SECRETARUL DE STAT AL SUA, MIKE POMPEO:"China - cea mai mare ameninţare la adresa SUA"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional /

"China - cea mai mare ameninţare la adresa SUA"

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat recent că într-un termen de cinci, zece sau 25 de ani, China va reprezenta pentru SUA cea mai mare ameninţare, informează Agerpres.

Întrebat, într-un interviu, dacă "Republica Populară Chineză este pentru SUA cea mai mare ameninţare, mai mare chiar decât Rusia sau Iran?", Mike Pompeo a răspuns: "Nu cred că în această privinţă există vreo îndoială. În cinci, zece sau 25 de ani, pur şi simplu drept urmare a demografiei şi bogăţiei, precum şi a sistemului său intern, China va reprezenta cea mai mare problemă cu care se vor confrunta SUA pe termen mediu şi lung".

De asemenea, Pompeo a declarat că în unele cazuri, China se comportă agresiv şi induce în eroare SUA. Potrivit lui Mike Pompeo, preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis preşedintelui Barack Obama, în 2014, că "nu va militariza insulele" din Marea Chinei de Sud, promisiune contrară cu realitatea, din moment ce în Marea Chinei de Sud continuă construcţiile militare şi în prezent.

Secretarul de stat american a subliniat că SUA sunt ferm hotărâte să facă în aşa fel încât să-şi păstreze vigilenţa pe toate fronturile.

Pompeo a spus: "Pe fiecare din aces­te fronturi, SUA trebuie să-şi asigure rolul de lider în lume".

Analiştii au atras atenţia de la începutul războiului comercial dintre cele două ţări că SUA nu pornesc doar o dis­pută comercială cu China, ci o competiţie geopolitică în care administraţia americană are scopul să încetineas­că dezvoltarea Chinei.

Pe alt front al războiului comercial, SUA încearcă să convinge China să renunţe la programul Made in China 2025, care reprezintă strategia guvernului de la Beijing de a transforma China în cel mai mare producător al industriilor viitorului: robotică, inteligenţă artificială, industria farmaceutică, maşini electrice, IT&C, etc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS