Organizator: Ziarul BURSA
 

 
și


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 
 

 
 
Masa Rotundă "Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor" - a III-a ediție
"Provocările anului 2017"

MIHAI IONESCU, ANEIR "Vom chema în justiție Guvernul tehnocrat"

mărește imaginea
  Ionescu: "Cerem ca viitoarea guvernare să fie profesionistă"

   Exportatorii cer profesionism de la viitoarea guvernare, a spus Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).

  Domnia sa a precizat: "Prima noastră cerință este ca viitoarea guvernare să fie una profesionistă. În al doilea rând, am dori să nu exagereze cu politicile sociale. Dacă vor face acest lucru, adică dacă vor exagera pe partea socială fără să ajute economia, atunci nu văd un viitor solid pentru această țară. Cel de-al treilea lucru pe care îl solicităm este: «Atenție la capitalul românesc!» ".

  Mihai Ionescu a atras atenția că, în acest an, ritmul de creștere a exporturilor este mai mic decât ritmul de creștere a PIB. De asemenea, este prima dată când avem exporturi extra-UE în scădere, a adăugat domnia sa.

  O altă mare nemulțumire a exportatorilor este desființarea Departamentului de Comerț Exterior din Ministerul Economiei, potrivit președintelui ANEIR, care a declarat: "Suntem dezamăgiți de faptul că echipa de la Ministerul Economiei a reușit să destructureze Departamentul de Comerț Exterior. Aveam o structură care se ocupa în exclusivitate de comerțul exterior. Unii au considerat că nu este nevoie de un departament pentru acest lucru. Nu este adevărat! Este foarte importantă existența acestui departament. Dar așa au înțeles tehnocrații să ajute exportatorii - au destructurat respectiva structură și au blocat toate plecările la posturile de la ambasadele din străinătate. Înainte aveam reprezentanți la ambasadele străine. Anul acesta nu au mai plecat la aceste posturi decât câțiva și temporar. Jumătate din rețeaua externă de reprezentanți ai României nu mai există.

  Nu spun că erau geniali, dar ne puteam baza pe ei. Buni, răi, erau acolo și mulți erau utili".

  Mihai Ionescu a punctat și faptul că Ministerul Economiei a blocat promovarea exporturilor, în ciuda faptului că au fost bani alocați de la buget în acest sens. "Nu am realizat nici jumătate din programul de promovare a exporturilor planificat la început de an".

  În acest context, oamenii de afaceri îi vor acționa în judecată pe reprezentanții guvernului care se fac vinovați de cele menționate mai sus, după cum a spus domnul Ionescu, menționând: "Am hotărât, împreună cu reprezentanții mediului de afaceri: acest Guvern nu va pleca doar predând hârtii. Noi îi vom chema în justiție, pentru că trebuie să plătească pentru ce ar fi trebuit să facă și nu au făcut. Sunt puși acolo și sunt plătiți de noi ca să ajute economia. Vor fi trași la răspundere în instanță, prin acțiuni penale, înaintate de entitățile asociative din economie".

  În tot acest an, Mihai Ionescu a avertizat asupra faptului că Programul de Promovare a Exportatorilor (PPE) a fost blocat.

  În urmă cu circa două luni, exportatorii chiar au solicitat demisia și cercetarea penală a ministrului economiei Costin Borc, pentru "sabotarea economiei naționale prin blocarea PPE".

  ANEIR i-a acuzat pe tehnocrații din conducerea Ministerului Economiei de incompetență și superficialitate, destabilizând PPE.

  Mihai Ionescu, președintele ANEIR, a declarat, la acea vreme: "Din cauza indolenței/lipsei de profesionalism/superficialității demnitarilor ministeriali, imaginea României este grav afectată pe plan extern, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajații în șomaj și riscând falimentul. Aceiași demnitari tehnocrați din conducerea Ministerului Economiei au reușit și alte două contra-performanțe: să destabilizeze funcționarea Departamentului de Comerț Exterior (prin desființarea sa în urmă cu o lună) și să blocheze rețeaua de consilieri economici externi ai României (plecările la posturile respective fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale)".

  În opinia domnului Ionescu, acțiunile "tehnocraților" au condus la scăderea exporturilor.

    DOINA TOPALĂ, CEC BANK: "Nu este normal ca birocrația să fie un obstacol în calea finanțării IMM-urilor"
    ANCA VLAD, PIAROM: "Salariile mici și foarte mici reprezintă veniturile a peste 80% din populație"
    NICOLETA MUNTEANU, EURO INSOL: "Lipsa de încredere și teama de faliment, piedici pentru antreprenorii tineri"
    CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Ajutoarele de stat - să fie condiționate de numărul subfurnizorilor antrenați în România"
    CRISTINA CHIRIAC, PREȘEDINTELE ANAA: "Cea mai mare problemă a României este stabilitatea fiscală"
    CLAUDIU VRÎNCEANU, MECRMA: "Ministerul Educației - să fie mai deschis către dezvoltarea întreprinzătorilor"


.