Statele Unite solicită aliaţilor din Golf să contribuie la reconstrucţia Irakului

D.I.
Internaţional /

Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA (Sursa foto: Twitter)

Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA (Sursa foto: Twitter)

Reprezentanţii Statelor Unite au cerut, astăzi, membrilor coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic sa ajute la reconstrucţia Irakului, pentru a se evita o pierdere a avantajului dobândit în urma confruntărilor, afirmând totodată că vor extinde linia de credit acordată Bagdadului, informează Reuters.

SUA, care conduce coaliţia anti-ISIS, speră ca după o confruntare care a durat mai bine de trei ani, să se poată baza pe sprijinul aliaţilor din Golf în reconstrucţia post-conflict a Irakului. Totodată, Washington-ul îşi pune bazele într-o îmbunătăţire a relaţiilor saudito-irakiene, pentru slăbirea influenţei Iranului în Irak.

Irakul a declarat victoria împotriva Statului Islamic în decembrie, armata de la Bagdad reuşind ca în urma luptelor să recupereze toate teritoriile capturate de militanţii ISIS, în 2014 ţi 2015. Luptătorii ISIS au fost de asemenea înfrânţi în conflictul purtat în Siria.

În cazul în care comunităţile din Irak şi Siria nu pot reveni la o viaţă normală, riscăm să revenim la condiţiile care au permis ISIS să preia controlul asupra unui teritoriu vast, a declarat Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, în cadrul unein conferinţe dedicate sprijinirii Irakului, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe din Kuveit.

Tillerson a preciyat totodată că agenţia amerciană de export credit, Export-Import Bank of the United States (EXIM), va semna cu ministrul de Finanţe al Irakului, un memorandum privind extinderea cu 3 milioane de dolarai a liniei de credit acordate Bagdadului.

Guvernul de la Washington apreciază "implicarea generoasă" a membrilor coaliţiei din ultimii ani, afirmând totodată că este nevoie de mai mult.

Cu toate acestea, apreciază jurnaliştii de la Reuters, nu este de aşteptat ca guvernul american să se angajeze în a acorda asistenţă finaciară directo Irakului.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat aflat în delegaţia lui Rex Tillerson a declarat în acest sens: "nu este o problemă de angajament, este o reconfirmare a nevioii de ajutor. Este vorba despre investiţii, despre implicarea companiilor private, este vorba despre Fondul de Dezvoltare pentru Irak".

Oficiali din cadrul guvernului de la Bagdad au declarat ieri că reconstrucţia statului din Orientul Mijlociu va costa aproximativ 88 de milarde de dolari.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro