Articol publicat pe site-ul BURSA On Line, ediția din 27.09.2009
MJ a demarat procedura de desemnare a firmelor care vor face studii de impact pe Coduri
     Procedura de licitație pentru desemnarea consultantului care va efectua studiile de impact pe cele patru coduri juridice se află în faza de "evaluare a expresiei de interes", a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Iolanda Stăniloiu.

     Pentru desfășurarea procedurii de licitație privind alegerea consultantului care va face studiile de impact asupra Codurilor va fi folosită o parte din valoare împrumutului obținut de Ministerul Justiției pentru reforma în justiție, de 110 milioane de euro. Suma exactă nu poate fi estimată, deocamdată, deoarece procedura este în curs de desfășurare și, în plus, este confidențială, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Iolanda Stăniloiu. Urmează o "preselecție", în cadrul căreia Ministerul Justiției va alege câteva dintre firmele înscrise care îndeplinesc termenii de referință, adică ce se urmărește prin realizarea studiilor de impact, iar apoi va avea loc selecția propriu-zisă, a explicat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, pentru NewsIn.

     Firmele au putut să-și exprime interesul privind realizarea studiilor de impact pe Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedră Penală și Codul de Procedură Civilă până pe 10 septembrie, potrivit unui document al Ministerului Justiției care se adresează firmelor interesate.

     Ministerul Justiției (MJ) precizează în documentul aflat în atenția posibililor candidați la procedura de licitație că obiectivul constă în asistarea MJ pentru pregătirea intrării în vigoare a celor patru Coduri, prin estimarea efectelor din punct de vedere economic, financiar, al resurselor umane și instituțional. Asistarea presupune analizarea proiectelor de Coduri, prin comparație cu ordonanțele în vigoare, realizarea unor simulări și consultarea specialiștilor, identificarea schimbărilor impuse de noile Coduri din punct de vedere economic, financiar, instituțional și al resursei umane, evaluarea, în cooperare cu experți, a necesităților oamenilor și cheltuielile, se arată în documentul MJ. De asemenea, consultantul ales în final trebuie să formuleze concluzii, propuneri și orice sugestii către MJ și instituții din România.

     Ministerul Justiției indică mai multe criterii care trebuie respectate de candidați. Consultantul trebuie să fie o companie sau un consorțiu cu experiență în domeniul juridic de minimum 5 ani și cu posibilitatea de a angaja o adevărată echipă pentru un proiect atât de complex. Experiența într-un proiect similar dintr-un stat membru sau candidat la UE constituie un avantaj, de asemenea și cunoașterea sistemului juridic din România.

     Reprezentanții ONG-urilor cred că declanșarea procedurii de licitație s-a făcut destul de târziu.

     Președintele Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a declarat pentru NewsIn că studiile de impact nu mai sunt pe proiectele de Coduri (n.r. "draft codes", cum se indică în documentul Ministerului Justiției), ci pe Coduri. "Dacă în timpul studiului se constată că ceva nu este bine, Codurile vor trebui refăcute pentru a putea fi implementate, ceea ce implică noi sume de bani", a spus Iorgulescu. "Este o mare păcăleală, contribuim la restituirea unui împrumut pentru ceva ce trebuia făcut mai demult", a mai declarat președintele CRJ, pentru NewsIn. Georgiana Iorgulescu apreciază că licitația trebuia făcută cu un an și jumătate în urmă, în condițiile în care, fiind abia în faza intenției, licitația se va finaliza anul viitor, când mai mult ca sigur vor fi adoptate și Codurile de procedură.

     Președintele SoJust, Cristi Danileț, consideră, de asemenea, că este "foarte târziu". Danileț vorbește despre o altă lacună privind implementarea Codurilor, și anume trainingurile de pregătire al magistraților și avocaților. "N-am beneficiat de trainiguri de pregătire, având în vedere situația financiară. Dar cu toții, avocați, judecători, procurori, trebuie să trecem printr-o informare rapidă. În afară de studiile de impact, ne trebuie traininguri intense de pregătire în acord cu necesitățile noilor Coduri", a declarat președintele SoJust, pentru NewsIn.

     Ministerul Justiției a cerut, în vara acestui an, sprijin de la Banca Mondială pentru realizarea unor studii de impact, deși reprezentanții instituției au declarat că studiile există, iar MJ a fost criticat pentru OUG nr 61, ce elimină aceste studii pentru legi pe care Guvernul își asumă răspunderea.

     Banii pentru aceste studii de impact pot fi obținuți de la Banca Mondială, au declarat în iunie, pentru NewsIn, surse din magistratură, din împrumutul obținut pentru reforma sistemului judiciar în mandatul Monicăi Macovei la Ministerul Justiției, bani care nu au fost, însă, cheltuiți, până acum. Astfel, împrumutul acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea Proiectului este de 110 milioane de euro, la care se adaugă contribuția Guvernului României de 36,1 milioane de euro. Ministerul Justiției a recunoscut în iunie, răspunzând unei solicitări NewsIn, că România plătește deja dobândă pentru banii împrumutați.

     Nu este pentru prima dată, însă, când ministerul se gândește să folosească pentru Coduri banii de la Banca Mondială. Astfel, pentru Coduri au fost folosiți bani din împrumutul pentru reforma sistemului judiciar, dar și printr-un alt proiect al Băncii Mondiale. În total, a fost plătită o sumă de 1,2 milioane de dolari pentru consultanții care au lucrat pentru proiecte. Printre aceștia se numără actualul ministru Cătălin Predoiu, fostul ministru Valeriu Stoica, Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, sau Flavius Baias, potrivit informațiilor de pe site-ul Băncii Mondiale.

     Anterior adoptării Codurilor de către Guvern, au fost efectuate analize interne privind necesitatea elaborării proiectelor noilor Coduri, concretizate în expunerile de motive, se arată în răspunsul Ministerului Justiției din iunie, la solicitarea NewsIn. Prin ordinul ministrului justiției nr. 1062 din 30 martie, a fost instituit un grup de lucru format din reprezentanți ai MJ, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Administrației Naționale a Penitenciarelor, care să evalueze impactul noilor coduri. "Guvernul recunoaște că s-a apucat de studiile de impact după ce societatea civilă a cerut realizarea lor. Guvernul recunoaște că nu a respectat procedura privind studiile de impact. Conform legii nr. 24/2000, în momentul în care Guvernul transmite proiectele de Coduri în Parlament trebuie să aiba anexate studiile de impact", menționează Ministerul Justiției, în răspunsul dat agenției NewsIn.

     Grupul de lucru a avut o serie de reuniuni, potrivit MJ, în care s-a stabilit metodologia de lucru și au fost elaborate chestionarele ce vor fi transmise instanțelor din țară în vederea transmiterii datelor necesare finalizării studiului, care va sintetiza impactul Codurilor sub aspectul necesității și distribuirii resurselor umane, al infrastructurii și finanțării. În același răspuns al Ministerului Justiției, se arată că MJ a adresat Băncii Mondiale o solicitare de asistență în domeniul studiilor de impact.

     Singurul aspect clar era, la acel moment, că "se derulează activitatea de elaborare a termenilor de referință în vederea selectării consultanților, urmând ca, după definitivarea acestora, să se treacă la următoarele etape prevăzute de procedurile Băncii Mondiale". "În ceea ce privește studiile de impact, Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești a decis inițierea demersurilor în vederea contractării serviciilor de asistență tehnică în vederea realizării analizei de impact a celor patru Coduri. Pentru realizarea acestei analize, în conformitate cu procedurile Băncii Mondiale, se va avea în vedere o perioadă de implementare de aproximativ 12 luni, termenul de finalizare al analizei de impact fiind estimat pentru luna iulie 2010", a precizat Ministerul Justiției, la cererea NewsIn. 
F.A.
 

 

.