.353.957 lei, în creștere cu 4% față de 2016.
     BVB arată: "Cheltuielile de personal includ cheluielile cu salariile, bonusurile și alte beneficii acordate angajaților și managementului precum și contribuțiile aferente, impactul capitalizării cheltuielilor cu salariile pentru producția de imobilizări necorporale proprii (producție software), cheltuiala aferentă datoriei din zilele de concedii neefectuale de angajați la sfârșitul anului 2017, precum și alte compensații post-angajare (clauza neconcurență) acordate managementului.
     Creșterea cu 4% comparativ cu anul anterior, vine în contextul rezultatelor obținute în decursul anului 2017 și a îndeplinirii criteriilor de performanță din contractul de mandat al fos­tului Director General, și provine în principal din drepturile acordate conform contractului.
     Conform hotărârii AGA de implementare a unui Plan de acordare de acțiuni angajaților, managementului și Consiliului Bursei (CB), în decembrie 2017 au fost înregistrate primele cheltuieli privind acordarea de acțiuni, în suma de 0,17 milioane lei, membrilor eligibili ai Consiliului Bursei, în baza îndeplinirii condițiilor prevăzute în Planul de acordare de acțiuni. Exercitarea drepturilor acordate se va realiza după alocarea acțiunilor proprii BVB necesare efectuării transferului".
     Ziarul BURSA a arătat, în luna august, că Ludwik Sobolewski, fostul director general al Bursei de Valori București, este îndreptățit la bonus în jur de 170.000 de euro, pentru 2017, în funcție de criteriile din contractul de management. Targetul pentru 2017 a fost îndeplinit, în condițiile în care, în 2015 și 2016, obiectivele nu au fost atinse, astfel că baremul de pornire era foarte jos. Mai mult, criteriile stabilite în contract erau în scădere, pe parcursul mandatului, ideea fiind ca Sobolewski să facă mult la început și să continue să urce, dar mai încet.
     BVB a mai anunțat, ieri, că pe parcursul anului 2017 s-a înregistrat o creștere cu 24% a cheltuielilor cu serviciile prestate de terți, determinată de înregistrarea cheltuielilor pentru pregătirea fuziunii BVB-SIBEX (consultanță juridică, financiară și fiscală, rapoarte de evaluare și "due diligence", etc.), în valoare de 0,34 milioane lei, dar și de creșterea altor cheltuieli pres­tate de terți, generate de proiectele în derulare ale Grupului, în timp ce cheltuielile cu auditul financiar, IT și intern, cât și serviciile prestate de terți pentru diferite evenimente au înre­gis­trat o scădere în aceasta perioadă, diminuând impactul negativ al creșterilor cheltuielilor menționate anterior.
     La finalul lunii decembrie 2017, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în creștere cu 14% față de începutul anului, în principal ca urmare a creșterii activelor curente reprezentate de fonduri destinate plăților de dividende de către Depozitarul Central către acționarii companiilor listate, clienți ai Depozitarului Central și a preluării de numerar în valoare de 12,33 milioane de lei de la SIBEX ca efect al fuziunii.
     Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt și la sfârșitul anului 2017 erau în sumă de 72,68 milioane lei, cu 11,86% peste cele înregistrate la finalul anului 2016.
     Ca urmare a fuziunii prin absorbție dintre BVB și SIBEX capitalul social al BVB a fost majorat cu 3,75 milioane de lei, respectiv 375.048 de acțiuni, la valoarea nominală de 10 lei/titlu.
     Acționarii instituționali români dețin 71,43% din companie, în timp ce un procent de 12,84% din capitalul social al BVB aparține investitorilor ins­tituționali străini, restul fiind deținut de persoane fizice. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,17%, de la 3,18%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
      Principalii indici bursieri asiatici au deschis în teritoriu mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis în teritoriu negativ.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
12.10.2018
BVB
     * Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligațiuni ale International Investment Bank (IIB)
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor...  click să citești tot articolul
11.10.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată de un rulaj de numai 25,6 milioane de lei, circa jumătate (48,2%) din...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8752
2.3858
3.0949
4.0863
0.1810
0.6255
0.2245
4.6663
5.2963
1.4392
3.6053
0.2370
0.4939
1.0866
0.0614
0.4493
0.6891
4.0270
0.2787
1.0645
0.5818
0.0544
0.3556
0.2140
2.6321
0.0395
0.1446
1.0964
0.6291
0.1233
159.4518
5.6265
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.