GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

SONDAJ INSCOP DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTAREPSD şi PNL, pe primul loc în intenţia de vot a alegătorilor

George Iorgoveanu
Politică /

PSD şi PNL, pe primul loc în intenţia de vot a alegătorilor

PSD şi PNL sunt la egalitate în privinţa intenţiei de vot pentru alegerile europarlamentare, ce vor avea loc în 26 mai 2019, potrivit celui mai recent sondaj naţional realizat de INSCOP Research.

Sondajul a fost întocmit în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Intenţia cetăţenilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă "sigur nu voi vota", iar nota 10 înseamnă "sigur voi vota". Doar 26,9% dintre respondenţi au declarat ca vor merge sigur să voteze la alegerile din 26 mai.

În privinţa partidelor cu care vor vota, 26,9% dintre respondenţi intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele două partide fiind practic la egalitate. Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Singura formaţiunea ce ar mai depăşi pragul electoral este UDMR, care ar obţine 5% din totalul voturilor.

Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% ar vota cu formaţiunea politică DEMOS.

INSCOP precizează că rezultatul final al alegerilor din 26 mai va fi influenţat suplimentar de factori care nu pot fi cuantificaţi într-un sondaj de opinie: activitatea partidelor politice; mobilizarea organizaţiilor politice; evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu, convocarea unui referendum în ziua votului); componenţa listei finale de candidaţi pe care o va prezenta fiecare partid; prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor şi numărul de voturi din diaspora.

Prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor s-ar situa, conform sondajului realizat de INSCOP, la 38,7% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Raportarea la prezenţa la urne a opţiunilor de vot arată că PSD ar înregistra un scor de 29,1%, PNL ar avea 27,1%, iar Alianţa 2020 USR-PLUS ar înregistra 17,7% din totalul voturilor. Ele ar fi urmate de Partidul Pro România cu 8,1%, ALDE cu 7,9% şi UDMR cu 5,2%. Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7%, DEMOS cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,2%.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor, volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, fiind de 1053 persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%, conform INSCOP.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS