GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 12.09.2017

S.I.
 
mărește imaginea
Mircea Negulescu (Sursa foto: captură Youtube)
     Procurorul Mircea Negulescu, suspendat din Direcția Națională Anticorupție (DNA) - Serviciul teritorial Ploiești, este audiat, astăzi, în calitate de martor, de către magistrații instanței supreme, într-unul dintre dosarele în care fostul deputat Sebastian Ghiță este judecat pentru fapte de corupție alături de procurori și șefi de Poliție din Prahova.
     Acesta este cel mai nou dosar în care este urmărit penal Sebastian Ghiță și a pornit de la un alt dosar, deschis de procurorul Mircea Negulescu înainte de transferul acestuia la DNA Ploiești, în perioada în care era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, transmite News.ro.
     La acea vreme, Mircea Negulescu a deschis o investigație privind deșeurile toxice de pe nava Flaminia, în rechizitoriul întocmit în acel dosar arătându-se că persoane și firme din Prahova "coordonau transporturi de reziduuri toxice (...) pentru a fi depozitate și prelucrate" în Prahova, iar de la acea anchetă s-a ajuns ca unul dintre suspecți, Răzvan Alexe, cunoscut în județul Prahova drept un apropiat al PSD și al familiei fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, să îl denunțe pe Sebastian Ghiță. Potrivit unor surse judiciare, apropiați ai lui Răzvan Alexe coordonau transportul de deșeuri de pe nava Flaminia, iar în urma deschiderii investigației Alexe a făcut mai multe denunțuri la DNA care vizează oameni politici, dar și persoane care dețin funcții publice.
     Porcurorul suspendat Mircea Negulescu a relatat, astăzi, la instanța supremă, cum a pornit investigația privind deșeurile toxice de pe nava Flaminia.
     Negulescu a relatat în instanță: "Nu îmi mai aduc aminte foarte bine faptele. Am luat hotărarea să mă sesizez din oficiu. Am mers la serviciu. M-am dus la procurorul general adjunct Mihailă. I-am adus la cunostință o emisiune TV și faptul că eram contrariat pentru copiii noștri și intenția mea de a iniția un dosar penal în legătură cu acesta. Cred că realizator era Oana Stancu. Se prezenta decontaminarea unui vas numit Flamidia!? Una din societătile care urmă să se ocupe se numea Eco Master, administrată de un domn Răzvan Alexe, nume care la data respectivă nu îmi spunea nimic. După ce am văzut reportajul am mers la serviciu. Domnul procuror general Tudose se afla în concediu de odihnă sau în delegație. Am hotărat să port această discuție cu procurorul adjunct Mihailă Aurelian".
     Acesta a mai explicat cum a început investigația care în final a dus la dosarul în care polițiști și procurori cu funcții de conducere în județul Prahova să fie urmăriți penal și apoi trimiși în judecată pentru corupție.
     El a susținut că a mers la procurorul general adjunct Aurelian Mihailă de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, căruia i-a comunicat că vrea să înceapă o anchetă.
     Negulescu a mai spus în instanță: "Acesta m-a întrebat că nu știu cine este Alexe Răzvan, precizându-mi că este omul de casă al lui Cosma Mircea, acesta din urmă fiind președintele, la acea dată, cred, al Consiliului Județean Prahova. Un om cu foarte multă influență politică. Arăt că inculpatul Mihăilă nu mi-a solicitat în mod expres să nu demarez o anchetă pe tema precizată. Eu am dedus, din atitudinea acestuia, care era evidentă, că nu dorește demararea unei anchete. Orice procuror poate să facă sesizare din oficiu ...Nu am făcut asta pentru că erau fapte de evaziune fiscală și era de competența Parchetului de pe lângă Tribunal. Am discutat cu dânsul, cu procurorul general Tudose și i-am spus de atitudinea lui Mihăilă și am demarat anchetă. Procesul a fost întocmit de un polițist la Parchetul de pe langă Tribunalul Ploiești, dar am decis în urma discuției cu procurorul general Tudose să ajungă la mine la parchetul Curții de Apel Ploiești. În urma discuției pe care am avut-o cu domnul procuror Tudose, am stabilit ca această cauză să fie lucrată confidențial. Știam de dosar doar eu și domnul Tudose și încă trei ofițeri de poliție. Urmare a relatărilor mele despre atitudinea inculpatului Mihăilă legat de demararea acestei cauz, aceasta a fost convingerea mea, că și procurorul general Tudose a avut aceeași reprezentare ca și mine, în sensul că incupatul Mihăilă nu trebuia să știe nimic despre ce urmează să se întâmple în dosar. Și așa s-a și întâmplat. Tudose a avut acces la orice act din acel dosar, inclusiv interceptări".
     Inițial, dosarul privind deșeurile toxice a fost investigat la Parchetul Curții de Apel (PCA) Ploiești, după ce a fost preluat de la Parchetul Tribunalului Prahova, iar ulterior procurorii PCA Ploiești au declinat cauza către DIICOT Ploiești. La acel moment, procurorii DIICOT au făcut verificări în localitatea Târgșoru Vechi din județul Prahova, unde au existat informații că deșeurile ar fi putut fi depozitate, însă nu au găsit nimic, motiv pentru care au clasat dosarul. După închiderea acestei anchete, la DNA Ploiești a fost deschisă o altă investigație, care viza numeroși procurori și polițiști cu funcții de conducere în Parchete din Prahova, dar și în IPJ și DGA Prahova. Inițial, acea cauză a fost clasată, ulterior procurorii DNA cerând Înaltei Curți de Casație și Justiție și obținând redeschiderea cauzei în care Sebastian Ghiță a fost pus sub acuzare alături de procurorii și șefii din Poliție acuzați că apărau interele fostului deputat, precizează sursa.
     Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploiești, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3857
3.0328
4.0467
0.1806
0.6261
0.2258
4.6660
5.3083
1.4443
3.6638
0.2398
0.4925
1.0812
0.0635
0.4532
0.8485
4.0348
0.2950
1.0767
0.6234
0.0592
0.3649
0.1966
2.7766
0.0395
0.1524
1.0985
0.6318
0.1230
165.0626
5.6813
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.