Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
MONICA MACOVEI, SCOASĂ ȚAP ISPĂȘITOR ÎN RAPORTUL SIPA
BURSA 14.06.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Raportul SIPA a fost citit, ieri, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților. Documentul de 58 de pagini a fost formulat ca un adevărat rechizitoriu la adresa fostului ministru al justiției, actualul europarlamentar Monica Macovei.
     Raportul a fost întocmit după ce au fost audiate 46 de persoane din cele 57 invitate și care au avut legătură cu faptele descrise în document și s-a cores­pondat în 71 de adrese cu mai multe instituții ale statului cu atribuții în domeniul siguranței naționale.
     Din analizarea raportului întocmit de comisia condusă de senatorul Șerban Nicolae, reținem că întreaga res­ponsabilitate este atribuită fostului ministru al justiției, Monica Macovei.
     Primul serviciu al Ministerului Jus­tiției cu atribuții în domeniul protecției și anticorupției a fost înființat în anul 1991 sub denumirea de Serviciul Independent Operativ, care privea activitatea din penitenciare.
     În anul 1997, prin HG 65/1997, SIO s-a transformat în Serviciul Independent de Protecția și Anticorupție (SIPA). În cursul anului 2004 se înființează Direcția Generală de Protecție și Anticorupție(DGPA) din cadrul Ministerului Justiției.
     După numai doi ani, prin HG 127/2006, la propunerea ministrului Monica Macovei, DGPA a fost des­ființată, iar arhiva ei a fost predată Administrației Naționale a Penitenciarelor.
     Membrii comisiei au verificat și audiat persoanele care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA regis­trul de intrări-ieșiri, documentelor secrete și strict-secrete.
     În raport se menționează că decizia desființării DGPA a fost luată de Monica Macovei, așa după cum a declarat unul dintre consilierii personali în perioada 2005-2007 ai fostului ministru al justiției.
     În documentul citit miercuri în plenul Parlamentului se spune că Monica Macovei "a urmărit sistematic să dovedească ineficiența DGPA, căutând astfel să ofere o justificare a demersului său".
     Din datele furnizate de raport reiese că în anul 2005, Monica Macovei și Dan Tăpălagă s-au prezentat la sediul DGPA, unde au sigilat două fișete cu arhivă.
     "Prin sigilarea fișetelor în care ofițerii operativi depozitau documente în lucru s-a creat o tulburare însemnată în buna desfășurare a activității DGPA, pentru că o parte dintre lucrărtorii instituției nu a mai avut posibilitatea să își îndeplinească atribuțiile legale. Apreciem că acest aspect ar fi putut duce la periclitarea siguranței naționale deoarece informațiile din fișetele sigilate nu au mai putut fi transmise către beneficiarii legali", se arată în raportul Comisiei SIPA.
     * Macovei, fără certificat ORNISS în anul 2005
     În documentul prezentat ieri aleșilor neamului se arată că Monica Macovei a abuzat, cu prilejul descinderii din 20 ianuarie 2005, la ora 20, la sediul DGPA, de funcția de ministru al justiției. Deși i s-ar fi cerut de către ofițerii DGPA să prezinte certificatul ORNISS care i-ar fi permis accesul la documentele secrete și strict-secrete, Monica Macovei nu l-a prezentat, abuzând de funcția de ministru al jus­tiției și le-a solicitat imperativ ofițerilor să des­chidă biroul, să desigileze, să des­chidă fișetele și să vadă documentele arhivate. Cu acest prilej, Monica Macovei a luat un registru din cursul anului 2003 sau 2004, după cum a declarat Comisiei SIPA Dumitru Frățilă, unul dintre angajații fostei DGPA. Registrul respectiv a fost pus într-un plic și predat ministrului Monica Macovei, pe baza unui proces-verbal.
     Din corespondența purtată de Comisia SIPA cu ORNISS a rezultat că la data de 20 ianuarie 2005, Monica Macovei și Dan Tăpălagă nu aveau certificat de securitate sau autorizație de acces la informații clasificate, documente care le-ar fi permis accesul la fișetele din cadrul arhivei DGPA.
     Membrii comisiei susțin că Monica Macovei nu putea beneficia de acces liber prin prisma funcției de ministru al justiției, deoarece această facilitate a fost introdusă abia după doi ani, începând cu data de 7 octombrie 2007, prin efectul legii 268/2007.
     Fostul membru al comisiei din cadrul Ministerului Justiției pentru inventarierea arhivei DGPA, Marius Oprea, a declarat în fața Comisiei SIPA că a "redactat draftul hotărârii care a dus la desființarea DGPA".
     Membrii Comisiei SIPA susțin în documentul citit în Parlament că "acțiunea de desființare a DGPA a fost minuțios pregătită, premeditată de minis­trul justiției, Monica Macovei".
     În raport se face referire și la Protocolul încheiat de ministrul Monica Macovei și Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea unui audit public intern la DGPA, protocol care, în opinia membrilor Comisiei SIPA, ar fi încălcat dispozițiile legii 672/2002, deoarece la nivelul Ministerului Justiției exista un serviciu care se ocupa cu auditarea instituțiilor din subordine.
     În raport se susține că pentru des­ființarea DGPA ar fi fost necesar avizul Consiliului Suprem de Aprărare a Țării, dat fiind faptul că activitatea instituției din cadrul Ministerului Justiției privea și aspecte de siguranță națională.
     * Comisia cere Parchetului anchetarea Monicăi Macovei
     La finalul raportului sunt inserate și concluzii de ordin general din care spicuim:
     "1. Este imperios necesar, raportat la contextul socio-politic actual, să se reanalizeze Legea siguranței naționale a României și legile referitoare la protecția informațiilor clasificate și, după caz, să se procedeze la modificarea corespunzătoare a lor;
     2. Apreciem că instituirea obligației, în sarcina celor invitați de a participa la ședințele unei Comisii parlamentare de anchetă, la care au primit invitație, poate fi realizată doar prin antrenarea unei forme de răspundere juridică, stabilită prin lege. Această lege ar fi de natură să transpună în sistemul de juridic anumite Decizii ale Curții Constituționale, pronunțate care au stipulat cu privire la acest gen de situații.
     3. Prin ridicarea și scoaterea, din sediul fostei DGPA, de către doamna Monica Luisa Macovei, a registrului de evidență a documentelor, aferent anului 2003-2004, s-au încălcat prevederile art. 9 alin 3 din Legea nr. 16 privind Arhivele Naționale; de asemenea, informațiile cuprinse în aceset registru ar fi putut fi folosite de către doamna ministru pentru identificarea unor documente cu care, spre exemplu, să șantejeze magistrații sau persoanele publice pe care acestea le vizau."
     Comisia parlamentară care a analizat activitatea SIPA/DGPA a formulat și câteva recomandări:
     - Transmiterea prezentului raport la Consiliul Suprem de Apărare a Țării;
     - Transmiterea prezentului raport la SRI, în vederea dispunerii măsurilor din competență, cu privire la:
     a) Executarea unor verificări /controale la Ministerul Justiției pe linia res­pectării normelor legale de protecție a informațiilor clasificate (...);
     b) Efectuarea unei expertize tehnice a copiatorului identificat în holul de la intrarea în spațiile unde este depozitată arhiva fostei DGPA;
     c) Executarea unor verificări/controale la Administrația Naționale a Penitenciarelor, în scopul stabilirii dacă sunt respectate normelor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate la locul de depozitare a arhivei fostei DGPA.
     - Transmiterea prezentului raport la Parchetul General pentru a stabili:
     a) Dacă emiterea HG 127/2006 a fost de natură să aducă prejudicii siguranței naționale;
     b) Dacă acțiunea fostului ministru Monica Macovei de a sigila fiștele în care ofițerii operativi ai fostei DGPA depozitau documente de lucru întrunește elementele constitutive ale faptei prevăzute și sancționate de art. 248 din Codul penal în vigoare la data săvârșirii faptei.
     Reamintim că în data de 7 iunie 2018, actualul europarlamentar Monica Macovei afirma că a desființat SIP, pentru că existau informații publice că acest serviciu era folosit pentru "șantajarea magistraților", iar Comisia Europeană "spunea clar că nu se justifică existența unui serviciu de informații în subordinea ministrului Justiției".
     "Cei care, ca mine, vor ca judecătorii și procurorii să fie liberi și independenți, să fie feriți de presiuni, intimidări și șantaj, "încalcă' legea. Mai rămâne ca PSDși ALDE să reînființeze SIPA și să o pună șefă pe Rodica Stănoiu", a afirmat Monica Macovei.
     * Opoziția, opinie separată
     După citirea raportului în plenul Parlamentului, membrii opoziției politice au formulat opinii separate prin care au solicitat respingerea raportului.
     Liberalii au spus că în loc ca să fie devoalată poliția politică făcută de DGPA pe vremea Rodicăi Stănoiu, ministrul social-democrat al justiției, comisia s-a ocupat de urmărirea unor pis­te false sau de "statul paralel".
     Senatorul Mihai Roman a concluzionat: "Din ce s-a spus aici de către unii parlamentari, am reținut că părinții statului paralel au fost Traian Băses­cu și Monica Macovei. Eu spun că nașii de cununie ai statului paralel au fost Liviu Dragnea și Victor Ponta, noua familie tradițională a politicii românești. Niciun liberal nu a tăiat porcul la vila de protocol a SRI".
     USR, prin vocea lui Mihai Goțiu, a acuzat că scopul comisiei SIPA a fost altul - de a arăta că până în anul 2004 o instituție creată drept un serviciu de informații s-a ocupat de fapt cu poliția politică a magistraților -, iar acest scop a fost schimbat de majoritatea PSD-ALDE în acuzarea unor foști miniștri de justiție și a unor jurnaliști.
     "Arhiva SIPA și ulterior a DGPA conținea și informații referitoare la viața privată a magistraților, informații menite să poată atrage șantajarea judecătorilor și procurorilor și pervertirea actului de justiție, după cum au afirmat Marius Oprea și Cristian Dănileț", a susținut senatorul Mihai Goțiu.
     El s-a referit și la modul în care se făceau numirile pe vremea ministrului Rodica Stănoiu.
     "Fostul ministru al Justiției de la începutul anilor 2000, Rodica Stănoiu, a recunoscut, în fața Comisiei parlamentare, că l-a numit pe Marian Ureche ca șef al DGPA în urma intervenției fostului șef al Serviciului Român de Informații, Radu Timofte. Stranie coincidență, conform informațiilor publice și confirmate prin sentințe judecătorești definitive, Marian Ureche este un fost înalt lucrător în Securitatea comunistă - perioadă în care s-a ocupat și de un serviciu specializat în urmărirea și intimidarea procurorilor și judecătorilor -, iar Rodica Stănoiu a fost, în aceeași perioadă, unul dintre colaboratorii lui", a concluzionat Mihai Goțiu.
     Reprezentantul PMP, Robert Turces­cu a susținut că "raportul întocmit de comisie este o mizerie, pentru că nu arată poliția politică făcută de DGPA împotriva magistraților până în anul 2004, sub conducerea ministrului Rodica Mihaela Stănoiu".
     Parlamentarii puterii au spus că sunt de acord cu raportul întocmit de Comisia SIPA, document care a fost însușit de Legislativ, fiind adoptat cu 166 de voturi pentru, 54 împotrivă, 4 abțineri. O persoană nu a votat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 09:27)  
 Jalnic! O mizerie a fost inlocuita cu alta mizerie. Fiecare a preluat de la precedentii practicile de presiune si opresiune, le-a dezvoltat si le-a folosit strict in interese politic (inclusiv la presiunea unor foruri externe)


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ionescu , in data de 14.06.2018, ora 15:38)
 
 Nu o cred pe Macovei ca a vrut binele magistratilor. Cand a intrat ilegal in arhiva si-a sustras dosarul ei. Ca sa nu afle lumea ce hram poarta.


 
2.  SECRETE vs ALEGĂTORI !!!
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 12:39)  
 SECRETOMANIA APOCALIPSIZEAZĂ ROMANIA !!! CUM ??? STEP BY STEP !!!


 
3.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 14.06.2018, ora 15:21)  
 ...


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Ionescu , in data de 14.06.2018, ora 15:36)
 
 Da, dar s-o ia cu ea si pe Rodica Mihaela Stanoiu, mama SIPA.


 
4.  Alo, Tudorel!
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.06.2018, ora 16:05)  
 Lasa vrajala!
 Vrem sa stim care au fost magistratii santajati cu dosare SIPA, de catre Statul paralel a lui Stanoiu, Basescu si Iohannis. Vedeti sa nu-i scoateti cele mai multe azuri lui Iohannis. Dupa cit va duce lipsa de minte, sunteti in stare. :)) El a ajuns sa detina puterea cind SIPA era sub cheie! :))


 
5.  Comisia borfasilor
    (mesaj trimis de Gygy în data de 14.06.2018, ora 17:08)  
 Trebuie sa fii naiv sau oligofren sa pui baza pe ineptiile debitate de o comisie a borfasilor ! Condusa de un individ care nu prezinta minime garantii morale ! Ca sa nu mai vorbim de cele profesionale !


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 20:40)  
 Macovei n-a fost deloc țap ispășitor: a fost un cancer pentru România.
 În plan juridic a potențat sistemul securist subordonându-i-l lui Băsescu.
 Iar pe plan economic a realizat unul din cele mai mari jafuri din ultimii 30 de ani: restitutio ad integrum. De legea asta au beneficiat securiștii, membrii ai tuturor partidelor politice precum și dușmanii României.


 
Aceeasi sectiune (Strategia Nationala Anticoruptie)
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8739
2.3865
3.1090
4.0786
0.1808
0.6256
0.2252
4.6677
5.3242
1.4484
3.5984
0.2369
0.4950
1.0874
0.0616
0.4523
0.6964
4.0341
0.2816
1.0799
0.5830
0.0547
0.3585
0.2140
2.6526
0.0395
0.1445
1.0983
0.6295
0.1235
159.3098
5.6340
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.