Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

Spania şi Italia, retrogradate de Fitch

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Belgia, pusă sub supraveghere de către Moody"s 

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a revizuit în scădere, vineri, ratingurile Spaniei şi Italiei, pe fondul temerilor legate de problemele pe care le vor întâmpina cele două ţări în consolidarea finanţelor, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din zona euro se intensifică.

Fitch a redus de la "AA+" la "AA-" calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Spaniei, cu perspectivă negativă. În cazul Italiei, agenţia a scăzut ratingul de la "A+" la "AA-", de asemenea cu perspectivă negativă.

Agenţia a arătat că retrogradarea Spaniei şi Italiei reflectă "intensificarea crizei din zona euro".

Referitor la Spania, Fitch a menţionat că sunt riscuri în privinţa eforturilor de consolidare fiscală. "O soluţie credibilă şi cuprinzătoare la actuala criză este complexă din punct de vedere politic şi tehnic, iar punerea acesteia în practică, respectiv câştigarea încrederii investitorilor, necesită timp", consideră Fitch, subliniind că deficitul bugetar structural voluminos, nivelul ridicat al datoriei externe nete şi fragilitatea redresării economiei Spaniei fac această ţară vulnerabilă la şocurile externe.

În cazul Italiei, Fitch precizează că problemele din zona euro constituie un şoc semnificativ financiar şi economic, care a slăbit profilul de risc suveran al ţării.

"Nivelul ridicat al datoriei publice a Italiei şi cerinţele de finanţare, combinate cu ritmul lent de creştere a economiei fac ca Italia să fie în special vulnerabilă la şocurile externe", a avertizat Fitch.

Ministerul Economiei din Spania şi-a exprimat surprinderea cu privire la măsura agenţiei Fitch, considerând că aceasta nu a luat în considerare angajamentul ţării în privinţa stabilităţii bugetare.

În Italia, presiunile opoziţiei în sensul demisiei premierului Silvio Berlusconi sunt tot mai mari, date fiind scandalurile sexuale şi de corupţie în care acesta este implicat. Însă, Berlusconi consideră absurdă ideea demisiei, care "ar crea doar instabilitate".

Menţionăm că, vineri, agenţia Moody"s Investors Service a plasat Belgia sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, din cauza nivelului mare de îndatorare publică. Belgia are, din partea Moody"s, calificativul "Aa1".

FMI: "Răspândirea crizei datoriilor ar putea lovi puternic Europa de Est"

Europa de Est riscă să fie lovită puternic de răspândirea crizei datoriilor din zona euro, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Directorul FMI pentru Europa, Antonio Borges, a declarat, vineri: "Prioritatea numărul unu ar fi să vedem aces­te ţări mai rezistente, mai solide. Ne concentrăm în special pe efectele financiare deoarece, dacă există probleme suplimentare în sectorul financiar în Europa Occidentală, acestea vor avea cu siguranţă repercusiuni în Europa emergentă".

Directorul FMI spune că Europa de Est ar trebui să ia măsuri de protecţie, mai ales că economiile emergente au suferit din cauza ieşirilor de capital şi a pierderilor de pe pieţele financiare, în urma înrăutăţirii crizei datoriilor suverane din zona euro.

Fitch a menţinut ratingul Portugaliei la "BBB-", iar o analiză privind situaţia acestei ţări va fi finalizată în trimestrul al patrulea.

Euro s-a depreciat cu 0,4% vineri, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3378 dolari.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS