Organizator: Ziarul BURSA
 

 în parteneriat cu


  Parteneri
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
Parteneri media
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE CYBERSECURITY - Ediția a III-a

ADRIAN ȚUȚUIANU, COMISIA PENTRU CONTROLUL PARLAMENTAR ASUPRA SRI: "Trebuie să implementăm Directiva NIS până în mai 2018"

mărește imaginea
    "România are nevoie de un cadru legislativ care să permită responsabilizarea deținătorilor de infrastructuri cibernetice"

    Țara noastră are nevoie de un act normativ adaptat realităților în materie de securitate cibernetică, este de părere Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, amintind că, la momentul actual, nu este promovat și avizat un act normativ care să reglementeze acest domeniu.

    Domnul Țuțuianu afirmă că România trebuie să implementeze măsurile de diminuare a vulnerabilităților de securitate cibernetică, respectiv Directiva europeană nr. 2016/1148 (Directiva NIS) privind securitatea rețelelor și a sisŹtemelor informatice care vizează asigurarea securității rețelelor și sistemelor informatice la nivelul operatorilor de servicii esențiale și al furnizorilor de servicii digitale.

    Domnia sa menționează: "Acest lucru înseamnă că trebuie să stabilim prin norma juridică internă desemnarea autorităților competente la nivel național, cerințele minime de securitate în domeniu, obligația de notificare a incidentelor și monitorizarea acestora, adoptarea de măsuri de pregătire, de răspuns și reacție, cooperarea între sectorul public și privat, creșterea conștientizării, măsuri de instruire și educație, furnizarea de alerte timpurii și prioritizarea securității cibernetice în plan național".

    Adrian Țuțuianu subliniază că termenul de implementare a Directivei NIS este 9 mai 2018.

    "Cred ca România are nevoie de un cadru legislativ adecvat, care să permită responsabilizarea deținătorilor de infrastructuri cibernetice, creșterea capacităților de reacție la incidente cibernetice și diminuarea impactului acestora", declară Adrian Țuțuianu.

    În opinia domniei sale, autoritățile trebuie să asigure reglementarea atribuțiilor instituțiilor cu responsabilități în domeniu și a obligațiilor deținătorilor de infrastructuri cu valențe critice pentru securitatea națională, precum și definirea unor standarde minime de securitate și alocarea resurselor necesare.

    "Este nevoie să armonizăm demersurile pe dimensiunea securității cibernetice cu cele ale partenerilor din UE și NATO, pentru o abordare coerentă și eficientă a provocărilor și oportunităților specifice spațiului cibernetic", susține Adrian Țuțuianu, adăugând: "Este nevoie să dezvoltăm mecanismele de apărare cibernetică, în condițiile în care agresiunea cibernetică e una dintre cele mai dinamice amenințări la adresa securității naționale".

    Adrian Țuțuianu mai spune că autoritățile au preocupări pentru modificarea Legii privind securitatea națională, a Legii de organizare și funcționare a SRI, modificarea și completarea actelor normative care privesc terorismul. "Sunt cel puțin 15 acte normative care necesită modifcări substanțiale. Avem nevoie de o lege care să stabilească cadrul legislativ în domeniul securității cibernetice", conchide Adrian Țuțuianu.

    Adrian Țuțuianu: "Adoptarea Directivei NIS este o problemă la fel de presantă ca altele care țin de securitate națională".

    Adrian Țuțuianu: "În 2013, Guvernul a adoptat strategia de securitate cibernetică și planul de acțiune la nivel național privind implementarea sistemelor naționale de securitate cibernetică, iar în 2014 a fost adoptată în Parlament Legea privind securitatea cibernetică a României, care a fost contestată la Curtea Constituțională, unde a fost declarată în integralitate ca fiind neconstituțională.
    În 2016, fostul guvern a discutat despre refacerea acestui act normativ, documentul a parcurs și un proces de avizare, dar s-a blocat în structurile guvernamentale".

    MIRCEA GRIGORAȘ, CERT-RO: "Odată descoperită o vulnerabilitate, ea ar trebui raportată"
    TEODOR CIMPOEȘU, DELOITTE: "Urmează agresiuni cibernetice pentru România"
    BOGDAN PĂTRAȘCU, MANAGER CYBER SECURITY CERTSIGN: "Trebuie să implementăm un program de conștientizare privind securitatea"
    RĂZVAN CODREANU, ENERSEC TECHNOLOGY: "Noua legislație europeană de protecție a datelor personale prevede amenzi de 20 de milioane de euro"
    MARIUS BOSTAN, FOST MINISTRU AL COMUNICAȚIILOR: "Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"
    DEPUTATUL VARUJAN PAMBUCCIAN: "Bitcoin este o ficțiune"
    IULIAN LUPU, ASF: "Furtul datelor, dezinformarea și produsele software dăunătoare - printre riscurile cibernetice"
    RĂZVAN GRIGORESCU, CEC BANK: "Se rulează cantități enorme de informații fără ca noi să realizăm acest lucru"


.