CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
PENTRU MODUL ÎN CARE AU ANCHETAT DOSARUL PRIVIND OUG 13
BURSA 07.09.2017
mărește imaginea
     * Kovesi susține că nu a primit o înștiințare oficială prind cercetarea procurorilor în cazul OUG 13
     -----
       * ACTUALIZARE 12:24 CSM ia în discuție în 25 octombrie raportul IJ în cazul celor trei procurori DNA cercetați disciplinar
     Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuție în 25 octombrie raportul Inspecției Judiciare (IJ) în cazul celor trei procurori DNA - Marius Bulancea, Paul Dumitriu și Jean Uncheșelu - cercetați disciplinar pentru "exercitarea funcției cu gravă neglijență", în dosarul în care au anchetat modul de adoptare a OUG 13.
     Potrivit reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, termenul pentru acțiunea disciplinară promovată miercuri de Inspecția Judiciară în cazul celor trei procurori DNA a fost fixat pentru 25 octombrie. Atunci, cei trei procurori ar urma să se prezinte în fața Secției pentru procurori a CSM, care va lua în discuție raportul de cercetare disciplinară întocmit de Inspecția Judiciară.
     Reprezentanții CSM au precizat, potrivit News.ro: "Procedura disciplinară se completează cu normele de procedura civilă, care implică o etapă preliminară scrisă de comunicare către părti (IJ, respectiv cei trei procurori) a acțiunii disciplinare și a întâmpinării, în vederea respectării dreptului la apărare și a contradictorialității. Secțiile CSM au rol de instantă de judecată (prima instantă) în materie disciplinară, astfel că acțiunea disciplinară se comunică pârătului (cei trei procurori - n.r.), căruia trebuie să i se acorde un termen de 25 zile pentru depunerea întâmpinării, socotit de la data când primește acțiunea. De asemenea, întâmpinarea se comunică reclamantului (Inspecția Judiaciară - n.r.) pentru a formula și a depune răspuns la întâmpinare în maxim 10 zile de la data la care a primit întâmpinarea".
     (M.I.)
     ------
     Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat, ieri, că a declanșat o acțiune disciplinară împotriva procurorilor DNA Marius Bulancea - procuror șef secție, Paul Dumitriu - procuror șef adjunct secție și Jean Uncheșelu - de la Structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, acuzați de "exercitarea funcției cu gravă neglijență", în dosarul în care au anchetat modul de adoptare a OUG 13.
     Inspecția Judiciară motivează că, prin conduita adoptată de procurorul șef secție și de procurorul șef adjunct secție în ceea ce privește înregistrarea denunțului formulat în 31 ianuarie și constituirea dosarului privind Ordonanța 13, anterior completării denunțului cu elemente noi de natură să atragă competența DNA, "au fost nesocotite dispozițiile art. 294 alin. 1 și 3 din Codul de procedură penală (CPP), art. 58 alin. 1 și 2 din CPP, dispozițiile procedurale din Legea nr. 78/2000 și din Legea nr. 115/1999 la care fac trimitere prevederile art. 3 alin. 1 lit. a, art. 13 și art. 24 din O.U.G. nr. 43/2002, cu modificările ulterioare".
     Inspecția Judiciară susține: "Nerespectarea normelor de drept procesual în exercitarea atribuțiilor de serviciu care impuneau organului judiciar, pe de o parte, soluția de clasare fără a efectua acte de urmărire penală ca urmare a incidenței unuia dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale și, pe de altă parte, să nu dispună începerea urmăririi penale cu privire la faptă, întrucât toate faptele reclamate în cauză priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate și legalitate care nu cad sub incidența controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror (art. 294 alin. 3 din CPP și art. 315 alin. 1 lit. b din același cod și respectiv, art. 305 alin. 1 din CPP)".
     Totodată, inspectorii judiciari au arătat că procurorul Marius Bogdan Bulancea a încălcat dispozițiile art. 304 alin. 2 cu referire la prevederile alin. 1 CPP în ceea ce privește efectuarea urmăririi penale în dosar (în legătură cu desemnarea unui al doilea procuror de caz și cu semnarea a numeroase adrese întocmite în cauză, transmise altor instituții, având ca obiect solicitările formulate de către procurorii de caz în interesul urmăririi penale efectuate) și neexercitarea din oficiu a atribuțiilor privind infirmarea actelor sau măsurilor date de procurorii de caz cu nerespectarea dispozițiilor legale.
     În raportul IJ se mai menționează că efectul a fost încălcarea gravă a principiului separației puterilor în stat de către cei trei procurori DNA, care "s-au considerat competenți să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării Ordonanței de Urgență a Guvernului".
     Conform sursei citate de News.ro, o altă consecință a fost deteriorarea încrederii și a respectului opiniei publice față de funcția de magistrat, cu consecința afectării imaginii justiției, ca serviciu public, în raport de faptul că, dată fiind conduita concretă adoptată de procurorii cercetați, concretizată în încălcarea normelor de procedură penală arătate, s-a constatat de către Curtea Constituțională, prin aceeași decizie, faptul că Ministerul Public nu doar că și-a depășit atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar și-a și arogat atribuții ce aparțin Curții Constituționale sau puterii legislative.
     Inspecția Judiciară mai spune că acțiunea disciplinară împotriva celor trei procurori a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistraților.
     * Kovesi: Am trimis IJ și CSM anumite solicitări pe procedură care pot influența sau nu validitatea raportului
     Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, ieri, într-un interviu acordat Agerpres, că a trimis anumite solicitări pe chestiuni de procedură atât Inspecției Judiciare, cât și membrilor CSM din Secția pentru procurori, aspecte care, din punctul de vedere al procurorilor DNA, pot influența sau nu validitatea raportului inspectorilor IJ.
     Domnia sa a spus: "La aceste solicitări, noi încă nu am primit răspuns. Sigur, sunt niște solicitări în care noi am sesizat anumite chestiuni de procedură și la care așteptăm un răspuns să vedem cum ele vor fi soluționate. (...) Eu nu doresc să vorbesc despre acest raport până el nu va fi făcut public. Nu doresc să mă antepronunț în niciun fel. Vă pot da un exemplu care nu cred că influențează concluziile raportului în niciun fel. Potrivit procedurii efectuării inspecției, la finalul controlului, echipa trebuie să prezinte niște concluzii preliminare. Ca procuror general 6 ani am citit toate rapoartele făcute de IJ și, credeți-mă, au fost zeci de rapoarte pe care le-am citit. De fiecare dată, această procedură a fost respectată, s-au prezentat concluziile în fața procurorilor care au fost controlați. În cadrul controlului care a avut loc la DNA, procedura a fost puțin diferită, sigur, asta nu înseamnă că ea nu este corectă, dar că a fost diferită. O parte a echipei de inspectori a prezentat concluziile oral, o parte a echipei de inspectori a trimis un punct de vedere scris".
     Potrivit acesteia, chestiunile semnalate nu vizează constatările inspectorilor: "Ne-au fost prezentate niște concluzii, unele chiar foarte pozitive, ne-au fost prezentate niște recomandări și niște propuneri pe care Inspecția urmează să le facă în acel proiect. Potrivit procedurii de control, dacă se constată deficiențe în cadrul activității de control, inspectorii discută cu conducerea sau cu șefii structurilor unde găsesc aceste deficiențe și este prevăzută procedura de a îndrepta acele deficiențe până la finalul controlului. În cazul nostru nu am avut astfel de situații".
     Ea a susținut că au fost puse la dispoziția IJ absolut toate datele, informațiile și documentele care le-au fost solicitate: "Nu este un ordin în care să prevadă ce categorie de acte se verifică sau nu. (...) Pot doar să vă confirm că inspectorii au avut acces la dosarele penale. Atunci când au cerut anumite dosare penale, ele au fost puse la dispoziție. În unele situații, au fost cerute toate dosarele penale ale unui procuror, care aveau o anumită vechime, în alte situații au fost cerute dosare prin sondaj de către inspectori. (...) S-a verificat și modul în care au fost respectate dispozițiile penale privind supravegherea tehnică, anume interceptările. Inspectorii au avut acces la tot ceea ce au cerut, inclusiv la dosare penale, indiferent că a fost începută urmărirea penală sau nu".
     Referitor la faptul că Inspecția Judiciară îi cercetează pe procurorii care au investigat dosarul în cazul OUG 13, șefa DNA a spus că nu a primit nicio înștiințare oficială până în acest moment.
     "Știu că a fost demarată o cerere de cercetare disciplinară în vara acestui an împotriva a trei procurori, dar nu am primit oficial niciun fel de răspuns de la Inspecția Judiciară, ca atare nu pot să comentez această afirmație", a precizat Kovesi.
     Dosarul privind OUG 13 a fost închis în 26 iunie de către procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe fondul deciziei pronunțate de Curtea Constituțională în urma sesizării privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA. În dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, procurorii DNA au dispus, în 24 februarie, clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, respectiv folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Anchetatorii au mai decis atunci disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru soluționarea cauzei legată de cinci infracțiuni, respectiv: favorizare a făptuitorului; prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 - a răspunderii ministeriale); sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; fals intelectual.
     Direcția Națională Anticorupție susținea că Ministerul Justiției a distrus un document de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în care proiectul OUG 13 primea, cu foarte puțin timp înainte de aprobarea în Guvern, aviz de oportunitate cu observații și propuneri. DNA preciza că actul normativ avea, cu câteva ore înainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infracțiuni din domeniul circulației rutiere, și al Consiliul Legislativ, cu observații privind caracterul de urgență, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul în sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat "pe loc" acest aviz. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2017, ora 08:42)  
  O institutie se poate autosesiza!!!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de gigi în data de 07.09.2017, ora 17:26)  
 Dar inspectorii Anaf Galati, insp. Banciu, care emit Decizii de impunere retroactive cu 5 ani pe CASS din niste sume de bani inventate, cind vor fi cercetati si pedepsi pentru abuzurile grosolane.


 
Aceeasi sectiune (Strategia Nationala Anticoruptie)
ÎN DOSARUL INSULA BELINA ȘI BRAȚUL PAVEL,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:09
     * Dolarul a câștigat 2,42 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 4,0091 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5990 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,25 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5965 lei.  detalii
Companii-Afaceri, 13:36
     Țara noastră va găzdui, joi, cea de-a 4 reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroč ©efèoviè, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din 9 State Membre UE și 8 State Părți Contractante ale Comunității Energiei, implicate în această inițiativă de cooperare regională, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 13:05
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat azi dimineață, prin sistem de videoconferință, la Tribunalul Prahova, în dosarul cunoscut sub denumirea Hidro Prahova, în care procourorii au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele său.  detalii
Companii-Afaceri, 12:43
     ABB a anunțat astăzi achiziția GE Industrial Solutions, business-ul pentru soluții de electrificare a GE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Politică, 12:28
     Fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu a declarat că reproșurile care i-au fost aduse și care s-au soldat cu demisia sa nu au fost suficient argumentate.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.