STUDIU DELOITTE ROMÂNIA: Directorii financiari privesc cifrele macro cu reţinere

D.I.
Macroeconomie /

Farrukh Khan, CFO Deloitte Survey România

Farrukh Khan, CFO Deloitte Survey România

Pe fundalul şomajului în scădere şi a celei mai mari creşteri a PIB din Europa Centrală şi de Est, directorii financiari din ţara noastră apreciază drept pozitiv climatul de afaceri actual, însă se concentrează mai mult asupra consolidării afacerilor decât asupra extinderii, potrivit celei de-a noua ediţii a Deloitte CFO Survey, remisă astăzi Redacţiei.

Farrukh Khan, Partener şi lider Deloitte CFO Survey în România, a declarat: "Studiul din acest an indică faptul că directorii financiari prezenţi în România apreciază climatul actual de business, după traversarea unor perioade mai dificile, însă privesc în viitor cu reţinere. Este evident că lipsa lor de entuziasm în ce priveşte viitorul se leagă mult de volatilitatea fiscală şi legislaţia imprevizibilă".

Potrivit studiului, 60% dintre directorii financiari consideră climatul fiscal şi cadrul de reglementare drept instabile, astfel că riscurile pe care sunt dispuşi să şi le asume sunt limitate.

În acest sens, Khan a declarat: "Majoritatea directorilor financiari sunt optimişti în legătură cu indicatorii macroeconomici; acest lucru nu se reflectă însă asupra spiritului lor întreprinzător, atunci când vine vorba de decizia de a investi. Cadrul fiscal şi juridic, precum şi preocupările legate de suficienţa forţei de muncă calificate par a fi cele mai mari provocări care contribuie la nivelul încrederii şi la fructificarea oportunităţilor pierdute".

Studiul analizează diverse aspecte precum perspectiva economică, mediul de afaceri, costul pentru companii, previziuni financiare şi digitalizare.

Cu toate că digitalizarea se află pe agenda tuturor, studiul a revelat că gradul de informare referitor la impactul şi beneficiile pe care le poate aduce este scăzut în rândul directorilor financiari.

Zeno Căprariu, Director Deloitte România, a precizat: "Companiile din România se află în diverse etape în ce priveşte digitalizarea. Directorii financiari intervievaţi înţeleg că implementarea tot mai multor procese automate în cadrul operaţiunilor şi în zona financiară este importantă în era digitală. Cu toate acestea, puţini directori financiari sunt de părere că entităţile din care provin sunt avansate în utilizarea RPA (robotic process automation), în timp ce mulţi dintre aceştia au dificultăţi în estimarea posibilelor avantaje rezultate în urma utilizării RPA. Automatizarea sarcinilor repetitive şi cu valoare redusă în cadrul companiilor este o oportunitate excelentă pentru a muta focusul angajaţilor către activităţile complexe si cu valoare adăugată, dat fiind deficitul actual de forţă de muncă calificată care ne asteptăm să existe şi in următorii ani".

Potrivit sursei citate, studiul a relevat faptul că:

- 66% dintre directorii financiari estimează că PIB va continua să crească în 2018;

- 91% dintre directorii financiari cred că inflaţia va creşte în 2018, lucru care se estimează că va genera creşteri ale dobânzilor şi probleme cu finanţarea afacerilor;

- 59% dintre directorii financiari consideră că instabilitatea economică şi fiscal reprezintă cele mai mari riscuri pentru afaceri în 2018;

- 90% dintre directorii financiari estimează creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă;

- 85% dintre directorii financiari cred că nu este un moment bun pentru asumarea de riscuri;

- 90% dintre directorii financiari estimează un nivel constant al activităţii de M&A;

- 48% dintre directorii financiari sunt de părere că finanţarea internă este cea mai atractivă sursă de finanţare, 36% - împrumuturi bancare şi doar 27% - fonduri europene;

- 34% dintre directorii financiari estimează o creştere a profitabilităţii în următoarele 12 luni, în timp ce 37% estimează că profotabilitatea va rămâne neschimbată;

- 68% dintre directorii financiari sunt activ implicaţi în strategia privind digitalizarea companiilor;

- 49% dintre directorii financiari cred că rolul lor este foarte bine pregătit pentru creşterea digitalizării;

- 66% dintre directorii financiari cred că departamentele financiare ar trebui să aibă cunoştinţe privind automatizarea proceselor pentru a face faţă cerinţelor privind digitalizarea;

- doar 10% dintre directorii financiari sunt de părere că organizaţiile lor sunt avansate în RPA;

- 37% dintre directorii financiari estimează economii între 10-40% ca urmare a utilizării RPA, iar 35% estimează economii sub 10%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS