SPORT ŞI BANI PUBLICIHandbalul feminin, un exemplu de urmat

D.N.
Ziarul BURSA #Sport /

Handbalul feminin, un exemplu de urmat

Există bani publici investiţi cu succes în sport. Handbalul feminin reprezintă un exemplu demn de urmat. CSM Craiova, echipă aflată în subordinea Consiliului Local Craiova, s-a calificat în finala Cupei EHF - iar CSM Bucureşti, echipă finanţată de Primăria Capitalei, a ajuns pentru al treilea an consecutiv la Turneul "Final Four" al Ligii Campionilor (acum doi ani a câştigat trofeul, în 2017 s-a clasat pe poziţia a treia). Asemenea performanţe, la un sport de echipă, sunt destul de rare în ultimii 30 de ani.

CSM Craiova se află în subordinea Consiliului Local Craiova, în conformitate cu dispoziţia 1990 din 20.02.2017. Potrivit Primăriei Craiova şi Consiliului Local al Municipiului Craiova, Sport Club Municipal Craiova a avut în anul financiar 2017 un buget alocat de 11 milioane lei pentru toate secţiile. Revenind la performan a sportivă, SCM Craiova a remizat pe teren propriu cu formaţia Kastamonu (Turcia), scor 18-18 (9-10), în manşa retur din semifinalele Cupei EHF şi s-a calificat, în premieră, în finala competiţiei; în tur, scorul a fost 23-22 pentru Craiova. În ultimul act, SCM se va duela cu formaţia norvegiană Vipers Kristiansand, care a trecut în semifinale de Viborg HK (Danemarca). În lotul SCM Craiova se regăsesc sportive din Ucraina (3), Franţa, Serbia (2) şi handbaliste de top din ţara noastră.

În 2017, Clubul Sportiv al Primăriei Capitalei a avut un buget de 60 de milioane de lei, o sumă similară fiind alocată şi pentru acest sezon. Bugetul clubului este împărţit la toate secţiile sportive (atletism, baschet, handbal, motociclism, rugby, şah, tenis, volei), dar cea mai mare sumă este destinată handbalului feminin. CSM Bucureşti s-a impus foarte rapid în handbalul feminin, până acum a cucerit o Ligă a Campionilor (2016) şi în sezonul precedent s-a clasat pe locul 3 în aceeaşi competiţie, iar pe plan intern a câştigat trei titluri de campioană (2015, 2016, 2017), două Cupe ale României (2016, 2017) şi două Supercupe (2016, 2017). CSM Bucureşti a devenit un club foarte tentant pentru handbaliste din întreaga lume, atât pe plan sportiv, cât şi financiar. Din această vară trei jucătoare de la Vardar Skopje, o altă forţă în handbalul european, vor evolua pentru CSM: Andrea Lekic (Serbia - cea mai bună jucătoare a lumii şi câştigătoare a Ligii Campionilor în 2013), Dragana Cvijic (Serbia - a câştigat Liga Campionilor în 2015 cu formaţia Budugnost Podgorica) şi Jovanka Radicevic (Muntenegru - campioană europeană în 2012 şi vicecampioană olimpică, are în palmares şi o Ligă a Campionilor, obţinută cu Gyori Audi ETO KC în 2013). În lotul CSM se regăsesc jucătoare din Norvegia, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Belarus, Suedia, Danemarca, Franţa, iar în ultimii ani, pentru echipă au mai evoluat jucătoare şi din Spania, Rusia, Ucraina, Brazilia.

Cea mai bună handbalistă a lumii, Cristina Neagu, este convinsă că amblele echipe autohtone pot obţine trofeele puse în joc: " Nu am nicio preferinţă în semifinale, cred că va fi un Final Four foarte echilibrat. Contează foarte mult forma din ziua semifinalei şi un pic de noroc, iar apoi în finală orice se poate întâmpla. Mai avem aproape o lună, vrem să mergem la Budapesta cu şansă la trofeu. Haideţi să nu fim români şi să ne mulţumim cu puţin şi să spunem că un an excepţional pentru handbalul românesc va fi cu trofeul Ligii Campionilor şi cu Cupa EHF câştigată de SCM Craiova".

Celelalte trei echipe calificate la Turneul "Final Four" de la Budapesta (se va disputa pe 12 şi 13 ani) sunt: Gyor (Ungaria), HC Vardar (Macedonia) şi Rostov-Don (Rusia).

Reversul medaliei 

Finanţarea sportului de către autorităţile locale nu este de fiecare dată o poveste de succes. În 2015, Curtea de Conturi Timiş a trimis o adresă Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Timişoara, prin care le-a înştiinţat că asocierile cu cluburile sportive din judeţ (fotbal, handbal, baschet, rugby şi canotaj) au fost făcute ilegal. În aceeaşi perioadă, Dorin Florea, primarul oraşului Târgu Mureş, 19 consilieri şi mai mulţi funcţionari intrau în atenţia procurorilor anticorupţie, după ce echipa de fotbal locală a primit din partea Primăriei o sponsorizare de 4 milioane de lei. În martie 2015, Iulian Bădescu, primarul Ploieştului, a fost reţinut, printre acuzaţiile aduse fiind şi una legată de finanţarea echipei locale, Petrolul. Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti şi a dispus plata sumei de 8 milioane de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. Foarte cunoscut este şi cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Chereche, urmărit penal de procurorii DNA din octombrie 2015, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, toate în formă continuată, într-un dosar care vizează finanţarea HCM Baia Mare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

ADRBIwww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită