SUA avertizează Turcia cu noi sancţiuni

A.M.
Internaţional /

(sursa foto: Twitter)

(sursa foto: Twitter)

Statele Unite au avertizat Turcia că ar trebui să se aştepte la noi sancţiuni economice, dacă nu îl vor elibera pe pastorul american Andrew Brunson, informaţie care a dus la deprecierea lirei turceşti la 5,86 unităţi pentru un dolar, de la 5,81 unităţi pentru un dolar, relatează Reuters.

Lira s-a depreciat în acest an cu 35% în raport cu dolarul, din cauza înrăutăţirii relaţiilor dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO, care au amplificat pierderile provocate de influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare, care îngrijorează investitorii.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, l-a asigurat pe preşedintele Donald Trump, în timpul unei şedinţe de guvern de joi, că sancţiunile sunt gata să fie aplicate dacă Brunson, un pastor judecat în Turcia pentru terorism, nu va fi eliberat.

Potrivit surselor, Trump a afirmat ulterior, pe Twitter, că Statele Unite nu vor plăti nimic pentru eliberarea pastorului, dar că vor restrânge relaţiile cu Turcia. Preşedintele a scris că Brunson este "un mare patriot ţinut ostatic". Autorităţile din Turcia afirmă că acest caz este o problemă a justiţiei.

Comentariile din Statele Unite au avut loc după ce ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Erdogan, a asigurat joi investitorii că Turcia va ieşi întărită din această criză valutară. Albayrak a insistat că băncile sunt solide şi a semnalat că pot depăşi această dispută.

Analiştii au apreciat prezentarea făcută de Albayrak, iar lira s-a apreciat. Moneda turcă şi-a revenit puternic după ce a atins un minim record de 7,24 unităţi pentru un dolar, la începutul săptămânii, datorită măsurilor luate de banca centrală şi a angajamentului Qatarului de a investi 15 miliarde de dolari în Turcia.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS