Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 14.06.2018

M.D.
 
mărește imaginea
     * ADEVĂRUL
     * Topul scumpirilor. Estimările lui Isărescu, depășite de realitate
     Prețurile din România au continuat să crească accelerat și în a cincea lună a acestui an, în ciuda așteptărilor Băncii Naționale că ele se vor tempera după luna aprilie. O cauză este faptul că deși BNR a oferit Guvernului bani ieftini pentru investiții, aceștia au fost folosiți pentru consum.
     Scumpirile produselor au continuat să galopeze, în luna mai a acestui an, în ritm chiar mai ridicat decât până acum. În aprilie, rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a fost de 5,2%, în creștere față de martie, când a fost 5%. Însă în luna mai ea a ajuns la 5,4%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2013 până în prezent. Cartofii, fructele proaspete și alte legume și conserve de legume s-au scumpit cel mai mult dintre toate produsele, cu peste 18% față de luna decembrie a anului trecut. Au urmat, în clasament, legumele și conservele de legume, dar și fructele și conservele din fructe, scumpindu-se cu 13%, respectiv 12%. Și prețurile gazelor naturale s-au majorat, cu circa 10% față de decembrie. Combustibilii, biletele de avion și citricele au urmat în clasament, cu o scumpire de peste 5%. Energia electrică și tutunul/țigările nu au fost exceptate, prețurile fiind mai mari față de decembrie cu aproape 5%, respectiv 3%.
      Au mai fost înregistrate scumpiri la carne de bovine (2,8%), produse de igienă și cosmetică (2,7%), dar și energie electrică (2,4%) și energie termică (2,1%). Restul scumpirilor s-au situat sub 1%. În schimb, scăderi de prețuri au fost prea puține. Ouăle s-au ieftinit cu circa 25%, în contextul în care anterior prețul lor a fost afectat major de scandalul contaminării cu Fipronil. Și zahărul s-a ieftinit, cu circa 5%. A stagnat prețul serviciilor poștale și a biletelor CFR. Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54% în mai față de aprilie, iar față de decembrie 2017 cu 2,47%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, prețurile la produsele alimentare au urcat cu 3,93%. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, per total, ele s-au scumpit cu 0,58% în mai față de luna anterioară, cu 2,96% comparativ cu decembrie 2017 și cu 7,75% față de mai 2017. Conform datelor INS, serviciile au fost mai scumpe în luna mai a acestui an pe fondul unor tarife mai mari în transportul aerian, dar și în transportul urban.
     * BANCHERUL
     * FMI recomandă BNR să îngreuneze accesul populației la credite, pentru evitarea supraîndatorarii
     Creșterea rapidă a creditării persoanelor fizice din România din ultimii ani necesită revizuirea normelor prudențiale, în vederea prevenirii vulnerabilităților populației, pentru evitarea îndatorării excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adică a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arată Fondul Monetar Internațional (FMI) în evaluarea sectorului financiar românesc publicată recent.
     BNR a anunțat deja că pregătește noi măsuri de limitare a gradului de îndatorare a populației, dar încă nu a adoptat nicio decizie.
     "Adoptarea de politici macroprudentiale odată cu materializarea riscurilor nu este doar tardivă, dar ar putea să precipite sau să adâncească pierderile, însă dacă măsurile sunt adoptate la începutul ciclului, când riscurile sunt încă benigne, previn acumularea vulnerabilităților. În acest sens, măsurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, în contextul creșterii creditării și a ratelor de neperformantă încă scăzute", consideră FMI.
     Din datele existente la Centrală Riscului de Credit analizate de FMI rezultă că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror creșteri ale gradului de îndatorare dincolo de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că o astfel de limita a gradului de îndatorare să nu depășească respectivul prag.
     În contextul creșterii vulnerabilităților asociate cu îndatorarea populației, Banca Națională a României (BNR) ia în considerare recalibrarea pragului maxim de îndatorare. Concret, BNR propune:
     Introducerea unei limite maxime de îndatorare, în locul limitelor interne impuse de bănci, care să se aplice nivelului de îndatorare după aplicarea șocurilor de dobânda, de curs valutar și de venit.
     Aplicarea limitei de îndatorare la toate creditele pentru persoane fizice (atât credite de consum cât și ipotecare, inclusiv Prima Casă).
     Recalibrarea șocurilor pentru calcularea gradului de îndatorare în cazul creditelor de consum și introducerea unor șocuri similare pentru creditele ipotecare.
     Regulamentul BNR nr. 17 din 2012 impune băncilor să stabilească gradul de îndatorare al celor care primesc împrumuturi conform normelor interne ale fiecărei bănci după aplicarea unor șocuri de dobânda, de curs valutar și de venit. Astfel, în prezent, cei care obțîn un credit de consum, trebuie să poată suportă, în cadrul gradului de îndatorare, o depreciere a leului de 35,5% față de euro, de 40,9% față de dolarul american și de 52,6% față de alte monede, o creștere a dobânzii cu 0,6% și o scădere cu 6% a venitului.
     Din 2012 până acum însă, îndatorarea populației a crescut semnificativ, mai ales în cazul debitorilor cu venituri mici. Mai exact, după cum se vede în graficul FMI, gradul de îndatorare a persoanelor cu venituri minime până în medii a crescut de la sub 50% la peste 50% din veniturile disponibile, ceea ce, în opinia FMI ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea îndatorării populației.
     În aceste condiții și având în vedere evoluția condițiilor macroeconomice, este necesară redimensionarea șocurilor avute în vedere la stabilirea gradului de îndatorare al beneficiarilor de credite, consideră FMI.
     Cu atât mai mult cu cât în prezent șocurile se aplică doar creditelor de consum iar eficientă stabilirii gradelor de îndatorare este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%.
     FMI a analizat informațiile detaliate ale unui număr de 220.000 de credite ipotecare și 170.000 de credite de consum din Centrală Riscului de Credit a BNR pentru a analiză determinantii nerambursarii împrumuturilor (riscul de default).
     Analiză arată că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror depășiri ale gradului de îndatorare de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că limita gradului de îndatorare să fie stabilită la 50% după aplicarea șocurilor de dobânda, curs valutar și venit.
     FMI oferă și exemple de alte țări care au luat astfel de măsuri. În Polonia, de exemplu, s-a stabilit un grad de indatoare de 50% pentru debitorii cu venituri sub salariul mediu și de 65% pentru restul.
     * COTIDIANUL
     * Toader îl trimite pe "profesorul de fizică" Iohannis la consilieri
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că președintele Klaus Iohannis are consilieri care pot să-l sfătuiască privind respectarea deciziei CCR, menționând că, așa cum un profesor de fizică nu cunoaște elemente de natură constituțională, nici el nu cunoaște elemente de fizică.
     "Nu cred că președintele sau orice român cu o abordare elementară are nevoie să îi spună ministrul Justiției vedeți că deciziile Curții Constituționale sunt definitive, sunt obligatorii, produc efectele, obligații juridice, de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Admit ideea a faptului că un profesor de fizică să nu cunoască noțiuni de finețe juridică de natură constituțională, eu la rândul meu, ca jurist, nu cunosc elemente de fizică, decât acelea cu am rămas din liceu. Dar președintele are consilieri, că de aia îi are, ca să fie de specialitate și să îl consilieze cu promptitudine și în mod corect aupra efectelor pe care le produce decizia, asupra obligațiilor care îi revin din respectiva decizie și asupra riscurilor pe care le generează nerespectarea deciziei", a declarat Tudorel Toader la Antena3.
     Totodată, ministrul Justiției a mai precizat că statul de drept trebuie consolidat, nu "pus sub semnul întrebării" și că nu se poate ca o decizie să fie respectată doar dacă este favorabilă.
     "Noi trebui să consolidăm statul de drept, și nu să-l punem sub semnul întrebării. Azi respectăm o decizie că ne convine, mâine nu o respectăm, că nu ne convine, la fel cu o lege, la fel cu o ordonanță de Guvern. Pentru că, dacă cel de la vârful piramidei statului de drept desconsideră instanța de contencios constituțional, atunci moralmente același demnitar nu mai are nicio cădere să ceară românului să respecte o lege. Eu am auzit o declarație a dânsului, dar nu cred că a vrut să dea acest sens. Un jurnalist l-a întrebat: Dumneavoastră respectați Constituția? El zis: sigur că da, eu veghez la respectarea Constituției. Sigur într-o interpretare riguroasă ai putea deduce ceea ce eu nu cred că a gândit domnul președinte, că dânsul veghează ca alții să respecte Constituția", a mai declarat Tudorel Toader.
     * CURENTUL
     * Ce i-a transmis nașul Gigi Becali finei Gabriela Firea prin sms
     Cei 20.000 de oameni prezenți pe cel mai mare stadion al țării au huiduit-o copios pe Gabriela Firea, în momentul în care ținea un discurs la ceremonia de premiere a Simonei Halep.
     Gigi Becali a avut o primă reacție după ce Gabriela Firea a fost fluierată și huiduită pe cel mai mare stadion al țării. Acesta a recunoscut că i-a fost milă de fina sa când aceasta a fost umilită de spectatorii prezenți pe Arena Națională.
     "I-am dat un mesaj, că îmi era milă de ea, i-am zis că o sa treacă și că nu trebuia să meargă cu o zi înainte. Miting înseamnă că ne strângem noi. Când te iau de acasă cu masina și îți dau cârnați și nu știu unde mă duci, nu e miting (n.r. - mitingul organizat de PSD în Piața Victoriei)", a spus Gigi Becali la Pro X.
     Becali mai spune că Firea nu a greșit când a decis să îi ofere cheia orașului Simonei Halep, după victoria fantastică de la Roland Garros, ci "a greșit când a fost pe scenă și a recitat cu Liviu Dragnea. Mitingul PSD ăla de rușine, ea a participat la mitingul rușinii și apoi a mers la Simona Halep. Era normal să îi dea cheia orasului Simonei Halep, nu văd nimic greșit. Greșeala e când apare la TV lângă Dragnea la un metru. Lângă Dragnea nu trebuie să stai nici la 50 de metri",a mai spus Gigi Becali.
     * CURIERUL NAȚIONAL
     * Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate
     Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate, eveniment organizat, la Tallinn, de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia.
     La această conferință participă miniștrii sănătății și ai finanțelor, experți ai statelor membre din întreaga regiune europeană a OMS, inclusiv reprezentanți ai pacienților, cadre universitare, precum și coordonatori și manageri din sistemul serviciilor de sănătate, reprezentanți ai agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile.
     Reuniunea oferă celor prezenți oportunitatea de a discuta despre cele mai bune practici și inovații în domeniul sanitar din regiunea europeană a OMS. De asemenea, prin această întâlnire se dorește punerea în evidență a unei noi viziuni pentru sistemele de sănătate centrate pe nevoile cetățenilor, în conformitate cu Sănătatea 2020 și Strategiile de dezvoltare durabilă.
     La invitația directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Sorina Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile uneia dintre cele mai importante secțiuni ale evenimentului, respectiv "Refacerea dialogului dintre sănătate și finanțe privind investițiile în sistemele de sănătate".
     ________________________________________
     Această sesiune a urmărit identificarea modalităților prin care ministerele sănătății pot colabora mai bine cu ministerele de finanțe și pentru a obține finanțarea corespunzătoare pentru îndeplinirea obiectivelor. Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanței și promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie și cercetare și contribuind la exporturi. Investiția în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Sistemele de sănătate pot promova o forță de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o vârstă avansată.
     O alta temă de interes a acestei sesiuni a pus în dezbatere soluțiile sistemelor de sănătate în abordarea provocărilor majore, precum îmbătrânirea populației și eficiența sistemelor.
     În încheierea sesiunii, Sorina Pintea s-a declarat mulțumită de rezultatele discuțiilor și a apreciat că: "Această sesiune referitoare la investițiile din sistemul de sănătate a oferit, cu siguranță, o mai bună perspectivă asupra provocărilor legate de comunicarea dintre ministere, dar a identificat și soluții prin care putem depăși orice diferențe de idei care pot apărea în dialogul dintre Ministerele de Finanțe si Ministerele Sănătății".
     * JURNALUL NAȚIONAL
     * Germania va achiziționa drone militare israeliene
     Parlamentul german a aprobat miercuri propunerea ministerului apărării de a achizționa drone militare israeliene Heron-TP în valoare de 895 de milioane de euro.
     
     Dronele produse de Israel Aerospace Industries, cu dimensiuni de 14 pe 26 de metri, vor fi folosite pentru supraveghere, dar sunt suficient de mari pentru a transporta rachete.
     Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a apreciat după vot că Bundestag-ul (camera inferioară a parlamentului federal al Germaniei) a trimis un semnal important armatei, care se află sub controlul legislativului. Ea a adăugat că dronele Heron-TP au o rezoluție video mai bună și o rază de acțiune mai mare decât dronele de supraveghere folosite până acum de Bundeswehr (forțele armate), deci vor proteja mai bine soldații.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Hotelierul Mohammad Murad: Aștept avizele să aducem 32 de angajați din Etiopia
     Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din țară, care controlează 800 de camere în unități hoteliere pe litoralul românesc, dar și hoteluri în Capitală, caută să aducă forță de muncă din străinătate, pentru a completa deficitul de angajați.
     "Aștept avizele pentru a aduce, pentru început, 32 de angajați din Etiopia. În total, avem nevoie de încă 120 de angajați pentru hotelurile de la mare, dar nu găsim. Oferim echivalentul a 500 de euro net pentru o cameristă, dar tot nu găsim. Cred că în România cea mai mare problemă în mo­mentul de față, pe lângă instabilitatea legislativă, este gă­sirea forței de muncă. Este greu să aducem românii din afară, cred că piața muncii se va stabiliza dacă începem să adu­cem angajați din alte țări", a spus pentru ZF Mo­ham­mad Murad. El afirmă că pentru locurile de muncă din tu­rism, ce solicită personal necalificat, nu se mai găsesc candidați. Recent și hotelierul Nicoale Bucovală, proprie­tarul complexului Steaua de Mare din Eforie Nord, afirma că a depus o cerere pentru aducerea a 20 de angajați din Republica Moldova și că importul de forță de muncă este foarte dificil. Hotelierii de pe litoral caută forță de muncă pentru sezonul de vară, când deschid unitățile hoteliere. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  T.T
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 12:50)  
 INDUBITABIL REALITATEA NE CONFERĂ - LA MEGA-EXPERȚII ÎN JURISDICȚIE - CĂ-S CÂTE BORDEE ATÂTEA OBICEEEE !!!


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8739
2.3865
3.1090
4.0786
0.1808
0.6256
0.2252
4.6677
5.3242
1.4484
3.5984
0.2369
0.4950
1.0874
0.0616
0.4523
0.6964
4.0341
0.2816
1.0799
0.5830
0.0547
0.3585
0.2140
2.6526
0.0395
0.1445
1.0983
0.6295
0.1235
159.3098
5.6340
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.