Organizator: Ziarul BURSA
 

 
și


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
Conferința "Competitivitate, inteligență și valoare adăugată prin servicii private - servicii energetice"


EMIL CALOTĂ, VICEPREȘEDINTE ANRE : "Piața de energie va intra în era microcapacităților pe biomasă și biogaz"
 
mărește imaginea
     Schema de sprijin a acestor capacități, prin tarife reglementate, aplicată din martie

    Era marilor proiecte de producție a energiei din surse regenerabile a trecut, iar piața noastră de energie va intra în era microcapacităților de generare pe biomasă și pe biogaz, a declarat Emil Calotă, vicepreședintele ANRE (reglementatorul pieței de energie), în cadrul conferinței "Competitivitate, inteligență și valoare adăugată prin servicii private - servicii energetice".

    Domnia sa a anunțat că autoritățile vor susține prin preț reglementat ("feed-in-tarif") capacitățile de producție de energie regenerabilă, inclusiv pe biomasă și biogaz, care au puteri instalate de până la 0,5 MW: "Sprijinul va fi aplicat pentru o perioadă de 15 ani, începând din luna martie a acestui an, conform estimărilor noastre. Țara noastră s-a angajat ca, până în 2020, să aibă instalate centrale din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 5.500 MW. Numai că acest potențial a fost valorificat disproporționat, prin construcția multor ferme eoliene și solare, în timp ce biomasa este sub 100 MW instalați la ora actuală. Biomasa și biogazul sunt surse de energie de care țara noastră dispune din plin și trebuie încurajate în perioada următoare".

    Despre micii producători de energie din surse regenerabile, domnul Calotă a afirmat că au fost "puși la pământ" de desele modificări legislative și de obligația de a valorifica energia și certificatele verzi pe piața OPCOM. "Din circa 700 producători de energie regenerabilă, 600 dețin unități mici. Aceștia trebuie să primească un tratament adecvat, să fie scoși din piața centralizată de energie și de certificate verzi", a mai spus Emil Calotă.

    Oficialul ANRE susține că eliminarea energiilor regenerabile din piață ar majora cu 50% prețul angro al electricității (n.r. preț de producție): "Simulările noastre, plecând de la mixul energetic pe care îl avem, arată că, dacă mâine am scoate regenerabilele din piață, prețul angro al energiei ar crește cu 50%, de la 40 la 60 euro/MWh. Acum, impactul certificatelor verzi în facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh. Deci prezența în piață a regenerabilelor este benefică pentru consumatori și acoperă costurile suplimentare cu certificatele vezi".

    Despre fuziunea producătorului de energie electrică și termică ELCEN București cu RADET (distribuitorul și furnizorul de agent termic), Emil Calotă spune că nu va rezolva peste noapte probleme din sistemul centralizat de încălzire. Domnia sa a declarat că este nevoie de integrare și eficientizare, dar și de existența unei legi speciale dedicate sectorului: "Parlamentul a anunțat o lege a energiei termice, pentru că este domeniul cel mai deficitar și cu cele mai mari pierderi la nivelul consumului de energie finală din România. În această lege, trebuie să plecăm de la directiva privind eficiența energetică, ce a fost adoptată recent în legislația națională. Blocurile unde stau 6 milioane de oameni sunt cele mai mari surse de pierderi. Legea trebui să favorizeze formule noi de încălzire urbană, fie microcapacități, fie remodelarea sistemelor existente".

     Piața de energie, dintr-o extremă în alta

    Piața de electricitate a trecut de la o extremă la alta atunci când modificările legislative împiedică încheierea contractelor bilaterale pe termen lung pe bursa de energie, esențiale pentru realizarea de investiții în domeniu, a mai declarat Emil Calotă.

    Domnia sa a explicat: "Dintr-o extremă, adică acele contracte directe discutabile, încheiate de producătorii de stat cu așa-numiții băieți deștepți, suntem în altă extremă, în care legea luată ad literam împiedică realizarea contractelor bilaterale pe termen lung, care sunt esențiale investițiilor. Va trebui să ne aplecăm serios asupra problemei împreună cu parlamentarii, pentru a rezolva cumva problema contractelor tip PPA, care se fac pentru contractarea energiei înainte ca un proiect să fie finalizat. Toate problemele instabilității legislative pornesc de la lipsa unei strategii pe termen lung în domeniu".

    Vicepreședintele ANRE a declarat că modul cum se încheie contractele pe OPCOM și ingerințelor politice în activitatea ANRE au fost subiecte discutate cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI). "În discuțiile cu FMI am arătat că încercăm să oprim toate ingerințele politice în activitatea ANRE, ceea ce s-a și întâmplat", a subliniat domnul Calotă.

    În opinia vicepreședintelui, piața de energie este cel mai bine reglementată și funcționează aproape independent, iar în viitor ANRE va trebui să ofere predictibilitatea prețurilor și tarifelor pe minim 4-5 ani, la toate tipurile de energie.

    FELICIA RĂCĂȘANU, DIRECTOR ADJUNCT MINISTERUL ENERGIEI: "Vrem să încurajăm biomasa în viitoarea strategie energetică"
    VICTOR CIONGA, PREȘEDINTE CA ELECTRICA: "Acționarii sunt nemulțumiți de instabilitatea reglementărilor pieței de energie"
    IULIEAN HORNEȚ, DIRECTORUL GENERAL AL ECOHORNET: "Dezvoltarea energiei din biomasă, o șansă de a ne asigura independența energetică"
    PROFESORUL EDEN MAMUT: "Rețelele inteligente vor fi coloana vertebrală a viitorului sistem energetic fără emisii de carbon"
    DAN APETREI, DIRECTOR GENERAL ELSACO ENERGY: "Biogazul, sursă excelentă pentru echilibrarea sistemului"


.