GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 14.06.2018

M.D.
 
mărește imaginea
     * ADEVĂRUL
     * Topul scumpirilor. Estimările lui Isărescu, depășite de realitate
     Prețurile din România au continuat să crească accelerat și în a cincea lună a acestui an, în ciuda așteptărilor Băncii Naționale că ele se vor tempera după luna aprilie. O cauză este faptul că deși BNR a oferit Guvernului bani ieftini pentru investiții, aceștia au fost folosiți pentru consum.
     Scumpirile produselor au continuat să galopeze, în luna mai a acestui an, în ritm chiar mai ridicat decât până acum. În aprilie, rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a fost de 5,2%, în creștere față de martie, când a fost 5%. Însă în luna mai ea a ajuns la 5,4%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2013 până în prezent. Cartofii, fructele proaspete și alte legume și conserve de legume s-au scumpit cel mai mult dintre toate produsele, cu peste 18% față de luna decembrie a anului trecut. Au urmat, în clasament, legumele și conservele de legume, dar și fructele și conservele din fructe, scumpindu-se cu 13%, respectiv 12%. Și prețurile gazelor naturale s-au majorat, cu circa 10% față de decembrie. Combustibilii, biletele de avion și citricele au urmat în clasament, cu o scumpire de peste 5%. Energia electrică și tutunul/țigările nu au fost exceptate, prețurile fiind mai mari față de decembrie cu aproape 5%, respectiv 3%.
      Au mai fost înregistrate scumpiri la carne de bovine (2,8%), produse de igienă și cosmetică (2,7%), dar și energie electrică (2,4%) și energie termică (2,1%). Restul scumpirilor s-au situat sub 1%. În schimb, scăderi de prețuri au fost prea puține. Ouăle s-au ieftinit cu circa 25%, în contextul în care anterior prețul lor a fost afectat major de scandalul contaminării cu Fipronil. Și zahărul s-a ieftinit, cu circa 5%. A stagnat prețul serviciilor poștale și a biletelor CFR. Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54% în mai față de aprilie, iar față de decembrie 2017 cu 2,47%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, prețurile la produsele alimentare au urcat cu 3,93%. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, per total, ele s-au scumpit cu 0,58% în mai față de luna anterioară, cu 2,96% comparativ cu decembrie 2017 și cu 7,75% față de mai 2017. Conform datelor INS, serviciile au fost mai scumpe în luna mai a acestui an pe fondul unor tarife mai mari în transportul aerian, dar și în transportul urban.
     * BANCHERUL
     * FMI recomandă BNR să îngreuneze accesul populației la credite, pentru evitarea supraîndatorarii
     Creșterea rapidă a creditării persoanelor fizice din România din ultimii ani necesită revizuirea normelor prudențiale, în vederea prevenirii vulnerabilităților populației, pentru evitarea îndatorării excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adică a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arată Fondul Monetar Internațional (FMI) în evaluarea sectorului financiar românesc publicată recent.
     BNR a anunțat deja că pregătește noi măsuri de limitare a gradului de îndatorare a populației, dar încă nu a adoptat nicio decizie.
     "Adoptarea de politici macroprudentiale odată cu materializarea riscurilor nu este doar tardivă, dar ar putea să precipite sau să adâncească pierderile, însă dacă măsurile sunt adoptate la începutul ciclului, când riscurile sunt încă benigne, previn acumularea vulnerabilităților. În acest sens, măsurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, în contextul creșterii creditării și a ratelor de neperformantă încă scăzute", consideră FMI.
     Din datele existente la Centrală Riscului de Credit analizate de FMI rezultă că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror creșteri ale gradului de îndatorare dincolo de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că o astfel de limita a gradului de îndatorare să nu depășească respectivul prag.
     În contextul creșterii vulnerabilităților asociate cu îndatorarea populației, Banca Națională a României (BNR) ia în considerare recalibrarea pragului maxim de îndatorare. Concret, BNR propune:
     Introducerea unei limite maxime de îndatorare, în locul limitelor interne impuse de bănci, care să se aplice nivelului de îndatorare după aplicarea șocurilor de dobânda, de curs valutar și de venit.
