Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

STUDIU: PE FONDUL EVENIMENTELOR DIN REGIUNE,Serviciile de consultanţă pentru investitorii străini au crescut cu 30% în S1 2014

V.B.
Companii #Consultanţă /

Serviciile de consultanţă oferite investitorilor străini pentru intrarea pe piaţa autohtonă au crescut în primul semestru din acest an cu 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în principal pe fondul evenimentelor nefavorabile din regiune, precum conflictul militar din Ucraina sau măsurile de naţionalizare anunţate în Ungaria, potrivit rezultatelor unui studiu al Accace, trimise astăzi redacţiei.

Bogdan Badea, Managing Director Accace în România, a declarat: "Primele 6 luni ale anului 2014 au fost mai dinamice decât aceeaşi perioadă a anului 2013 în ceea ce priveşte interesul investitorilor străini pentru piaţa din România, aceştia având percepţia că suntem cea mai stabilă ţară din regiune. Astfel, am înregistrat o creştere a serviciilor de consultanţă, precum înfiinţarea de noi companii sau analize privind legislaţia şi fiscalitatea din România, iar cererile investitorilor care vor să intre pe piaţa locală şi care se interesează de mediul de afaceri din România este în continuă creştere".

Domnia sa a adăugat că situaţia cu cel mai mare impact asupra atractivităţii ţărilor din regiune pentru investiţii s-a înregistrat în Ungaria, care, în ciuda imaginii de ţară atractivă pe care reuşise să o construiască în ultimii ani, prin deciziile recente ale guvernului, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să creeze instabilitate şi incertitudine în rândurile investitorilor.

Pe lângă evoluţiile externe, a existat şi o serie de factori interni care au contribuit la creşterea atractivităţii ţării noastre pentru investitorii străini. Factorii ţin, în linii mari, de costurile reduse ale forţei de muncă în raport cu nivelul de pregătire profesională şi cunoştinţele de limbi străine, precum şi de raportul cost/calitate pentru spaţiile de birouri pe plan local, acesta fiind unul dintre cele mai bune din regiune, se mai arată în comunicatul Accace.

Totuşi, în ciuda factorilor favorabili, investiţiile străine în ţara noastră au înregistrat o scădere de 10% în primele şase luni din acest an.

"Creşterea atractivităţii României pentru investiţiile străine nu garantează automat şi atragerea acestora. Investitorii sunt interesaţi, însă rămân în expectativă, unul dintre motive fiind alegerile electorale din toamnă", a explicat Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru investitori în S1 2014, în afară de IT şi agricultură, o industrie care continuă dezvoltarea este zona de externalizare a serviciilor. În acest sens, tot mai multe companii deschid centre pe plan local sau tatonează piaţa autohtonă pentru deschiderea unui astfel de centru.

"Chiar şi centrele deja existente cresc exponenţial, ceea ce conduce la specializarea forţei de muncă în acest domeniu, fapt ce reprezintă un mare avantaj pentru companiile care vor să intre pe piaţa locală, deoarece le este mai uşor să găsească angajaţi cu experienţă", a mai arătat Bogdan Badea.

Totuşi, punctează autorii studiului, există şi o serie de riscuri care ar putea diminua gradul de atractivitate al României din punct de vedere al investiţiilor. Pe de o parte, incertitudinea fiscală caracteristică ţării noastre nu creează o imagine pozitivă în ochii investitorilor. De asemenea, un element mult discutat este şi birocraţia, din cauza căreia pierdem teren în faţa anumitor ţări din regiune, care au reuşit să eficientizeze timpul contribuabililor.

"Pentru a atrage investiţii străine, trebuie să ne străduim să creăm un mediu favorabil, în care o companie să îşi dorească să investească deoarece vede un potenţial crescut pe termen lung, nu doar forţă de muncă ieftină şi o instabilitate mai scăzută faţă de regiune", a concluzionat Bogdan Badea.

Accace este o companie de externalizare şi consultanţă ce activează la nivel mondial, atât prin birourile din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, cât şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în: Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA. Accace oferă servicii de contabilitate, raportare financiară, servicii corporate şi secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanţă fiscală şi de afaceri. Cu o cifră de afaceri anuală la nivel de grup de peste 9 milioane de euro, Accace a reuşit să atragă de-a lungul timpului clienţi de renume din domeniul imobiliar (precum CBRE sau GE Capital Real Estate), domeniul financiar (ca Allianz şi ING), producători mondiali (cum ar fi Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus şi Orsay), dar şi companii din domeniul serviciilor (precum Grafton Recruitment sau Falck Fire Services).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS