Articol publicat pe site-ul BURSA On Line, ediția din 18.03.2009
Șeful ANAF, audiat în Parlament pe problemele de la "Steaua Română"
      Societatea riscă falimentul din cauză că Ministerul Finanțelor nu i-a returnat TVA-ul aferent din august 2007

     Președintele Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost audiat, ieri, la Comisia economică a Senatului, pentru clarificarea situației rafinăriei "Steaua Română", de la Câmpina, care riscă falimentul din cauza faptului că Ministerul Finanțelor nu i-a returnat întreprinderii TVA aferent începând cu august 2007.

     În urma discuțiilor din forul senatorial, s-a convenit ca juriștii rafinăriei și cei ai ANAF să identifice împreună o soluție privind TVA, până la termenul de depunere a contestației de către rafinărie la ANAF, în acest caz, informează Agerpres.

     Vicepreședintele Comisiei senatoriale economice, Dorel Borza, a explicat: "Am încercat să menținem o soluție favorabilă pentru Câmpina, în disputa lor cu ANAF. Concluzia este că juriștii rafinăriei și cei ai ANAF trebuie să găsească o soluție comună, pentru că s-a ajuns în instanță. Rafinăria are probleme de finanțare. Săptămâna asta au ei tema să găsească o soluție. Există un termen, până pe 24 martie, de depunere a unei contestații de către cei de la rafinărie la ANAF. Până atunci, trebuie să găsească o formă de depunere a contestației, după aceea mai vedem".

     Senatorul social democrat a arătat că, în acest moment, justiția a dat dreptate rafinăriei în litigiul cu ANAF, privind returnarea de TVA, însă Autoritatea a atacat hotărârea la instanța superioară, iar până la o soluție judecătorească finală rafinăria de la Câmpina ar putea falimenta, din cauza problemelor financiare cauzate de nereturnarea de TVA.

     Dorel Borza a declarat: "Pur și simplu este vorba de finanțare. Ei sunt în justiție cu problema, iar procesul poate fi tergiversat".

     Șeful ANAF a fost chemat la comisie, după ce, în urmă cu o săptămână, reprezentanții rafinăriei "Steaua Română" s-au plâns forului senatorial în legătură cu nereturnarea TVA.

     La data de 4 martie 2009, ANAF a informat că statul va achita eșalonat datoriile din rambursări de TVA către rafinăria "Steaua Română", dacă justiția va da câștig de cauză acestei companii.

     Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat: "Dacă statul are obligații către rafinărie, acestea vor fi plătite, însă atât timp cât vorbim de sume aflate în litigiu, lăsăm justiția să se pronunțe. Toți contribuabilii sunt egali în fața legii. Dacă justiția va da câștig de cauză, se va plăti eșalonat, până se vor stinge toate datoriile către rafinărie".

     Societatea "Steaua Română" a contestat raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere întocmite de către ANAF.

     Prin sentința civilă nr. 256/04.12.2008 pronunțată de către Curtea de Apel Ploiești a fost anulat raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere, iar Curtea a dispus obligarea ANAF la restituirea sumei de 12,102 milioane lei.

     Sentința civilă nu poate fi pusă însă în aplicare, nefiind irevocabilă, iar ANAF a formulat recurs împotriva acesteia, pe 12 februarie. 
(A.G.R.)
 

 

.