     Aplicarea limitei de îndatorare la toate creditele pentru persoane fizice (atât credite de consum cât și ipotecare, inclusiv Prima Casă).
     Recalibrarea șocurilor pentru calcularea gradului de îndatorare în cazul creditelor de consum și introducerea unor șocuri similare pentru creditele ipotecare.
     Regulamentul BNR nr. 17 din 2012 impune băncilor să stabilească gradul de îndatorare al celor care primesc împrumuturi conform normelor interne ale fiecărei bănci după aplicarea unor șocuri de dobânda, de curs valutar și de venit. Astfel, în prezent, cei care obțîn un credit de consum, trebuie să poată suportă, în cadrul gradului de îndatorare, o depreciere a leului de 35,5% față de euro, de 40,9% față de dolarul american și de 52,6% față de alte monede, o creștere a dobânzii cu 0,6% și o scădere cu 6% a venitului.
     Din 2012 până acum însă, îndatorarea populației a crescut semnificativ, mai ales în cazul debitorilor cu venituri mici. Mai exact, după cum se vede în graficul FMI, gradul de îndatorare a persoanelor cu venituri minime până în medii a crescut de la sub 50% la peste 50% din veniturile disponibile, ceea ce, în opinia FMI ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea îndatorării populației.
     În aceste condiții și având în vedere evoluția condițiilor macroeconomice, este necesară redimensionarea șocurilor avute în vedere la stabilirea gradului de îndatorare al beneficiarilor de credite, consideră FMI.
     Cu atât mai mult cu cât în prezent șocurile se aplică doar creditelor de consum iar eficientă stabilirii gradelor de îndatorare este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%.
     FMI a analizat informațiile detaliate ale unui număr de 220.000 de credite ipotecare și 170.000 de credite de consum din Centrală Riscului de Credit a BNR pentru a analiză determinantii nerambursarii împrumuturilor (riscul de default).
     Analiză arată că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror depășiri ale gradului de îndatorare de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că limita gradului de îndatorare să fie stabilită la 50% după aplicarea șocurilor de dobânda, curs valutar și venit.
     FMI oferă și exemple de alte țări care au luat astfel de măsuri. În Polonia, de exemplu, s-a stabilit un grad de indatoare de 50% pentru debitorii cu venituri sub salariul mediu și de 65% pentru restul.
     * COTIDIANUL
     * Toader îl trimite pe "profesorul de fizică" Iohannis la consilieri
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că președintele Klaus Iohannis are consilieri care pot să-l sfătuiască privind respectarea deciziei CCR, menționând că, așa cum un profesor de fizică nu cunoaște elemente de natură constituțională, nici el nu cunoaște elemente de fizică.
     "Nu cred că președintele sau orice român cu o abordare elementară are nevoie să îi spună ministrul Justiției vedeți că deciziile Curții Constituționale sunt definitive, sunt obligatorii, produc efectele, obligații juridice, de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Admit ideea a faptului că un profesor de fizică să nu cunoască noțiuni de finețe juridică de natură constituțională, eu la rândul meu, ca jurist, nu cunosc elemente de fizică, decât acelea cu am rămas din liceu. Dar președintele are consilieri, că de aia îi are, ca să fie de specialitate și să îl consilieze cu promptitudine și în mod corect aupra efectelor pe care le produce decizia, asupra obligațiilor care îi revin din respectiva decizie și asupra riscurilor pe care le generează nerespectarea deciziei", a declarat Tudorel Toader la Antena3.
     Totodată, ministrul Justiției a mai precizat că statul de drept trebuie consolidat, nu "pus sub semnul întrebării" și că nu se poate ca o decizie să fie respectată doar dacă este favorabilă.
     "Noi trebui să consolidăm statul de drept, și nu să-l punem sub semnul întrebării. Azi respectăm o decizie că ne convine, mâine nu o respectăm, că nu ne convine, la fel cu o lege, la fel cu o ordonanță de Guvern. Pentru că, dacă cel de la vârful piramidei statului de drept desconsideră instanța de contencios constituțional, atunci moralmente același demnitar nu mai are nicio cădere să ceară românului să respecte o lege. Eu am auzit o declarație a dânsului, dar nu cred că a vrut să dea acest sens. Un jurnalist l-a întrebat: Dumneavoastră respectați Constituția? El zis: sigur că da, eu veghez la respectarea Constituției. Sigur într-o interpretare riguroasă ai putea deduce ceea ce eu nu cred că a gândit domnul președinte, că dânsul veghează ca alții să respecte Constituția", a mai declarat Tudorel Toader.
     * CURENTUL
     * Ce i-a transmis nașul Gigi Becali finei Gabriela Firea prin sms
     Cei 20.000 de oameni prezenți pe cel mai mare stadion al țării au huiduit-o copios pe Gabriela Firea, în momentul în care ținea un discurs la ceremonia de premiere a Simonei Halep.
     Gigi Becali a avut o primă reacție după ce Gabriela Firea a fost fluierată și huiduită pe cel mai mare stadion al țării. Acesta a recunoscut că i-a fost milă de fina sa când aceasta a fost umilită de spectatorii prezenți pe Arena Națională.
     "I-am dat un mesaj, că îmi era milă de ea, i-am zis că o sa treacă și că nu trebuia să meargă cu o zi înainte. Miting înseamnă că ne strângem noi. Când te iau de acasă cu masina și îți dau cârnați și nu știu unde mă duci, nu e miting (n.r. - mitingul organizat de PSD în Piața Victoriei)", a spus Gigi Becali la Pro X.
     Becali mai spune că Firea nu a greșit când a decis să îi ofere cheia orașului Simonei Halep, după victoria fantastică de la Roland Garros, ci "a greșit când a fost pe scenă și a recitat cu Liviu Dragnea. Mitingul PSD ăla de rușine, ea a participat la mitingul rușinii și apoi a mers la Simona Halep. Era normal să îi dea cheia orasului Simonei Halep, nu văd nimic greșit. Greșeala e când apare la TV lângă Dragnea la un metru. Lângă Dragnea nu trebuie să stai nici la 50 de metri",a mai spus Gigi Becali.
     * CURIERUL NAȚIONAL
     * Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate
     Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate, eveniment organizat, la Tallinn, de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia.
     La această conferință participă miniștrii sănătății și ai finanțelor, experți ai statelor membre din întreaga regiune europeană a OMS, inclusiv reprezentanți ai pacienților, cadre universitare, precum și coordonatori și manageri din sistemul serviciilor de sănătate, reprezentanți ai agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile.
     Reuniunea oferă celor prezenți oportunitatea de a discuta despre cele mai bune practici și inovații în domeniul sanitar din regiunea europeană a OMS. De asemenea, prin această întâlnire se dorește punerea în evidență a unei noi viziuni pentru sistemele de sănătate centrate pe nevoile cetățenilor, în conformitate cu Sănătatea 2020 și Strategiile de dezvoltare durabilă.
     La invitația directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Sorina Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile uneia dintre cele mai importante secțiuni ale evenimentului, respectiv "Refacerea dialogului dintre sănătate și finanțe privind investițiile în sistemele de sănătate".
     ________________________________________
     Această sesiune a urmărit identificarea modalităților prin care ministerele sănătății pot colabora mai bine cu ministerele de finanțe și pentru a obține finanțarea corespunzătoare pentru îndeplinirea obiectivelor. Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanței și promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie și cercetare și contribuind la exporturi. Investiția în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Sistemele de sănătate pot promova o forță de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o vârstă avansată.
     O alta temă de interes a acestei sesiuni a pus în dezbatere soluțiile sistemelor de sănătate în abordarea provocărilor majore, precum îmbătrânirea populației și eficiența sistemelor.
     În încheierea sesiunii, Sorina Pintea s-a declarat mulțumită de rezultatele discuțiilor și a apreciat că: "Această sesiune referitoare la investițiile din sistemul de sănătate a oferit, cu siguranță, o mai bună perspectivă asupra provocărilor legate de comunicarea dintre ministere, dar a identificat și soluții prin care putem depăși orice diferențe de idei care pot apărea în dialogul dintre Ministerele de Finanțe si Ministerele Sănătății".
     * JURNALUL NAȚIONAL
     * Germania va achiziționa drone militare israeliene
     Parlamentul german a aprobat miercuri propunerea ministerului apărării de a achizționa drone militare israeliene Heron-TP în valoare de 895 de milioane de euro.
     
     Dronele produse de Israel Aerospace Industries, cu dimensiuni de 14 pe 26 de metri, vor fi folosite pentru supraveghere, dar sunt suficient de mari pentru a transporta rachete.
     Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a apreciat după vot că Bundestag-ul (camera inferioară a parlamentului federal al Germaniei) a trimis un semnal important armatei, care se află sub controlul legislativului. Ea a adăugat că dronele Heron-TP au o rezoluție video mai bună și o rază de acțiune mai mare decât dronele de supraveghere folosite până acum de Bundeswehr (forțele armate), deci vor proteja mai bine soldații.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Hotelierul Mohammad Murad: Aștept avizele să aducem 32 de angajați din Etiopia
     Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din țară, care controlează 800 de camere în unități hoteliere pe litoralul românesc, dar și hoteluri în Capitală, caută să aducă forță de muncă din străinătate, pentru a completa deficitul de angajați.
     "Aștept avizele pentru a aduce, pentru început, 32 de angajați din Etiopia. În total, avem nevoie de încă 120 de angajați pentru hotelurile de la mare, dar nu găsim. Oferim echivalentul a 500 de euro net pentru o cameristă, dar tot nu găsim. Cred că în România cea mai mare problemă în mo­mentul de față, pe lângă instabilitatea legislativă, este gă­sirea forței de muncă. Este greu să aducem românii din afară, cred că piața muncii se va stabiliza dacă începem să adu­cem angajați din alte țări", a spus pentru ZF Mo­ham­mad Murad. El afirmă că pentru locurile de muncă din tu­rism, ce solicită personal necalificat, nu se mai găsesc candidați. Recent și hotelierul Nicoale Bucovală, proprie­tarul complexului Steaua de Mare din Eforie Nord, afirma că a depus o cerere pentru aducerea a 20 de angajați din Republica Moldova și că importul de forță de muncă este foarte dificil. Hotelierii de pe litoral caută forță de muncă pentru sezonul de vară, când deschid unitățile hoteliere. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  T.T
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 12:50)  
 INDUBITABIL REALITATEA NE CONFERĂ - LA MEGA-EXPERȚII ÎN JURISDICȚIE - CĂ-S CÂTE BORDEE ATÂTEA OBICEEEE !!!


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 12:00
     Grupul francez Engie vinde o participație de 69% deținută la compania Glow Energy din Thailanda, pentru 2,6 miliarde de euro, către Global Power Synergy, tranzacție prin care își reduce activele pe segmentul centralelor pe cărbune, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 11:48
POLITICO.EU
     Politico.eu susține că Liviu Dragnea, deși nu este prim-ministru, este liderul de facto al României, la fel ca Jaroslaw Kaczynski în Polonia și că există temeri la Bruxelles că liderul PSD duce România în aceeași direcție "iliberală" a Poloniei și Ungariei.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:45
     Constructorii auto Volkswagen AG și Ford Motor Co au anunțat marți că discută o alianță strategică, cei doi producători precizând că explorează mai multe proiecte privind dezvoltarea în comun a unei game de vehicule utilitare, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:26
     Decizia CSM în cazul Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, a fost amânată, informează Realitatea.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:18
     Grupul TeraPlast a investit 3,5 milioane de euro în transformarea unui depozit de materie primă în secție de colectare și reciclare de mase plastice. Secția este dotată cu cele mai moderne tehnologii de curățare și sortare, achiziționate de la liderii de piață europeni. Astfel, Grupul TeraPlast se poziționează în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare, informează comunicatul de presă remis redacției.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.