SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / PROGRAMUL DE GUVERNARE:"Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"

Autorităţile intenţionează să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), pornind de la experienţa unor state precum Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia.

Obiectivul FSDI constă în dezvoltarea economică prin investiţii în infrastructură şi companii strategice, întărirea rolului activ al statului prin administrarea adecvată a participaţiilor minoritare şi obţinerea de lichidităţi din emisiunea de obligaţiuni, valorificarea anumitor active, dividende şi alte surse atrase în proiectele de investiţii.

Noul program de guvernare precizează: "FSDI va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde de euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din privatizări, din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri - aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul)".

Scopul fondului va fi acela de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau cu investitori privaţi.

Autorităţile estimează că peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României în următorii trei ani, prin FSDI: "Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, nave, garnituri de tren. Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanţată din FSDI este estimată la 3,5 miliarde de euro. Alte 3 miliarde de euro vor viza construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. FSDI împreună cu alte bănci internaţionale, BEI, BERD şi Banca Mondială, care şi-au exprimat deja interesul în discuţiile pe care le-am avut, va construi, în parteneriat public - privat, autostrăzi pe care le va deţine pentru o perioadă de 30 ani şi care vor fi cedate înapoi statului român, pe măsură ce bugetul de stat va avea disponibilităţi pentru a le răscumpăra.

Proiectele principale asupra cărora finanţatorii şi-au arătat interesul sunt acelea care se susţin economic. Spre exemplu, cele care au un trafic care să susţină necesitatea unei autostrăzi, pentru a concura cu proiecte propuse de state vecine".

Autoriăţile susţin că sunt trei autostrăzi care se vor putea construi prin FSDI: o autostradă care să străbată munţii între Transilvania şi Moldova (Târgu Mureş - Iaşi), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia şi Ţara Românească (Timişoara - Bucureşti) şi o a 3-a care să unească Moldova cu Ţara Românească (Iaşi - Bucureşti).

În ceea ce priveşte calea ferată rapidă, finanţarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate şi modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcţia Vest - Bucureşti, Chişinău - Iaşi - Bucureşti, Bucureşti - Constanţa, Bucureşti - Braşov".

O altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin modernizarea şi extinderea capacităţilor fabricilor existente, mai precizează noul Program de guvernare, menţionând: "Deşi bugetul de stat se va diminua iniţial cu 2,6 miliarde de lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activităţii economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe şi impozite de aproximativ 9 miliarde de lei. În acest fel, în 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de către FSDI va fi de cel puţin 6 miliarde de lei.

Avem încredere că vom reuşi să sprijinim crearea a 640.000 de noi locuri de muncă, asta şi pentru că în 2017 am reuşit să sprijinim crearea a peste 210.000 de noi locuri de munca. Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcţii, şi ca urmare a propunerii noastre de reducere a TVA-ului pentru vânzarea de locuinţe (5% pentru locuinţele cu o suprafaţă mai mică de 120 mp).

Alte 30.000 - 40.000 de noi locuri de muncă vor apărea în industria IT, pentru care Guvernul PSD-ALDE a extins neimpozitarea veniturilor pentru toţi IT-ştii.

Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale ce vor fi construite până în 2020, dar şi prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată ţara şi scoaterea lor la concurs.

Şi în industrie vom avea sectoare cu zeci de mii de angajaţi în plus: industria extractivă, industria prelucrătoare, industria auto, industria procesării agroalimentare, industria siderurgică, industria de armament şi de apărare.

Măsurile de încurajare a industriei ţin de reducerea TVA-ului, dar şi de alocarea resurselor din FSDI pentru acest tip de companii, concomitent cu creşterea salariului minim pe ţară. O altă sursă bugetară foarte importantă, care împreună cu FSDI va genera peste 300.000 de noi locuri de muncă în economie, o reprezintă fondurile europene. Estimăm că, până în 2020, vor fi absorbite în proporţie de peste 72,5% (restul până la 100% va fi absorbit până la 31 decembrie 2023).

Alături de FSDI, autorităţile au în vedere crearea unui Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de AVAS, dar şi companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicţiei europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producţie şi distribuţie nu pot fi administrate de aceeaşi entitate, evitându-se în acest fel comportamentul de monopol. Ca urmare a acestor reglementări, Trans­electrica şi Transgaz vor fi adminis­trate şi deţinute de FND, iar Hidroelectrica şi Romgaz de către FSDI. AVAS se desfiinţează. Ca şi FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcţionare în proprietatea exclusivă a statului român.

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Privatizărilor din Energie, susţine că intrepretarea autorităţilor privind impunere de separare a activităţilor este greşită: "Directivele europene prevăd, iar legislaţia naţională a preluat începând cu 2007, obligaţia ca acţionarul determinant al operatorului sistemului de transport să fie separat (altul) decât acţionarul determinant al operatorului de distribuţie. Recent (Legea nr. 123/2012, art.48) a fost impusă şi măsura separării operaţionale distincte a operatorului de distribuţie de cel de furnizare în întreprinderile integrate vertical, putând avea acelaşi acţionar determinant. Cu asemenea lacune, în documente angajate colectiv, nu mă mai miră lipsa de cunoaştere şi cunoştinţe a indivizilor propuşi miniştri".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS