STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI " ÎNTRE ZONA EURO ŞI ZODIA LEULUI" EDIŢIA A III-A / GHEORGHE IALOMIŢIANU:"O strategie trebuie să asigure priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani"

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"O strategie trebuie să asigure priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani"

Orice strategie de dezvoltare a României trebuie să asigure orientări şi priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani de zile, a declarat, ieri, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, care a precizat că politicile fiscale nu trebuie schimbate în fiecare guvernare, pentru a se evita, astfel, instabilitatea.

Domnia sa a afirmat: "Nu trebuie să schimbăm politicile fiscale de la un guvern la altul, chiar dacă e susţinut de aceleaşi partide. Trebuie să ştim unde ajungem cu economia, cu învăţământul, cu agricultura, cu turismul, vrem să ştim unde ajungem pentru că observăm că nu avem stabilitate. Sigur, am avut un obiectiv foarte important - aderarea României la Uniunea Europeană -, dar trebuia ca acea strategie de dezvoltare să fie aplicată şi să vedem încotro se îndreaptă economia, ca de-abia apoi să vedem când intervenim şi când modificăm politicile fiscale. Am observat la sfârşitul lui 2008 că am avut o creştere nesănătoasă şi multe lucruri negative au venit şi din cauza politicii prociclice (...) şi am intrat în criză fără să sprijinim mediul de afaceri, pentru că spaţiul fiscal era inexistent. (...) Deci avem nevoie de o strategie de dezvoltare a ţării, deoarece până acum am avut doar obiective".

Fostul ministru a precizat că politica fiscală trebuie să urmeze o strategie de dezvoltare şi să intervină atunci când mediul de afaceri are nevoie, aşa cum s-a întâmplat în ţara noastră în perioada 2008-2009, şi a subliniat faptul că schimbarea politicii fiscale de la an la an nu asigură predictibilitate.

"Politica fiscală internă e ca ploaia: dacă plouă prea mult şi unde nu trebuie, atunci efectele sunt negative", a atras atenţia Gheorghe Ialomiţianu.

În opinia dumnealui, o politică fiscală trebuie să susţină creşterea economică, dar în mod sustenabil. Domnia sa consideră că noua Lege a salarizării, dorită de Guvernul Grindeanu, nu va fi sustenabilă, deoarece nu există suficiente resurse.

Fostul ministru estimează că obiectivul de deficit bugetar situat sub 3%, impus la Maastricht, nu va putea fi păstrat, deoarece actualul Executiv, prin implemetarea programului de guvernare, va stimula consumul, în detrimentul producţiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS