SSIF Broker va lansa produse structurate cu capital protejat

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Grigore Chiş: "În prezent, este imposibil să emitem certificate pe indicii româneşti" 

SSIF Broker are aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să emită produse structurate cu capital garantat, a spus Grigore Chiş, directorul general al companiei, sâmbătă, la un eveniment dedicat investitorilor de retail.

Domnia sa a spus că primele produse vor avea activ suport acţiunile Volkswagen şi Visa, directorul general al SSIF Broker precizând că şi-ar fi dorit să poată emite certificate pe acţiunile româneşti, însă că acest lucru este imposibil, în prezent.

"Ar fi fost normal ca SSIF Broker, care a participat la înfiinţarea pieţei de capital din România, să poată oferi astfel de produse pe indicii locali - BET, BET FI. Aşa ar fi normal, dar nu putem", a declarat Grigore Chiş.

Potrivit domniei sale, SSIF Broker va lansa un certificat pe acţiuni Volkswagen, cu capital 99% garantat şi urmează un produs cu capital 98% garantat în acţiuni Visa. "La aceste produse, dacă preţul activului suport scade cu 30%, pierderea maximă este de 1%, dacă scăderea este de 10%, pierderea este tot de 1%, dacă deprecierea este de 5%, atunci pierderea este de 0,7%, iar în caz de apreciere a activului suport, investitorul ia mai mult de 50% din această creştere", a explicat domnul Chiş, care a adăugat că, la începutul lunii viitoare, va mai fi lansat un produs la care cel care riscă 10%, poate să ia 100% din creştere.

Întrebat când vor exista produse structurate pe indici româneşti listate la BVB, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a spus că prioritatea este dezvoltarea acţiunilor şi obligaţiunilor: "Nu îmi imaginez că vom creşte cultura pieţei de capital dacă începem cu produse mai sofisticate".

În opinia lui Grigore Chiş, în prezent, orice companie s-ar aduce la BVB, lichiditatea va fi în scădere. "Motivul este că fondurile de pensii care cumpără acţiuni nu le vând, pentru că administratorul plăteşte comisionul din buzunarul propriu şi atunci preferă să le ţină lung timp", a spus domnia sa, adăugând: "Evident că, astfel, scade numărul de acţiuni disponibile în piaţă, pentru retail.

În plus, în momentul de faţă, nu se poate face hedging pe nici un portofoliu. Avem nevoie de produse futures şi de opţiuni".

Directorul general al SSIF Broker s-a arătat nemulţumit de faptul că, în ţara noastră, tranzacţionarea în marjă nu este posibilă, din cauza unor deficienţe la Depozitarul Central, iar derivatele şi produsele structurate nu există în România, din cauza lipsei Contrapărţii Centrale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo