Scandal între "Palate" cu Duţă şi CNAS la mijloc

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică /

Lucian Duţă

Lucian Duţă

Coabitarea dintre preşedinte şi premier s-a transformat într-o simplă cortină în spatele sau în faţa căreia se împart lovituri serioase. Nici nu a fost depăşit scandalul dintre "Palate" pe tema referendumului iniţiat de preşedinte, că a şi apărut un alt motiv de dispută aprigă: numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

După primele reacţii ale celor implicaţi din interiorul CNAS, a venit şi rândul premierului să intervină. Victor Ponta consideră că revenirea lui Lucian Duţă, o persoană cercetată penal pentru activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar numit de preşedintele Traian Băsescu drept membru în CA al CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei. Primul-minis­tru consideră că această situaţie regretabilă trebuie să-şi găsească "o soluţie rapidă" în scopul fundamental al bunei funcţionări a CNAS în slujba cetăţenilor. Într- un comunicat de presă al Guvernului se precizează că doctorul Lucian Duţă face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legătură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sănătate din România şi în legătură cu aplicarea taxei clawback, nereguli sesizate de Corpul de Control al primului-ministru, de Curtea de Conturi şi de CNAS încă de anul trecut, toate aceste instituţii au sesizat prejudicii de milioane de euro: "Primul-minis­tru consideră ca revenirea unei persoane cercetate penal, în legătură cu activitatea CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei. Preşedintele CNAS va aplica legea în vigoare în aşa fel încât să nu blocheze activitatea acestei instituţii atât de importante pentru cetăţeni, însă, până la soluţionarea cauzelor penale, există pericolul ca activitatea doctorului Lucian Duţă în poziţia de membru CA să afecteze grav cercetările în cauză, având acces la informaţii cu caracter confidenţial şi, de asemenea, putând să influenţeze martorii. CNAS este o instituţie extrem de importantă având în vedere că fondurile provin din contribuţiile cetăţenilor şi rolul acesteia este de a răspunde nevoilor contribuabililor". Imediat după respectiva numire, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a apreciat această decizie drept "o gafă" a Administraţiei Prezidenţiale, "specifică organizaţiilor mafiote". Primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie la sediul Guvernului cu preşedintele CNAS, Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut preşedintelui Doru Bădescu să îşi exprime regretul pentru acest ton şi pe viitor să folosească un limbaj instituţional adecvat.

Prins la mijloc în acest scandal, Lucian Duţă a răspuns prompt la declaraţiile premierului Victor Ponta, lăsând să se înţeleagă că acesta minte când îl acuză că este cercetat penal: "Nu sunt cercetat penal, nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele meu. (...) Îi adresez o întrebare publică lui Victor Ponta: De ce vă este frică de Lucian Duţă, domnule Victor Ponta? Pentru ca nu cumva, revenind în CNAS, să descopăr fraude, deturnări de fonduri şi proiecte blocate în ultimul an, toate afectând grav sistemul de sănătate, implicit oamenii?". De asemenea Duţă consideră că reacţia conducerii CNAS arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului naţional de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din şapte în CA.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă în data de 10 iunie. Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În prezent, Duţă este membru în BPN al PDL şi preşedinte interimar al PDL Sector 1.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS