Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
Parteneri media
 

 
 


 
Conferința "Viitorul pieței de capital românești" - a VI-a ediție

MIRCEA URSACHE, ASF: "Ludwik Sobolewski nu mai este directorul BVB"

mărește imaginea
     Cappon, Prodan și Sobolewski au susținut, ieri, interviurile pentru șefia BVB

    Ludwik Sobolewski nu mai este directorul general al Bursei de Valori București (BVB), a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a spus că ASF a efectuat o analiză privind guvernanța corporativă de la BVB.

    Domnia sa a fost întrebat care este rezultatul cercetării efectuate la operatorul de piață, în condițiile în care ASF a analizat comportamentul președintelui Lucian Anghel cu privire la convocarea ședințelor de CA.

    Administratorii BVB nu au reușit să se întrunească ca să decidă prelungirea mandatului de CEO al lui Ludwik Sobolewski, după care acesta a anunțat piața, printr-un raport curent, că i-a expirat contractul, dar nu și mandatul.

    Mircea Ursache a declarat: "Am făcut o analiză a guvernanței, ca un document intern. Nu este un document public. Singurul element pe care l-am făcut public din această analiză se referă la contractul directorului general. Cât timp contractul directorului general era valabil la toate capitolele, dar nu era valabil la un singur capitol, cel privind durata mandatului, am intervenit pe acest aspect. În rest, sunt problemele interne pe care le avem în vedere în procedura autorizării. Cred că așa am procedat corect".

    Domnia sa a adăugat: "Pentru noi, surpriza mare a fost că operatorul de piață, în loc să anunțe investitorii cu privire la decizia pe care am luat-o, adică constatarea ASF (n.r. că Sobolewski nu mai este director general), a găsit de cuviință să răspundă prin intermediul media".

    Comportamentul BVB în ocazia încheierii mandatului lui Sobolewski a fost criticat, ieri, în cadrul conferinței BURSA "Viitorul pieței de capital românești".

    Cristian Agalopol, Director Executiv Piețe de Capital, Citi România și Bulgaria, a spus că este greu să crești încrederea în BVB, cât timp în board sunt disensiuni privind numirea unui director.

    În schimb, președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, care este și vicepreședinte BVB, a declarat că raportul semnat de Sobolewski nu poate induce în eroare pe nimeni, căci orice student la Drept știe articolul 2009 din Codul Civil, potrivit căruia "mandatul este contractul între două părți".

    Din perspectiva micului investitor, fostul șef al privatizărilor din Energie, Gabriel Dumitrașcu, a subliniat că "lipsa de etică" a ajuns până la nivelul BVB: "Dacă operatorul pieței se confruntă cu aceeași problemă, la nivelul de top al managementului, îmi pun problema: oare la micul investitor se gândește cineva? Are sens ca un astfel de investitor să investească în piața de capital?"

     Consiliul BVB a audiat candidații pentru postul de director general

    Candidații pentru postul de director general al Bursei de Valori București - Paul Prodan, președintele Consiliului de Administrație al BT Capital Partners, Andre Cappon, președintele Grupului de consultanță CBM, Inc. din New York, și fostul CEO Ludwik Sobolewski - au susținut, ieri, interviurile în vederea angajării, în fața Consiliului Bursei, potrivit unor surse din piață.

    Recent, BVB a anunțat că a inițiat un proces intern de selecție pentru candidați la funcția de Director General, iar administratorii BVB au făcut propuneri până pe 15 septembrie.

    Cum pe listă au fost nominalizate numai trei nume - Cappon și Prodan și-au depus CV-uri și scrisori de intenție, iar Sobolewski a fost înscris din oficiu, fără să respecte procedura de selecție -, toți au fost invitați la interviu.

    Andre Cappon a susținut interviul primul, printr-o aplicație Internet, din Statele Unite, fiind urmat de Paul Prodan și Ludwik Sobolewski.

    Se pare că există șanse ca procesul de selecție să dureze mai puțin decât în trecut, deși BVB are un precedent în a-și încălca procedurile. În 2013, președintele BVB Lucian Anghel l-a adus, de mână, pe Sobolewski din Polonia, deși Bursa angajase un head-hunter să îi găsească CEO.

    Consiliul BVB este încă incomplet, al noulea membru Radu Hanga, ales la Adunarea Generală din 14 septembrie, fiind în proces de avizare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

    ADRIAN VASILESCU, BNR: "Puținătatea investițiilor - o mare problemă pe care o are țara noastră"
    GABRIEL DUMITRAȘCU, EXPERT ÎN ENERGIE: "Listările companiilor de stat au fost rodul unei conjuncturi și al pariurilor personale"
    PAUL PRODAN, BT CAPITAL PARTNERS: "Viitorul pieței de capital este roz"
    DAN PAUL, "ASOCIAȚIA BROKERILOR": "FSDI este o societate care va genera locuri de muncă pentru prieteni politici"
    ENACHE JIRU, MINISTERUL FINANȚELOR: "Fondul Suveran - catalizator al economiei, cu efect multiplicator al investițiilor publice"
    RADU HANGA, "AAF": "Între piața de capital și cea bancară există colaborare, nu competiție"
    ADRIAN CIGHI, VICE PREȘEDINTE FRANKLIN TEMPLETON INVESTMENTS: "Listarea Hidroelectrica ne-ar putea aduce statutul de piață emergentă"
    MIRCEA URSACHE, ASF: "Piața noastră de capital află vineri dacă îndeplinește criteriile ca să devină emergentă"
    CRISTIAN AGALOPOL, CITI ROMÂNIA ȘI BULGARIA: "E greu să crești încrederea în BVB, cât timp în board sunt disensiuni privind numirea unui director"
    AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Melanjul dintre sistemul bancar și piața de capital este foarte nociv"
    MARIUS MOLDOVAN, "DEPOZITARUL CENTRAL": "BERD face un studiu privind reducerea Secțiunii I din Depozitarul Central"


.