BURSA 21.04.2017

Willy Homner
 
mărește imaginea
     * ADEVARUL
     * Incident armat în Paris: Un polițist a fost ucis și alți doi grav răniți
     Incident armat în capitala Franței: un ofițer de ordine a fost ucis, iar alți doi au fost grav răniți, anunță CNN. Conform informațiilor, unul dintre atacatori a fost ucis de forțele de ordine. O percheziție era în curs în Seine-et-Marne, în noaptea de joi spre vineri, la domiciliul presupusului autor al atacului armat de pe Champs-Élysees, relatează AFP. Sursa citată relatează că presupusul autor era vizat de o anchetă antiteroristă după ce și-a exprimat intenția de ucide polițiști, potrivit unor surse apropiate anchetei. Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că atacul de pe Champs-Élysees "a fost terorist în natura sa", și a promis "vigilență maximă" din partea forțelor de securitate pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor de duminică. Acesta a adăugat că a convocat o întrunire a consiliului de securitate al țării pentru vineri dimineața.
     * Ca s-o salveze pe Udrea, Băsescu l-ar grația chiar și pe Voiculescu
     Liderul PMP Traian Băsescu a propus grațierea tuturor persoanelor ce ispășesc pedepse cu închisoarea de până la 10 ani. De clemența lui Traian Băsescu ar beneficia în primul rând Elena Udrea, dar și marele său rival, Dan Voiculescu. Din apărătorul statului de drept, fostul președinte Traian Băsescu s-a convertit în salvatorul corupților. Liderul PMP a depus o serie de amendamente la Legea grațierii care ar goli pușcăriile. Concret, Băsescu propune grațierea integrală a pedepselor cu închisoare de până la 10 ani, în condițiile în care proiectul de lege inițiat de Guvern a stabilit limita maximă de grațiere la cinci ani. Cum justifică Băsescu faptul că a ridicat ștacheta grațieriide la 5 la 10 ani?
     * Legea gospodăriilor fiscale descurajează chiar asocierea în gospodării fiscale
     Viitoarea filosofie fiscală a Guvernului, care își propune asocierea cetățenilor în gospodării fiscale, are un mecanism prin care este descurajată tocmai asocierea contribuabililor în asemenea gospodării. Cea mai avantajată fiscal este gospodăria formată dintr-un singur membru. Potrivit unor calcule sumare, conceptul de gospodărie își pierde sensul, în ideea că salariații sunt descurajați să se asocieze în gospodării fiscale. Motivul pentru asta este că plafonul neimpozabil de care vor beneficia, în cazul în care reprezintă o gospodărie formată dintr-o singură persoană, va fi mult mai avantajos decât în cazul gospodăriilor cu mai mulți membri.
     * Alegerile din Franța, o năpastă națională
     Primul tur al prezidențialelor e așteptat cu dezgust de mulți francezi și cu teamă de multe companii. În plus, un "risc terorist mai ridicat ca niciodată" a determinat măsuri de securitate excepționale. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt chemați la urne, duminică, în cadrul primului tur de scrutin, pentru a-l alege pe cel de-al optulea președinte al celei de-a V-a Republici. Ultimele sondaje îi creditează pe candidatul de centru Emmanuel Macron și pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, drept favoriți în alegeri, însă candidatul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, și fostul premier conservator François Fillon, afectat de scandaluri, se aflată la numai patru sau cinci puncte procentuale distanță, în condițiile în care mulți alegători sunt indeciși.
     * România va cumpăra rachete americane Patriot
     Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat joi într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot. În același timp, Ministerul Apărării Naționale (MApN) susține, că în perioada iunie-august, în regiunea Mării Negre, vor avea loc 18 exerciții internaționale la care vor participa 40.000 de militari din peste 20 de țări. La exercițiul din iulie, peste 25.000 militari. Nicolae Ciucă nu a făcut precizări legate de numărul rachetelor care ar urma să fie cumpărate și nici nu a oferit alte detalii legate de achiziție. Cât privește exercițiile din vară, MApN susține că la acestea vor fi prezenți 15.000 militari români cu peste 2.000 de mijloace tehnice, transmite MApN
     * Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviștilor
     Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind derularea instruirilor militare timp de 2 luni în anul curent pentru militarii trecuți în rezervă. Documentul corespunzător a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice al Federației Ruse, transmite RIA Novosti. Instruirea militară trebuie să aibă loc în conformitate cu termenii coordonați cu conducerea de profil a Federației Ruse, cu excepția evenimentelor de verificare, care sunt coordonate de Ministerul Apărării. Agenția rusă amintește că de la 1 aprilie, în Rusia a început apelul pentru serviciul militar. Forțele armate ar trebui să fie completate cu 142.000 de militari în termen.
     * Timmermans: Nu mai suntem într-o societate a încrederii. Lupta împotriva corupției trebuie să fie continuă
     Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile, joi seară, eveniment la care oficialul de la Bruxelles a a punctat faptul că românii trebuie să vegheze întotdeauna asupra guvernanților și să acționeze în momentul în care instituțiile iau decizii controversate. Întâlnirea pe care Frans Timmermans a avut-o la Muzeul de Artă cu reprezentanți ai societății civile nu a atras prea mulți bucureșteni. Oficialul de la Bruxelles a răspuns la întrebările celor din sală aproape o oră și jumătate, cu toate că în programul oficial era stabilită doar o oră. "Nu mai suntem într-o societate a încrederii. Suntem într-o societate în care se cer fapte", a fost una din primele fraze ale lui Frans Timmermans care a repetat de patru ori faptul că europenii "trebuie să fie uniți".
     * Noul pod de peste Dunăre, dintre Brăila și Tulcea
     După ani de studii, discuții și amânări, lucrările de proiectare pentru podul suspendat peste Dunăre care va lega județul Tulcea de Brăila sunt scoase la licitație. Acesta va avea două secțiuni, cu o lungime totală de 23,4 km și va costa peste două miliarde de lei.
     * Revoltă în PMP. Turcescu îl critică pe Băsescu: "Orice compromis cu Dragnea va duce la disoluția PMP"
     Deputatul PMP Robert Turcescu l-a criticat pe șeful său de partid, Traian Băsescu, după ce fostul președinte a depus mai multe amendamente la Legea grațierii cu dedicație pentru Elena Udrea. Robert Turcescu cere partidului să facă Opoziție "fără compromisuri, fără jumătăți de măsură". În replică, purtătorul de cuvânt al PMP, Magda Bistriceanu, îl numește pe Turcescu trădător.
     * BANCHERUL
     * Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare
     CEC Bank si ING Bank au cele mai mici dobânzi la creditele imobiliare standard dintre primele șapte mari bănci românești, cu cote de piață de peste 5% fiecare, iar cele mai scumpe împrumuturi le găsim la BCR si Banca Transilvania. CEC Bank practică cea mai mică marjă de dobândă, de doar 2,5%, fixă pe toată perioada creditării, la care se adaugă indicele pieței interbancare ROBOR la 6 luni (1,11%), astfel că dobânda totală ajunge la 3,61%. Pe lângă dobândă, banca mai percepe două comisioane: 500 de lei pentru acordarea împrumutului si 0,04% lunar pentru administrarea acestuia, astfel încât costul total al creditului, reflectat de Dobânda Anuală Efectiva (DAE) se ridica la 4,2%, in cazul unui credit de 180.000 de lei (40.000 de euro) pe 25 de ani.
     * COTIDIANUL
     * Comisia Andronic 2009 - Cornel Nistorescu
     De necrezut. Un eveniment trecut de mult în plan secund a revenit pe primul loc în atenția publică. O comisie parlamentară va cerceta acuratețea alegerilor prezidențiale din 2009. De unde vine această prioritate? De la o mărturisire a lui Dan Andronic făcută în recenta sa poveste intitulată "Noi suntem statul". Nu știu ce interese și planuri a avut Dan Andronic atunci cînd a lansat povestea întîlnirii chiolhanului de la Gabriel Oprea. Să lanseze o știre de presă, sau să declanșeze o investigație folositoare Elenei Udrea și lui Traian Băsescu? Dumnezeu știe! Dar cu siguranță a nimerit-o! Scandalul s-a declanșat, comisia de anchetă va fi aprobată de Parlament și nimeni nu știe ce alte aberații sau ilegalități vor ieși la iveală.
     * Putin stabilește cum va fi ales succesorul său
     Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că succesorul său la președinția Federației Ruse va fi ales de poporul rus și numai în urma unui proces electoral, relatează Reuters. Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în martie anul viitor. Putin nu a anunțat dacă va candida sau nu, deși este de așteptat ca el să candideze pentru ceea ce ar fi al patrulea mandat al său.
     * Rachete Patriot pentru România: Cât ne costă și cum ne apără
     Imediat ce guvernul actual de la București a anunțat că va majora bugetul Apărării până la 2% din PIB, pentru a îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO înainte de anul limita 2024, Ministerul Apărării a anunțat că a trimis o cerere către Washington prin care arată că România este dispusă să achiziționeze sisteme de rachete Patriot. După ocuparea Crimeii se către Rusia, România a devenit extrem de vulnerabilă la posibile atacuri aeriene. Sistemele de lansare (produse de compania americană Raytheon, la fel ca si interceptorii SM-3 ai scutului antirachetă) sunt amplasate pe o remorca, care de regulă transportă opt asemenea lansatoare. Prețul unui lansator este de circa 3,8 milioane de dolari, iar prețul unei rachete Patriot este de 3,4 milioane de dolari (prețuri de achiziție pentru armata SUA).
     * CURIERUL NATIONAL
     * Impozitul global, o chestiune "de viitor"?!
     Proiectul de act normativ prevede că, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an, în cazul uneia formate din două persoane de 36.000 lei/an, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 lei/an. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, admite că impozitul pe gospodării ar putea fi o carte câștigătoare, dar anticipează formarea unor cozi imense la sediile Fiscului, pentru că "pentru o revoluție fiscală îți trebuie o infrastructură modernă și o disciplină de fier". Pe de altă parte, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precizează că se dorește lărgirea bazei de impozitare, în paralel cu diminuarea impozitului, dar recunoaște că acest tip de impozit nu va putea fi implementat foarte curând
     * Armata SUA vânează cu lasere dronele ISIS
     Dronele comerciale folosite de ISIS pentru a ataca trupele irakiene care luptă pentru Mosul și care complică extrem de mult operațiunile coaliției vor fi anihilate cu arme laser de mare putere. Acest sistem de armament a început deja să fie testat de armata americană. Concret, un laser de mare putere montat pe un vehicul de transport infanterie Stryker a reușit să "tragă" un fascicul de 5 kilowați într-o dronă comercială ale cărei circuite electronice s-au făcut scrum. Sistemul include un radar pentru detectarea dronei și o cameră pentru a urmări vizual aeronavele pe un ecran. Un operator vizează drona cu laserul și, la ordonarea focului, ținta va fi neutralizată și pusă la pământ. În total, în timpul testelor au fost doborâte 50 de drone comerciale asemănătoare cu cele operate de ISIS.
     * Bruxelles-ul refuză menținerea - după Brexit - a sediilor agențiilor europene în afara teritoriului UE
     Bruxelles-ul a dat un răspuns negativ cererii guvernului britanic de a menține pe teritoriul Marii Britanii - după finalizarea Brexit - sediile Agenției bancare europene și Agenției europene a medicamentelor. Intervievat miercuri asupra acestui subiect, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, nu a lăsat neclarități în această privință. Agențiile UE, a subliniat el, trebuie să-și aibă sediile pe teritoriul Uniunii, iar decizia privind relocalizarea lor este de competența strictă a celor 27 de state membre.
     * Americanii vând armament de 300 de milioane dolari kurzilor Peshmerga
     Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de echipamente militare de aproape 300 milioane dolari, între care 4.400 de arme de infanterie, 113 Humvee- uri și 36 de obuziere - pentru a dota două brigăzi de infanterie și două batalioane de artilerie ale kurzilor irakieni Peshmerga. Conform Departamentului de Stat, scopul acestor unități este de a combate ISIS. Conform contractului, vor fi livrate către kurzi 4.400 puști M16A4, 46 de mitraliere M2, 186 de mitraliere M240B, 36 Humvee-uri M1151, 77 Humvees M1151 blindate, 12 generatoare tactice de 3 kilowați și 36 de obuziere M119A2 de 105 mm și piesele de schimb aferente.
     * Benzi unice pentru RATB din luna iunie
     În prima parte a lunii iunie, Primăria Capitalei va implementa benzi unice pentru transportul public pe Șoseaua București-Ploiești de la intersecția cu str. Elena Văcărescu - Piața Presei Libere - B-dul Kiseleff - Mareșal Prezan - Calea Dorobanților (între Piața Dorobanților și Piața Lahovary) - George Enescu - Magheru - Piața Română, a anunțat primarul general, Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. În partea a doua a lunii iunie, municipalitatea va institui cale unică și pe linia tramvaiului 21, așa cum este la tramvaiul 41.
     * EVENIMENTUL ZILEI
     * Toader i-a răspuns APĂSAT lui Dragnea. Miroase a remaniere?
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că Guvernul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru coduri, penal și de procedură penală, civil și de procedură civilă, pentru a avea o "maximă transparență decizională". Declarația vine în contextul în care liderul PSD i-a reproșat lui Toader că a "întârziat nepermis de mult" cu prezentarea unui pachet de propuneri privind modificarea legislației penale. Ministrul Justiției a adăugat că evaluarea se referă și la celelalte legi fundamentale din domeniul justiției, toate acestea urmând a fi puse în acord cu "standardele moderne" și cu exigențele constituționale.
     * Cine este "Belgianul" care a semănat TEROARE în capitala Franței
     Atac terorist la Paris care a zguduit, din nou, capitala Franței, chiar înainte de alegerile prezidențiale de duminică. Un individ înarmat, înarmat cu o pușcă mitralieră Kalashnikov, a coborât dintr-un autoturism marca Audi și a deschis focul asupra unei secții de poliție de pe Champs Elysees. Rafala de armă automată a ucis, pe loc, un polițist și l-a rănit grav pe un al doilea. La scurt timp după momentul de teroare din centrul capitalei Franței, agenția Amaq, organul de propagandă tradițională a Statului Islamic - ISIS l-a prezentat ca și autor pe Abu Yussef al-Belgik (Belgianul), unul dintre combatanții Statului Islamic, a scris publicația franceză Les Echos.
     * Putin masează TANCURI, ELICOPTERE și TRUPE la frontiera cu Coreea de Nord
     Putin se pregătește de un conflict în Coreea de Nord: trenuri cu echipamente militare și soldați, survolate de elicoptere, se duc spre graniță. Țările care au graniță comună cu Coreea de Nord (Rusia, China, Coreea de Sud) sunt îngrijorate că în cazul unui conflict ar putea fi țintele unui exod pentru zeci de mii de nord-coreeni, dintre care mulți pot fi agenți ai Phenianului, care să profite de oportunitate pentru a se infiltra. De asemenea, vecinii Coreei de Nord se tem că o lovitură aeriană asupra echipamentelor nucleare ale Phenianului ar putea contamina regiuni întregi peste graniță.
     * JURNALUL NATIONAL
     * Cele mai răsunătoare falimente din ultimii 10 ani
     Au fost lideri de piață în domeniul lor, iar în vremurile de glorie derulau afaceri de sute de milioane de euro, cu zeci de mii de angajați. Managementul prost, criza economică sau problemele penale ale patronilor au transformat însă business-urile de succes în falimente răsunătoare. În 2007, dădea faliment Univers'All, primul mare lanț de retail românesc. La momentul prăbușirii sale, rețeaua avea 14 supermarketuri în București, Sibiu, Iași, Constanța, Suceava și Târgu Mureș, cu peste 300 de angajați. Univers'All a fost afacerea lui Răzvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici, fostul șef al CEC, dar și fin al lui Virgil Măgureanu. Lanțul de magazine Mic.ro a dat faliment în 2012, după doar doi ani de prezență pe piața de retail, cu datorii de circa 170 de milioane de euro. Prăbușirea afacerii inițiate de defunctul Dinu Patriciu a lăsat pe drumuri 1.500 de angajați. Un alt mare faliment în retail, dar pe domeniul IT, este Domo.
     * Liviu Dragnea face bilanțul primelor 100 de zile de guvernare
     Veniturile totale au crescut în primul trimestru al acestui an cu peste 7%, investițiile străine au crescut cu 45% și, tot în acest an, avem fonduri europene cu 899% mai multe, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, joi, la Antena 3, unde a făcut un bilanț al primelor 100 de zile de guvernare. "În ceea ce privește fondurile europene, pe trimestrul întâi al anului 2017 am avut 2.977 milioane de lei, comparativ cu 298 milioane de lei, în aceeași perioadă din 2016, "ceea ce înseamnă o creștere cu 899%. Este cea mai mare creștere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrați în România. Plus 899% în 2017", a precizat Dragnea.
     * 20 de aeronave pentru TAROM
     Compania TAROM va achiziționa patru aeronave până la sfârșitul anului și va introduce noi rute. Mai mult, societatea va achiziționa în total 20 de aeronave până la sfârșitul actualei guvernări. "Bugetul companiei din acest an cuprinde nu numai achiziția a două aeronave în sistem de leasing, care vor înlocui alte două, dar suplimentar vom mai lua două până la sfârșitul anului pentru a încerca să aducem TAROM-ul acolo unde era odinioară," a declarat Răzvan Cuc la DCNews live. Totodată, ministrul Transporturilor a anunțat că Boeing-urile aflate în proprietatea TAROM vor fi modernizate, iar locurile disponibile vor fi mai numeroase. De asemenea, în cel mai scurt timp vor fi disponibile două noi destinații importante pe care compania românească le va opera.
     * Pitești-Craiova, devine drum expres cu promisiunea că va fi gata în 2022
     Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va modifica planul pentru construirea șoselei de mare viteză între Pitești și Craiova. Cele două orașe ar urma să fie legate de un drum expres, și nu de o autostradă, decizia finală în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare în Consiliul Tehnico-Economic al companiei. Pentru proiectul drumului expres există și un studiu de fezabilitate făcut încă din anul 2007. "În doi ani, drumul expres Pitești-Craiova ar urma să fie gata, având studiu de fezabilitate, acord de mediu. Dacă se construia autostradă, singura diferență ar fi fost banda de urgență. În plus, avea nevoie de un un studiu de fezabilitate care dura doi ani și ar fi fost gata, potrivit estimărilor, mult mai târziu, în 2022", a declarat ministrul la DCNews live.
     * Uber oferă serviciu special de transport pentru minivacanța de 1 Mai
     Uber va derula serviciul-pilot UberVAMA în minivacanța de 1 Mai, când șoferii vor putea lua până la trei pasageri în mașină, în drumul spre Vama Veche, costul unei curse fiind de 150 de lei pe sens, sumă ce poate fi împărțită egal între pasageri, potrivit unui comunicat al companiei publicat astăzi. "Conform datelor din anii trecuți, peste 60.000 de mașini sunt așteptate pe litoral în weekend-ul 28 aprilie - 1 mai, dintre care peste 25.000 vor ajunge în Vama Veche", se arată în comunicatul transmis de Uber. Pentru pasagerii interesați, Uber transmite că vineri, 28 aprilie și luni, 1 mai, utilizatorii trebuie să intre online în aplicația UBER pentru parteneri în oricare dintre intervalele orare 8.00 și 10.00, 12.00 și 14.00 sau 16.00-18.00.
     * NATIONAL
     * Soc in politică: Apare Liga Vestului!
     După marșul triumfal al "roșilor" la alegerile din 11 decembrie, unii strategi cu puternice rădăcini la Bruxelles par deciși sa copie modelul Ligii Nordului in tara noastră. Așa că, după cum reiese din informațiile National, cu binecuvântarea mai-marilor Comisiei Europene, unii consilieri "transpartinici" lucrează deja intens la un proiect de unificare a dreptei, in care atât PNL-ul, dar si USR-ul si alte formațiuni politice sau civice care si-au declarat "dușmănia" pe viată si pe moarte cu PSD-ul sa fie "recuperate" într-o viitoare alianță denumită, cel mai probabil, "Liga Vestului". Si care ar urma să susțină, pentru viitorul apropiat, un cuplu format din Klaus Iohannis la Președinție si globalistul Dacian Cioloș reintors la Palatul Victoria.
     * Se face baza nucleară din România!
     La doar o zi după ce "National" a dezvăluit in proiectul româno-american privind instalarea unui număr de 15 focoase nucleare in tara noastră, lucrurile par să se fi pus deja in mișcare. Astfel că, după ce in Parlamentul României a ajuns deja cererea de înființare a unui Centru de contraspionaj NATO menit sa protejeze viitoarea baza nucleara situata cel mai probabil in sudul tarii, influenții conducători ai informațiilor militare au încuviințat probabil sa se dea si "pontul" public privind demararea unor achiziții militare surprinzătoare ale Armatei noastre. Astfel, secretarul de stat din MApN, Florin Lazar Vlădică si generalul Nicolae Ciuca, șeful Statului Major General au recunoscut public că, încă din acest an, va fi demarata procedura de achiziție a bateriilor de rachete tip Patriot, dar si a sistemelor de rachete HIMARS.
     * Afacerile lui Ghiță in Serbia, Turcia si Bosnia si Herțegovina
     După ce s-a aflat ca fostul deputat Sebastian Ghiță voia să-si facă televiziune in Serbia, iată că ies la iveală si alte afaceri ale Grupului Teamnet (fondat de același Ghiță) cu autorități din mai multe state. La 21 februarie 2012, Comisia Europeana a atribuit firmei Teamnet International SA un contract de 849.800 de euro pentru crearea unui sistem de supraveghere a frontierei de stat a Serbiei. In iulie 2012, CE a atribuit un contract de susținere a politicii agricole din Bosnia si Herțegovina unei asocieri de firme, printre care si SC Teamnet International SA. Valoare - 2.152.600 de euro. In 2013, SC Teamnet International SA a facut parte din asocierea de firme care a câștigat licitația pentru "Consolidarea administrației fiscale sârbe", cu valoarea de 1.348.570 de euro.
     * PUTEREA
     * Șoc! DRAGNEA a dezvăluit secretul PENAL din spatele programului de guvernare
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Antena 3, că a lucrat la programul de guvernare cu fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, pentru că este un bun profesionist, și își "asumă" faptul că a colaborat cu o persoană care are probleme în justiție. "Pentru prima dată o spun public, pentru că mi se pare că e datoria mea să fac lucrul ăsta. Darius a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare. A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire. Pe lângă alți specialiști cu care am lucrat la programul de guvernare, cu Darius am lucrat și la acest program de guvernare", a spus Dragnea.
     * ROMANIA LIBERA
     * Specialiștii români au creat un nou soft de comunicare care folosește criptare militară
     Specialiștii români au creat o nouă aplicație de comunicare, destinată în primul rând telefoanelor mobile, care folosește un sistem de codificare similar comunicațiilor militare. Sistemul, denumit Onechat Messenger, va fi lansat săptămâna viitoare. Avantajele sale ar fi securitatea, confidențialitatea și faptul că este posibilă comunicarea fără o conexiune de date. Sistemul permite comunicații de voce precum și transmiterea de mesaje text, de fotografii și de înregistrări video. Toate conversațiile sunt criptate în mod implicit, astfel că singura persoană care poate citi mesajul este destinatarul legitim. Chiar dacă aplicația nu a fost încă lansată oficial, versiunea pentru smartphone se poate deja descărca, în mod gratuit, de pe Internet.
     * Erdogan a anunțat că se va întâlni cu Donald Trump la Washington, luna viitoare
     Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că se va întâlni cu omologul său american Donald Trump la Washington în zilele de 16 și 17 mai, pentru prima oară de la instalarea acestuia la Casa Albă, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres. Erdogan a declarat că se va întâlni cu Trump în cadrul unei deplasări pe care o va efectua în SUA imediat după vizita pe care o va încheia pe 15 mai în China. Pe de altă parte, referitor la contestarea rezultatului referendumului care i-a acordat puteri sporite, Erdogan a susținut că aceasta depășește jurisdicția Curții Europene pentru Drepturile Omului.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice
     Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: ANAF ar trebui să investigheze aceste tranzacții. Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe segmentul corporate la un preț mediu de 9% din valoarea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail prețul mediu a fost de 12%, potrivit unei analize a lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Creditele neperformante corporate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperformante de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu. Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preț la care băncile au vândut creditele neperformante este redus, de aceea o investigație a Fiscu­lui este necesară.
     * Patronatul francez cere oprirea extremiștilor Melenchon și Le Pen, în timp ce companiile se pregătesc de ce-i mai rău
     Într-o schimbare care arată nivelul de alarmare din mediul de business francez când mai sunt doar câteva zile până la alegerile prezidențiale, patronatul a renunțat la neutralitatea tradițională avertizându-i pe antreprenori asupra pericolelor alegerii extremiștilor Melenchon și Le Pen în fruntea țării. Pierre Gattaz, președintelui celei mai puternice asociații patronale franceze Medef, a publicat în presă două texte în care le explica celor trei milioane de antreprenori din Franța cum își pun țara în pericol dacă îl aleg ca președinte pe liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon sau pe cel de extremă dreapta Marine Le Pen, scrie La Tribune. Până la alegerile de duminică, insistă Medef, asociația va continua să-și expună avertizările. Între timp, companiile și firmele din Franța se pregătesc pentru ce-i mai rău.
     * Orange atacă piața bancară și vrea să dea credite
     Gigantul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața globală de telecomunicații și liderul pieței de telefonie mobilă din România, va lansa pe plan local în prima parte a anului 2018 și segmentul de servicii financiare adău­gând în ofertă carduri, servicii de plăți și acordarea de împru­muturi pe termen scurt. Intrarea pe piața de ser­vi­cii finan­ciare face parte din efortul de­rulat la nivelul întregului grup francez de diferențiere și de extindere către noi seg­men­te de business în condițiile presiunii puternice pe venituri și profituri cu care se confruntă industria de comunicații. "În România vom lansa probabil mai repede decât în Spania serviciile financiare. Vom oferi servicii de plăți și credite pe termen scurt, pe o perioadă de 3,6,12 luni", a declarat Gervais Pellisier, CEO Orange 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.08.2017
BVB
     * Titlurile BRD, cele mai tranzacționate
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 48,7 milioane de lei (10,63 milioane euro), mult mai mică decât cea...  detalii
18.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ușor ieri, pe fondul îndoielilor traderilor privind o viitoare majorare a dobânzii de către banca centrală americană.  detalii
17.08.2017
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost dominată, în ședința de ieri, de două tranzacții de tip "deal" realizate cu acțiuni "SIF Moldova" (SIF2), totalizând 51,5...  detalii
17.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția către informațiile economice odată ce tensiunile geopolitice s-au mai redus.  detalii
11.08.2017
BVB
     * Marcel Murgoci, "Estinvest": "Ședința s-a desfășurat în ton cu ceea ce s-a întâmplat pe piețele externe"
     * "OMV Petrom" și "Banca Transilvania" și-au publicat rezultatele la șase luni
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost una de scăderi, care s-a desfășurat "în ton" cu evoluțiile de pe piețele externe, potrivit domnului Marcel...  detalii
11.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, pe fondul persistenței tensiunilor geopolitice dintre Coreea de Nord și SUA, care și-au adresat reciproc amenințări.  detalii
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
     20.08.2017 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară după-amiaza pe arii relativ extinse în Oltenia, Muntenia și local în Moldova și Transilvania, unde și disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU), urmând să atingă și să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, dar în regiunile vestice, nord-vestice și pe arii restrânse în cele centrale instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și mai ales în a doua parte a intervalului se va manifesta prinînnorări temporar accentuate, averse care vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20...25 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 36 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral și în extremitatea de vest a țării, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 și 23 de grade, mai scăzute în depresiuni spre 8...9 grade.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară după-amiază. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 17...18 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. 
Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0951
2,3460
3,0880
4,0606
0,1758
0,6170
0,2198
4,5883
5,0360
1,5110
3,5800
0,2198
0,4918
1,0728
0,0657
0,4805
1,1069
3,9066
0,2946
1,2305
0,5855
0,0609
0,3423
0,2184
2,8612
0,0385
0,1531
1,0636
0,6199
0,1176
162,7078
5,5046
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.08.2017
     Twenty seven banks haven't paid any profit tax in the last 6 years, which has shaken Minister of Public Finances Ionuț Mișa, as well as some MPs, bankers and even the Governor of the National...  details
10.08.2017
11 DAYS LEFT / TRICKS TO FORCE THE EXTENSION OF THE MANDATE OF THE CEO OF THE BSE
     Considering how many tricks Lucian Anghel, the president of the Bucharest Stock Exchange has tried, in order to extend the term of CEO Ludwik Sobolewski, it would be actually crazy if they...  details
08.08.2017
JACK CUTIȘTEANU, PETPROD:
     The state speculates the economy and household consumers, through Hidroelectrica, CEO, Nucleareletrica and CEH, says Jack Cutișteanu, the CEO of Petprod, referring to the evolution of the price of...  details
03.08.2017
FINANCE MINISTER CONFIRMS WHAT BURSA REPORTED FIVE MONTHS AGO:
     * PNL senator Daniel Cătălin Zamfir asks for a "list of shame" of banks that don't pay taxes
     * According to information obtained by BURSA, between 2011-2015, banks in Romania paid 1.3 billion lei (288 million Euros) in taxes
       Public Finance Minister Ionuț Mișa says that almost three quarters of banks operating in Romania haven't paid profit tax in the last few years. With that statement, the head of the Finance...  details
02.08.2017
GABRIEL DUMITRAȘCU, ABOUT THE INCREASE OF THE PRICE OF ELECTRICITY:
     * Dumitrașcu: "Among other things, we recently even had to import the system services, and system services energy is three times more expensive than that on the Day-Ahead market"
       The price of electricity and its increase on the Day-ahead market (PZU) of the OPCOM exchange keeps causing discontent among the players and specialists on the market and is keeping consumers on...  details
01.08.2017
EUROPEAN MP RAMONA MĂNESCU:
     * "We have asked for clarifications and a position of the Commission on whether the Hungarian initiative complies with the Energy Security Strategy of the European Union and the coordination with BRUA"
       The announcement of Hungarian gas operator FGSZ that BRUA would end in Hungary instead of in Austria was surprising and it didn't come as a result of consultations with its regional partners or...  details
31.07.2017
STOCK MARKET SOURCES:
     Lucian Anghel, the president of the BSE, today summoned the Board of the BSE to discuss the terms of the contract of Ludwik Sobolewski, whose mandate expires on August 21st. According to sources...  details
28.07.2017
IN THE ROW OF THE DOUBLE STANDARD
     * The Minister of Agriculture continues to hide the names of the products that have a double standard and of their producers
     * "The minister of agriculture mismanaged the issue of the double standard of food products", says Costel Stanciu, the president of the APC, who asked for the resignation of Petre Daea
       The results of the tests concerning the double standard, conducted on some of the foods and presented on Wednesday by agriculture minister Petre Daea has raised a series of questions, angering both...  details
27.07.2017
ROW AROUND OLTCHIM
     * Ștefan Vuza made a series of statements lately, saying that Oltchim is not making investments, that are there companies that parasitize Oltchim and that the plant's profit isn't real
     * Oltchim executives: "It can be said that the participation of Chimcomplex in the process for the sale of Oltchim has been made exclusively in order to get access to information that would then be used for the benefit of their own businesses"
     * Piperea: "If, because of these statements, the sale of the distinct blocks of assets fails, then Oltchim will bring a tort liability lawsuit, signed by me"
       At Oltchim there is corruption and there are no parasite companies, lawyer Gheorghe Piperea, bankruptcy trustee of the Râmnicu Vâlcea plant, in response to the statements made over the course of...  details
26.07.2017
SOURCES CLOSE TO THE SITUATION:
     * Sources: "A large segment of the price asked for the Mariott building represents the loan contracted by Grand SRL and guaranteed by the state"
     * Dedeman wants to buy the Marriott complex, according to our sources
     * AFI Europe has announced that Dedeman is scrapping plans to buy AFI 4 and 5
       The Austrians of Strabag are asking for 140 million Euros for the building the Marriott hotel of Bucharest is operating in, according to sources close to the deal.  details
25.07.2017
SPECIALISTS:
     * The BRUA project can no longer be funded, after Hungary announced that it would stop on the Hungarian territory, our sources are saying
       The BRUA pipeline, which was supposed to go through Bulgaria, Romania, Hungary and Austria, will have the same fate as Nabucco, meaning it won't be built, some market specialists think.  details
24.07.2017
CEC BANK CHAIRMAN REACTS TO THE STATEMENTS OF LUCIAN ISAR:
     * (Interview with Mr. Radu Grațian Ghețea, the president of CEC Bank)
     * CEC Bank intends to end this year with a three figure profit
     * CEC Bank chairman: "When the EBA makes moves and finds an easing of interest rates is possible, then that will happen over here as well"
     * Radu Ghețea: "In the case of Romcab, we have begun the foreclosure, we have foreclosed some of the collaterals and we will continue to foreclose on others"
       CEC Bank intends to end this year with a three figure profit, Radu Grațian Ghețea, the chairman of the bank told us in a sizeable interview.  details
22.07.2017
MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Ursache: "Romcab is required to file the same reports during its restructuring period as it would during normal operation"
       "Romcab" (MCAB) has the same reporting obligations, during the restructuring period, that it does during its regular operation, said Mircea Ursache, vice-president of the Financial...  details
19.07.2017
MIRCEA URSACHE CONFIRMS:
     * Ursache: "We are asking the market operator to comply with corporate governance"
     * In fact, the investigation targets Lucian Anghel, the president of the BSE, because he is the one that can summon the board
       The Financial Oversight Authority is conducting an analysis of the manner of summoning and unfolding of the Board of Directors of the Bucharest Stock Exchange Mircea Ursache, vice-president of the...  details
17.07.2017
     The Association of Brokers has taken a stand against the exclusion of the BURSA newspaper from the guest list of the official events of the Bucharest Stock Exchange, reported on Friday.  details
.