Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
Primită de la cititori
DOI MARTORI CU IDENTITATEA PROTEJATĂ SUSȚIN:
votează:
BURSA 31.10.2016
mărește imaginea
     Doi martori cu identitate protejată au declarat, vineri, în fața instanței supreme care judecă procesul Bica-Simu-Pop că Horia Simu ar fi dat bani procurorilor ca să închidă un dosar, potrivit News.ro. În replică, DNA a cerut audierea fostului procuror-șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, pentru că ar fi infirmat de două ori soluția în dosarul Cuprom și ar putea oferi detalii relevante privind acea cauză. Avocatul Alinei Bica s-a opus cererii pe motiv că DNA ar continua urmărirea penală în timpul judecății, ceea ce încalcă principiul separației puterilor, instanța urmând să se pronunțe.
     Primul martor cu identitate protejată, audiat prin videoconferință, dar cu blurarea imaginii și distorsionarea vocii, a fost Cezar Danilescu, numele fiind fictiv. Acesta a spus: "Am fost în apropierea lui Horia Simu când el relata despre un dosar al DIICOT ce a fost redeschis în 2015. Domnul Horia Simu a menționat că nu își face probleme privind acel dosar pentru că totul e rezolvat. Atunci mi-a menționat că totul e rezolvat, a făcut un gest cu mâna din care reieșea că a dat ceva. Nu a menționat dacă a dat o sumă de bani sau altceva, dar a clarificat că urma ca dosarul să fie închis. Nu a menționat numele vreunei persoane. Era vorba despre dosarul mai vechi de trei sau patru ani administrat de DIICOT în care era cercetat împreună cu alte persoane din apropierea Cuprom. Managementul SC Cuprom SA era vizat în acel dosar. Horia Simu a făcut referire la faptul că a dat ceva raportat strict la gestul său cu mâna".
     El a precizat că discuția a avut loc în vara anului 2015.
     Martorul a continuat: "Discuția a avut loc o singură dată, dar a rezultat că Horia Simu nu-și face griji cu privire la acel dosar. La începutul verii lui 2015 a avut loc această discuție. Acum mă refer la discuția din 2015. În trecut e posibil să mai fi avut discuții cu el pentru că din ce știu dosarul are o vechime de patru-cinci ani. Se referea la procurorii care sunt implicați în cazul respectiv, dar nu-mi amintesc nume la acest moment".
     "Cezar Danilescu" a mai spus că Simu era încrezător că dosarul va fi închis de procurori: "Referirile au fost făcute la funcțiile de procurori. Nu știu să se fi pronunțat nume de procurori. Precizez că am dedus că Horia Simu se referea la procurori din faptul că era încrezător că totul se va rezolva, iar o soluție de închidere a dosarului nu putea proveni decât de la procuror".
     Întrebat de procuror dacă a auzit în discuții numele lui Șerban Pop, martorul a negat.
     A urmat audierea celui de-al doilea martor cu identitate protejată, tot un bărbat, deși magistrații au ales pentru el numele fictiv Ileana Petre. Acesta a spus: "Auzisem de cercetările pe care le făcea DIICOT în legătură cu societatea Cuprom. Știam că dosarul se închisese o dată cu NUP. În primăvara anului 2015 am aflat că s-a redeschis dosarul. La o discuție ulterioară cu domnul Simu, dumnealui nu s-a arătat îngrijorat la redeschidere. A zis că a vorbit cu procurorii și că se va rezolva ca data trecută. O să se închidă".
     El a insistat că Simu s-a referit strict la procurori: "Arăt că Horia Simu a folosit cuvântul procurori când s-a referit la persoanele ce vor ajuta la închiderea dosarului. Horia Simu a precizat că a dat suma de bani, dar nu a precizat momentul efectiv în care a dat acești bani sau ce sumă. Nu a spus verbal că a dat bani, dar a făcut acel gest clar că s-au dat bani. Nu a nominalizat pe nimeni și nici nu a rezultat din discuție că dosarul va fi rezolvat prin intermediari sau nu".
     Ședința a continuat cu audierea, în sală, la pupitru, a lui Aurel Sraer, fost director al firmei SCT, controlată de Horia Simu.
     Aurel Sraer a precizat: "Plățile ce trebuiau făcute de SCT, SCCF Timișoara și SCCF Iași erau dispuse de Horia Simu și Dumitru Camelia. Ea era director economic pentru SCCF Timișoara. Mă ocupam de partea tehnică a activităților societății. Primeam oarecare informații în legătură cu plățile. Primeam informații neoficiale de la Dumitru Camelia. Nu știu ca Pop Șerban și asociații sau el în nume personal să fi colaborat, din cunoștințele mele, cu cele trei societăți. Eu nu-mi amintesc conjunctura în care eu să fi semnat un contract cu această casă de avocatură (a lui Pop, n.r.). Primeam acte la semnat de la secretariat, dar și de la compartimentul juridic".
     El a explicat că au existat situații în care s-a apelat la avocați și colaboratori, pentru că juriștii firmei nu făceau față: "Cele trei societăți aveau un compartiment juridic format din Gearîp Florica și Neagu Rodica. Au fost situații în care s-a apelat și la avocați. Destul de multe. Activitatea la Juridic era amplă și s-a apelat destul de des la avocați și colaboratori pentru că cei doi juriști nu făceau față. Erau litigii cu fostul personal ce nu mai primea drepturi patrimoniale, cu societăți comerciale cu care aveam relații. Încheiam contracte pentru fiecare litigiu în parte. Horia Simu făcea selecția acestor avocați ce urmau a fi angajați. Nu știu după ce criterii îi selecta".
     După audierea fostului director, procurorul DNA a făcut o nouă cerere de probe, inclusiv audierea fostului procuror-șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.
     Magistratul a spus: "Dorim depunerea a două procese verbale de localizare a Alinei Bica și a lui Ionuț Mihăilescu în data de 8 noiembrie 2014. E important față de declarațiile date de el la urmărirea penală. Și declarațiile ei de la instanță. S-au văzut și în timpul zilei și seara cel puțin două ore. S-a pus în mișcare acțiunea penală a acestuia pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Vrem audierea Georgianei Hosu. A infirmat de două ori soluția în dosarul Cuprom și ar putea oferi detalii relevante privind acel dosar".
     Avocatul Alinei Bica a cerut respingerea acestor probe, pe motiv că sunt neconcludente, deoarece Bica nu a contestat că s-a văzut cu Mihăilescu în seara zilei respective.
     "Era ziua ei de nume, iar Mihăilescu era invitat", a spus avocatul.
     Totodată, el a susținut că audierea Georgianei Hosu este ilegală.
     "DNA l-a reținut recent pe Dan Hosu, soțul doamnei. Este evident că o declarație la acest moment s-ar da automat sub presiunea acestui aspect. Doamna Hosu trebuia audiată ca martor la momentul urmăririi penale. În timpul judecății nu se mai poate face urmărire penală pentru aceeași faptă, iar DNA asta face acum. Continuă urmărirea penală în timpul judecății, ceea ce încalcă grav principiul separației", a spus avocatul Alinei Bica.
     Instanța a rămas în pronunțare asupra cererilor vizând noile probe, următorul termen fiind fixat pentru 25 noiembrie, la ora, 9.00, în sala Secției comerciale.
     DIICOT a dispus, anul trecut, redeschiderea dosarului Cuprom de urmărire penală pe numele lui Horia Simu, Horia Pitulea, Neagu Oana Mădălina și Chișu Adrian, privind infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani. Tribunalul București a constatat, în data de 22 aprilie 2015, legalitatea unei ordonanțe a DIICOT prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză, instituția fiind cea care a solicitat instanței infirmarea ordonanței prin care s-a dispus clasarea cazului.
     Odată cu infirmarea clasării acestui dosar, Tribunalul a decis și redeschiderea urmăririi penale în legătură cu relațiile comerciale din S.C.Cuprom S.A. și societăți comerciale rezidente/nerezidente în care acestea au fost favorizate de către persoanele sus-menționate.
     Horia Simu a devenit cunoscut ca "bancherul cuprului", după ce a preluat Cuprom Baia Mare alături de Horia Pitulea.
     Cuprom a fost înființată în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix și uzina Elcond Zalău, două din cele mai importante companii ale țării noastre din industria neferoaselor. Cuprom și-a dezvoltat afacerea pe credite și a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piața cuprului din regiune.
     Pentru bancheri, un client de talia Cuprom părea o adevărată mină de aur, în contextul în care cifra de afaceri a companiei crescuse culminant - de la 321 milioane lei în 2005, la 581 milioane lei în 2006, până la nivelul record de 824 milioane lei în 2007 -, iar comenzile totalizau între 33% și 61% din piața produselor de cupru din țară.
     Declanșarea crizei, datoriile scadente nereeșalonate și scăderea drastică a cotației cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona, au pus societatea pe butuci și au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz.
     Cifra de afaceri a scăzut brusc la 685 milioane lei în 2008 și la 190,4 milioane lei în 2009, societatea înregistrând piederi nete (la finele lui 2008 de 208 milioane lei, iar în 2009 de 50 milioane lei).
     În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare și a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău. Numărul de salariați s-a redus sever, de la 665 de persoane în 2009, la numai 111 la jumătatea lui 2010.
     Cuprom a intrat în insolvență la cererea firmei de consultanță Expert Consultancy Inc., în 2008.
     Tribunalul București a dispus, pe 3 iunie 2015, intrarea în faliment a societății Cuprom, decizia pronunțată de magistrați fiind executorie, la solicitarea unor creditori ai societății - BCR și Bancpost. Doi dintre șefii Cuprom au fost Horia Pitulea și Horia Simu, bancheri, foști vicepreședinți la Citibank România. Din acționariatul societății a mai făcut parte Ionuț Costea, fost președinte al Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană.
     În septembrie 2015, fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită și respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, trimis și el în judecată pentru dare de mită.
     Procurorii au spus în rechizitoriu: "La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus". 

C.I.
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ultima ședință de tranzacționare mixt.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.