Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
CERERE DE EXTRĂDARE FĂRĂ REZULTAT POZITIV
BURSA 24.08.2018

GEORGE MARINESCU
 
mărește imaginea
     Curtea de Apel de la Belgrad a anunțat că fostul deputat Sebastian Ghiță nu va fi extrădat în România. Prin această decizie, instanța a menținut sentința Curții Supreme a Serbiei, hotărâre contestată de Ministerul Justiției.
     Rezultatul demersurilor făcute de ministerul de resort este neașteptat mai ales că, din primăvară și până acum, ministrul Tudorel Toader a oferit mai multe asigurări presei că dosarul privind extrădarea inculpatului Sebastian Ghiță va fi soluționat favorabil, deoarece au fost trimise în Serbia toate documentele necesare.
     În realitate, extrădarea lui Ghiță a trenat foarte mult tocmai din vina lui Tudorel Toader. Inițial acesta a trimis Ministerului de Justiție din Serbia o solicitare care nu conținea toate elementele din dosarul de urmărire penală care să justifice cererea de extrădare. Ulterior, după o altă perioadă de timp, în care Tudorel Toader a afirmat că a fost necesar ca toate documentele din dosar să fie traduse, solicitarea a fost trimisă din nou autorităților sârbe.
     În 12 martie 2018, invitat la Antena 3, ministrul Tudorel Toader declara: "Judecătorii din Serbia au cerut informații cu privire la natura, conținutul, modul de desfășurare a activității infracționale. Documentele au ajuns la Ministerul Justiției săptămâna trecută, am solicitat Curții de Apel Ploiești informațiile necesare, le-am primit. Astăzi cel mai probabil vom primi originalul documentelor respective și le trimitem în Serbia prin curierat rapid"
     Ulterior, în 20 martie 2018, ministrul justiției a declarat: "Ministerul Justiței și instanțele naționale și-au îndeplinit obligațiile de transfer a tuturor documentelor necesare și a celor suplimentare solicitate. Nici ministrul Justiției, nici instanțele nu pot interveni, nu pot genera măsuri de accelerare a cauzei de către instanța competentă din Serbia".
     Declarația de mai sus a fost făcută în contextul în care în 26 martie Tudorel Toader urma să aibă o întâlnire cu președintele Curții Constituționale din Serbia și cu alți oficiali din domeniul justiției sârbe. El a susținut că la acea întâlnire va aborda "inevitabil" și subiectul extrădării lui Sebastian Ghiță.
     În același context, Tudorel Toader a menționat: "Noi nu putem lua nicio masură, niciun demers să afecteze activitatea instanței independente din Serbia. Ce putem face: cu promptitudine am răspuns la toate solicitările pe care le-au făcut".
     *  Documente trimise cu întârziere
     Toate asigurările oferite presei și publicului din țara noastră de către ministrul justiției înainte de plecarea în Serbia s-au făcut țăndări odată ce Tudorel Toader a ajuns la Belgrad. Deși el a susținut că primele documente privind extrădarea lui Sebastian Ghiță au fost trimise în Serbia încă din 9 martie, cotidianul Danas din țara vecină a afirmat într-un articol că aceste documente s-au pierdut. În articolul respectiv, jurnaliștii din țara vecină susțin că au cerut informații cu privire la actele trimise de Ministerul Justiției din Româ-nia, iar Înalta Curte de la Belgrad le-a răspuns că instituția nu a primit, până în acel moment, niciun document cu privire la extrădarea lui Sebastian Ghiță.
     Articolul celor de la Danas a fost publicat a doua zi după vizita din 26 martie a lui Tudorel Toader în Serbia, prilej cu care ministrul justiției a declarat: "Instanța a cerut lămuriri suplimentare, le-am transmis, pe 9 martie au ajuns la dânșii. Judecătorii urmează ca, pe baza întregii documentații administrate, să se pronunțe cu privire la cererea de extrădare". Menționăm că declarațiile lui Toader au fost făcute după întâlnirea cu Nela Kuburovic, Ministrul Justiției din Serbia.
     Confruntat la întoarcerea în țară cu cele spuse de jurnaliștii sârbi, Tudorel Toader, în 27 martie, a revenit cu o altă declarație în care a susținut că a durat două săptămâni, respectiv de pe 7 martie pe 21 martie, ca magistrații Curții de Apel Ploiești să trimită documentele în original pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță, precizând că "și pe jos ar fi ajuns mai devreme". Ministrul jus-tiției a spus: "Am transmis solicitarea la Curtea de Apel Ploiești pe 27 februarie. Pe 7 martie, Curtea de Apel Ploiești ne-a transmis documentele, Ministerul Justiției le-a tradus, pe 8 martie le-a transmis prin fax la Curtea Supremă din Serbia. Cu dovadă de expediere, cu dovadă de primire. Am solicitat Curții de Apel, cum cere procedura de extrădare, documentele în original. Dacă ni le-a trimis în copie pe 7 martie, în original ni le-a trimis pe 21 martie 2018. În aceeași zi, 21 martie, au fost transmise prin curierat rapid către Ministerul Justiției din Serbia și avem dovada primirii la minister pe 23 martie. Cel mult, puteți întreba Curtea de Apel Ploiești de ce i-au trebuit două săptămâni, de pe 7 martie până pe 21 martie, să ajungă de la Ploiești la Ministerul Justiției din România, unde ar fi ajuns și pe jos mai devreme de două săptămâni".
     *  Ministrul Justiției oferea noi asigurări, în iunie
     Imediat după achitarea lui Sebastian Ghiță, în primă instanță, în 14 iunie, de către Înalta Curte de Casație și Justiție într-unul dintre dosarele în care este acuzat (este vorba despre dosarul în care a fost inculpat alături de șefi din Poliția Prahova și de câțiva procurori), Tudorel Toader a menționat că nu are de ce să retragă cererea de extrădare pe numele fostului deputat și a oferit noi asigurări că această procedură va fi finalizată cu un rezultat pozitiv pentru statul român.
     "În momentul acesta, nu avem niciun temei juridic să anulăm, să retragem solicitarea de extrădare. Prin urmare, el rămâne sub puterea celuilalt mandat de arestare. În mod firesc, așteptăm hotărârea și în acel dosar, în funcție de care sigur vom proceda potrivit prevederilor legale. Când va scăpa și de acel mandat vom discuta", a afirmat Tudorel Toader, în 14 iunie.
     După ce Elena Udrea a fost condamnată definitiv de ÎCCJ, vorbind despre extrădarea acesteia din Costa Rica, ministrul justiției s-a referit și la cazul Sebastian Ghiță. Cu acest prilej, Tudorel Toader, în 25 iunie, a spus: "Procedura de extrădare este cea prevăzută de legea 302. Fac apel la dumneavoastră ca să reflectați realitatea așa cum este ea, nu așa cum o vor unii sau alții. Și în cazul Ghiță am trimis documentele pentru extrădare. Am rugat chiar în ziua respectivă de la direcția de specialitate și am comunicat exact documentele, data, procedura realizată. Ministerul Justiției, și de data aceasta, ca de fiecare dată de alt-fel, și-a îndeplinit la timp și complet obligațiile care-i revin. Nu uitați că avem obligații partajate, trebuie să vină de la instanță, noi transmitem mai departe solicitarea respectivă".
     *  Extrădare refuzată... pe bază de azil
     În ciuda tuturor asigurărilor cu privire la îndeplinirea exemplară a obligațiilor ce îi reveneau ministerului pe care îl conduce, la sfârșitul lunii iulie, Tudorel Toader s-a trezit că solicitarea de extrădare a lui Sebastian Ghiță a fost respinsă de Curtea Supremă de Jus-tiție din Serbia. Considerentul principal al deciziei Curții Supreme sârbe a fost că Sebastian Ghiță a solicitat și a primit azil în țara vecină, pe motiv că în România este persecutat din rațiuni politice. Din aceste considerente, instanța nu a putut decât să respingă cererea de extrădare.
     După această decizie, în 30 iulie, ministrul Toader a declarat: "Să vedem ce anume au evocat judecătorii, să vedem dacă este o chestiune de procedură și în ce constă. Până la urmă, că-i stat membru sau nemembru, trebuiesc respectate standardele de protecție a drepturilor, a libertăților. Vedem, analizăm, tragem concluzii".
     El a refuzat să spună dacă respingerea are legătură cu anchetele pornite la sediul structurii care a instrumentat dosarele lui Sebastian Ghiță.
     Tudorel Toader le-a cerut subordonaților săi să conteste hotărârea instanței supreme sârbe. Contestația a fost judecată de Curtea de Apel de la Belgrad care a stabilit, miercuri, 22 august, că decizia Curții Supreme a fost corectă, atât timp cât Sebastian Ghiță este azilant cu drepturi depline în Serbia și că o extrădare în România i-ar afecta dreptul la apărare și drepturile procesuale.
     Curios este de ce Tudorel Toader a dat tot timpul asigurări că extrădarea va fi soluționată favorabil, mai ales în 14 iunie, 25 iunie și 30 iulie, deși cunoștea faptul că Sebastian Ghiță primise azil politic în Serbia încă din 1 iunie printr-o decizie a Ministerului de Interne care a rămas definitiv în vigoare în 18 iunie.
     Practic, Tudorel Toader ori nu a avut toate informațiile, ori a ales să ofere date eronate către presa din România și către public, fapt care, coroborat cu tărăgănarea declanșării procedurii de extrădare și a trimiterii documentelor către partea sârbă, poa-te duce la concluzia că ministrul jus-tiției și subordonații săi l-au scăpat pe Sebastian Ghiță de apariția în fața instanțelor din țara noastră și de punerea în aplicare a mandatului de arestare preventivă emis într-unul dintre dosare. Acest lucru se numește favorizarea infractorului, faptă pedepsită de Codul Penal. Inclusiv de cel modificat de coaliția PSD-ALDE în sesiunea extraordinară a Parlamentului de la începutul lunii iulie. 

