SHELLEY SAXEN, AMBASADA STATELOR UNITE ALE AMERICII:"Dacă vrem creştere economică, să punem femeile la conducere"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii /

"Dacă vrem creştere economică, să punem femeile la conducere"

Dezlănţuirea puterii economice a femeilor reprezintă o soluţie pentru asigurarea creşterii economice, este de părere Shelley Saxen, Acting Economic Counselor, Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Domnia sa a spus: "Suntem în recuperare, la zece ani după cea mai dură criză mondială. Chiar după ce criza va trece, cu toţii ne confruntăm cu provocări, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar disparităţile economice cresc.

O parte cheie din soluţie este dezlănţuirea potenţialului economic al femeilor. Mă bucur că acest subiect este de mare interes în România. Este o prioritate şi pentru noi, la Ambasada SUA".

Shelley Saxen a punctat: "La un nivel sau altul, femeile de peste tot se confruntă cu bariere în atingerea potenţialului lor. Diferenţa de gen pe piaţa muncii există peste tot în lume, fiind între 12% în economiile OECD, şi 50% în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Când femeile participă (n.r. la piaţa muncii), ele tind să fie plătite mai puţin şi să obţină locuri de muncă cu un statut mai jos decât bărbaţii. La nivel global, femeile câştigă numai 75% din cât câştigă bărbaţii. Acest lucru este valabil pentru acelaşi nivel de educaţie şi aceeaşi ocupaţie.

Femeile tind să fie suprareprezentate în joburi mai puţin sigure, de exemplu au locuri de muncă temporare, part-time. În parte, motivul este că îşi doresc condiţii de muncă flexibile şi în parte pentru că sunt excluse de la joburi înalte, de carieră.

Astăzi, femeile înfruntă bariere şi pentru poziţiile de lidership. Uneori, genul pare să conteze mai mult decât abilităţile. Femeile reprezintă numai 5% din Topul Forbes 500 de CEO.

Este o cifră uluitoare!"

Potrivit FMI, femeile ocupă 24% din poziţiile de senior management din lume, a mai adăugat oficialul SUA: "În mod clar, economia mondială nu îşi utilizează resursele în mod eficient. Aruncă la gunoi creşterea economică, într-un moment în care nu îşi permite o asemenea risipă. Acest lucru trebuie să se schimbe, fiind în beneficiul tuturor, nu numai al femeilor.

De exemplu, femeile sunt principalii agenţi care generează cererea agregată, generând peste 70% din cheltuielile globale de consum".

Dacă vrem creştere economică, să punem femeile la conducere, apreciază Shelley Saxen, Potrvit domniei sale, eliminarea diferenţelor de gen pe piaţa muncii duce la creşterea veniturilor per capita: "Companiile care lasă femeile să conducă se descurcă mai bine decât celelalte. Excluderea femeilor nu face sens economic.

Companiile din top 500 care au promovat femeile au avut o profitabilitate mai mare cu 18-69 decât media".

Conform domniei sale, potenţialul femeilor poate fi dezlănţuit prin politici economice, de exemplu prin abordări pro femei, precum concedii de maternitate plătite, fiind necesară şi schimbarea atitudinilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS