Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
Parteneri Media
 

 
Conferința "Viitorul bursier al SIF-urilor și FP" - ediția a III-a

MIRCEA URSACHE, ASF: "Vom concerta toate legăturile dintre acționari"
 
mărește imaginea
    Dan Paul, Asociația Brokerilor: "Sunt curios dacă între concertările pentru Adunările generale de la SIF-uri va exista și grupul Veranda"

    Ursache: "Analizez limitarea, prin act normativ, a dreptului la răscumpărări și reduceri de capital la maximum una sau două pe an"

    Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat, ieri, că instituția urmează să dispună concertări între acționarii care sunt în legătură, înaintea adunărilor generale ale acționarilor programate la SIF-uri luna viitoare, iar drepturile de vot ale grupurilor concertate vor fi limitate la 5% - pragul legal de deținere.

    Domnia sa a declarat: "Indiferent de ce se va întâmpla, cât timp există actuala legislație (n.r. pragul de deținere de 5% la SIF-uri), orice relație între acționari, indiferent cât de nevinovată o să pară, va face obiectul concertării și respectiv a suspendării dreptului de vot".

    Oficialul ASF a avertizat: "Informațiile noastre (n.r. ale ASF) au un mare grad de exactitate".

    Potrivit domnului Ursache, recent, ASF a sesizat organele de cercetare penală, după ce un investitor i-a semnalat încheierea unei concertări, din cauza prețului neserios la care s-au vândut acțiunile respective.

    Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, i-a adresat o provocare publică lui Mircea Ursache: "Sunt curios dacă, între concertările, pentru adunările generale de la SIF-uri, va exista și grupul Veranda, fără nici o legătură cu nici un mall din București. Sunt curios dacă va exista această concertare. Dacă nu, o să încerc să vă ajut pe cale oficială".

    În august 2015, SIF Moldova a luat locul SIF Oltenia în proiectul mall-ului Veranda, dezvoltat de familia Pogonaru în zona Obor din Capitală.

    Atunci, conducerea SIF Moldova a anunțat că filiala sa - Real Estate Asset SA - a achiziționat 6.555.211 acțiuni Prodplast Imobiliare (PPLI) care a dezvoltat mall-ul Veranda, în valoare de 39,9 milioane lei și 643.859 acțiuni Nord în valoare de 4,8 milioane lei.

    Anterior, conflictul Pogonaru-Ciurezu se extinsese asupra planului de finanțare a mall-ului "Veranda".

    "Înființarea unui fond suveran de investiții - necesitate absolută pentru dezvoltarea țării"

    În prezent, țara noastră poate să spere la statutul de piață emergentă, este de părere Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), menționând însă că, odată obținut acest statut, "investitorilor trebuie să le oferi ceva".

    Domnia sa declară: "Dacă acum câțiva ani am piedut la limită în fața unui stat asiatic, astăzi cred că, prin îndeplinirea criteriilor pe care agențiile internaționale de rating le-au evaluat, putem să sperăm la accesul pe o piață emergentă. Dar, cu ce? Numai cu reglementarea, nu e de ajuns. Numai cu un sistem de supraveghere bazat pe risc, sub consultanță internațională, nu este de ajuns. Investitorilor trebuie să le oferi ceva".

    Oficialul ASF menționează că Polonia a realizat, în urmă cu ceva vreme, o tranzacție de 2,6 miliarde de euro, cumpărând cota de 32,8% pe care UniCredit Italia a vândut-o la PKO Bank, a doua bancă poloneză. "Polonia a cumpărat această cotă prin fondul guvernmental și o companie de asigurări deținută integral de stat, Executivul devenind astfel cel mai mare acționar al acestei bănci", spune domnul Ursache.

    Potrivit domniei sale, în ultimele zile, ASF a avut întâlniri cu AmCham, cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, Coaliția pentru Modernizarea României, BERD, pentru discuții referitoare la necesitatea fie a continuării listărilor de către guvern, fie a înființării unui fond suveran.

    "Cred că, astăzi, observațiile și propunerile pe care toți acești parteneri ni le-au oferit arată că înființarea fondului suveran de investiții nu este numai un punct dintr-un program de guvernare, ci o necesitate absolută pentru dezvoltarea României", atrage atenția Mircea Ursache, subliniind că ASF, în calitate de reglementator, își dorește un fond suveran, care să fie activ în piața de capital, nu unul care să funcționeze ca o societate comercială care administrează doar niște pachete de acțiuni.

    Din toți banii din privatizări, aproape 7 miliarde de euro, conform BNR, mai sunt în conturi 2,2 miliarde disponibile la nivelul Trezoreriei statului, cu care în niciun caz nu se pot rezolva până în 2020 investiții de 10 miliarde de euro, cât și-a propus statul român.

    "Nu îmi doresc o legislație națională originală în piața de capital, ci o legislație națională racordată la cea europeană"

    Cel mai important lucru pe care îl are în atenție, în prezent, piața de capital, este, conform vicepreședintelui ASF, Mircea Ursache, aplicarea directivei europene MIFID II. "Proiectul de act normativ este înaintat Parlamentului, o să înceapă dezbaterile la comisiile de specialitate", a declarat domnia sa, precizând: "Încheiem un capitol legislativ care va schimba complet din punct de vedere al reglementării naționale, astfel încât toată legislația noastră să fie una europeană. Eu nu îmi doresc o legislație națională originală în piața de capital, ci o legislație națională racordată la cea europeană. Asta face MIFID II".

    MIFID II aduce cerințe stricte pentru admnistrarea portofoliului, a spus domnul Ursache, precizând: "În afară de faptul că este o provocare pentru piața de capital, MIFID II va presupune resurse umane și financiare mari pentru toată lumea. Practic, costurile de conformare la noile cerințe vor fi semnificative".

    Conform oficialului ASF, în momentul de față, o altă mare preocupare a autorității este cea legată de problemele pieței, în principal Secțiunea I a Depozitarului Central.

    "Săptămâna trecută, am discutat această problemă și cu reprezentanții BERD. Avem patru inițiative de soluționare a Secțiunii I. Sunt variante în afară de cele propuse de BVB și Asociația Brokerilor, una chiar propusă de BERD: crearea unui fond de investiții, care să fie administrat de un manager de fond cu reputație internațională și care să preia administrarea acțiunilor existente în toate conturile inactive", a declarat domnul Ursache, adăugând: "O a doua variantă vizează SIF-urile în mod direct: toate fondurile inactive din Secțiunea I a Depozitarului Central să fie valorificate de SIF-uri. Mai există o variantă demarată în laboratoarele de piață, care prevede preluarea de către AAAS a tuturor conturilor inactive".

    Mircea Ursache a afirmat: "Eu propun ca în viitorul imediat apropiat să avem o dezbatere pe care variantă să mergem, astfel încât să putem duce Parlamentului propunerea cea mai necesară, cea mai utilă, care să rezolve problema a aproape 250 de milioane de euro care stau blocați în acțiunile fondurilor inactive de la Depozitarul Central".

    Conform oficialului ASF, SIF-urile dețin active de peste 7,5 miliarde de lei, "dar și o istorie plină de controverse". Domnia sa a spus: "Astăzi, SIF-urile nu mai sunt acele societăți financiare în care cuponarii dețin majoritatea. Întrebarea de fond este: mai e necesar ca aceste fonduri să fie reglementate prin lege, împotriva voinței acționarilor? Mai poate statul interveni în procesul decizional al acestora? Mai poate fi îngrădit dreptul de proprietate printr-o lege care astăzi este neconstituțională?

    Care e motivul pentru care într-o piață nu se respectă libera concurență, avem fond de investiții care nu are niciun prag de deținere și avem SIF-urile pe care statul, printr-o lege veche, le blochează actul decizional al acționarilor".

    Domnul Mircea Ursache subliniază că nu există motive de îngrijorare cu privire la acapararea de acțiuni de către grupuri de interse: "Din punctul acesta de vedere, eu sunt cel care supraveghez și nu văd astfel de tranzacții ulteriorare unei asemenea decizii. Vă asigur că actul normativ va avea prevederi exprese cu privire la apariția acțiunilor ascunse sau parcate de către unul sau altul dintre investitori".

    Domnul Ursache a subliniat că ASF are acces la orice cont bancar, la orice transfer din sistemul bancar național: "Cunoaștem în fiecare moment cumpărările, transferurile, întoarcerile de bani de la investitori. Este un semnal pe care îl transmit foarte clar: niciun abuz, nicio intervenție, nicio presiune nu se va face în clipa în care un act normativ cu privire la libertatea proprietarilor SIF-urilor, acționarilor, de a decide cu privire la problemele interne, la pragul de deținere, să fie afectat".

    Modificări privind evaluările și interviurile persoanelor cheie din entitățile supravegheate de ASF

    Domnul Ursache a declarat că, săptămâna trecută, ASF a reușit, "cu sprijinul pieței și a intervenției ferme a reprezentanților pieței", să modifice și să aprobe noua procedură cu privire la interviurile persoanelor cheie din entitățile supravegheate de ASF.

    "Interviul pentru autorizare, împreună cu analiza dosarului și cu analiza bunei reputații profesionale vor fi propuse de sector, iar comisiile de evaluare se vor numi numai de către vicepreședintele de sector, în baza importanței funcției pe care o evaluăm", a afirmat Mircea Ursache, adăugând: "Piața este foarte atentă la problemele noastre, ceea ce am primit ca reacții la o procedură (n.r. procedura de evaluare) este util".

    Regulamentul privind evaluarea funcțiilor de conducere de pe piața de capital a fost contestat de piață, în special după ce ASF nu l-a avizat pe Mihai Fercală în conducerea SIF Transilvania, în octombrie 2016, pe motiv că nu cunoaște activitatea companiei. Asociația Brokerilor a contestat, în instanță, regulamentul respectiv.

    "Nu cred că e treaba celor din ASF să intre în politica investițională"

    "Nu cred că e treaba celor din ASF să intre în politica investițională, dacă aceasta e făcută corect, în folosul acționarilor, pentru profit", a spus domnul Ursache, subliniind: "Subiectul răscumpărarii acțiunilor, al diminuării capitalului social, al distribuției de bani acționarilor este puternic discutat în ultima vreme foarte, ca urmare a politicii Fondului Proprietatea.

    Din punctul meu de vedere, este perfect legal ce se întâmplă.

    Teorii de genul «hai să căutăm o soluție ca să impozităm această distribuție doar ca să ducem banii înapoi spre dividende» este total greșită. Nu poți să impozitezi pachetele pe care le primești înapoi prin diminuarea capitalului social".

    Domnul Ursache a adăugat: "Eu am receptat ceea ce a transmis piața, analizez astfel de propuneri, inclusiv pe cea de a limita prin act normativ dreptul de răscumpărări și reduceri la maxim unul sau două pe an, dar din punctul meu de vedere, întoarcerea la introducerea de bariere în piață nu folosește nimănui, în condițiile în care noi vrem o piață liberă, europeană, care să se atașeze programului european de creare a pieței unice de capital, care să își urmeze cursul și fluxul până în 2019, când se va întâmpla acest deziderat".

    Mircea Ursache a mai declarat că este foarte important pentru ASF, în momentul de față, în exercitarea puterilor de autoritate, relația cu auditorii, pe care vrea să o dezvolte.

    "În alte state europene, autoritățile naționale lucrează direct cu auditorii", a subliniat Mircea Ursache.

    Pe de altă parte, domnia sa a amintit și de Legea prevenției: "Am propus ca pentru tot ce înseamnă contravenție, și ASF să facă parte din această lege". Domnul Ursache a adăugat "Dacă cineva vrea ca prin sancțiuni să scoată din piață pe cineva, atunci trebuie ca sancțiunea să fie însoțită și de suspendarea autorizației. Simpla sancțiune nu reprezintă și eliminarea din activitate a entităților supravegheate. Trebuie să milităm pe lângă Parlament ca pe partea acestor sancțiuni legate de raportări să funcționeze legea prevenției".

    Mircea Ursache: "Din 15 martie 2014 până în prezent, avem 29 de reduceri de tarife pe cote percepute și eliminări de tarife practicate de ASF".

    Iulian Stan: "SIF Transilvania își propune o politică de dividend echilibrată și răscumpărări de acțiuni"
     Bogdan Drăgoi propune lansarea "Programului Prima Listare"
    Gheorghe Piperea reclamă în instanță că valoarea nominală inițială a acțiunilor FP ar fi artificială
    Ovidiu Demetrescu, ARBA: "SIF-urile au datoria să fie un motor de creștere economică, nu unul de lichidare de dețineri"
    Dan Paul, Președintele Asociației Brokerilor: "Băncile care au criticat comisioanele brokerilor au fost foarte ipocrite"


.