      Sebastian Ghiță a dispărut pe 19 decembrie 2016, cu o zi înainte să-și piardă imunitatea de parlamentar. Cele două echipaje de la Direcția Operațiuni Speciale care îl monitorizau l-au pierdut pe autostradă, când acesta se întorcea la Ploiești de la o întâlnire organizată de SRI cu membrii fostei Comisii parlamentare de control a acestei instituții.
     Dispariția fostului deputat a fost descoperită pe 20 decembrie (cu o zi înainte de a pierde imunitatea parlamentară), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.
     El este urmărit penal în mai multe dosare, într-unul fiind pus sub acuzare după plecarea sa din țară.
     Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiță avea permis de conducere și buletin de Slovenia și era împreună cu fratele său în momentul capturării. Fostul deputat PSD a fost arestat de autoritățile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate și a fost eliberat pe cauțiune.
     După aceea Sebastian Ghiță a solicitat azil politic în țara vecină, iar Ministerul de Interne de la Belgrad i-a aprobat cererea, fapt care a dus ulterior la respingerea cererii de extrădare formulată de Statul român prin Ministerul Justiției.
     Azilul a fost aprobat prin decizia Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia din 1 iunie 2018, care a intrat în vigoare în 18 iunie. Conform deciziei, cetățeanul român Ghiță Sebastian Aurelian, din cauza pericolului de persecuție în țara de origine din cauza opiniei politice, este eligibil pentru azil în Republica Serbia, în formă de refugiu.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2018, ora 11:16)  
 Marinescule, protocolul Direcției a VI-a?
 Afară plouă? :)))))))


 
  1.1.   Maine...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Cristi , in data de 24.08.2018, ora 11:54)
 
 Astept si eu cu interes maine editorialul lui Make referitor la protocoalele secrete din justitie.
 Offf...maine e sambata...deci dupa ce il scrie, Make e singurul care il va citii. Dar sunt sigur ca o sa fie foarte bun.


 
  1.2.   manipulatorule  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 24.08.2018, ora 13:46)
 
 De la Ministerul Public, cu dedicație pentru tine, cel care aștepți editorial din partea lui Make și te lași manipulat de infractorul condamnat penal Darius Vâlcov.
 Precizări privind protocoalele de cooperare încheiate cu SRI în 2016
  24 august 2018
 COMUNICAT
 
 Având în vedere dezbaterile publice privind protocoalele de cooperare încheiate în anul 2016 între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în continuarea comunicatului de presă din data de 18 iunie 2018, Biroul de informare și relații publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
 La data de 08.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație a încheiat 2 protocoale cu Serviciul Român de Informații:
 Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public.
 Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET).
  Cu privire la acest protocol arătăm:
 Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații, sesizarea parchetului cu privire la infracțiunile constatate de S.R.I. și comunicarea de informații în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea națională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I. și ale Codului de procedură penală.
 Protocolul și-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituțiilor semnatare. La aceași dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice dacă menține caracterul clasificat al documentului.
 La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.
 Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului.
 Copyright © 2016 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție


 
  1.3.   Esti de la biroul de presa al PG?  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.08.2018, ora 14:00)
 
 De ce trebuie sa existe aceste protocoale ? Nu avem legi care prevad clar ca orice infractiune constatata se notifica organelor abilitate ? Nu avem cadru legal privind cooperarea intre institutii ?
 Si intrebarea cheie : daca sunt atat de generale si "inofensive" de ce au fost SECRETE?
 Parerea mea e ca trebuie sa fii ori de o inteligenta precara ori rau intentionat ca sa nu iti dai seama ca prin aceste protocoale accesul la justitie nu se face in mod egal.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.08.2018, ora 14:29)
 
 Procurorii sunt colaboratori SRI și trebuie să raporteze la SRI situația din dosare.
 Procurorii nu pot folosi informatiile în dosare penale fără acordul SRI, adică protecție mafiotă confidențială.
 Marinescu le, asta este justiția independentă din România.
 Ție nu-ți vine să râzi de tine?


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 24.08.2018, ora 16:14)
 
 Gogule, când cercetezi infracțiuni de spălare de bani, de trădare, de crimă organizată și de terorism sau de trafic de persoane, e musai să colaborezi cu serviciile secrete care colectează informații despre persoanele care comit astfel de infracțiuni.


 
  1.6.   pentru ăla cu procurorii  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 24.08.2018, ora 16:17)
 
 Dacă ai citi cu atenție legea de organizare judecătorească și aceea privind statutul magistraților, ai vedea că și procurorii semnează declarație pe proprie că nu sunt colaboratori cu niciun serviciu de informații și nici membri. Dacă mint, sunt pasibili de pușcărie. Până acum nu am văzut niciun caz din ăsta. Sau poate știi tu, că tot ești bine informat de Antena 3, de Ciuvică, de România TV și de Savaliuc de la luju.ro.


 
  1.7.   100% magistrați șantajați  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.08.2018, ora 19:10)
 
 Inspectia Judiciara dezvaluie ca in perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, DNA a solutionat 1965 de cauze privind un numar total de 3420 de magistrati, reprezentand 2193 judecatori si 1227 procurori.


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.08.2018, ora 19:14)
 
 Ce caz să vezi? Toți magistrații au avut sau au dosar la DNA.
 SRI a organizat un sistem mafiot. Cine să tragă la răspundere SRI, cine să acuze securiști dacă procurorii au de raportat la SRI și dacă judecătorii au dosar la DNA unde lucrează echipele mixte DNA-SRI?
 Înțeleg nevoia ta de a mai băga o ultimă harneală. Mai încearcă, sigur îți crește credibilitatea. :))


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de Coco Chanel , in data de 24.08.2018, ora 22:11)
 
 Nu mai minti ca mirosi de la trei poste.


 
2.  Securitatea e comedie
    (mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2018, ora 19:09)  
 Marinescu, Make și Antonescu să-și facă timp să caute în ce țară din universul cunoscut mai există un sistem judiciar bazat pe 100% magistrați cu dosare la anticorupție.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Coco Chanel , in data de 24.08.2018, ora 22:12)
 
 Minti cu nerusinare.


 
Aceeasi sectiune (Strategia Nationala Anticoruptie)
ÎN AȘTEPTAREA NOMINALIZĂRII VIITORULUI ȘEF AL DNA
DUPĂ REVOCAREA ȘEFEI DNA, URMEAZĂ CEA A ȘEFEI ÎCCJ?
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ultima ședință de tranzacționare mixt.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.