GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
FOTBAL ȘI BANI
BURSA 06.09.2017

DAN NICOLAIE
 
mărește imaginea
Răzvan Burleanu (stânga) și Cristoph Daum (dreapta)
     Echipa națională de fotbal a ratat și ultima șansă matematică de a mai prinde un loc la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia de anul viitor. Mandatul celui mai bine plătit antrenor din istoria primei selecționate s-a dovedit a fi un eșec de la un capăt la altul pigmentat cu rezultate slabe, joc neconvingător, conflicte artificiale, promisiuni fără acoperire, în general cu o atitudine de tip "facebook" în care imaginea este mai importantă decât realitatea. Chiar dacă germanul Cristoph Daum a devenit acum ținta principală - asta și datorită lui pentru că și-a închipuit că poate livra promisiuni fără acoperire pe bandă rulantă tratând, din start, lumea fotbalului autohton ca pe una de mâna a treia- problemele sunt mult mai profunde, iar marii vinovații stau acum în spatele selecționerului sperând că nu vor fi atinși de "schijele" eșecului.
     Antrenorul. Cristoph Daum a "descălecat" în fotbalul autohton încărcat de promisiuni. De la prima conferință de presă a promis mai mult decât era cazul, după care, pas cu pas a început să-și retragă din promisiunile. Din punct de vedere al rezultatelor mandatul său a fost un eșec, din cel al jocului prestat de echipă un dezastru pentru ideea de fotbal spectacol. A încercat să mute vina în diverse direcții, inclusiv spre jucătorii pe care îi antrenează, lucru impardonabil pentru un selecționer serios, iar multe dintre deciziile luate s-au întrors împotriva lui. De mai multe ori i-a fost imputată selecția, iar la ultima dublă, cu Armenia și Muntenegru, s-a dovedit clar că lotul a fost alcătuit defectuos, selecționerul fiind nevoit să improvizeze pe posturi vitale pentru echipă. A fost incapabil să riște, nu a făcut acest lucru nici măcar în momentul când șansele de calificare erau doar teoretice și exista doar varianta victoriei. Tehnico- tactic nu a adus nimic nou, ba a dovedit și oarecare stângăcie atunci când a schimbat sistemul defensiv, schimbare complet necâștigătoare, după care a revenit la vechea așezare cu patru fundași. Din păcate pentru el a ratat și ultima șansă, a unei demisii de onoare, preferând să se agațe de contract și de ultimele două salarii pe care trebuie să le mai încaseze.
     Conducerea. Pe principiul nu greșește cine cere, ci cel care plătește, numirea lui Daum este "meritul" 100% al actualei echipe de conducere a Federației Române de Fotbal. Ieșit din fotbal de ani buni, cu experiență zero ca selecționer, germanul a fost alegerea puțin explicată și justificată a lui Răzvan Burleanu și a consilierilor lui. Aceasta nu este însă singura eroare a acestei echipe. Întâmpinat cu entuziasm după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, Răzvan Burleanu a excelat la discursuri, mesaje și mișcări de imagine și mai puțin în ceea ce privește faptele. Reforma mult așteptată nu a apărut, s-a înconjurat de foarte mulți oameni cu experiență scăzută, uneori spre zero, în fotbal, după trei ani și jumătate de mandat putând să se mândrească cu foarte puține realizări. Fotbalul în ansamblu nu a progresat, din contră impresia este a unor pași în spate la nivelul echipelor de club, care se confruntă cu probleme financiare uriașe. În acest moment președintele FRF este mult mai preocupat de alegerile de anul viitor pentru conducerea federației și de războiul cu generația "Popescu - Hagi" decât de echipele naționale și de viitorul lor.
     Jucătorii. Actorii principali în această piesă cu final tragic, sunt ultimii pe lista vinovaților. Au încercat să tragă câteva semnale de alarmă, mai ales pe finalul acestei campanii, dar este clar că și în acest demers le lipsește curajul, așa cum le-a lipsit de foarte multe ori și pe teren. Este evident că nu au o relație extraordinară cu antrenorul, mai ales după ce acesta a declarat că niciun antrenor din lume nu ar putea să facă performanță cu ei. S-a spus că sunt niște fotbaliști de nota 6, care au fost "ajutați" să joace de 4. Rolul unui antrenor bun este tocmai acela de a-l face pe jucător să-și depășească pe cât posibil condiția. Cantonați în disciplina tactică impusă de selecționer, nu au avut inițiativă, nu și-au asumat niciun risc, iar impresia generală a fost jalnică. În orice orchestră dacă iei chitaristul și-l pui să cânte la tobe, pianistului îi dai un saxofon, bateristului îi pui o vioară în mână, iar pe restul îi lași totuși la instrumentele lor, e ridicol să te pângi la final că respectivii nu prea au habar de muzică.
     Suporterii. Certați de lumea fotbalului pentru că nu încurajează mai puternic și mai constant, nu vin în număr mai mare pe stadion, nu oferă mai mulți bani pe bilete, înjurați de jucători, pentru că uneori își manifestă zgomotos nemulțumirile, pot fi acuzați de un exces de naivitate pentru că în continuare cred și se consumă pentru o echipă care oferă extrem de rar satisfacție.
     Pe acest fond, doar schimbarea antrenorului nu rezolvă lucrurile, ar fi prea puțin,criza este mult mai profundă. Cu Daum, Burleanu, dar și cu actualii fotbaliști echipa națională a ajuns în lumea a treia a fotbalului, iar revenirea la un nivel decent pare foarte grea. Fotbalul, ca orice sport de altfel, se bazează în primul rând pe fapte, muncă, investiții iar la noi, deocamdată, este alimentat mai mult cu vorbe goale și cu promisiuni deșarte. 

     *  Burleanu: "Avem nevoie de o schimbare totală"
     Președintele FRF, Răzvan Burleanu a recunoscut că echipa națională are nevoie de schimbări profunde pentru a se putea redresa, dar a avut grijă să aducă în discuție și "greaua moștenire": "Toți avem partea noastră de vină, toți cei care am fost implicați. Am discutat cu jucătorii, cu staful tehnic, voi discuta mâine sau poimâine. Avem nevoie de o schimbare totală în fotbal. Trebuie văzut ce este de făcut, pentru că niște schimbări doar așa, de suprafață, nu te vor ajuta absolut deloc. Avem nevoie de o profunzime în ceea ce privește viitorul dacă ne interesează fotbalul românesc. Avem nevoie de investiții în stadioane, în infrastructură, în condiții de antrenament, în condiții de pregătire pentru jucătorii noștri. Și eu, și staful și jucătorii am simțit în această campanie că putem mai mult. Dar am văzut că nu s-a putut și nici nu putem să le cerem jucătorilor mai mult, pentru că și-au dorit să obțină această calificare, dar nu s-a putut pur și simplu. Dacă în urmă cu 10, 15, 20 de ani ne-am fi implicat mai mult în ceea ce privește condițiile pe care le punem la dispoziție acestor tineri jucători pe care îi avem astăzi, cred că am fi putut avea pretenții mai mari. Cred că jucătorii au dat tot ceea ce aveau mai bun ca să obțină această calificare. Am avut pretenții de la Christoph Daum, că altfel nu-l aduceam în România".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  dupa 20 de ani de esecuri romanesti
    (mesaj trimis de x în data de 06.09.2017, ora 10:08)  
 Dupa 20 de ani de esecuri romanesti, specialistul german nu a reusit in jumatate de sezon sa califice echipa romaniei. Incompetentul german nu a reusit sa califice o echipa alcatuita din rezerve de la toate echipele de mana a doua. Neamul Becali si MM Stoica trebuie s ne invete de urgenta pe cine sa punem antrenor !


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2017, ora 14:26)
 
 Atat ai inteles?


 
2.  Toate ÎN JOS
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2017, ora 10:44)  
 Cum e SACUL : îi și PETECUL..WOW!!!


 
3.  Lucescu in Turcia
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2017, ora 12:21)  
 Carpaci la Nationala.
 Hagi-Popescu sunt potriviti.
 Din Generatia de Aur sau Mutu de ce stau sau sunt tinuti pe langa. Cine a auzit de Burleanu in sport?


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2017, ora 07:11)  
 Fix ca la bvb...nu vi se pare ca seamana?


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 21:28
     Peste o mie de oameni protestează, astăzi seară, la Cluj-Napoca, față de modificările la Codul de procedură penală adoptate luni seară de Parlament. Oamenii au scandat "Libertate", "Hoții", "Demisia", "Fără penali", "Jos Guvernul", "Anticipate" sau "PSD, ciuma roșie". Este primul protest organizat după adoptarea proiectului privind modificarea Codului de procedură penală.  click să citești tot articolul
Politică, 20:56
     Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretele pentru promulgarea mai multor legi, între care și cea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 48/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:44
     Președintele american Donald Trump a declarat din nou astăzi, în pofida tuturor evidențelor, că infracționalitatea este în creștere în Germania, a pus la îndoială datele oficiale și a afirmat că acest lucru rezultă din politica în domeniul migrației a Berlinului, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Sport, 20:04
CM RUSIA
     Falnicii stejari polonezi s-au frânt, din nou, în Rusia. Căderea a fost una totală, cu zgomot mare, cu trosnete și vaiete. Să iei două goluri caraghioase nu e puțin lucru. Dacă la devierea - autogol de la primul mai există o scuză, al doilea este în bună parte opera arbitrilor care au permis unui jucător, Mbaye Niang, să reintre în joc exact când echipa lui era pe contratac, iar acesta a profitat de elementul surpriză și a înscris.  click să citești tot articolul
Internaţional, 19:58
     Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au convenit astăzi asupra creării unui buget comun al zonei euro și au avansat o propunere comună ce vizează aspecte ale crizei migrației, decizii anunțate la o conferință de presă comună după întrevederea lor desfășurată în cadrul Consiliului ministerial franco-german, care a avut loc la Meseberg, relatează agențiile AFP, EFE și Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.