MONICA MACOVEI, SCOASĂ ȚAP ISPĂȘITOR ÎN RAPORTUL SIPA
BURSA 14.06.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Raportul SIPA a fost citit, ieri, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților. Documentul de 58 de pagini a fost formulat ca un adevărat rechizitoriu la adresa fostului ministru al justiției, actualul europarlamentar Monica Macovei.
     Raportul a fost întocmit după ce au fost audiate 46 de persoane din cele 57 invitate și care au avut legătură cu faptele descrise în document și s-a cores­pondat în 71 de adrese cu mai multe instituții ale statului cu atribuții în domeniul siguranței naționale.
     Din analizarea raportului întocmit de comisia condusă de senatorul Șerban Nicolae, reținem că întreaga res­ponsabilitate este atribuită fostului ministru al justiției, Monica Macovei.
     Primul serviciu al Ministerului Jus­tiției cu atribuții în domeniul protecției și anticorupției a fost înființat în anul 1991 sub denumirea de Serviciul Independent Operativ, care privea activitatea din penitenciare.
     În anul 1997, prin HG 65/1997, SIO s-a transformat în Serviciul Independent de Protecția și Anticorupție (SIPA). În cursul anului 2004 se înființează Direcția Generală de Protecție și Anticorupție(DGPA) din cadrul Ministerului Justiției.
     După numai doi ani, prin HG 127/2006, la propunerea ministrului Monica Macovei, DGPA a fost des­ființată, iar arhiva ei a fost predată Administrației Naționale a Penitenciarelor.
     Membrii comisiei au verificat și audiat persoanele care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA regis­trul de intrări-ieșiri, documentelor secrete și strict-secrete.
     În raport se menționează că decizia desființării DGPA a fost luată de Monica Macovei, așa după cum a declarat unul dintre consilierii personali în perioada 2005-2007 ai fostului ministru al justiției.
     În documentul citit miercuri în plenul Parlamentului se spune că Monica Macovei "a urmărit sistematic să dovedească ineficiența DGPA, căutând astfel să ofere o justificare a demersului său".
     Din datele furnizate de raport reiese că în anul 2005, Monica Macovei și Dan Tăpălagă s-au prezentat la sediul DGPA, unde au sigilat două fișete cu arhivă.
     "Prin sigilarea fișetelor în care ofițerii operativi depozitau documente în lucru s-a creat o tulburare însemnată în buna desfășurare a activității DGPA, pentru că o parte dintre lucrărtorii instituției nu a mai avut posibilitatea să își îndeplinească atribuțiile legale. Apreciem că acest aspect ar fi putut duce la periclitarea siguranței naționale deoarece informațiile din fișetele sigilate nu au mai putut fi transmise către beneficiarii legali", se arată în raportul Comisiei SIPA.
     * Macovei, fără certificat ORNISS în anul 2005
     În documentul prezentat ieri aleșilor neamului se arată că Monica Macovei a abuzat, cu prilejul descinderii din 20 ianuarie 2005, la ora 20, la sediul DGPA, de funcția de ministru al justiției. Deși i s-ar fi cerut de către ofițerii DGPA să prezinte certificatul ORNISS care i-ar fi permis accesul la documentele secrete și strict-secrete, Monica Macovei nu l-a prezentat, abuzând de funcția de ministru al jus­tiției și le-a solicitat imperativ ofițerilor să des­chidă biroul, să desigileze, să des­chidă fișetele și să vadă documentele arhivate. Cu acest prilej, Monica Macovei a luat un registru din cursul anului 2003 sau 2004, după cum a declarat Comisiei SIPA Dumitru Frățilă, unul dintre angajații fostei DGPA. Registrul respectiv a fost pus într-un plic și predat ministrului Monica Macovei, pe baza unui proces-verbal.
     Din corespondența purtată de Comisia SIPA cu ORNISS a rezultat că la data de 20 ianuarie 2005, Monica Macovei și Dan Tăpălagă nu aveau certificat de securitate sau autorizație de acces la informații clasificate, documente care le-ar fi permis accesul la fișetele din cadrul arhivei DGPA.
     Membrii comisiei susțin că Monica Macovei nu putea beneficia de acces liber prin prisma funcției de ministru al justiției, deoarece această facilitate a fost introdusă abia după doi ani, începând cu data de 7 octombrie 2007, prin efectul legii 268/2007.
     Fostul membru al comisiei din cadrul Ministerului Justiției pentru inventarierea arhivei DGPA, Marius Oprea, a declarat în fața Comisiei SIPA că a "redactat draftul hotărârii care a dus la desființarea DGPA".
     Membrii Comisiei SIPA susțin în documentul citit în Parlament că "acțiunea de desființare a DGPA a fost minuțios pregătită, premeditată de minis­trul justiției, Monica Macovei".
     În raport se face referire și la Protocolul încheiat de ministrul Monica Macovei și Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea unui audit public intern la DGPA, protocol care, în opinia membrilor Comisiei SIPA, ar fi încălcat dispozițiile legii 672/2002, deoarece la nivelul Ministerului Justiției exista un serviciu care se ocupa cu auditarea instituțiilor din subordine.
     În raport se susține că pentru des­ființarea DGPA ar fi fost necesar avizul Consiliului Suprem de Aprărare a Țării, dat fiind faptul că activitatea instituției din cadrul Ministerului Justiției privea și aspecte de siguranță națională.
     * Comisia cere Parchetului anchetarea Monicăi Macovei
     La finalul raportului sunt inserate și concluzii de ordin general din care spicuim:
     "1. Este imperios necesar, raportat la contextul socio-politic actual, să se reanalizeze Legea siguranței naționale a României și legile referitoare la protecția informațiilor clasificate și, după caz, să se procedeze la modificarea corespunzătoare a lor;
     2. Apreciem că instituirea obligației, în sarcina celor invitați de a participa la ședințele unei Comisii parlamentare de anchetă, la care au primit invitație, poate fi realizată doar prin antrenarea unei forme de răspundere juridică, stabilită prin lege. Această lege ar fi de natură să transpună în sistemul de juridic anumite Decizii ale Curții Constituționale, pronunțate care au stipulat cu privire la acest gen de situații.
     3. Prin ridicarea și scoaterea, din sediul fostei DGPA, de către doamna Monica Luisa Macovei, a registrului de evidență a documentelor, aferent anului 2003-2004, s-au încălcat prevederile art. 9 alin 3 din Legea nr. 16 privind Arhivele Naționale; de asemenea, informațiile cuprinse în aceset registru ar fi putut fi folosite de către doamna ministru pentru identificarea unor documente cu care, spre exemplu, să șantejeze magistrații sau persoanele publice pe care acestea le vizau."
     Comisia parlamentară care a analizat activitatea SIPA/DGPA a formulat și câteva recomandări:
     - Transmiterea prezentului raport la Consiliul Suprem de Apărare a Țării;
     - Transmiterea prezentului raport la SRI, în vederea dispunerii măsurilor din competență, cu privire la:
     a) Executarea unor verificări /controale la Ministerul Justiției pe linia res­pectării normelor legale de protecție a informațiilor clasificate (...);
     b) Efectuarea unei expertize tehnice a copiatorului identificat în holul de la intrarea în spațiile unde este depozitată arhiva fostei DGPA;
     c) Executarea unor verificări/controale la Administrația Naționale a Penitenciarelor, în scopul stabilirii dacă sunt respectate normelor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate la locul de depozitare a arhivei fostei DGPA.
     - Transmiterea prezentului raport la Parchetul General pentru a stabili:
     a) Dacă emiterea HG 127/2006 a fost de natură să aducă prejudicii siguranței naționale;
     b) Dacă acțiunea fostului ministru Monica Macovei de a sigila fiștele în care ofițerii operativi ai fostei DGPA depozitau documente de lucru întrunește elementele constitutive ale faptei prevăzute și sancționate de art. 248 din Codul penal în vigoare la data săvârșirii faptei.
     Reamintim că în data de 7 iunie 2018, actualul europarlamentar Monica Macovei afirma că a desființat SIP, pentru că existau informații publice că acest serviciu era folosit pentru "șantajarea magistraților", iar Comisia Europeană "spunea clar că nu se justifică existența unui serviciu de informații în subordinea ministrului Justiției".
     "Cei care, ca mine, vor ca judecătorii și procurorii să fie liberi și independenți, să fie feriți de presiuni, intimidări și șantaj, "încalcă' legea. Mai rămâne ca PSDși ALDE să reînființeze SIPA și să o pună șefă pe Rodica Stănoiu", a afirmat Monica Macovei.
     * Opoziția, opinie separată
     După citirea raportului în plenul Parlamentului, membrii opoziției politice au formulat opinii separate prin care au solicitat respingerea raportului.
     Liberalii au spus că în loc ca să fie devoalată poliția politică făcută de DGPA pe vremea Rodicăi Stănoiu, ministrul social-democrat al justiției, comisia s-a ocupat de urmărirea unor pis­te false sau de "statul paralel".
     Senatorul Mihai Roman a concluzionat: "Din ce s-a spus aici de către unii parlamentari, am reținut că părinții statului paralel au fost Traian Băses­cu și Monica Macovei. Eu spun că nașii de cununie ai statului paralel au fost Liviu Dragnea și Victor Ponta, noua familie tradițională a politicii românești. Niciun liberal nu a tăiat porcul la vila de protocol a SRI".
     USR, prin vocea lui Mihai Goțiu, a acuzat că scopul comisiei SIPA a fost altul - de a arăta că până în anul 2004 o instituție creată drept un serviciu de informații s-a ocupat de fapt cu poliția politică a magistraților -, iar acest scop a fost schimbat de majoritatea PSD-ALDE în acuzarea unor foști miniștri de justiție și a unor jurnaliști.
     "Arhiva SIPA și ulterior a DGPA conținea și informații referitoare la viața privată a magistraților, informații menite să poată atrage șantajarea judecătorilor și procurorilor și pervertirea actului de justiție, după cum au afirmat Marius Oprea și Cristian Dănileț", a susținut senatorul Mihai Goțiu.
     El s-a referit și la modul în care se făceau numirile pe vremea ministrului Rodica Stănoiu.
     "Fostul ministru al Justiției de la începutul anilor 2000, Rodica Stănoiu, a recunoscut, în fața Comisiei parlamentare, că l-a numit pe Marian Ureche ca șef al DGPA în urma intervenției fostului șef al Serviciului Român de Informații, Radu Timofte. Stranie coincidență, conform informațiilor publice și confirmate prin sentințe judecătorești definitive, Marian Ureche este un fost înalt lucrător în Securitatea comunistă - perioadă în care s-a ocupat și de un serviciu specializat în urmărirea și intimidarea procurorilor și judecătorilor -, iar Rodica Stănoiu a fost, în aceeași perioadă, unul dintre colaboratorii lui", a concluzionat Mihai Goțiu.
     Reprezentantul PMP, Robert Turces­cu a susținut că "raportul întocmit de comisie este o mizerie, pentru că nu arată poliția politică făcută de DGPA împotriva magistraților până în anul 2004, sub conducerea ministrului Rodica Mihaela Stănoiu".
     Parlamentarii puterii au spus că sunt de acord cu raportul întocmit de Comisia SIPA, document care a fost însușit de Legislativ, fiind adoptat cu 166 de voturi pentru, 54 împotrivă, 4 abțineri. O persoană nu a votat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 09:27)  
 Jalnic! O mizerie a fost inlocuita cu alta mizerie. Fiecare a preluat de la precedentii practicile de presiune si opresiune, le-a dezvoltat si le-a folosit strict in interese politic (inclusiv la presiunea unor foruri externe)


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ionescu , in data de 14.06.2018, ora 15:38)
 
 Nu o cred pe Macovei ca a vrut binele magistratilor. Cand a intrat ilegal in arhiva si-a sustras dosarul ei. Ca sa nu afle lumea ce hram poarta.


 
2.  SECRETE vs ALEGĂTORI !!!
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 12:39)  
 SECRETOMANIA APOCALIPSIZEAZĂ ROMANIA !!! CUM ??? STEP BY STEP !!!


 
3.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 14.06.2018, ora 15:21)  
 ...


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Ionescu , in data de 14.06.2018, ora 15:36)
 
 Da, dar s-o ia cu ea si pe Rodica Mihaela Stanoiu, mama SIPA.


 
4.  Alo, Tudorel!
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.06.2018, ora 16:05)  
 Lasa vrajala!
 Vrem sa stim care au fost magistratii santajati cu dosare SIPA, de catre Statul paralel a lui Stanoiu, Basescu si Iohannis. Vedeti sa nu-i scoateti cele mai multe azuri lui Iohannis. Dupa cit va duce lipsa de minte, sunteti in stare. :)) El a ajuns sa detina puterea cind SIPA era sub cheie! :))


 
5.  Comisia borfasilor
    (mesaj trimis de Gygy în data de 14.06.2018, ora 17:08)  
 Trebuie sa fii naiv sau oligofren sa pui baza pe ineptiile debitate de o comisie a borfasilor ! Condusa de un individ care nu prezinta minime garantii morale ! Ca sa nu mai vorbim de cele profesionale !


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, ora 20:40)  
 Macovei n-a fost deloc țap ispășitor: a fost un cancer pentru România.
 În plan juridic a potențat sistemul securist subordonându-i-l lui Băsescu.
 Iar pe plan economic a realizat unul din cele mai mari jafuri din ultimii 30 de ani: restitutio ad integrum. De legea asta au beneficiat securiștii, membrii ai tuturor partidelor politice precum și dușmanii României.


 
Aceeasi sectiune (Strategia Nationala Anticoruptie)
ÎN AȘTEPTAREA NOMINALIZĂRII VIITORULUI ȘEF AL DNA
DUPĂ REVOCAREA ȘEFEI DNA, URMEAZĂ CEA A ȘEFEI ÎCCJ?
PENTRU NEAPLICAREA NORMELOR PRIVIND COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR,
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.08.2018
BVB
     * OMV Petrom a asigurat aproximativ 33% din rulajul total
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 38,61 milioane de lei (8,31...  click să citești tot articolul
22.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în așteptarea negocierilor comerciale SUA-China, din această săptămână.  click să citești tot articolul
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.