BURSA 14.06.2018

M.D.
 
mărește imaginea
     * ADEVĂRUL
     * Topul scumpirilor. Estimările lui Isărescu, depășite de realitate
     Prețurile din România au continuat să crească accelerat și în a cincea lună a acestui an, în ciuda așteptărilor Băncii Naționale că ele se vor tempera după luna aprilie. O cauză este faptul că deși BNR a oferit Guvernului bani ieftini pentru investiții, aceștia au fost folosiți pentru consum.
     Scumpirile produselor au continuat să galopeze, în luna mai a acestui an, în ritm chiar mai ridicat decât până acum. În aprilie, rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a fost de 5,2%, în creștere față de martie, când a fost 5%. Însă în luna mai ea a ajuns la 5,4%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2013 până în prezent. Cartofii, fructele proaspete și alte legume și conserve de legume s-au scumpit cel mai mult dintre toate produsele, cu peste 18% față de luna decembrie a anului trecut. Au urmat, în clasament, legumele și conservele de legume, dar și fructele și conservele din fructe, scumpindu-se cu 13%, respectiv 12%. Și prețurile gazelor naturale s-au majorat, cu circa 10% față de decembrie. Combustibilii, biletele de avion și citricele au urmat în clasament, cu o scumpire de peste 5%. Energia electrică și tutunul/țigările nu au fost exceptate, prețurile fiind mai mari față de decembrie cu aproape 5%, respectiv 3%.
      Au mai fost înregistrate scumpiri la carne de bovine (2,8%), produse de igienă și cosmetică (2,7%), dar și energie electrică (2,4%) și energie termică (2,1%). Restul scumpirilor s-au situat sub 1%. În schimb, scăderi de prețuri au fost prea puține. Ouăle s-au ieftinit cu circa 25%, în contextul în care anterior prețul lor a fost afectat major de scandalul contaminării cu Fipronil. Și zahărul s-a ieftinit, cu circa 5%. A stagnat prețul serviciilor poștale și a biletelor CFR. Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54% în mai față de aprilie, iar față de decembrie 2017 cu 2,47%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, prețurile la produsele alimentare au urcat cu 3,93%. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, per total, ele s-au scumpit cu 0,58% în mai față de luna anterioară, cu 2,96% comparativ cu decembrie 2017 și cu 7,75% față de mai 2017. Conform datelor INS, serviciile au fost mai scumpe în luna mai a acestui an pe fondul unor tarife mai mari în transportul aerian, dar și în transportul urban.
     * BANCHERUL
     * FMI recomandă BNR să îngreuneze accesul populației la credite, pentru evitarea supraîndatorarii
     Creșterea rapidă a creditării persoanelor fizice din România din ultimii ani necesită revizuirea normelor prudențiale, în vederea prevenirii vulnerabilităților populației, pentru evitarea îndatorării excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adică a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arată Fondul Monetar Internațional (FMI) în evaluarea sectorului financiar românesc publicată recent.
     BNR a anunțat deja că pregătește noi măsuri de limitare a gradului de îndatorare a populației, dar încă nu a adoptat nicio decizie.
     "Adoptarea de politici macroprudentiale odată cu materializarea riscurilor nu este doar tardivă, dar ar putea să precipite sau să adâncească pierderile, însă dacă măsurile sunt adoptate la începutul ciclului, când riscurile sunt încă benigne, previn acumularea vulnerabilităților. În acest sens, măsurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, în contextul creșterii creditării și a ratelor de neperformantă încă scăzute", consideră FMI.
     Din datele existente la Centrală Riscului de Credit analizate de FMI rezultă că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror creșteri ale gradului de îndatorare dincolo de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că o astfel de limita a gradului de îndatorare să nu depășească respectivul prag.
     În contextul creșterii vulnerabilităților asociate cu îndatorarea populației, Banca Națională a României (BNR) ia în considerare recalibrarea pragului maxim de îndatorare. Concret, BNR propune:
     Introducerea unei limite maxime de îndatorare, în locul limitelor interne impuse de bănci, care să se aplice nivelului de îndatorare după aplicarea șocurilor de dobânda, de curs valutar și de venit.
     Aplicarea limitei de îndatorare la toate creditele pentru persoane fizice (atât credite de consum cât și ipotecare, inclusiv Prima Casă).
     Recalibrarea șocurilor pentru calcularea gradului de îndatorare în cazul creditelor de consum și introducerea unor șocuri similare pentru creditele ipotecare.
     Regulamentul BNR nr. 17 din 2012 impune băncilor să stabilească gradul de îndatorare al celor care primesc împrumuturi conform normelor interne ale fiecărei bănci după aplicarea unor șocuri de dobânda, de curs valutar și de venit. Astfel, în prezent, cei care obțîn un credit de consum, trebuie să poată suportă, în cadrul gradului de îndatorare, o depreciere a leului de 35,5% față de euro, de 40,9% față de dolarul american și de 52,6% față de alte monede, o creștere a dobânzii cu 0,6% și o scădere cu 6% a venitului.
     Din 2012 până acum însă, îndatorarea populației a crescut semnificativ, mai ales în cazul debitorilor cu venituri mici. Mai exact, după cum se vede în graficul FMI, gradul de îndatorare a persoanelor cu venituri minime până în medii a crescut de la sub 50% la peste 50% din veniturile disponibile, ceea ce, în opinia FMI ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea îndatorării populației.
     În aceste condiții și având în vedere evoluția condițiilor macroeconomice, este necesară redimensionarea șocurilor avute în vedere la stabilirea gradului de îndatorare al beneficiarilor de credite, consideră FMI.
     Cu atât mai mult cu cât în prezent șocurile se aplică doar creditelor de consum iar eficientă stabilirii gradelor de îndatorare este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%.
     FMI a analizat informațiile detaliate ale unui număr de 220.000 de credite ipotecare și 170.000 de credite de consum din Centrală Riscului de Credit a BNR pentru a analiză determinantii nerambursarii împrumuturilor (riscul de default).
     Analiză arată că probabilitatea de nerambursare a împrumuturilor (default) este foarte ridicată în cazul oricăror depășiri ale gradului de îndatorare de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil că limita gradului de îndatorare să fie stabilită la 50% după aplicarea șocurilor de dobânda, curs valutar și venit.
     FMI oferă și exemple de alte țări care au luat astfel de măsuri. În Polonia, de exemplu, s-a stabilit un grad de indatoare de 50% pentru debitorii cu venituri sub salariul mediu și de 65% pentru restul.
     * COTIDIANUL
     * Toader îl trimite pe "profesorul de fizică" Iohannis la consilieri
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că președintele Klaus Iohannis are consilieri care pot să-l sfătuiască privind respectarea deciziei CCR, menționând că, așa cum un profesor de fizică nu cunoaște elemente de natură constituțională, nici el nu cunoaște elemente de fizică.
     "Nu cred că președintele sau orice român cu o abordare elementară are nevoie să îi spună ministrul Justiției vedeți că deciziile Curții Constituționale sunt definitive, sunt obligatorii, produc efectele, obligații juridice, de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Admit ideea a faptului că un profesor de fizică să nu cunoască noțiuni de finețe juridică de natură constituțională, eu la rândul meu, ca jurist, nu cunosc elemente de fizică, decât acelea cu am rămas din liceu. Dar președintele are consilieri, că de aia îi are, ca să fie de specialitate și să îl consilieze cu promptitudine și în mod corect aupra efectelor pe care le produce decizia, asupra obligațiilor care îi revin din respectiva decizie și asupra riscurilor pe care le generează nerespectarea deciziei", a declarat Tudorel Toader la Antena3.
     Totodată, ministrul Justiției a mai precizat că statul de drept trebuie consolidat, nu "pus sub semnul întrebării" și că nu se poate ca o decizie să fie respectată doar dacă este favorabilă.
     "Noi trebui să consolidăm statul de drept, și nu să-l punem sub semnul întrebării. Azi respectăm o decizie că ne convine, mâine nu o respectăm, că nu ne convine, la fel cu o lege, la fel cu o ordonanță de Guvern. Pentru că, dacă cel de la vârful piramidei statului de drept desconsideră instanța de contencios constituțional, atunci moralmente același demnitar nu mai are nicio cădere să ceară românului să respecte o lege. Eu am auzit o declarație a dânsului, dar nu cred că a vrut să dea acest sens. Un jurnalist l-a întrebat: Dumneavoastră respectați Constituția? El zis: sigur că da, eu veghez la respectarea Constituției. Sigur într-o interpretare riguroasă ai putea deduce ceea ce eu nu cred că a gândit domnul președinte, că dânsul veghează ca alții să respecte Constituția", a mai declarat Tudorel Toader.
     * CURENTUL
     * Ce i-a transmis nașul Gigi Becali finei Gabriela Firea prin sms
     Cei 20.000 de oameni prezenți pe cel mai mare stadion al țării au huiduit-o copios pe Gabriela Firea, în momentul în care ținea un discurs la ceremonia de premiere a Simonei Halep.
     Gigi Becali a avut o primă reacție după ce Gabriela Firea a fost fluierată și huiduită pe cel mai mare stadion al țării. Acesta a recunoscut că i-a fost milă de fina sa când aceasta a fost umilită de spectatorii prezenți pe Arena Națională.
     "I-am dat un mesaj, că îmi era milă de ea, i-am zis că o sa treacă și că nu trebuia să meargă cu o zi înainte. Miting înseamnă că ne strângem noi. Când te iau de acasă cu masina și îți dau cârnați și nu știu unde mă duci, nu e miting (n.r. - mitingul organizat de PSD în Piața Victoriei)", a spus Gigi Becali la Pro X.
     Becali mai spune că Firea nu a greșit când a decis să îi ofere cheia orașului Simonei Halep, după victoria fantastică de la Roland Garros, ci "a greșit când a fost pe scenă și a recitat cu Liviu Dragnea. Mitingul PSD ăla de rușine, ea a participat la mitingul rușinii și apoi a mers la Simona Halep. Era normal să îi dea cheia orasului Simonei Halep, nu văd nimic greșit. Greșeala e când apare la TV lângă Dragnea la un metru. Lângă Dragnea nu trebuie să stai nici la 50 de metri",a mai spus Gigi Becali.
     * CURIERUL NAȚIONAL
     * Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate
     Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă, în perioada 13-14 iunie 2018, la Întâlnirea de nivel înalt privind prosperitatea și solidaritatea sistemelor de sănătate, eveniment organizat, la Tallinn, de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia.
     La această conferință participă miniștrii sănătății și ai finanțelor, experți ai statelor membre din întreaga regiune europeană a OMS, inclusiv reprezentanți ai pacienților, cadre universitare, precum și coordonatori și manageri din sistemul serviciilor de sănătate, reprezentanți ai agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile.
     Reuniunea oferă celor prezenți oportunitatea de a discuta despre cele mai bune practici și inovații în domeniul sanitar din regiunea europeană a OMS. De asemenea, prin această întâlnire se dorește punerea în evidență a unei noi viziuni pentru sistemele de sănătate centrate pe nevoile cetățenilor, în conformitate cu Sănătatea 2020 și Strategiile de dezvoltare durabilă.
     La invitația directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Sorina Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile uneia dintre cele mai importante secțiuni ale evenimentului, respectiv "Refacerea dialogului dintre sănătate și finanțe privind investițiile în sistemele de sănătate".
     ________________________________________
     Această sesiune a urmărit identificarea modalităților prin care ministerele sănătății pot colabora mai bine cu ministerele de finanțe și pentru a obține finanțarea corespunzătoare pentru îndeplinirea obiectivelor. Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanței și promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie și cercetare și contribuind la exporturi. Investiția în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Sistemele de sănătate pot promova o forță de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o vârstă avansată.
     O alta temă de interes a acestei sesiuni a pus în dezbatere soluțiile sistemelor de sănătate în abordarea provocărilor majore, precum îmbătrânirea populației și eficiența sistemelor.
     În încheierea sesiunii, Sorina Pintea s-a declarat mulțumită de rezultatele discuțiilor și a apreciat că: "Această sesiune referitoare la investițiile din sistemul de sănătate a oferit, cu siguranță, o mai bună perspectivă asupra provocărilor legate de comunicarea dintre ministere, dar a identificat și soluții prin care putem depăși orice diferențe de idei care pot apărea în dialogul dintre Ministerele de Finanțe si Ministerele Sănătății".
     * JURNALUL NAȚIONAL
     * Germania va achiziționa drone militare israeliene
     Parlamentul german a aprobat miercuri propunerea ministerului apărării de a achizționa drone militare israeliene Heron-TP în valoare de 895 de milioane de euro.
     
     Dronele produse de Israel Aerospace Industries, cu dimensiuni de 14 pe 26 de metri, vor fi folosite pentru supraveghere, dar sunt suficient de mari pentru a transporta rachete.
     Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a apreciat după vot că Bundestag-ul (camera inferioară a parlamentului federal al Germaniei) a trimis un semnal important armatei, care se află sub controlul legislativului. Ea a adăugat că dronele Heron-TP au o rezoluție video mai bună și o rază de acțiune mai mare decât dronele de supraveghere folosite până acum de Bundeswehr (forțele armate), deci vor proteja mai bine soldații.
     * ZIARUL FINANCIAR
     * Hotelierul Mohammad Murad: Aștept avizele să aducem 32 de angajați din Etiopia
     Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din țară, care controlează 800 de camere în unități hoteliere pe litoralul românesc, dar și hoteluri în Capitală, caută să aducă forță de muncă din străinătate, pentru a completa deficitul de angajați.
     "Aștept avizele pentru a aduce, pentru început, 32 de angajați din Etiopia. În total, avem nevoie de încă 120 de angajați pentru hotelurile de la mare, dar nu găsim. Oferim echivalentul a 500 de euro net pentru o cameristă, dar tot nu găsim. Cred că în România cea mai mare problemă în mo­mentul de față, pe lângă instabilitatea legislativă, este gă­sirea forței de muncă. Este greu să aducem românii din afară, cred că piața muncii se va stabiliza dacă începem să adu­cem angajați din alte țări", a spus pentru ZF Mo­ham­mad Murad. El afirmă că pentru locurile de muncă din tu­rism, ce solicită personal necalificat, nu se mai găsesc candidați. Recent și hotelierul Nicoale Bucovală, proprie­tarul complexului Steaua de Mare din Eforie Nord, afirma că a depus o cerere pentru aducerea a 20 de angajați din Republica Moldova și că importul de forță de muncă este foarte dificil. Hotelierii de pe litoral caută forță de muncă pentru sezonul de vară, când deschid unitățile hoteliere. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  T.T
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 12:50)  
 INDUBITABIL REALITATEA NE CONFERĂ - LA MEGA-EXPERȚII ÎN JURISDICȚIE - CĂ-S CÂTE BORDEE ATÂTEA OBICEEEE !!!


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.