SINDICATELE DIN EDUCAŢIE:Prevederile din acordul semnat cu Guvernul sunt încălcate

T.B.
Politică /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Sindicatele din educaţie susţin, într-o scrisoare deschisă adresată, astăzi, premierului Viorica Dăncilă, că o parte dintre prevederile acordului încheiat între organizaţiile sindicale din sector şi Guvern la finele lunii noiembrie 2018 sunt încălcate şi solicită de urgenţă discuţii pe acest subiect.

Semnatarii scrisorii - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" - subliniază că una dintre prevederile nerespectate se găseşte la punctul 5 al acordului, prin care Guvernul s-a angajat că, de la 1 septembrie 2019, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte drepturi salariate care se cuvin personalului din învăţământ se calculează în raport cu salariul de bază în plată.

"Mai mult, de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, gradaţia de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învăţământul special şi majorarea cu 7-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată. Având în vedere prevederile art. 34 alin. (2) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, este evident faptul că nu se respectă pct. 5 al acordului", precizează sindicatele în comunicat.

În acelaşi timp, cele trei organizaţii sindicale aduc în discuţie şi nerespectarea punctului 6 din documentul parafat pe data de 29 noiembrie 2018. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit să se coreleze salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare, dar, "în condiţiile în care OUG nr. 114/2018 nu modifică Legea nr. 153/2017 în sensul corelării salariilor de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare, este evidentă încălcarea pct. 6 din acord".

Potrivit sursei citate, sindicatele din educaţie avertizează asupra încălcării prevederilor de la punctul 7, litera h, a acordului referitoare la acordarea cadrelor didactice, de la 1 septembrie 2019, a şase salarii medii brute pe economie la momentul pensionării, precum şi a celor menţionate la punctul punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31 ianuarie 2019, sumele rezultate din sentinţele judecătoreşti definitive până la data de 31 decembrie 2018.

"Din discuţiile purtate în ultimele zile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor Publice, rezultă că sentinţele judecătoreşti nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a Acordului. În aceste condiţii, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ vă solicită să dispuneţi ca, în regim de urgenţă, să aibă loc o discuţie la care să participe semnatarii acestui acord. Vă reamintim faptul că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării acordului, domnia voastră v-aţi angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite", se notează în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

La finele lunii noiembrie 2018, în şedinţa de Guvern de la Alba Iulia, a fost adoptat prin Memorandum un acord cu Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angaja să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, "în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare".

Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii sindicatelor din învăţământ: Anton Hadâr - preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Simion Hăncescu - preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi Marius Nistor - preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Documentul prevede, printre altele: creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparativ cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB; devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022 până la data de 1 septembrie 2020; acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice; acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural; acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe; acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural; cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie; crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/finaliza proiecte de investiţii; construirea a cel puţin 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, relatează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Permanent suntem mintiti la orice acord semnat de sindicate si guverne. Oare pana cand profesorii vor tot accepta aceste umilinte?

  Am colega cu handicap de grd 1 cu insotitor plecata in Germania, unde primeste pensia la limita de varsta dupa 35 ani neintrerupti in valoare de 350 euro ea avand gradu II didacti la data pensionarii. 

  Acolo la aceasta pensie de pensionar umilit are totul gratuit, analize, medicamente, medic de familie care vine de cate ori este necesar la domiciliu. La noi cand se va putea la fel pentru pensiile umilitoare pornind de la salariile mizere cu care suntem platiti? Trageti concluzia de ce tinerii nostrii nu mai vor sa stea in Romania de azi! Situatia este dramatica si pentru profesorii cu grd didacti I cu o vechime de 35-40 ani cu pensii de aproximativ 2000 lei. 

  Este o rusine pentru tara asta pentru care multi se sacrifica pentru salarii de mizerie care se vor reflecta la batranete la pensie!!!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS